Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Poslední kniha ze sandmanovské série. Poetické a melancholické rozloučení s kultovní řadou, v podání těch nejslavnějších kreslířů. Vzhledem k názvu Tryzna, je celkem nepřekvapivé, že je tématem vyrovnávání se se smrtí... ale i důležitost příběhů a vyprávění. Potkáte většinu starých známých a pár zcela nových.
Skvělé rozloučení s legendární řadou, kniha, které se dá vytknout pouze jediná věc. Že je poslední.

Obsahuje sešity série The Sandman #70-75 (srpen 1995 - březen 1996)
Identický dotisk v listopadu 2021


Scénář
Neil Gaiman
Art
John J. Muth, Charles Vess, Michael Zulli
Ink
John J. Muth, Michael Zulli
Barvy
Digital Chameleon, David McKean (Dave McKean), John J. Muth, Daniel Vozzo
Obálka
David McKean (Dave McKean)
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-116-0 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
505 g
Stran
192
Cena
489 Kč
Originál
The Sandman #10: The Wake (Vertigo (DC Comics), 1996)
  • Norri
    Norri mecenáš20.2.2022 22:00Sandman #10: Tryzna
    Důstojné a citlivé rozloučení. Po celou knihu jsem byl tak nějak na měkko. Sice spousta otázek zůstala nezodpovědná, ale nevadí mi to. Tento díl jsem si užil a řadím ho k vrcholům série. I díky povedené kresbě. U předchozích dílů jsem kresbu nehodnotil, ale tady ji musím vyzdvihnout.
  • louza
    louza22.9.2018 13:46Sandman #10: Tryzna
    Finální rozloučení s hrdinou i sérií je patřičné a decentní. Tři sešity pohřbu neurazí a nenadchnou, přesně jako celá druhá půlka série. O to víc překvapí další tři zářezy, které jako by autorovi odpadly od stolu v dobách Krajiny snů. Skvělé tři povídky, které by s jedním, dvěma stejně povedenými zářezy navíc daly dohromady geniální sbírku. Hobův příběh patří rozhodně do zlatého fondu. Nakonec i vyznavačům prvních knih musí být líto, že to skončilo.
  • faster86
    faster8623.7.2018 23:23Sandman #10: Tryzna
    Rozloučení - logicky. Slezina všech postav před pohřbem je fajn, ale nejvíc se mi líbí část s Goblingem na renesančním festivalu. Vlastně všechny příběhy s Goblingem jsou super. Jako celek je to jedna z nejlepších sérií co tu vyšla a toto hodnocení si uchová asi ještě dlouhé roky, protože je prostě a jednoduše nadčasová.
  • Fry
    Fry admin7.5.2018 18:32Sandman #10: Tryzna
    Sandman #10: Tryzna - Klasika svého žánru a jedna z nejlepších komiksových sérií vůbec ... Deset knih, sedmdesát pět sešitů, jeden příběh o Snu z rodu Věčných a přesto mi v průběhu čtení připadalo, že každá kniha vypráví příběh o něčem jiném. Ve skutečnosti se však vždy jednalo pouze o střípek celku velkého příběhu. Tryzna je v tomhle ohledu jiná, je suchá, postavy se loučí, ale autor jakoby oddaluje nevyhnutelný konec a ne vše zůstává dořešeno. V tomhle ohledu jsem tedy nejspíše zklamaný, ale i tak bych na tuto sérii nedal dopustit ... Za mě 3*!
  • trudoš
    trudoš editor19.12.2017 22:22Sandman #10: Tryzna
    Přiznám se, že tohle sandmanovské album jsem málem probrečel. Neil Gaiman se tu snaží skrze postavy, které v průběhu několika let pro sérii vytvořil, vyrovnat se se ztrátou, která pro každého znamená něco jiného. Pro jedny představoval Morfeus milence, pro jiné spolehlivého kamaráda, pro někoho otce a pro některé zapřísáhlého nepřítele. A teď je mrtev. Na jeho pohřbu se tak sluší prohodit pár slov o něm samotném, ať už váš vztah k němu byl jakýkoliv. O mrtvých jen v dobrém.
    Ale není to všechno pouze o loučení, na scéně se zjevuje i nový Sandman, který nejen že se musí vypořádat se slávou Morfeovou, ale také s přijetím do rodiny Věčných. Tady musím opět vyzdvihnout autorův cit pro vystihnutí skrytých emocí, které si sice uvědomujeme, ale popsat by je dokázal jen málokdo.
    Je to krásné, důstojné a nostalgické rozloučení, přesně takové, jaké si tato sága zasloužila. Máte tedy možnost zavzpomínat na všechno pěkné i zlé, co pro vás Morfeus představoval, a dát mu vlastní osobité sbohem.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin8.12.2017 21:44Sandman #10: Tryzna
    Já si teda jako ehm a tak a vůbec myslim, že ten mladej není takovej sekáč jako ten starej. No štěně je to.

    Příběh je úžasnej jako byl starý dobrý kníže příběhů.
  • Fimi
    Fimi mecenáš25.11.2017 00:01Sandman #10: Tryzna
    Myslím, že lepší rozloučení si snad ani Morfeus nezasloužil. Pohřeb byl moc pěkný a dokonce i charakterní Darkseid se zastavil. To bylo vskutku dojemné. Další příběh na slavnosti mně ovšem bavil nejvíce, tuhle postavu jsem si oblíbil od první chvíle, kdy se objevila někdy v druhé knize. Příběh z pouště byl v celku průměr a možná jej ocením později a poslední s Williamem byl jen třešnička a důstojné zakončení a vyobrazení lásky Neila k Shakespearovi. Výborné a opravdu bych se rád vrátil do světa Sandmana, snad v novém Batmanovi bude stát za to
  • kadas97
    kadas979.6.2017 06:28Sandman #10: Tryzna
    Po dočítaní poslednej kapitoly Tryzny som si povedal, že väčšou kravinou, ako Shakespearovým príbehom to zakončiť nemohol. Sandmanovský príbeh mi potom chodil po rozume celý zvyšok dňa a až večer pred spaním (tá symbolika) mi docvaklo, že lepšou kapitolou, ako tou o Shakespearovi sa Sandman ukončiť nedal. Ja som zaspal s pokojným svedomím, že veľký príbeh dostal aj krásny a veľkolepý záver. 100%
  • kaylin
    kaylin17.7.2016 12:15Sandman #10: Tryzna
    Série "Sandman" se uzavřela, tak nezbývá než se těšit na další příběhy, které z tohoto světa vycházejí. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/07/1211-sandman-10-tryzna-80.html
  • Galupus
    Galupus10.5.2016 10:16Sandman #10: Tryzna
    Sandman rozhodně patří k dílům, jež povznášejí komiksovou tvorbu a přivádí nové čtenáře z řad skeptické obce.
    Recenze na GeekCave
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.4.2013 17:25Sandman #10: Tryzna
    Tak jsem ukončil a zakončil skutečně parádní sérii (u které jsem ovšem nečetl všechny díly, ehm:8) ...), nicméně jak jsem říkal v předešlých komentářích, asi nebude - vzhledem k časté povídkové formě - problém nějaké ty dva tři ranější díly nerušeně dočíst později. Kapis tuto knihu označil za "důstojné rozloučení", s čímž se dá věru souhlasit. Jen jsem asi nabažen dokonalým scénářem předešlých Blahovolných a zde se tempo poněkud zvolňuje, melancholizuje... prostě taková tryzna. Panteon postav se loučí a člověk zažívá takovou rekapitulaci, následují takové "add on" příběhy. Kresba je ovšem nádherná, zpracování "čínské povídky" parádní. Mrzí mě, že série konči, avšak ještě si mohu říci: nyní vzhůru k zbývajícím restům!

    Celkový dojem: 80%
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš12.1.2013 11:49Sandman #10: Tryzna
    Hitman. Preacher. Sandman. Když se tyhle pecky začli vydávat, tak jsem asi nečekal, že je časem dostanu celé a přece, stalo se. Každý se od začátku změnil a každému se jistě trochu upravil vkus. Nejlepší příběh je pro mě den s Hobem Gadlingem na renesančním festivalu. Některé postavy sem si prostě zamiloval. V celé sérii je nápadu na desítky knížek. Tucty příběhů a spoustu přesahů a narážek které nejsem sto odhalit. To mi ale nebrání v tom, aby se mi to líbilo. Celá série za 5* a tenhle book za 4/5*
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.12.2012 17:34Sandman #10: Tryzna
    „No tak to mě vošukej z boku kocábkou, jestli tohle není vrchol.“ (Šílená Hettie má pravdu, tohle je vrchol)

    Sen je mrtev. Ať žije Sen! Nic menšího než důstojné zakončení jsem nečekal. Gaiman dotáhl příběh o jednom z Věčných do luxusního finále a po právu si zasluhuje obdiv mas. Tužce zde jednoznačně vládne Michael Zulli, jeho detailní zachycení posledního rozloučení mě velmi potěšilo, neřku-li rozněžnilo. To jsou obraty, že by i ten starý náfuka Shakespeare uznale pokynul bradkou. Mou nejoblíbenější částí je epilog Tryzny, ve kterém strávíme den s Hobem Gadlingem na renesančním festivalu a rekapitulujeme jeho životní maraton. Vrcholem je pak rozprava se Smrtí:
    „Já nevím... smrt je zvláštní. Kdysi jsem si myslel, že je to něco velkého a nenadálého, jako když se na vás ze tmy snese sova a odnese si vás. Už si to nemyslím. Myslím, že je to něco pomalého. Jako zloděj, který k vám chodí do domu den za dnem, vždycky sebere nějakou maličkost a jednoho dne si obejdete dům a zjistíte, že už vás tam nic nedrží, že tam nezbylo nic, kvůli čemu byste chtěla zůstat. A pak si lehnete a zmlknete navždy.“ Opojný zážitek.
    V psychedelickém intermezzu Vyhnanci se vydáme na dlouhou a očistnou pouť za rozhřešením. Kreslí Jon Muth a celé to trochu vypadá jako street art.
    V posledním sandmanovském příběhu zavítáme do Stratfordu nad Avonou, kde jistý dramatik sepisuje svou poslední hru s názvem Bouře. O kresbu se zde postaral Charles Vess a že to stojí za to snad nemusím dodávat. Tohle byla nádherná, hořkosladká tečka za jedním z nejvýraznějších komiksů naší doby. „Omnia mutantur, nihil interit.“
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.9.2012 08:56Sandman #10: Tryzna
    Opravdu důstojné rozloučení s touto fantastickou sérií. Většinu z toho obrovského množství postav jsem identifikoval a i když určitě ne vše, spoustu věcí se Gaimanovi povedlo pěkně ukončit. Kresba také na té nejvyšší úrovni, hodně zajímavý je především sešit s p. Li. Veliká spokojenost, zdá se až neuvěřitelným, že se povedlo vydat Sandmana komplet. Doufám, že někdy najdu čas, abych si přečetl všech 10 dílů v jednom kuse a doufám v dovydání všech minisérií, které se k Pánovi snů váží, stejně tak připravovaných prequelů.

    Mám ale jednu faktickou - překladatelsko-ornitologickou, nejvíc asi na Viktora. Vine se to celou sérií a jde o Matouše, více než v dílech předchozích je zřejmé, že matouš není Havran (polní), ale Krkavec (velký), rozeznatelný hlavně podle peří na hrdle a velikosti. Většina lidí nerozliší krkavcovité ptáky od sebe - vránu, havrana, krkavce, kavku a asi ani nic dalšího, takže je jim to jedno, já jsem to řešil celou dobu a až tu je to jasné. Tak bych se chtěl zeptat, jestli by opravdu neměl být Matouš přeložen jako Krkavec? V originále je určitě Raven, což může znamenat oba druhy a musí se nechat, že i slavná báseň od E.A.Poea s názvem Raven se překládá odjakživa jako Havran, i když báseň pojednává stopéro o Krkavci. Jako jediný je se schopen naučit pár slov, je ze všech nejinteligentnější. Taky na všech těch videích (třeba v prvním Diablu), kdy pták vyklovává oko mrtvole se jedná o Krkavce.... (kdyby někoho zajímalo zde je takové rychlé srovnání: ( http://www.national-geographic.cz/detail/kdo-z-vas-rozezna-vranu-havrana-a-krkavce-klid-to-zvladne-jen-malokdo-6710/ )
  • brkowycz
    brkowycz3.9.2012 12:09Sandman #10: Tryzna
    Gaiman nezaváhal ani v závěru.

    Sandmana považuji za neuvěřitelně komplexní dílo, ve kterém se příběh odehrává v mnoha linkách a na mnoha úrovních, které se v závěru propletou a vyústí v epické vyvrcholení. Skrze všechny knihy sledujeme situace a postavy, jejiž důležitost se nám zpočátku zdá být pramalá, avšak o to více jsme pak překvapeni o pět nebo šest knih později, když původně zdánlivě nedůležitá postava nebo událost zcela přesně zapadne do mozaiky příběhu a zcela zásadně ovlivní další vývoj. Gaiman nechává čtenáře, aby si nějaké drobnosti sám propojil, ale zároveň je natolik slušný, aby čtenáři nechal dostatečný počet vodítek. Gaiman v Sandmanovi filosoficky rozebírá dopady nesmrtelnosti na jedince, míru odpovědnosti, kterou mají ti, co oplývají mocí. Servíruje nám příběhy plné fantazie a úžasných postav, tragických i komických osudů. Celá serie Sandmana je navíc jakousi galerií více i méně zručných výtvarníků, kteří se na příběhu podíleli.
    J
    ako každý příběh, i Sandman má však svůj konec. Ano, čeká nás v budoucnu Endless Nights, nebo chystaný prequel, který zrovna Gaiman píše a bude vydaný někdy příští rok, ale tato kniha i tak bude posledním dílem serie. Jedná se o krásné rozloučení s postavama Sandmana i se sérií samotnou.
  • vifi
    vifi30.8.2012 11:53Sandman #10: Tryzna
    Velká krása, velký příběh.

  • erik
    erik26.8.2012 19:56Sandman #10: Tryzna
    A je to tu. Koniec (tento rok končí hneď niekoľko skvelých sérií, našťastie majú zopár nasledovníkov, á la 100 nábojov či Kostík). Tryzna je dokonalá, Gaiman ukazuje, v čom je jeho sila, sny, vízie, príbehy, konce, nádej, melancholická atmosféra a čo ma teší najviac, scenár dopĺňa návrat profesionálnej kresby. Zulli vyzerá ceruzkovo a je to pecka, Vess je tradične príjemný a Muth zvládol dodať východoázijskú vizáž nad očakávanie pôsobivo. Nechýba Shakespeare, veď čo už môže vyvolať pôsobivejšie finále než búrka.

    Najlepší komiks, ktorý sa pohráva s príbehmi, myšlienkami, citmi, históriou, mýtmi i postmodernými odkazmi (to celé zaobalené do filozofického šatu), aký poznám napísal majster svojho remesla, ktorému sa podarilo nemožné. Na tryznu zavíta Batman, pridá sa Superman a ďalší DC hrdinovia, pričom neuberú ani zamak vážnosti celému dielu. Sandman je vrcholné dielo svojho druhu a aj v rámci komiksového univerza sa drží v čelnej skupinke pelotónu. Už teraz mi chýba a teším sa , až si ho opätovne prečítam vcelku na jeden záťah.

    P.S. Tradične nepodarený je úvod, kde sa grafomansky vybláznil akýsi Gilmore. Jasné, Gaiman je borec, ale čoho je moc, toho je príliš. Aspoň nevykecal dej knihy, ako niektorí jeho predchodcovia.
622441
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.10.2012 09:05Sandman #10: Tryzna
    Díky za uspokojující odpověď ;-)
  • Wittgenstein
    Wittgenstein7.10.2012 22:54Sandman #10: Tryzna
    Já o tom ornitologickém rozdílu pochopitelně vím, ale tohle je situace, ze které nevybruslí sebelepší překladatel. Jen co se mihne textem "raven", můžete se vsadit, že vzápětí bude následovat pár narážek na slavnou Poeovu báseň, kterou 16 českých překladatelů z převážně rytmických důvodů přeložilo jako "Havran" - a jako Krkavce ho tam má snad jen rýmující stomatolog Miroslav Macek. Takže buďto přijdete o narážky na opeřence krákajícího své "Víckrát ne", nebo o zoologickou věrnost. Sophiina volba, řekl bych :(
Četl/a (136)
2scha, 3DD!3, Alfred, Alikkk, Ash Pointak, autokineton, aza, Baffman55, Bedou, Benny, binnmode, Bronn, buscheer, calvin10, Cemino, charvos, chcita, cobe, cybern, cyboy, dajik, davidek, Davidos402, Daxik1988, Deckard, DEmnoG, Destiny666, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, figis, Filip123, filosh, Final, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Grrr, hellblazer, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, jakubcik666, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, kadas97, Kadin, Kaluž, Kapis, KarlosJB, kaylin, Khagrael, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, koudy, Lachvos, lantan1, Libča, Light, lukedukenuke, majer, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, Matthew, mgeralt, michelangelo, Mighty_Morphine, Mike-sh, mineralk, Moyek, MP, Mr.Plysh, mstefl, namdnas, NecRoman, Noci, Norri, oleav, Onkel 1928, opytz, PAK, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, petad, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, puolpm, Qvestor, radimisko, raenius, rafannn1, RaptoR, RR, RudyRod, saja, Schirru, seezeethree, Sir_Pete, Spacecore, Spike, start05, strougy, tacmud, taidana, tankgirl, the.kasztan, Thurin, tricky, trudoš, Ukko, vita, vranakx, VXP, Wiw, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(314)
2scha, Abe, adam.ra, Alfi, AlienDr, Alikkk, amazing_k, arnecht, Ash Pointak, Ashek, autokineton, Awakener, aza, Azbest, BadBoy, Badgu.y1902, Baffman, Baffman55, beanek, Bedou, BeeSee, Bellatrix, Benji, Benny, ben_bella, binnmode, bioh, BlackDragon, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, bourgeois, brkowycz, bronxik, budkin, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, Cemino, Černá Krysa, charvos, chcita, chobotnička, cobe, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, Daniel.rw, Davedd168, davidek, Davidos402, DAxik, Daxik1988, Deckard, deefha, DEmnoG, Destiny666, disclose, discovery, Doly, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Druid, dvoracekpetr1, Einstain666 , erik, farb, farnhajt, faster86, fel68, felis, figis, filemon, Filip123, filippo, filosh, Final, Fox01, Fréza, Fricki, Fry, Garp, Georgíno J., Glumal, goodspeed, grinder, Grrr, Hamichal, hawkzn, Hawwwran, hedgehog, hellblazer, hellw10, HellWeber, herbert, herrman, Horstik, house192, hyba1991, hypermlok, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, jakouback, James, james dixon, japes, JaroKakashi, jeanbaklajean, jendavondra, jett, jh666, jindroush, jirin, jiskra, joehot, John Wick, Joshua_T, kadas97, Kadin, Kaluž, kamil, Kapis, Karel Sec, KarlosJB, kaylin, Kazumaki, kendor007, kinak, Kiwi1902, Knuckless, komik.sx, koniklec, kronoss, Kruttor666, krvinka56, kubosos, Lachvos, Lamahe, Lenny, Libča, lifi, Light, listr, Lojza, Loks19, Lucifer, lukedukenuke, m.abrams, maara, majer, Majkl, Malachias, malylada, Mamut12, mangan, Mariohurbanek, markic, mart.in, Martin Buchal, Martinb, Marvin, matohan, Matthew, Maty48, mcleek, Meesha, merhyx, mgeralt, michelangelo, Mighty_Morphine, mikado, Mike-sh, Mikei, mineralk, mirec, Mitak, moiqpiom, Mokonen, monty.cl, morddutha, Moyek, MP, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Mysak92, mywiel, namdnas, NecRoman, Nenisis, Neuro, Nightmare, Noci, noMster, Norri, o2t2, ohromno, OldaB, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, padre_negro, Paldini, Palebras, Papa Wu, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, petad, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, Pjenkus, pk123x, Poseidon1978, PP, pršiplášť, puolpm, Quintana, radimisko, RadimNemec, raenius, rafannn1, raimi, RaptoR, Ricarderon, Rich, RicHard. , rockyt, rooty, RR, RudyRod, Saiffer, Saran, Scaleo1, Schirru, Schramm, schwita, seezeethree, simonator, Sir_Pete, skepsi, Skot, sleepless, slothest, Sněhurka, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, taidana, tankgirl, Tarka Daal, Teach, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tiba, Tomasino79, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, VanTom, VasaX, Velkej šéf, Viking, vishnar, vita, Vítek, vranakx, VXP, Wasseg10, Widl, willis, Wiruss, Wiw, worf, xai, xintax, yarda, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, Zelvak, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis, Zod
Chce (49)
Abstinent, AdamOLIVe, bananzluty, Braindead, crush, Davispear , deadpool, DracoAn, Elnie, FatMonster, fusnix, Gibby, gumidekmedvidek, Houbař, husakpetr93, Jimbeam90, jirkapenzes, Lobok257, Mankin, Maryl, matrosh, Mikko, mildaE, Miriyak, Mistak, Mišulka, MonsterGyre, morbn, nx, predek, Premek, quardok, Raijin, razielus, Rezet, royan, Sebastian the wise, seeker666, segy, skepsi, Spideyy, spot, timek, vrazdinek, Wakker, wittos, xflori01, xspeed, xxaannddeerr
Shání (5)
Al0f0k, Jimbeam90, Maryl, Mistak, Spideyy
Nabízí (3)
Fox01, Mildaha1, seezeethree