Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Síly zla jsou čím dál mocnější.

Kůstek míří přímo vstříc nebezpečí. Spolu s babičkou Ben a Thorn zažívají děsivé setkání s Králopsem, vládcem krysáků. Postava v kápi svolává svou obrovskou armádu do poslední války. Někdo nelítostně pronásleduje Thorn v jejich snech. A do toho všeho mizí babička Ben. A jako by to nestačilo, dokázal Podfa přesvědčit vesničany že je mocný likvidátor draků.

Obsahuje sešity série Bone #20 (říjen 1995) a Bone #21-27 (prosinec 1997 - duben 1999) vydané nakladatelstvím Image Comics

Scénář
Jeff Smith
Art
Jeff Smith
Obálka
Jeff Smith
Překlad
Michael Bronec
Žánry
dobrodružný, fantasy, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7449-102-3 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 260 mm
Tisk
černobílý
Váha
408 g
Stran
176
Cena
269 Kč
Originál
Bone #04: The Dragonslayer (Cartoon Books, 1997)
  • trudoš
    trudoš editor8.12.2016 00:20Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Na Kůstkovi je fascinující především to, jakým způsobem dokáže Jeff Smith kombinovat kýčovitou pohádkovost se situační komikou hodnou bratří Marxů. A to ani nezmiňuji občasné přeháňky děsivé atmosféry beze slov, ze kterých běhá mráz po zádech ještě nějakou dobu po dočtení. Celek přitom vůbec nepůsobí jako mišmaš nesourodých motivů, ale naopak tvoří perfektní základy pro velkolepou fantasy ságu se vším dobrým, co k tomu patří. Jednoduše inteligentní a zároveň nekomplikovaný komiks plný dobrodružství i zábavy pro celou rodinu.
    Třetí český Kůstek (v originále čtvrtý) do rozvíjejícího se eposu bohužel příliš vysvětlujících odhalení nevnáší, ale události se konečně někam hnou. Brutální útok krysáků na Údolí je v plném proudu, ovšem světácký Podfa Kůstek má jiné starosti. Dosud mírumilovné vztahy v bezpečné osadě totiž vyhrotil do absolutního extrému, takže mu nezbývá než jít a zabít skutečného draka. Vtip je v tom, že právě tenhle drak je to jediné, co stojí mezi krysáky a vesničany…
  • Fry
    Fry admin22.12.2015 22:13Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    "Kůstek #3: Čas zabíjet draky" - Válka přichází ... Ani třetí díl opět neubírá na temnotě a silných zábavných dialozích, "Kůstek" prostě stále stoupá k výšinám a díl od dílu se stává tento pozoruhodný příběh lepším a lepším ... Navíc se Podfa pouští do boje s draky na úkor okrádání vesničanů, babička Ben mizí do tmy, Trnka se smiřuje se svým osudem a objevuje se další dávka zajímavých postav ... Rozhodně je se ještě na co těšit ... Za mě 5*!
  • J.T.honza
    J.T.honza16.6.2015 20:18Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Mám trochu obavy, jestli ze mě to pětihvězdičkové nadšení pomalu nevyprchává, páč tím jak se vytrácejí vtipy a přibývá fantasy, temnoty a výplňových částí jsem trošku na vážkách, tak dám zatím čtyři. Furt ale chci vědět, co bude dál, takže jdu pro další díl.
  • sedw
    Tak po roce a půl a po opětovném přečtení musím zvýšit hodnocení na maximum. Linka s vesničany a drakem sice pořád nebyla to pravé ořechové, ale při druhém čtení mi vadilo chování vesničenů výrazně méně a s ohledem na zasazení do celkového děje je pochopitelná. Zbytek komiksu je pak bez výhrad a tedy zvyšuji na 5*.
  • Final
    Final mecenáš21.5.2013 08:58Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Autora komiksu Jeffa Smitha obdivuji, stvořil báječný, epický příběh. Kůstkové jsou už jen jedni z mnoha důležitých postav, do popředí se notně dostává majitel hostince pan Dolejší, mladá slečna Trnka, zloduch Králpes a jeho pán. Z Podfy Kůstka se stává schopný agitátor, který původně nedůvěřivé vesničany pomocí jejich psychóz vmanipuluje tam kde je chce mít, aby mu v závěru knihy přerostla situace přes hlavu. Pan Dolejší, dříve spokojený hostinský, díky Podfovi ztrácí půdu pod nohama nejen ve své vlastní hospodě, ale i ve vesnici. Trnka se musí vyrovnat se svojí minulostí, řešit trable přítomné a vyřešit v sobě dilema, jak se postavit nejisté budoucnosti. Do toho všeho se ještě ztratila babča Ben a Ferdovi Kůstovi přibyl na starost jeden nečekaný strávník, kterého si spolu s Švandou Kůstkem ihned oblíbí. Celá kniha na mě působí jako výchozí bod příběhu, kdy se všechno násobně zkomplikuje, vztahy jednotlivých postav mezi sebou se často změní z obdivu a přátelství k odmítání, a tam kde dříve byl prostor na ztřeštěnosti v příběhu bratranců Kůstkových nastupuje čím dál silněji temnota. Na konec jen dodám, že poslední stránky komiksu opět navnadily na pokračování.
  • kaylin
    "Kůstek: Čas zabíjet draky" má jeden základní problém. Příběh je příliš rozvleklý. Zase tolik se toho nestane a místo toho, aby se soustředil na hlavní dějovou linii, zaměřuje se na Podfu a jeho úmysly, které jsou opravdu vypočítavé. Podfa je nepříjemný hajzlík, kterého bych nechtěl mít za bratrance. Pomalé odhalování hlavní – a zajímavější – dějové linie a postupné nahlížení na temnou stranu, je až příliš pozvolné, což může vadit, hlavně když si člověk uvědomí, že další díl si přečte až za půl roku. Nejdříve. "Kůstek" by se měl číst jako jeden celek, čtenář by si to mnohem víc užil. Takhle má pocit, že byl o něco okraden a že se vlastně skoro nic neděje. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/64-kustek-3-cas-zabijet-draky-70.html
  • sedw
    Mírně slabší, než ostatní díly, zejména mi moc nesedlo chování vesničanů, ale vím, že to byl asi záměr autora. Tato příběhová linka mi však uplně nesedla. Jinak příběh velmi potemněl, což není vůbec na škodu. Velmi záabavný komiks a jsem opravdu zvědav, v co se příběh nakonec vyvine.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš6.1.2013 17:39Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Nerozumiem ako dokáže prejsť od uleteneho ale inteligentne vtipneho dielka, cez temnu ciernu beznadej az ku heroickej cirej fantasy s presahom do socialno-politickeho pranierovania ale Kustek to dokazal. Jeff Smith je zdatný rozprávač, perfektný kreslic a ma originálne nápady. Čo viac si od komiksu priať?
  • Fry
    Fry admin1.12.2012 09:09Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Kůstek je jedna z těch sérií, kterou nedokážu zařadit do jakékoli věkové skupiny (stejně jako někteří pode mnou)!

    No a teď trošku málo z děje: Babičku, Kůstka a Trnku napadne Králpes, který z boje nevyjde jen tak, no a v hospodě "U sudu" má stále Podfa Kůstek se Šfandou Kůstkem sázku s Luciem, kdo prodá víc piv. No ale to není vše, tady příběh teprve začíná, protože po té začnou opravdové problémy, nejen s Trnkou, Babičkou Ben, s Ferdou Kůstkem, který nalezne Krysáčí mládě, ale i s Podfou, který musí dodržet, co slíbil - Zabít draka!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.10.2012 22:47Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Kůstek mě stále neskutečně baví, je to svět originální, plný humoru, roztomilosti, ale zároveň napětí a hororových scén. Přesto všechno se nemůžu ubránit takovému divnému pocitu, že je to všechno tak trochu natažené a podivně pompézní v rámci malého údolička a vesničky Sudová. Uvidíme, co bude dál.

    Celkový dojem: 80%
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.9.2012 09:26Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Tak jsem se včera okradl o hodinu a půl cenného spánku, protože jsem nedokázal Kůstka zavřít nedočteného. Taky jsem si musel trochu projet předchozí díl, ale stálo to za to, takové divoké sny jsem dlouho neměl a zívám jaxviňa;) Obálka je skvělá, akorát mi nesedí hřbet(y) - jsou opravdu nevýrazné, nejdou moc přečíst a až teď jsem si všiml, že jsou číslované, chtělo by to výraznější barvu na té černé, font je taky nepovedený. No ale to jsou relativně malé věci. Začíná přituhovat a přitemňovat, pořád uvažuju od kolika let tak to půjde dát ke čtení dcérečce...pravda času opravdu dost než bude něco číst, ale jsem na vážkách, ono se to tváří, že by to mohlo i malé dítě, ale nevím do jakých hlubin temnot se to propadne. Já jsem si to fakt užil, baví mě to moc, čte se to samo a těším se na další díly. Podfa je naprosto šílený, jen mě tak při čtení napadalo, jestli mu nechybí na té hvězdě jeden cíp;) Vidláci dělají opravdu čest svému jménu, to je opravdu parta povedených tupounů, no jak říkám, už ať je venku další díl a nemusím to číst znova před dalším pokračováním.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko22.6.2012 12:47Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    akčnější než předešlé díly ale pořád stejně roztomilené (!) snad jediná výtka, že dynamické duo krysáků nemá víc prostotu, páč jejich debaty jsou vpravdě šmakózní :D
  • erik
    Kústek je neskutočne hravo podaný fantasy komiks plný rozprávkovej nálady kríženej s Pánom Prsteňov (Ten muž v rohu... To je chodec) a aj v tejto knihe nemá chybu. Temnota rastie, ale to nebráni akejsi jemnej dobromyseľnosti, ktorá sála z každej situácie, aby vo mne vyvolávala permanentnú radosť. Kam sa na to hrabú pozlátkové série typu Živí mŕtvi, či silené kritiky typu Transmetropolitan. Kústek hovorí o našich svetlých i temných stránkach ďaleko viac. Stačí čítať umne vyskladané situácie, v ktorých sa postavy a príšerky správajú... ako my. A ktovie, možno je ulovenie draka ľahšie, ako by sa zdalo.
  • krvinka56
    krvinka5613.6.2012 17:36Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Tak vomilem jo.
  • krvinka56
    krvinka5613.6.2012 17:34Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Poněkud rozvleklá série.Sme už u třetí knihy která je slabší než ta minulá.Popravdě sem se opět nudil.Je tu trocha toho odhalení a Podfa zas vymýšlí nějakou kulišárnu do které se fakt pekelně zamotá ale tahle část je fakt neskonale nudná.Zas sem zjišťoval kolik mi chybí stránek do konce to opravdu není známka kvalitního komiksu.Ani obálka nadšeně nepřitáhne.Co stojí fakt za pozornost je super kresba.A jedinečnost jednotlivých postav.Teda krom hospodského ten mi nesedl vypadá jak neandrtálec.Pár zábavných momentů se tu najde sice už ani ty bláznivý krysáci moc netáhnout nějak se to okoukalo.Začíst se do pár do prvních stránek a zas to nepoložit bylo fakt unikum.Podobné fantasi mám obvykle rád ale tohle je neskonale nudné a dobré nápady hned zabíjí.Tyto tři knihy co u nás vyšly by byli fakt super v jedné silnější sestříhané knize.Autor má fakt zajímavý nápad ale na můj vkus to poněkud moc rozmělnil.Ale rozhodně u této série vytrvám má to něco do sebe a taky mne zajímá jak to hodlá uzavřít.Doufám v tlustší svazky dva díly na ráz by byl dobrej ideál jako u prvního dílu tam to fakt pomohlo.Hvězdičky raději nedám.
    Osobně doporučuji čtenářům vytrvat já mám asi poněkud jiný vkus ale jak sem psal rozhodně budu pokračovat v nákupu tahle série si šanci zaslouží.
  • brkowycz
    brkowycz10.6.2012 15:10Kůstek #03: Čas zabíjet draky
    Tak nám po ročním čekání Crew naservírovala další díl Kůstka. V předchozím díle jsme se dozvěděli, že je Trnka dědičkou trůnu a jedinou nadějí na záchranu údolí při hrozící válce. Dozvědět se, že jste princezna a naděje, to není věc, která by se prosté dívce, žijící na ranči s babičkou, stávala každý den. A je tedy třeba se s tím vyrovnat. Ze začátku dochází k depresi, ke snaze se úkolu nějak vyhnout, stěžuje si, že chce aby všechno bylo jako dřív. Celé toto rozhodování je typické pro příběhy, ve kterých je prostý člověk vyvolen k velkému úkolu. Jedná se tedy o jakousi povinnost autora nám tohle naservírovat. Samozřejmě všichni tušíme, že nakonec Trnka ten úkol na sebe vezme, a tak se její nerozhodností a snahou se všemu vyhnout člověk prokousává trošku otráveně.

    Mezitím Podfa Kůstek kuje další pikle a přesvědčí všechny vesničany, že je drakobijec. Jako takový samozřejmě potřebuje spousty jídla a tak vesničku pěkně vysává. On sám se však na konci knihy musí postavit před důležitou otázku: co má dělat falešný drakobijec, když se do jeho nápadné pasti na draky chytí opravdový drak?

    Příběh jako takový je v této knize o něco ponurejší. U předchozích dílů jsem se často od srdce zasmál, tentokrát se o zábavu a legraci, tentokrát nijak výraznou, stará akorát Podfa, který podvádí celou vesnici. Jak jsem již psal, na Trnku padne tíha úkolu, Kůstek se jí snaží pomoci a podpořit jí, babička Ben se někde ztratí. Rovnováha mezi porcí komedie a dramatu se pomalu začíná naklánět ve prospěch dramatu. Jsem celkem zvědavý, jestli se panu Smithovi podaří v příštích dílech uvést oba prvky zpět do rovnováhy, nebo zda se prvek komedie úplně vytratí. Byla by to škoda, protože to byla v prvních dílech jedna z věcí, která mě k serii přikovala.

    Kresebně si to drží úroveň minulých dílů. Trnka narozdíl od minulé knihy nevypadá jako holčička - vypadá trošku starší a vyzrálejší (jako v prvním díle). Trochu výtku bych měl směrem výjevům, kde Jeff Smith maluje vesničany, protože se zdá, že má vymyšlený asi tři obličeje a zbytek se mu vymýšlet nechce. Až na vyjímky to vypadá jako laciný film, kde kompars vesnice o cca 50 obyvatelích hraje 5 herců.

    Nový Kůstek je o něco slabší než předchozí díly. Málo vtipu a navíc, jak jsem zmiňoval výše, ona povinná scénáristická zastávka před rozvinutím dalšího děje, ve které se hrdinka musí "odhodlat" k velkému úkolu, který jí čeká.

    Kůstek je výborná serie, která snad už ani nemůže víc klamat svým obalem. Podle obálky to vypadá na dětskou knížku o jakémsi prazvláštním tvorečkovi, a přitom je to originální, vtipné a napínavé. Jeff Smith překládá fantasy, která pochází z jeho hlavy a překládá nový fantastický svět. Nevím jak jiní, ale já jsem unaven věčně opakujícími se autory, který předkládají fantasy plnou elfů a trpaslíků, bytostí které byli všude už 100x. V Kůstkovi nacházíme skutečně nové fantastické postavy i originální záporáky. A taková ohraná věc, jako je "drak" tady má zase své vlastní a nové pojetí. Další velké plus na téhle serii vidím v tom, že se příběh pomalu odkrývá a autor vyjevuje nová tajemství tak, že si ho můžeme postupně užívat. Mám totiž pocit, že u jiných serií na pokračování je na začátku nastolená otázka (např: Co zabilo všechny muže na světě?) a my se pak musíme prokousat hromadou stránek, protože chceme znát odpověď na otázku, kterou autor položil na začátku. A neuspokojí nás nic jiného, než odpoveď na kterou čekáme. U Kůstka tento aspekt není, příběh se odkrývá postupně a nás tedy skutečně zajímá to, co bude dál a ne to, co bude na konci. Kůstek je výbornou četbou a když se teď Crew rozhodla vydávat ho dvakrát ročně, je nejvyšší čas aby si ho pořádili i ty, co neustále váhají
  • Baffman
    Jediná vada na knížce, je že je tak tenounká. Jinak stále skvělý mix vtipu a akce.
383042
Četl/a (93)
353638, adevr, Alikkk, anka, Baffman55, Balů103, ben_bella, bierce, binnmode, Caiiiczech, calvin10, Captain Collar, charvos, chcita, cobe, Const.ex, cyboy, Darker, davidek, Davidos402, DEmnoG, Django, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, Final, Fox01, Fry, Giskard, Goldfinch, Golem, Grrr, guseppe, Hanussen, hromotlk, hypermlok, IndyP, invape, James, james dixon, jankie, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kapis, kaylin, Keno, Kerbellos, koudy, Kraken, Ladinek82, lantan1, Librarian, Light, Mamut12, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mart.in, me, mgeralt, mineralk, Moyek, mywiel, namdnas, NecRoman, oleav, PAK, Paldini, pearlxjam, pechna, Pista, radimisko, raenius, Rinter, RudyRod, Saint of Killers, Schramm, seneke, Sir_Pete, spagr, start05, strougy, syon, t0mas, trudoš, tukak, Ukko, VasaX, Vrenn, VXP, zgrywus, zlejzmrd
(195)
353638, 7eleven, adam.ra, adevr, Alfi, Alfonzo, anka, arnecht, Azbest, Baffman, Baffman55, Balů103, batoo, bboorreekk, Bellatrix, Bezvliv, bierce, binnmode, blackJag, Blair, bmc75, Bob, bobo666_2005, bourgeois, brkowycz, burzum, Cabal, Caiiiczech, calvin10, calviti, Captain Collar, Černá Krysa, chcita, cobe, ConanVJ, Const.ex, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, Darker, davidek, Davidos402, DAxik, deefha, DEmnoG, disclose, discovery, Django, DoctorWho, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Dzoglik, Eddiesiska, erik, farnhajt, felis, filemon, filosh, Final, flyboj, Fréza, Fry, Goldfinch, Golem, gongon44, goodspeed, grinder, Grrr, guseppe, Hamichal, Hanussen, hawkzn, herbert, Holmwood, holubdema, horaczhlinska, hromotlk, Hulik, hypermlok, Iggy Pop, IndyP, invape, J.T.honza, Jak, jakouback, James, james dixon, jankie, jerry67, jiskra, Johnny Sasaki, jones1240, Joshua_T, Kaluž, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, Kerbellos, komik.sx, konous, Kraken, krvinka56, kubosos, Litos, Lobok257, maara, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, Matio, matrosh, MB, mcleek, me, Michal Opitz, mikina, mikki.maser, mineralk, mirec, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monty.cl, moris.cz, Moyek, MP, Mr.Plysh, mttra, NecRoman, Nightmare, noMster, o2t2, ohromno, PAK, Paldini, pata, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, perper, Pista, POLAKST, Poseidon1978, pršiplášť, Radek Blacksad, radimisko, raenius, Raijin, Ricarderon, Rinter, RR, RudyRod, Saiffer, Saint of Killers, saja, Saran, Schramm, sedw, seezeethree, seneke, Sir_Pete, Skot, sleepless, Stara.kryta, start05, strougy, syon, t0mas, tacmud, timek, trudoš, tulipstros, Ukko, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Wiruss, xai, xintax, yama, yogi, Zajo original, Zbysek2410, ZD3H, zlejzmrd
Chce (11)
Badgu.y1902, Benji, Braindead, Corvus, DAN478, Drbo Jebo, fusnix, Miriyak, Mistak, Niaz, RaptoR
Shání (2)
Corvus, Mistak
Nabízí (4)
arnecht, bourgeois, MB, seezeethree