Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Rahan patří k nejznámějším komiksovým postavám z francouzského časopisu Pif. Neohrožený lovec s hřívou světlých vlasů, který v dávno zavátém i krutém pravěku bojuje proti velkolepým prehistorickým zvířatům a chrání slabé proti bezpráví, okouzlil již několik generací čtenářů. Dynamická, efektní kresba a jednoduchý dobrodružný děj mu zaručily úspěch i u současných dětí. České vydání Rahanových příhod začíná příběhem z roku 1999, který je rozvržen na 60 stran a byl vytvořen u příležitosti třicetiletého výročí vzniku této postavy. Zároveň je to první svazek edice, kterou uspořádal a vydává syn Rogera Lécureuxa, malíře, který Rahana i jeho bizarní svět vytvořil.

Scénář
Roger Lécureux
Art
André Chéret
Obálka
André Chéret
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-00-02963-4 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 297 x 5 mm
Tisk
barevný
Váha
270 g
Stran
64
Cena
159 Kč
Originál
Rahan #01: Le Mariage de Rahan (Lécureux Production 1999)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.12.2020 08:31Rahan #01: Rahan a Sluneční doupě
    Rahanove prvé dobrodružstvá vznikli už koncom 60. rokov 20. storočia. U nás vychádzal napr. v Pifovi v 90-tych rokoch čítal. Je to frankofónna klasika a absolútna komiksová európska legenda. Komiks akiste pripomenie predsa len o štipku slávnejších dlhovlasých "pravekých" svalovcov (Conan, Tarzan). Príbeh bol slabý a zvláštny, ale samotné univerzum je originálne, zaujímavé a pútavé. Nijako extra ma to ale nenadchlo, akčné scény mi pripadali nudné a s čudnou (ne)nadväznosťou na seba. Románik s „kráľovnou“ bol potom už vyložene mimo. Bavilo ma to skôr po vizuálnej, než scenáristickej stránke.
  • louza
    Krásnou kresbou pentlený poněkud naivní scénář legendární postavičky francouzského takytarzana. Zpracování je luxusní, ale jinak kniha moc nefunguje. Jde defakto o tři slepené příběhy, které nejsou ani pro děti, ani pro dospělé, ani dobré ani vyloženě špatné.
  • karel
    karel mecenáš11.10.2013 08:15Rahan #01: Rahan a Sluneční doupě
    už sem na to asi moc starej. čet sem příběhy ve starých sedmičkách pionýrů a moc mě bavily todle je sice krásně kreslené aj vydavatel se zasnažil ale příběh hrozně najivní. návrat do mládí se nekoná
  • kaylin
    Rozhodně se nejedná o něco, do čeho bych se musel nutit. Příběh jsem přečetl a užíval jsem si ho, ale přesto jsem měl pocit, že tomu něco malinko chybí. Snad trochu lepší zápletka, i když tenhle příběh kresbě docela seděl. Nešlo jen o akci, ale také o vztahy lidí, ty jsou možná o něco důležitější, než sama akce, která však také rozhodně nezklame. Bohužel je její většina v prvních několika stranách, kde se shrnují některé Rahanovy příběhy. Jak jsem psal výše, na seznámení to stačí, ale na nadšení bude potřeba ještě jedna zkouška, jeden díl. Přesto si komiks mohou užít nejen staromilci. Evropské komiksy vás dokážou vtáhnout do míst, kam se to americkému komiksu nepovede. Dělá to ta evropská škola a André Chéret je jejím skvělým zástupcem (hned úžasná první stránka to dokazuje) a své jméno si udělal právě na Rahanovi. Zaslouženě. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/116-rahan-slunecni-doupe-65.html
  • royan
    Zdařilé zpracování nových Rahanových dobrodružství. Dobře se to čte, kresba je velmi příjemná a celkově velká spokojenost z mé strany.
  • 81splinter
    81splinter mecenáš10.6.2012 15:25Rahan #01: Rahan a Sluneční doupě
    Dobrá dobrodružná oddychovka s ľúbeznou kresbou. Čítalo sa to veľmi ľahko a už sa teším na ďalšie pokračovania.
  • mart.in
    mart.in mecenáš4.6.2012 22:16Rahan #01: Rahan a Sluneční doupě
    Jako malej sem byl z kresby unešenej, hlavně ze zvířat a krajiny, a ani v "dospělosti" tomu není jinak, jen sem si dřív nevšimnul toho, jaký byly ty pravěký ženský kočky... Sem moc rád, že u nás Rahan zase vychází (snad se bude prodávat), je to takový příjemný, nenáročný počtení, a ta kresba je vážně povedená.
  • erik
    Rahan vyvoláva nostalgiu a spomienky. Práve kvôli nemu som vo francúzskej knihe v 80. rokoch čoby malý chalan uprosil rodičov, aby kupovali francúzsky magazín Pif. Obrázky stačili. Pravek, akcia... Že opäť začína vychádzať, hoci z edície situovanej do vzniku tesne pred rokom, ktorý mal ukončiť éru počítačov (Y2K syndróm, kto si dnes na to spomenie...), si jednoducho žiadny pamätník nemôže nechať ujsť.

    Príbeh árijského pračloveka, ktorý sa hrdí morálkou Old Shatterhanda, a ktorý je niečo ako putovný mních Caine, akurát namiesto kung fu využíva nôž a fakt, že väčšina ľudí je podstatne blbších, než on, stojí na perfektnom mixe šľachetnosti, riešenia životných i prírodných tajov (tu ide o západ slnka, názov neklame) a akcie, v rámci ktorej si to rozdávajú rôzne deformovaní predkovia našich ksichtov alebo rôzne druho-, treťo i štvrtohorné zvery. Hlavný hrdina dokonca neváha zneužívať rybu čoby motor k plavidlu, Greenpeace asi zúri, čitateľ sa baví. Nechýba nutná dávka telenovely a romantiky, čo dodať.

    Príbeh je správne naivný, je jasné, že patrí tínedžerom, i keď asi nie dnešným (pozdravujem Bleach), triumfom Rahana je však kresba. Chéret je úchvatný, ženy sú vzrušujúce, zvery zverské, okolie malebné a Rahan medzi ostatkom mužského pokolenia žiari ako slnko za jasného letného dňa. A to aj vtedy, keď sa mu otočí chrbtom. Paráda.

    Slušný praveký komiks zaboduje hlavne u pamätníkov, ale to vôbec neprekáža. Už nech je tu pokračovanie.

24236