Alternativní obálka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Poučný komiks o tom, že podvádět se nemá a ne všechna strašidla zůstanou u pouhého strašení. Aňa je studentkou střední školy, jednoho dne spadne do opuštěné studny v parku a tam se jí zjeví duch dávno mrtvé dívky. Spřátelí se s ní, Aňa dokáže fantóma ovládat a brát na procházku, což by bez ní nemohl dělat. Pomáhá jí za to s učením, ale čím dál víc ji začne ovládat -- jako pravý fantóm. Nakonec Aňa bojuje o holý život, aby si z ní děsivý duch nechtěl udělat kamarádku i na onom světě.

Scénář
Vera Brosgol
Art
Vera Brosgol
Obálka
Vera Brosgol
Překlad
Miloš Urban
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-257-0596 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
165 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
580 g
Stran
222
Cena
358 Kč
Originál
Anya's Ghost ()
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 03:49Anin duch
    Takřka dvou set stránkový komiks představuje dívku Aňu a její problém zapadnout do kolektivu na škole. To se ovšem změní ve chvíli, kdy si ze staré studny, do které nečekaně spadne, přinese ducha mrtvé dívky. A ta hodlá Aňu dostat na absolutní vrchol školního společenského žebříčku. Což je fajn, alespoň do doby, než Aňa zjistí, že duch mladé dívky možná není obětí, ale naopak vrahem...
    Sympatická kresba Very Brosgolové, trhlá hlavní hrdinka a nenáročný a přitom smysluplný příběh dělají z titulu Anin duch zábavný výlet do duše pubertální holky. To je taky jeden z důvodů, proč miluji komiksy - díky nim mám možnost nakouknout do zákoutí, která bych jinak obešel hodně širokým obloukem. Být to třeba román, dostal by šanci maximálně do strany dvacet.
    Ve výsledku docela povedený kousek, obzvláště máte-li dceru a chcete jí vysvětlit, že být cool a in před spolužáky ještě neznamená, že to něco znamená. A navíc je to příjemná teenagerská duchařina.
  • kaylin
    kaylin2.7.2013 14:05Anin duch
    Krásný příběh, kde závěr, ač moralizující, rozhodně neurazí, naopak, uvědomíte si, že tohle je způsob, jak psát a kreslit komiksy pro mladé lidi. Spolu s "Pozemšťanem!", který může být ještě pro trochu mladší, rozhodně jedny z nejlepších komiksů pro mládež, které u nás vznikly. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/07/167-anin-duch-90.html
  • Neutrino
    Neutrino23.9.2012 16:41Anin duch
    Tahle kniha je příjemná tím, že ačkoli je to věc čistě pro teenagery, snaží se všemožně překračovat žánr „dívčího čtení“, a to především načrtáváním různých společenských problémů (problémy integrace imigrantů, mezigenerační neporozumění) a osobních dilemat vzešlých z pubertálního mísení hodnot. Dokonce i klasické archetypy dívčího čtení jsou tu záměrně nabourávány – „nej kamarádka“ je vlastně přihlouplý konstrukt hlavní hrdinky a z „idola“ se nakonec vyklube pěknej hajzl. Celá zápletka je ale nic moc a působí uměle vykonstruovaně, především ten obrat ve vztahu dvou protagonistek. Myslím, že to autorka nemusela hnát do hororového vyústění a mohla zůstat u psychologického dramatu (hodně se mi líbí třeba scéna v jámě), stejně jako se mohla vyhnout bombastickému klišé na konci. V rámci žánru je ale poučení, že člověk by neměl utíkat od svých problémů a radši se do nich sám pustit, rozhodně fajn bonus.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.8.2012 18:39Anin duch
    Pochvalné citáty od N. Gaimana a S. McClouda mně navnadily, stejně jako prolistování, které odkrylo kresbu připomínající školu Davida B. a M. Satrapiové. Samotný příběh byl pro mě však trochu zklamáním, čekal jsem totiž inteligentní a mysteriozní gaimanskou duchařinu, ale kniha je spíše tak trochu románkem pro dívky ze středoškolského prostředí, kde se řeší vlastní pubertální problémy, hezký kluci, apod. Poslední čtvrtina knihy najednou přeskočí do celkem slušné hororové roviny, ale i to se bohužel vypaří velmi rychle.

    Celkový dojem: 70%
6117