Ukázka č.1
Martin Lafetka donedávna patřil k těm nebohým náctiletým, kteří se chtějí za každou cenu odlišovat od okolí. Snad by raději zemřel, jen aby byl zajímavý. Ale pozor na přání…! Když se probudíte v márnici se znamením věčnosti na hrudi a duchové začnou vstávat z hrobů, tajemné síly světa živých i mrtvých se budou přetahovat o vaši duši, dali byste cokoli za to, abyste aspoň chvíli byli zase normální. To je však jen začátek… Martinovy pravé schopnosti se brzy projeví.

Scénář
Petr Kopl
Art
Petr Kopl
Obálka
Petr Kopl
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-253-1447-0 (Fragment (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 240 x 9 mm
Tisk
barevný
Váha
277 g
Stran
128
Náklad
4500ks
Cena
149 Kč
  • Sagikkun
    Sagikkun28.1.2021 22:51Procitnutí
    Konečně jsem měl to štěstí a čest, aby se mi podařilo sehnat Koplovo Procitnutí.
    Jsem spokojený? Ano i ne.

    Ono to má prakticky všechno, co by fajn komiks měl mít. Užíval jsem si kresbu (avšak některé obličeje byly opravdu... pozoruhodné), design Vzkříšence a nápady, časové prolínání, bourání čtvrté stěny, atmosféru, některé monology...
    Na druhou stranu je tu neskutečně tuctová charakteristika postav, sem tam nelogičnost a cliché, a co mi vadilo nejvíce tak to, že kniha nefunguje moc samostatně. Když jsem měl za sebou 3/4 knihy a všiml si tak minimálního počtu zbývajících stránek, říkal jsem si, že se vlastně stále nic moc nestalo a že furt čekám na to, kam to vlastně chce směřovat. Je to vlastně takový úvod, který je možná rozvleklejší, než by měl být, protože tam pak nezbyde skoro žádný prostor na nějaký pořádnější příběh. Stejně tak vývoj hlavního hrdiny a vztahů s ostatními postavami (či vůbec nějaká hloubka těchto postav) je tu nulový.

    Moc rád bych dal za kulisy a samotný princip toho, že u nás vznikají takové super projekty, čtyři hvězdičky. Osobní nadšení k tomu dost svádí, ale svědomí mi to nedovolí, protože takové hodnocení by bohužel nebylo objektivní.
    Komiks je fajn, ve finále nedělá nic moc špatně a jsou tu představeny dobré nápady... jenže to není dost, aby ho to skutečně po scénaristické a kvalitativní stránce vyzdvihlo na čtyři hvězdy.
    Tak jako tak, rozhodně jdu do druhého dílu.
  • Netorack
    Netorack31.1.2020 10:51Procitnutí
    Po dlouhém uvažování dávám pět hvězd. Z kresby Petra Kopla jsem nekriticky nadšen ve všech jeho komiksech, a zde se mi líbil i scénář, ve kterém je pár dobrých nápadů. Navíc originální námět a ne tak běžný žánr. Takové české počiny je potřeba ocenit a podporovat.
  • Norri
    Norri mecenáš29.1.2017 15:22Procitnutí
    Petr Kopl přišel se svým vlastním originálním světem a s vlastními pravidly. Tento hororově laděný příběh pěkně odsýpá a je zpestřen skákáním mezi časovými rovinami. Kresba je typicky koplovská a k tomuto příběhu příjemně sedí. Obličeje nemá cenu řešit, ty Petr prostě neumí. Celkově dobrý dojem.
  • trudoš
    trudoš editor28.3.2016 21:47Procitnutí
    Příjemné, ale víc to připomíná prolog k dalším dílům, než jednorázový komiks. Samotný příběh se vyhýbá nějakým větším akcím a jde v podstatě na jistotu za pointou, přičemž tomu se podřizují i obsazené role. Nejvíc je to znát na duchovním průvodci hlavního hrdiny, z něhož lezou informace jak z chlupaté deky. Už sem četl hodnotnější souhrn informací na krabici od cornflakesů.
    V tomhle ohledu se vůbec mohl Petr Kopl věnovat raději zápletce, než dramatickým pózám. Potom by díry v logice - především co se týče schopností ústřední postavy - nemusely být tak okaté. Jako by si autor otevřeně nechával prostor pro pokračování, protože si ještě nebyl jistý, co, jak a kam bude směřovat. Na druhou stranu oceňuji scenáristickou snahu konfrontovat přímo čtenáře, i když to chvílemi působí lehce dětinsky.
    Kresba jinak bezvadná, Kopl jednoduše umí a evidentně se u toho ani moc nezapotí. Jen mi vadí retušované fotografie, používané jako pozadí, což ve mě vyvolává spíš dojem lenosti než uměleckého záměru.
  • Majklbig
    Majklbig7.8.2014 11:48Procitnutí
    Koupit si tento komiks za plnou cenu, tak bych těch 150,- asi litoval, ale za necelou padesátku nejde nic namítnout. Celý příběh na mě působil značně neorginálně jednotlivými prvky, ale jako celek celkem funguje. Najdete tu jak filmové vlivy (Šestý smysl, Saw) tak komiksové (Sandman, Kick ass), z kterých autor čerpal a udělal z nich svůj příběh. Popravdě řečeno, kdyby vyšlo pokračování asi bych do něho šel, což sem ze začátku nečekal.
  • mr.des
    mr.des23.7.2014 15:13Procitnutí
    Zajimavy namet, ktery dle meho dost kazi naprosto odflaknuta kresba. Koupeno spolu s Pevnosti, takze davam 60%.
  • Schramm
    Schramm9.7.2014 20:55Procitnutí
    Není co okecávat, tenhle komiks mě bavil, ba dokonce mě totálně dostal a pohltil svou atmosférou.
  • choze
    choze5.7.2014 20:13Procitnutí
    Pro mně rozporuplná záležitost, scenáristicky i kresebně, která se tváří originálněji, než jaká reálně je (hrdina možná není sirotek, ale jinak je klasickým šikanovaným teenagerem, přičemž ho šikanuje krajně stereotypní a nevěrohodně spolčené trio sportovec-sígr-smažka) a kresba se mi místy líbí (např. vše se Vzkříšencem, který je dobře nadesignován), místy ne. Líbilo se mi zasazení do reálných českých měst, taky hrdinova smrt na poli nebo epizoda s vrahem dětí, která mohla být klidně delší... Obracení se na čtenáře spíš otravovalo, ve výsledku řekněme průměr.
  • Kabukiman
    Kabukiman30.1.2014 21:06Procitnutí
    Je to komiks od Petra Kopla a vzhledem k tomu,že jsem už delší dobu jeho big fanda,tak dám plných pět hvězd. I když bych asi jinak dal čtyři...:) Možná mi jen malinko nudilo,že hlavní hrdina je další nerdovitej a světem nepochopenej outsider... Tohodle otloukánka ovšem nekousl radioaktivní pavouk, ale natáhl brka...jo...i takhle se dá naučit lítat, získat supersílu a tak... No... Drákulu, Holmese,Telekeho a další hrdiny minulosti mám ale přece jenom o něco raději...
  • xflori01
    xflori0116.12.2013 11:21Procitnutí
    Rozhodně jsem to čekal mnohem horší, a i když zrovna nějak moc nemusím Koplovu kresbu, knížka mě tak chytla, že jsem ji přečetl naráz celou a rozhodně se nenudil. Perfektní horor. Těšil bych se na další knížku, kdybych věděl, že nějaká bude.
  • zdennanek
    zdennanek14.12.2013 14:34Procitnutí
    Vyšlo jako příloha časopisu Pevnost za 129 :-)
  • kaylin
    kaylin14.7.2013 14:59Procitnutí
    Petr Kopl vytvořil komiks, jímž ukázal, že je mu skutečně jedno, jestli adaptuje dílo někoho jiného, anebo se pustí do vlastního příběhu. Když je člověk dobrým vypravěčem, vlastně ani moc nesejde na tom, co píše, důležité je, aby ho to bavilo, aby do toho dával něco ze sebe. To Petr udělal. Je zde cítit jistá fascinace smrtí, silné ovlivnění místem, kde sám žil a žije, a nakonec i ovlivnění vlastní tvorbou. Narážek na jiné knihy a příběhy Petra Kopla v komiksu najdete hned několik. Je to potěšující, že si Petr vytváří svůj vlastní komiksový svět. Mně se ten jeho svět zamlouvá. Navíc ona interakce se čtenářem je skutečně něco, co není tak jednoduché používat. "Procitnutí" je zakončeno velmi otevřeně a dá se předpokládat druhý díl. Je teď otázkou, zda se ho skutečně dočkáme. Já za sebe doufám, že ano, protože to, co může Petr vytvořit, to je naprosto nový moderní mýtus. Fantasy propojené s hororem ve velmi čtivé a kvalitní podobě. více: http://www.comics-blog.cz/2013/07/193-procitnuti-95.html
  • seneke
    seneke mecenáš21.4.2013 06:34Procitnutí
    Konečně kvalitní horor (tohle je holt jiné kafe, než ty americké s****y)
    Bohužel není jisté, jestli bude další díl :(
  • bd71
    bd713.4.2013 20:16Procitnutí
    Upřímně: tahle kniha mě nebavila tolik, jako ostatní Koplovi věci. Ale jelikož jsem také Jihlavák, oceňuji lokalizaci a perfektní temnou atmosféru a smysluplný příběh.
21221652
Četl/a (72)
2scha, Alfred, Alikkk, Babany, Baffman55, Bart, Blackhand47XD, BraceGirdle, Bronn, Chaolinek, cyboy, DanQ, Davidos402, deadpool, Dezodoo, Django, Doctorow, Elizabeth, Elnie, Faix, flipflop, Goldfinch, Grrr, Gustik5, hellblazer, Hugin, hypermlok, James, james dixon, jankie, jd., jh666, Joshua_T, kaylin, Keno, Khagrael, Kil-Khal, Kouzelnik7, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lobok257, LookAss, Lookass33, luky.kuky10, Mamut12, MEGA, NecRoman, Netorack, Norri, opytz, Osimchin, PeNNy, petad, robert.hladil, RR, Sagikkun, Schramm, seneke, Shin, T3ss, the.kasztan, trudoš, tukak, VXP, Walome, xflori01, yardaformi, YARYNN, yogi, Zbysek2410
(159)
2scha, abaro, Agent24, akrijus, Alfonzo, Alfred, Arabam, asgardpepa, Azbest, Babany, BadBoy, Baffman, Baffman55, Bart, bd71, BeeSee, Benji, Blackhand47XD, blackJag, Bob, bobo666_2005, BraceGirdle, bronxik, burzum, Calvin Klein, carolos, Chaolinek, Crics, CSE_AC/DC, cyboy, DanQ, Davidos402, davidrynes, deadpool, delsemela, Dezodoo, disclose, Django, Doctorow, doophy, Dov, dracula, dvoracekpetr1, Elnie, fel68, Fréza, fubong, Goldfinch, goodspeed, Greyman, grinder, Grrr, gruno, Gustik5, hellblazer, hiro666, hlavathor, Hugin, hypermlok, I.am.geek, invape, James, james dixon, jankie, Jestrab2, jh666, joehot, Joshua_T, Kabukiman, KadetJaina, Kapis, kaylin, Kazumaki, Keenkeen, keNNoslaw, Keno, KINIMODUS, komik.sx, koniklec, krvinka56, kucik, Lachvos, lacoste, lantan1, lelky93, Lenny, Lobok257, Lojza, LookAss, Lookass33, luky.kuky10, maara, Mamut12, Mankin, MartinV, Masinfira, MB, mcleek, MEGA, merhyx, mikina, mirec, mirror, Mitthrawnuruodo, monty.cl, moris.cz, MP, mr.des, Mrfko, namdnas, NecRoman, Nightmare, noMster, o2t2, obitus, OldaB, opytz, Osimchin, pavel, pechna, PeNNy, petad, Petr, Poseidon1978, Premek, PrímaMost, RadimNemec, robert.hladil, Rowan, Sagikkun, SASAN_KING, Scaleo1, Schramm, seneke, Shin, Skot, sleepless, Stara.kryta, stik, suricattaontheway, T3ss, tacmud, the.kasztan, thorrg, Toren, Trevelyan, trudoš, tukak, tulipstros, Viking, VXP, willis, Wiruss, xai, xflori01, xintax, yojimbo, Zbysek2410, zdennanek
Chce (10)
Braindead, charvos, deefha, fusnix, husakpetr93, Maty48, Miriyak, Netorack, suchosch, Zajo original
Shání (2)
deefha, Libbi
Nabízí (1)
Greyman