Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Dílo Macanudo Ricarda Linierse, nejslavnějšího argentinského komiksového tvůrce, je zatím pro české čtenáře neznámé. Jeho komiksy pravidelně uveřejňuje přední deník La Nación. Minipříběhy o citlivém robotovi, tučňácích, kocourovi Fellinim, stále se míjejících milencích, důstojných pánech v kloboucích a motýlcích a ostatních lidech kolem nevypovídají jen o současné Argentině, ale o nás všech na téže Zemi. Příběhy Macanuda jsou plné křehké poetiky osamělých a absurdních životů v tvrdém velkoměstě. K lidem čím dál nelítostnější svět, v němž se mísí dětská nevinnost s ironií a absurditou dnešní doby, však Liniers ve svých akvarelech kreslí jemně, s něhou a typickým humorem.

Scénář
Riccardo Liniers
Art
Riccardo Liniers
Obálka
Riccardo Liniers
Překlad
Šárka Valverde
Žánry
humorný, stripy
ISBN/ISSN
978-80-87596-12-8 (Meander)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 190 mm
Tisk
barevný
Váha
194 g
Stran
96
Cena
268 Kč
Originál
Macanudo por Liniers 2 ()
  • trudoš
    trudoš editor20.11.2020 08:47Macanudo #02
    Druhé album mi přišlo o chlup slabší než první a je otázkou, nakolik za to může moje špatná nálada při čtení a nakolik slabost vybraných stripů. Ricardo Liniers je totiž čistě melancholický autor. Buď se trefí na správnou strunu, nebo naopak zjistíte, že jste úplně mimo. Mnoho jeho vtipů je založeno právě jen na obrazu a atmosféře, což je příjemné poprvé i podruhé, ale po desáté už je to maličko obehrané. Přesto se zde najde několik vynikajících kousků, kresba je kouzelná a nápady autora zábavné. Jen je to příliš často stále dokola to samé. Takové intelektuálně neintelektuální skeče a kameňáky o životě, vesmíru a vůbec. Něco podobného jako Země tří úsměvů nebo Jen čtvrt vteřiny na život, jen s méně slovy a nulovou dějovou osou, díky čemuž se při soustavném čtení humor rychle obehraje. Ovšem překladatel názvů filmů je geniální neustále, stejně jako nikdy nezevšední Jindřiška a její kocour Felini, plyšový medvídek Madariago či Tajemný muž. A samozřejmě tučňáci, těch není nikdy dost.
  • perak
    perak30.11.2017 13:06Macanudo #02
    Moje první setkání s touto serií. Není to kniha na jedno rychlé zhlédnutí, tady se musí brát po pomalých kouscích, aby si čtenář dosatečně vychutnal každou stránku, každý strip. Je zde spousta neobvyklých figurek - Jindřiška se svým chytrým kocourem Fellinim a plyšovým medvídkem Madariagou, citlivý robot, muž, který překládá názvy flmů, Oliver Oliva, tajemný muž v černém, trpaslíci, tučňáci, atd., jejichž příběhy jsou k pobavení, ale i k zamyšlení.

  • filmator
    filmator24.6.2016 15:53Macanudo #02
    G.W.Bush to napsal, jak to cítím, nicméně právě toto jsou důvody, proč nemůžu dát víc než 3 hvězdy. Doufám, že některá z dalších knih mě osloví víc. Tady narážím na vatu, stripy o tom "co dneska dáme do stripu, nic mě nenapadá", Jindřiška s kocourem pobavili asi jednou jedinkrát - jsou zkrátka o dost slabší než dvojka Calvin s Hobbesem, kterou se Liniers patrně dost inspiroval. Pan tajemný taky nic. Příběhy obyčejných lidí - nic. No a pak tam jsou věci, které jsou vynikající. Nejvíc jsem si oblíbil tučňáky v Patagonii a pana Olivu.
  • sedw
    sedw2.4.2016 22:40Macanudo #02
    Tak druhou knihou si mě už Macanudo získal. Podle všeho jsem se už naladil na Liniersovu notu a v tomto díle mě již bavila většina stripů, dle mého názoru lépe fungovaly i ty "pocitové", které v podstatě neměly pointu. Jen tak dál.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:06Macanudo #02
    Vždycky mě rozpláče... Z-25, robot citlivý
  • Josh
    Josh26.9.2014 12:23Macanudo #02
    Asi už se pro mě vytratilo to kouzlo prvotního okamžiku, toho momentu překvapení z celýho světa Macanudo. U dvojky jsem se podstatně míň zasmál (i pousmál) a naopak jsem víc vnímal některý vyloženě prázdný místa, kde byl strip úplně o ničem a ani po tý duši mě nijak nepohladil:)) Na druhou stranu, klobouk dolů před Liniersem, že mu to takhle prochází i když zrovna nemá žádnej nápad:))

    Možná sehrál roli i překlad, protože u jedničky mi přišel dokonalej, takže jsem se tady při změně překladatelky od začátku obával, jestli udrží laťku stejně vysoko.
    Jo, pořád je to dost dobrý, ale na půvab první sbírky se podle mě nedosáhlo.

    To samý bych řekl i o celý knize.
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.3.2014 07:48Macanudo #02
    Další várka neobvyklého, citlivého, melancholického a úplně neevropského stripu (to poznáte především podle absence nedělních velkopanelů;)) Jsem rád, že tu vychází něco tak výrazně odlišného, asi to odráží mentalitu země, ve které to vychází. Je to tak jemné a citlivé jak po stránce obsahu, tak kresby, že jsem propadl stejnému pocitu jako u prvního dílu a jsem přesvědčen, že Riccardo je ženská - nebo minimálně se na ni chce předělat! Spokojenost na plné čáře a dávám kolem těch 90% bludišťáků. Jo a víte, že v Patagonii, kterou tak romanticky kreslí Linierska, a není to ani tak závratně dávno, se vyplácel jeden doalr za pár indiánských uší - když se zjistilo, že se venku pohybuje příliš živých indiánů bez uší, vyplácel se jeden dolar pouze za celou hlavu. Tož tak k dokreslení části mozaiky.
  • kaylin
    kaylin20.2.2014 16:52Macanudo #02
    "Macanudo" je strip, který vám nemusí sednout, tak to prostě je. Není to strip, který si budete číst, abyste se pobavili, protože můžete projíždět jeho stránky a nic to s vámi neudělá. Ale pokud mu nedáte šanci, myslím, že to bude škoda. Zamyslete se nad tím, co tady čtete, zamyslete se nad jednoduchostí toho, co vám Liniers přednáší, zamyslete se nad tím, že vám vlastně říká, jak je žití krásné. Uvědomit si je pouze třeba, že na to zapomínáme. Když vám tohle dokáže říct těch několik málo okének, je to přece jen dílo, které zvládne něco, co jiná neumí. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/02/508-macanudo-2-80.html
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin17.8.2012 10:13Macanudo #02
    Nedá mi to a musím zareagovat... můj pocit ze dvojky je ještě lepší než z jedničky, právě proto, že svět Macanuda už znám. Celou dobu, co jsem "četla", to bylo na úsměv a víc jak desetkrát na výbuch smíchu! Díky kresbě ani příliš neregistruji opakování, které mi znechutilo Garfielda a pomalu mne odrazuje od Calvina a Hobbse... Nemám co vytknout a chci další díl!!!

    P.S.- ale okolí už se na to tak netváří... můj favorit, strip, kde Jindřiška usíná s knihou na obličeji a Fellini v posledním políčku říká Madariagovi něco jako "všiml sis, že se Jindřiška v noci mění na záložku" ani jednomu ze tří lidí, kterým jsem ho podsunula, nijak extra nepřišel... a to přesto že znají mě a moje usínání s knihou na obličeji... takže jsem asi divná a dávám tomu rovných sto pusinek od malých chundelatých králíčků!
  • Lenny
    Lenny mecenáš17.8.2012 00:00Macanudo #02
    Zatímco jednička se mi líbila, u dvojky jsem se nudil. Možná je to i tím, že už mám seznamovačku s Liniersovým světem odbytou. Pár stripů je opravdu povedených a pobaví či mile pohladí po duši (mým favoritem je asi sčítání a odčítání zlomků), ale takových tam pro mě nebylo ani 10. Zbytek průměrné či nudné stripy.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš1.8.2012 16:33Macanudo #02
    GW Bush to v komentáři vystihl přesně tak jak to cítím já.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin30.7.2012 08:48Macanudo #02
    Na můj vkus až mockrát (7x?) čiší ze stripu nemohoucnost a absolutní absence inspirace, jednou dvakrát na to můžete udělat vtip, ale potom? Pěkná řádka stripů je i celkem nevtipná vyplňjující vata, ale... při trpělivé četbě jste nakonec stejně odměněni nesmírně vtipnými či roztomilými scénkami, ať už zcela absurdními či trefnými z oblasti každodenního života. Vtip a něha, moudrost a tučnáci... to všechno jsou důvody, proč Liniersovi odpouštím zbytek. Už první díl se mi moc líbil, druhý na to navazuje. Ono dělat strip každý den není prča...

    Celkový dojem: 90%
131121