Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Při svém pátrání po uprchlém Bohu, kterého hodlá hnát k odpovědnosti, narazil Jesse Custer na spoustu divných existencí – a není žádným překvapením, že mnohé z nich mají svůj vlastní podivuhodný příběh.

Pradávná historie je sbírkou několika takových příběhů, které původně vyšly jako samostatné speciály. V hlavních rolích tu vystupují některé z nejbarvitějších vedlejších postav série Kazatel: „Svatý zabiják“ nám vyjeví kompletní proces vzniku Custerovy nadpřirozené nemesis, jenž se odehrál jak na zamrzlých pláních Divokého západu, tak v těch nejžhavějších zákoutích samotného pekla; „Hoši z Jihu“ se ohlédnou za idyličtějšími časy čtyřiadvacetikarátových buranů Jodyho a T. C., kteří za radostné pomocí celého arzenálu klišé akčních filmů čirou náhodou překazí plány mezinárodních teroristů; v „Příběhu-Vy-Víte-Koho“ pro změnu zavítáme do světa frustrujícího dospívání na maloměstě, abychom byli svědky tragické frašky, která dala světu Prdelmana; a v Cassidyho flashbacku „Krev a whisky“ odkryjeme něco z temné minulosti tohoto irského upíra spojené s neworleánským společenstvím Les Enfants Du Sang.

Pradávná historie vychází jako závěrečná kniha preacherovské série, ságy, která patří k nejoceňovanějším titulům devadesátých let. Scenárista Garth Ennis a kreslíř Steve Dillon ji stvořili coby moderní americkou epopej, v níž dojde na tak zásadní věci jako život, smrt, lásku i vykoupení, nemluvě o věcech ještě zásadnějších jako je spousta sexu, alkoholu, krve a zbraní – a to ani nezmiňujeme anděle, démony, Boha, upíry a úchyly všech druhů. Pradávná historie představuje rozloučení s jedním z nejdivočejších a nejintenzivnějších příběhů, jaký se v komiksovém formátu kdy objevil.

Obsahuje speciály série Preacher: Saint of Killers #1-4 (červen 1996 - září 1996), Preacher Special: The Story of You-Know-Who (říjen 1996), Preacher Special: The Good Old Boys (červen 1997) a Preacher Special: Cassidy: Blood and Whiskey (prosinec 1997)

Scénář
Garth Ennis
Art
Richard Case, Steve Dillon, Carlos Ezquerra, Steve Pugh
Ink
Richard Case, Steve Dillon, Carlos Ezquerra, Steve Pugh
Barvy
Nathan Eyring, Matthew Hollingsworth (Matt), Pamela Rambo, James Sinclair
Obálka
Glenn Fabry
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7461-146-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
863 g
Stran
280
Cena
599 Kč
Originál
Preacher #04: Ancient History (Vertigo (DC Comics), 1998)
  • martin28
    Skvělé doplnění boží série. Vítám změnu kreslíře. Nejsilnější byl asi příběh o stvoření Svatého Zabijáka, přesto jsem se nenudil u žádné kapitoly. Naopak - historii postav z Preachera jsem si velmi užil. Škoda, všechno jednou končí. Tohle byl poslední šleh od Gartha. Je mi trochu smutno, že už žádné pokračování nebude.
  • perak
    Příjemné poslední setkání s některými vedlejšími postavami této skvělé série. Je to spíše takové volné doplnění, které nemá žádný vliv na Kazatelův příběh, ale i tak potěšilo. Za mne určitě nejlepší Hoši z jihu - nakonec bych si ty dva hajzlíky ještě zamiloval, což si tedy za to, co provedli Jessemu a jeho rodině, nezaslouží. Hodně mne bavil i Příběh vy-víte-koho - věčného lůzra, který ke štěstí nepřišel. Naopak lehké zklamání jsem pocítil u Cassidyho příběhu, který tak nějak neměl tempo - ale i zde jsem se bavil kupou hlášek a rádoby gotických postav.
  • sedw
    Příjemný, ale veskrze průměrný návrat ke známým postavám. Bavily mě příběhy o svatém zabijákovi a prdelmanovi, na druhou stranu muži z jihu ani Cassidy moc nezaujali. Jsem rád, že tento speciál vyšel, na druhou stranu se k němu už asi nevrátím (na rozdíl od hlavní série, kterou si jednou rád zopakuji).
  • trudoš
    trudoš editor3.7.2018 06:51Preacher/Kazatel #10: Pradávná historie
    A na závěr třešnička o čtyřech chodech (takže třešnička velikosti radioaktivní kravičky). U mě bezkonkurenčně vedou Hoši z Jihu společně s Krví a whisky, dvě povídky, které už kdysi vyšly v Crwi. Svatý zabiják ani Příběh vy-víte-koho nejsou špatné, jen je to trošičku monotematická tragika, okořeněná brutálním násilím, antipatií ke křesťanství a tím nejhrubším cynismem. Tedy vším tím, co mám na Garthu Ennisovi rád, proto nemůžu říct, že by nějak výrazně zklamal. Jen je to prostě nic proti ničemu - i když jsem teď epizody četl, nijak mě to zpětně nenutí přehodnotit svůj pohled na dané postavy v celé kazatelské sáze. Žádná zapeklitost, žádné překvapení, žádné pivo zdarma. Naopak etuda s Jodym a T. C. mě přiměla ty postavy začít milovat, přestože jde o ty největší parchanty v sérii a Cassidyho výlet do New Orleans musí zkrátka udělat radost každému antifanouškovi neogotických upírů. Ve finále tedy spokojenost a předsevzetí k tomu pustit se jednou do Preachera znovu, pěkně komplet v kuse.
  • Kapis
    Kapis mecenáš20.4.2015 08:45Preacher/Kazatel #10: Pradávná historie
    Ale jo, příjemné zakončení a doplnění celého eposu. Zabiják a Kluci z jihu rozhodně vedou a ani nevadilo, že jsem je už četl. Je docela vtipné jak se to jmenuje "Pradávná" historie, když to je jen něco málo přes sto let. Zase americká historie, než vyvraždili téměř veškeré původní obyvatelstvo, vskutku není o moc delší. Stejné věci jsem si všiml u četby H.P.Lovecrafta, který "Prastarými" nazýval jak nekonečně dlouho žijící entity z počátků chaosu, tak dvě stě let staré domy Nové Anglie. Změna kreslířů prospěla, Cassidyho speciál je pak nejslabší nejen Dillonovou plochou kresbou. Ennis totiž asi nedával moc dobrý pozor v hodinách matematiky. Kdyby ten nabubřelý upír "honibrk" vysál stovky lidí za těch jeho deset let působení, tak by jednoduchou matematickou řadou musel dojít k tomu, že by se po New Orleans neproducíroval nikdo krom upírů. Ale tak, je to oddechové čtení, budiž odpuštěno, já si tuhle zvrácenou, dekadentní, úchylnou a krvavou jízdu skrz deset knih parádně užíval a dobře se bavil. Takže díky všem kteří to napsali, nakreslili a vydali, bylo to super!
  • adevr
    Tyhle příběhy z Kazatelova světa mně potěšili... Sice jsem dva z nich četl v Crwi, ale nedokážu si představit abych jen kvůli tomu nevyhodil 6 stovek. Vždyť je to jen kláhev dobré whisky, a tou ten konec zapiju. :)
    No a k věci...celkově povedená kniha.
  • kaylin
    Když jsem knihu otevřel a začal číst první příběh rozdělený do čtyř kapitol, uvědomil jsem si, že tohle je přesně to, co tomu ještě chybělo. Pro mě vlastně náhrada za to, co jsem si protrpěl při čtení závěru knihy "Preacher: Alamo", z kterého jsem byl jednoduše zklamaný. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/111-preacher-pradavna-historie-70.html
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš29.12.2012 14:57Preacher/Kazatel #10: Pradávná historie
    Pro mě jakožto Preacherovského fanatika nutná koupě. Svatý zabiják a Hoši z jihu (již celkem zbytečně uvedeni v Crwi) jsou extra třída. Jednohubka s Cassidym na doplnění a pro pobavení, proč ne (již celkem zbytečně uvedená v Crwi). Byť je z těch čtyřech asi nejhorší, tak za žádnej průser nepovažuju ani Prdelmanovu evoluci. Samozřejmě, že Ennis asi není ten pravý na nějakou psychologickou sondu do hlubin študákovi duše, ale zas je to v rámci Kazatelovského univerza trochu něco jiného a nového.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš26.12.2012 19:38Preacher/Kazatel #10: Pradávná historie
    4 příběhy a rozdílná kvalita. Začínáme šílenou řezničinou z divokého západu, pokračujeme příběhem o milovníkovi Kurta, abychom se podívali jak se žije na jihu a mohli si pak dát trošku gotiky. Svatej Zabiják je drsnej a dobrej western. Kouřící hovna ve sněhu člověk skoro cejtí. Příběh o Prdelmanovi zase průměr o neštěstnym chlapečkovi. A příběh o tom jak Cassidy poznal dalšího upíra docela zápavná pytlovinka. U mě vedou Hoši z jihu o šílených vidlácích a pro mě nejhustějších záporácích z celé série. V Preacherovi jsem je střídavě miloval a zároveň nenáviděl. Až budu starej tak nechám dlouhej bílej culík...a nebo spíš vopíchám všechno co leze...Já nevim, nemůžu si vybrat...
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš20.10.2012 00:47Preacher/Kazatel #10: Pradávná historie
    Máme tady konec další oblíbené série. Série, která byla po většinu času zběsilou jízdou moderní popkulturou a podle mne si právem zaslouží být nazývána kultovní, i když tohle označení moc nemám rád. Preacher mne po celou tu dobu dobře bavil, i když se samozřejmě nevyhnul občasným hluchým místům, které jsem mu však rád dávno odpustil. Na rozdíl od komentářů níže jsem spokojen i s tímto závěrečným speciálem, jehož jediným mínusem asi bude absence samotného Jesse Custera. Jako náhradu zde však máme drsný westernový příběh o zrodu Svatého zabijáka, Forrest Gumpovskou sociální sondu ovlivněnou Grungem a brokovnicí zlého fotra, testosteronovou úchylárničku z prostředí bažin a na závěr schůzku s upíry, kam zavítá náš starý známy Cassidy a jeho drsná prozřetelnost. Ennis si tímhle speciálem rozhodně neudělal ostudu a navíc mě potěšilo i střídání kreslířů, protože plochých a jednotvárných Dillonových ksichtů mívám čas od času plné zuby. Takže ve výsledku velká spokojenost.


  • brkowycz
    Bonus z Pracherovské serie nezklamal, ba naopak.
    V úvodníku, který jsem si vyjmečně přečetl, protože ho napsal sám Ennis, je pár zajímavých poznámek k celé serii. Člověk se dočte, jaký byl koncept Preachera, o co mu šlo když serii psal a můžeme pak sami srovnat, jak se mu to povedlo. Také píše, že má hrozně rád westerny, že na nich vyrostl a snažil se pravidla westernůl nacpat do Kazatele. Což se mu i podařilo, ale jeho skutečným snem bylo napsat opravdu pořádánej, ryze westernovej příběh z opravdu krutýho divokýho západu. A v tomhle směru se vyřádil v krátké miniserii o vzniku sv. Zabijáka. Kresba není nic extra, respektive ani mi moc nevadila do té doby, než třetí sešit nakreslil Ezqouera, protože po jeho super ilustraci je opravdu těžké přijmout zpět Pughovu "patlaninu. Ale příběh temný, s drsným a chladným hlavním hrdinou, paráda. Bavil jsem se.
    Prdelmanova story je taky super. Ubožák z amerického buranova, naprosto neoblíbený všemi, který posírá jednu věc za druhou, dělá dál špatný volby, až si na konci prostřelí ksicht. Užil jsem si nášupu buranskýho fotro-policajta, kterej střílí brokovnicí do vzduchu a ječí "Zabiju všechny ty marťanský Negry!!!" Kresba nevadila.
    Hoši z jihu jsou naprostou perlou. Ennis ve formě, hláška z hláškou, parodie na bradatý a ramenatý hrdiny z akčních filmů 80tých let a dva chladnokrevný zabijíácký burani. Nemám co dodat, tenhle příběh je opravdová jízda.
    Krev a Whiskey se slušně rozjíždí, ale pak najednou se to tak nějak utne. Spíš lepší průměr.
    Kol a kolem, všechno dohromady, je to skvělý odkaz zpět na kazatele, příjemná vzpomínka za vynikající sérií. Spousta zábavy, spousta hlášek, bizarních záporáků, parodie na drsný upíry, parodie na drsný hrdiny a parodie na US "Oscarový dramata".
  • choze
    Nejlepší preacherovský speciál je origin Herr Starra.
  • erik
    Sú presne tri príbehy, ktoré v rámci Preachera milujem až za hrob. Úvod, záver a špeciál Svätý zabijak. A práve ten otvára túto knihu. Western, hrdina, ktorý prichádza aj o posledný kúsok ľudskosti a ktorého chladná nenávisť zmení kresťanské peklo na nordické, neľútostná pomsta, čo viac si priať? Navyše, diskusia o dvadsiatom storočí peklu pristane. Pravda, Pugh je ďalší patlal á la McCrea, našťastie, kľúčový tretí zošit zhmotnil na papier Ezquerra. Príbeh Kurta "Kombajna" ma veľmi neberie, Case pridal ostrouhlú nezaujímavú kresbu a Ennis klasický rodinný teror a Nirvanu. Crewácke špeciály Hoši z juhu a Cassidyho alkoholická krv sú také, aké sú. Prvý je fajn, konečne odľahčená bažinatá zábava, no a druhý je slabota bez akéhokoľvek smerovania (upíry sa nedajú, no a čo).

    Dve slaboty, jedna pohoda a jeden skvelý príbeh, to neznie zle, všakže? Séria špeciálov venovaných záporákom z Preachera tvorí dôstojnú bodku za vynikajúcou sériou.
  • choze
    A Preacher je po kupě. Bohužel Kazatelova a Prdelmanova background story za mě nic moc. Hoši z jihu a Cassidyho setkání s Les Enfants du Sang, který už známe z CRWe, dobrý.
29401111
Četl/a (119)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 3DD!3, adevr, Alfred, BadBoy, Baffman55, Balů103, Bedou, ben_bella, besikv, bierce, binnmode, Blacklarch, Blackmoor, calvin10, Chaolinek, charvos, chcita, cobe, ComicBookGuy, crewni.konzerva, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Deckard, Doppelganger, Draco nobilis, Dzoglik, erik, figis, filemon, Final, foudy, Fox01, hellblazer, HellWeber, Houbař, house192, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, jankie, JANNE, japes, jiskra, Joshua_T, kadas97, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Kouzelnik7, lantan1, Librarian, Light, Lojza, LookAss, Lord Baltimore, mart.in, martin28, Martinb, Mitak, monte walsh, namdnas, NecRoman, Nevidal7, Noci, oleav, Olesh, Ozymandias, Paldini, Palebras, Pavel2222, pavlosson, pearlxjam, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, RadimNemec, raimi, RaptoR, Rezet, Rinter, rockyt, RudyRod, Saint of Killers, saja, Schramm, sedw, Spacecore, Spike, suricattaontheway, syon, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vita, vranakx, vrazdinek, VXP, wolfgang, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(235)
123peta, 2Hitman3, 2scha, adam.butch.kubik, adam.ra, adevr, afri, Alfi, AlmightyMates , amazing_k, Ashek, Azbest, BadBoy, Baffman, Baffman55, Balů103, Bedou, Beng.D, Benji, ben_bella, besikv, bierce, binnmode, blackJag, Blackmoor, bmc75, Bob, bobo666_2005, brkowycz, burzum, buscheer, calvin10, calviti, camper, Cassidy, Chaolinek, charvos, chcita, chobotnička, choze, cobe, Cody, Corteg, Corvus, Cr4sh, crewni.konzerva, CSE_AC/DC, cyboy, Daniel.rw, Darker, Davedd168, DAxik, Deckard, disclose, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dr_benway, Durvi, dvoracekpetr1, Dzoglik, erik, farnhajt, faster86, fifas, figis, filemon, filosh, Final, Fry, Fuf00n, Garp, ghousty, Godsmacker, goodspeed, GORERATED, Grebenda, grinder, Hamichal, hawkzn, Hebled, hedgehog, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, holubdema, Houbař, house192, hugosnowden, Hulik, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james dixon, jankie, JANNE, jett, jiskra, jjjirik, Johnny Sasaki, Joshua_T, kadas97, kallenved, Kaluž, kamil, Kapis, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, Kelt, kinak, Kiwi1902, Kjon, komik.sx, koudak89, krvinka56, Lamahe, Lenny, Librarian, Light, Lobodlak, Lobok257, Lojza, LookAss, maara, mAGiic, markic, mart.in, martin28, Martinb, Marvin, Masinfira, Matej-29, matrosh, mclusky, merhyx, mgeralt, mikina, Mitak, moiqpiom, Mr.Plysh, Mrlah, namdnas, NecRoman, netvor, Nevidal7, Nightmare, Noci, noMster, octobersa, Odal , OldaB, Olesh, Ondraseeek, padre_negro, Pafnuc, Paldini, Palebras, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Poseidon1978, Quentin, RadimNemec, Radkos, raimi, RaptoR, Rinter, rockyt, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Saiffer, Saint of Killers, Samurai-Jack, Saran, Satyricon, Schramm, SedllY, sedw, seezeethree, Sidi Santini, Skot, Slaine, sleepless, songoku, Spike, StanleyHu, Suchman, suricattaontheway, syon, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Tialster, TIM.biker, Tomek, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Ukko, Velkej šéf, vita, Vítek, vranakx, vrazdinek, VXP, willis, Wiruss, wolfgang, worf, xai, xintax, yama, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd
Chce (33)
AlienDr, bananzluty, Braindead, Bubsy, deadpool, deefha, delsemela, FatMonster, Fr3d_K, fusnix, Grrr, Hurvy, J.T.honza, jerry67, Jezbo, KINIMODUS, koniklec, Majkl, Mamut12, Maryl, massilia, Maty48, Mistak, monty.cl, Moyek, nx, Plumm, Raijin, razielus, Salien, smrtihlav7, WMN, xxaannddeerr
Shání (9)
Al0f0k, AlienDr, Cemino, deefha, FatMonster, m.jedle, Maryl, Mistak, Taťka Tuleň
Nabízí (3)
buscheer, karl173, seezeethree