Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Druhý ze tří dílů komiksu vyprávějící příběh mladého Čechoslováka mezi lety 1950–1968 a dále. Podobně jako Josef K. bloumá také Jonáš F. pražskými ulicemi. Město však není Praha Kafkova, ale šedivá Praha za časů Stalina. Události, které Giardino vypráví, začínají v srpnu 1950. V půl páté ráno vtrhne policie do Finkovic domu a zatkne doktora Artura, Jonášova otce. Od tohoto momentu autor očima chlapce líčí hrůzy a utrpení stalinismu. Komiksový způsob vyprávění je nemilosrdný, a proto tak výstižný.

Scénář
Vittorio Giardino
Art
Vittorio Giardino
Obálka
Vittorio Giardino
Překlad
Jiří Žák
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-738-8657-8 (XYZ (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
399 g
Stran
96
Cena
249 Kč
Originál
Jonas Fink #02: L'Apprentissage (Casterman, 1997)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:01Jonáš Fink #02: Dospívání
    Tak jsem si konečně přečetl toho Jonáše Finka od Vittoria Giardina... a ono je to naprosto skvělé, vážení! Takže mě teď docela sere, že to nedočtu až do konce, bo jsem si to jako správný čurák a stará držgrešle koupil až ve výprodeji v Levných knihách za 29,- Kč. V anglickém jazyce je to už léta vyprodané a ve francouzštině či španělštině si přečtu leda hovno. Dobře mi tak :(

    Ale abych se vrátil k Jonášovi a k tomu, proč tahle dvojice alb stojí za pozornost... nu protože Giardinovi se podařilo naprosto strhujícím způsobem zachytit ducha poválečné Prahy včetně nevybíravých poměrů mezi tehdejšími obyvateli. Očima dospívajícího mladíka sledujeme jeho životní putování přesně od chvíle, kdy je jeho otec pro svůj nevyhovující původ vsazen do žaláře a odsouzen k deseti letům za "protistátní činnost". Což ruku v ruce přenáší stigma i na potomka, který je okamžitě nucen zanechat studií a vlastními prostředky, spolu se svou matkou, přežít v době tvrdého stalinismu. A teď se čiňte, když vám ten zkurvenej režim furt háže klacky pod nohy.

    Po dějové stránce se nejedná o nic převratného nebo originálního, je to prakticky další civilní příběh o lidských osudech drcených pod koly komunistického aparátu a nejspíš už jste několikrát něco podobného viděli zpracováno jinde. Ovšem to, s jakou ladností autor zachytil celou tu tísnivou atmosféru, je přinejmenším na poměry komiksu nevídané. Navíc, coby Ital, čistě z pozice "nezúčastněného" pozorovatele, který tu a tam projížděl zemí za železnou oponou. Giardinova poválečná Praha je nádherná, oprýskaná a i přes nepřízeň osudu stále živá. Míra detailu, s nímž se autor popasoval s různými uličkami, malebnými zákoutími nebo dobovými interiéry, je jedním slovem geniální. Ať už jde o kulisy starého knihkupectví, židovského hřbitova či pivnice U králíka, do které si Jonáš po práci zajde na jednu malou Plzínku, vždy to na čtenáře dýchne náladou tolik povědomou třeba z Hrabalových novel. A to je na tom to nejkrásnější. Ta atmosféra a radost všedního života, byť zkroušená tíhou nepříznivých okolností.

    Vůbec bych se nezlobil, kdyby to u nás jednou vyšlo komplet v integrálu typu MDEK. A třeba rovnou s bonusem Little Ego (na který už mám taky dlouho zálusk). Vedle takové Teorie rozpadu by to Jonášovi moc slušelo... minimálně za zvážení by to stálo.
  • louza
    louza13.11.2017 15:38Jonáš Fink #02: Dospívání
    Druhá Jonášova kniha skrývá přímé pokračování příběhu a to dokonce ve dvou částech na sobě plynule navazujích. Toto vydání totiž obsahuje druhé a třetí album, které původně vyšly rozděleně. Druhá část příběhu ilustruje posun společnosti k naprosté letargii a utrpení mladého chlapce a jeho čím dál více zkoušené matky. Třetí pak první Jonášovu lásku, které však nepřeje třídní odlišnost. Giardino vyniká v konstrukci různorodých charakterů čítajících švejkovské postavy, mladé disidenty či staré pamětníky první republiky, ale i dobových detailů. Hodně scén se odehrává v zašlých kulisách dávné nádhery secesní Prahy, které autor vnímá a jen tak mezi řádky čtenáři přednáší. První album i toto druhé dvojalbum sice čas spláchl do stoupy, ale autor sám nelení a podle črtů na internetových stránkách připravuje další Jonášova pokračování zasazená až do roku 68.
  • Azalin
    Azalin mecenáš22.4.2017 17:39Jonáš Fink #02: Dospívání
    Zajímavější a dvakrát delší než první díl. Za 29 korun, nekup to. Zajímalo by mě, jak je to s třetím dílem. Je jasný, že u nás nevyjde, ale podle toho, co jsem vygoolil, tak snad ani neexistuje. I když na autorových stránkách jsou nějaké zajímavé obrázky, jako by na tom právě pracoval..
  • kaylin
    kaylin8.1.2014 15:53Jonáš Fink #02: Dospívání
    Vittoriovi se daří vykreslit to, jak se v dané době v Praze žilo, stejně jako se mu daří vykreslit i to, jací ve věku mezi třináctým a sedmnáctým rokem jsme. Dokážeme se naprosto zbláznit kvůli jedné, pomíjivé věci, dokážeme se zbláznit kvůli jedné dívce, jsme ochotni obětovat snad všechno, a to jen proto, že jsme nikdy nic podobného ještě nezažili. Tak to je, to je prostě naše přirozenost. Autor tohle zachytil skvěle, ale měl až moc dlouhý rozjezd na to, aby pak dokázal finále gradovat, i když je druhý díl jednou tak dlouhý jako "Dětství". A tak se nedočkáme finále, nebo rozhřešení čehokoli. Musíme si počkat na třetí díl a já jsem docela zvědavý, jestli se ho vůbec dočkáme. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/446-jonas-fink-dospivani-70.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.6.2012 00:09Jonáš Fink #02: Dospívání
    Jonáš nám povyrostl, trochu zhrubl, začal chodit na pivo a stýkat se s "nebezpečnými živly", ať už jsou to rebelující intelektuální študáci, zaměstnavatel v knihkupectví či rudonosý Slávek, takový typický Švejk. Dokonce se Jonáš zamiluje a zapříčiní celkem očekávatelnou zápletku složité lásky. Ale dost, ještě mě někdo obviní ze spoilování. Ačkoli kresba nijak nevybočuje - ale je příjemná a překvapivě autenticky zachycuje Prahu, jak jsem psal u prvého dílu - a příběh na čtenáře neútočí nepřetržitou akcí, jedná se stále o velmi dobrý počin, který neagresivně připomíná, jak nechutná a absurdní doba to tehdy v 50. letech byla. Přesto dnes sahá KSČM opět po 20% voličských hlasů. Pán Bůh s námi a zlé pryč.

    Celkový dojem: 80%
11451