Ukázka č.1
Ukázka č.2
Gaston je všehoschopný a všudypřítomný pomocník a poslíček v kanceláři, který je bezmezně oddaný své práci. Je pro své šéfy pravým požehnáním nebýt toho, že jej provázejí ty největší katastrofy a průšvihy, jaké si stěží dovedeme představit.
Komiksový hrdina Gaston baví francouzské čtenáře již víc jak 50 let. Vymyslel si jej belgický kreslíř André Franquin zprvu jen proto, aby zaplnil prázdné půlstrany v časopise Spirou. Jeho hrdinu si však rázem oblíbili všichni čtenáři bez rozdílu věku, a dnes bychom marně hledali ve světovém komiksu většího popletu a smolaře, než je Gaston. Českým čtenářům se představuje chronologicky ve svých prvních stripech a těší se, že získá jejich přízeň stejně, jako se to podařilo jeho rozpustilému kolegovi Leonardovi.

Scénář
André Franquin
Art
Jidéhem, André Franquin
Obálka
Jidéhem, André Franquin
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
dětský, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7447-183-4 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
149 Kč
Originál
Gaston #01: Les archives de la gaffe ()
  • trudoš
    trudoš editor2.2.2020 07:12Gaston #01: Z packalských archivů
    Příjemná stripová série, která určitě potěší všechny fanoušky frankofonního komiksu. Ostatním však bude pravděpodobně připadat jako vytržená z kontextu. Postava Gastona totiž vznikala na stránkách magazínu Spirou, kde se zpočátku objevovala pouze jako bezprizorní figura, jež neměla zásadnějšího využití. Později vznikly kreslené vtípky, v nichž sympatický packal dovádí svými kousky členy redakce k šílenství, a ty si pak prosadily vlastní řadu.
    Co rozhodně stojí za povšimnutí, je hravá karikatura Andrého Franquina. Ten chlap byl mistr. S humorem už to ale tak slavné není, je znát, že dílo už má nějaká ta léta za sebou. Většina skečů je tedy úzce provázaná s dobovým děním a atmosférou v časopise, o němž většina čtenářů dnes nemá ani ponětí. Takže se zkrátka nechytáte, nebo vám pointy přijdou přespříliš průhledné. Groteska je to ovšem střízlivá, jemná a perfektně nakreslená. A já jsem skutečně rád, že tady vyšla alespoň tahle malá ukázka autorovy dlouholeté působnosti na belgickém trhu.
  • baatcha
    Geniální! Hlavně první půlka, kdy se Gaston poflakuje po redakci (respektive přímo po stránkách) magazínu Spirou, je výborným bouráním čtvrté zdi, nebo jak se tomu říká. Dostat místo článku o kosmonautice obří vykopírovanou hlavu, nebo číst text o rock 'n rollu, který vám vzápětí exploduje pod rukama - to je o světelné roky napřed před vším, co dnes vychází!

    Mitthrawnuruodo: Tobě patří velký dík za navigování do Levných knih!
  • Mitthrawnuruodo
    Mitthrawnuruodo23.6.2017 10:54Gaston #01: Z packalských archivů
    Úžasný. Tohle se mi přesně trefilo do vkusu a Gaston se stává jedním z mých oblíbených hrdinů. Extrémně líný, mimo, nad věcí, flegmatický „zaměstnanec“ redakce Spirou, který co udělá, to se nepovede, ale on zůstává stále v klidu. Moc se mi líbil začátek knihy - kompletní počátky jeho příběhů a hlavně fiktivní redakce a články, které jsou většinou nějak narušeny Gastonovými pokusy a experimenty.

    Je pravda, že samotný komiks zabírá cca polovinu, což je škoda, protože stripy jsou vtipné, a to, že jsou jen přes půl strany, jim na vtipnosti rozhodně neubírá, spíš naopak. Každopádně souhlasím, že komiks si užijí víc dospělí než děti, což je asi ten důvod, proč to skončilo v Levných knihách. A je to škoda, věřím, že další alba by byla parádní.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.7.2015 12:31Gaston #01: Z packalských archivů
    Gaston je roztomilý jouda, ale zároveň vtipný troll, jehož celá humornost je podepřena vtipnou kresbou. Frankofonní komiksy já prostě rád. Bohužel vtipy jsou dnes už takové průměrné... :)

    Celkový dojem: 60%
  • kaylin
    Gaston je ťulpas, je to trouba a zároveň trochu rebel. Není to úplný pitomec, sem tam něco vynalezne, jen je docela flegmatický. Dokáže se naštvat, ale spíš jen tak blbne. I když je zaměstnancem redakce "Spirou" stejně jako Fantasio a Spirou sám, je spíš přítěží. A z toho samozřejmě vyplývá většina komických situací, které v komiksu najdete. Vzhledem k tomu, že nám první sešit představuje hlavně jeho příchod na scénu, těch stripů zde zase tolik není, vlastně se nacházejí na méně jak polovině stran, ale to nic nemění na tom, že i předchozí obsah je zábavný. Ukazuje hlavně na to, že časopis "Spirou", který vychází týdně, má hodně zajímavý obsah, nebo alespoň měl, hodně se dalo na to, aby byl zábavný. Něco takového by u nás nejspíš nikdy nefungovalo. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/262-gaston-1-z-packalskych-archivu-70.html
  • Landauer
    Jo a ještě sláva za slušnej překlad a lettering!
  • Landauer
    Jako výtvarníkovi se mi tahle knížka moc líbí, hlavně díky možnosti nakouknout do stránek časopisu Spirou a zjistit, že to musel bejt sakra hodně dobrej a zábavnej časopis, ze kterýho by se měla celá řada dnešních plátků co učit (a to je to záležitost přes půl století stará!). Kresba je šmrncovní, nápad s hrdinou, kterej se vlastně do žádnýho komiksu nehodí, a tak musí čekat v redakci na svůj příběh (pokud se vůbec někdy takovej najde) se mi moc líbí, malý úvod do dobových reálií potěšil, takhle by měl u nás vycházet evropskej komiks! Akorát nevím, jak se k tomu postaví děti, který čekají klasickej 44 stránkovej příběh... A asi jim bude unikat i ta hromada narážek na tehdy aktuální světovou výstavu, jejímž symbolem byl právě onen obří model atomu (a taky vítězství naší tehdy socialistické zemičky, ale o tom se tam nepíše).
  • andre
    andre mecenáš6.9.2012 07:34Gaston #01: Z packalských archivů
    Tak já jsem velice spokojen, bavil jsem se mnohem lépe než u "Gastonových největších hitů" co mám v jednom cizojazyčném albu, tam jsem tomu humoru nějak nemohl úplně přijít na chuť. Ale zde jsem plně spokojen, obzvláště s tím nétakkomiksovým úvodem, ten mě obzvláště bavil. Možná je to také tím, že zde vystupuje můj oblíbený Fantasio, který se v "mém" albu již nevyskytuje. .... Tento sešit vřele doporučuji a snad bude úspěšný.
  • royan
    Toto první album ještě není úplně klasické komiksové album. V první půlce knihy se nejprve seznamujeme s Gastonem spíše formou komentovaných výseků z časopisu Spirou. V druhé půlce už je album členěno v klasický komiks. Je to taková příjemná ochutnávka toho, co doufám teprve přijde v dalších dílech. Mile mě potěšila vložená stránka z časopisu Spirou, která pojednává o dobovém fenoménu, kterým byl Rock'N'Roll. Podle starého systému hodnotím 70 %.
  • andre
    andre mecenáš21.8.2012 13:11Gaston #01: Z packalských archivů
    Tak to je krásný, v toto jsem ani nedoufal. Snad se slušně chytne a časem se začne vydávat i Spirou a, v ukázce prezentovaný, Fantasio. A nejlépe začít právě Franquinovými příběhy:)
5910
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.1. 11:18Gaston #01: Z packalských archivů
    Dvojka už asi nikdy nebude, co? Po osmi letech jsem se k tomu vrátil, vůbec si to nepamatoval a přišlo mi to asi o fous roztomilejší, než když jsem to tehdy hodnotil...