Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Tento neobvyklý grafický román pojednává o prvním období života filozofa Bertranda Russella a o jeho vášnivém hledání pravdy. Pronásledován tajemstvím své rodiny a neschopen ovládnout svou mladickou náruživost, propadá Russell posedlosti prometheovským úsilím: chce položit logické základy pro veškerou matematiku.

Během jeho strastiplné pouti za absolutní pravdou se Russellovy cesty kříží s cestami legendárních myslitelů, jako jsou Gottlob Frege, David Hilbert a Kurt Gödel, a jeho vášnivým studentem se stává velký Ludwig Wittgenstein. Ale cíl jeho původní pouti mu stále uniká. Russell se k němu však vytrvale upíná, v časech lásky i nenávisti, války i míru, dokonce i když hrozí pohltit jak jeho kariéru, tak jeho soukromý život, aby ho nakonec dovedl na samý práh šílenství.

V jádru je Logikomiks příběhem o konfliktu mezi ideální racionalitou a beznadějně nedokonalým předivem skutečnosti.

Komiks z pera matematika, spisovatele a filmového režiséra Apostolose Doxiadise a profesora infomatiky na univerzitě v Berkeley Christose Papadimitrioua se stal po svém anglickém vydání senzací. Po řadu týdnů byl na prvním místě komiksových bestsellerů listu New York Times a prosadil se i do první desítky nejprodávanějších knih vůbec v USA a Velké Británii. Dosud byl přeložen do více než 20 jazyků.

Scénář
Apostolos Doxiadis, Christos Papadimitriou
Art
Alecos Papadatos
Barvy
Annie di Donna
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7363-401-8 (Dokořán)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 237 mm
Tisk
barevný
Stran
336
Cena
699 Kč
Originál
Logicomix. An Epic Search for Truth ()
  • Netorack
    Celou dobu čtení jsem přemýšlel, jestli ty vstupy autorů komiksu nakonec k něčemu budou, a řekl bych, že ani ne. Kdyby ta kniha byla jen příběhem pana Russella a jeho současníků a následovníků, bylo by to myslím lepší. Nemusela by se pak hledat absolutní pravda, ale byl by to prostě silný příběh o lidech - jak je to ostatně v úvodu zmíněno. Jinak mě tento exkurz do matematickologické historie velmi bavil a oceňuji, že je to zase komiks o něčem jiném.
  • kaylin
    "Logikomiks: Hledání absolutní pravdy" je pro mě jako zjevení. Krásná ukázka toho, že komiks opravdu může prezentovat cokoli, a to i něco tak komplikovaného, jako jsou myšlenky, jež zde zazní. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/01/1356-logikomiks-hledani-absolutni.html
  • Neutrino
    No přiznám se, že četba Russellova příběhu v této knize mě docela strhla, musel jsem jej dočíst za večer. Bude to asi do značné míry tím, že dobře znám místa, na kterých se příběh odehrává, a dlouhodobě se velmi zajímám o jeho fascinující postavy. Hodně mě bavily například rekonstrukce (někdy fiktivních) setkání velkých osobností, jako Frege nebo Wittgenstein. Na druhou stranu, jak již píše GWB, ohledně vhledů do matematiky a filozofie je tenhle komiks poměrně povrchní, takže člověka spíš navnadí, než aby něco skutečně vysvětlil, ale to byl asi účel autorů.

    Můj celkový dojem ovšem je, že komiks se příliš nepovedl. Autoři se nespokojili se samotným Russellovým příběhem, ale chtěli ho zasadit do jakéhosi hlubšího kontextu a dát komiksu více rovin. Příběh mladého Russella je tak vyprávěn starým Russellem, jehož příběh je zase vyprávěn jedním z autorů komiksu, čímž se dostává dostatek prostoru pro filozofování a odhalování širších významů a kontextů. Na mě osobně to ovšem často působí tak, že úvahy jsou často prázdné a neopodstatněné a jednotlivé roviny na sebe uměle roubované. Příliš jsem nepochopil, proč tam autoři cpali druhou světovou válku a jaké poučení přesně z čeho plyne. Pacifisté protestují proti vstupu do války, Russell jim vysvětlí svou zkušenost s Gödelým teorémem, oni jsou najednou zvikláni, nastane ticho a to je vyvrcholení příběhu - to mi připadá vážně jako takový dost neohrabaně vytvářený patos. Vstupy autorů komiksu typu "plyne logika z šílenství nebo šílenství z logiky?" se mi zdají být vesměs prázdným tlacháním, bez kterého bych se asi obešel. Co je na komiksu asi nejlepší je asi celkem přesvědčivé zachycení Russellovy mladické posedlosti matematikou a vášnivého hledání "pravdy".

    Pocity smíšené, hodnocení průměrné. Na závěr bych jen škodolibě dodal, že úsudek "mnoho lidí si kupuje inteligentní komiks o významných myslitelích" → "přemnožili se pseudointelektuálové", který tu někdo předvedl pode mnou, hezky ilustruje, proč jeho autor těžko může ocenit dílo o logice :)
  • invape
    invape mecenáš11.10.2012 15:07Logikomiks: Hledání absolutní pravdy
    Ani nevím, kde jsem vzal energii to dočíst. Nuda, nuda, nuda. Za kresbu a barvy **
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.10.2012 14:40Logikomiks: Hledání absolutní pravdy
    Kde je kurva Lobo, co je to za žvásty a kdo to jako má být ten Eukleides? Nudit jsem se začal už po přečtení prvního odstavce výše uvedeného popisu. Vysoké prodeje napříč světem jsou jen důkazem o přemnožení pseudointelektuálů. Dneska si komiks bere do huby každý druhý akademik a pak vznikají tyhle obskurnosti. Máme tohle za potřebí?

    Pro nás, pravé intelektuály, je tady nová minisérie Granta Morrisona - Happy! :)
    http://www.comixzone.cz/view/331-happy
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.10.2012 12:03Logikomiks: Hledání absolutní pravdy
    "Hledání absolutní pravdy" - toť klidně i název úvahy na téma, co všechno je a není tento komiks. Otázka, komu je vlastně komiks určen, trápí i Demnoga pode mnou, já sám si také nejsem úplně jistý. Já osobně jsem lehounce zklamán. Relativně obyčejnou kresbu nechme být, ta zde slouží pouze jako osvěžující forma řeckých nadšenců, kteří chtěli udělat komiks na zajímavé téma. Ale výsledek je přinejmenším rozpačitý.

    Na knihy z rubriky "děsivá věda" je tento komiks až příliš dobrý. Bohužel se nemůžu ubránit dojmu, že do závratných výšin taky příliš nestoupá. Miluji knihy na téma kvantová fyzika či dějiny matematiky psané odborníky pro laiky (rozuměj debily jako já), ale tohle je - umocněno komiksovou formou - možná až příliš jednoduché. A tam, kde se kniha snaží být "chytrá" a vzdělaná, tak sklouzává místy do trapného patosu-kýče a vysvětlování typu "A to jste četli, že na Papua Nová-Guinea žijí lidé ještě v době kamenné? Hustý, co?" A rádobyvtipné a rádobyuvažující vstupy autorů do děje mě už vysloveně s*aly s prominutím.

    Byl-li by to pouze čistý životopis Russellův (mimochodem vynikající osobnost) vyprávěný klidně třebas formou vlastní přednášky, možná by to byl lepší komiks. Fascinují-li někoho podobné příběhy, zajímavosti z filosofie, fyziky a matematiky, nechť raději sáhne po Barrowovi, Greenovi, Kakuovi, Hawkingovi, Feynmanovi, Daviesovi... autorů, kteří srozumitelně podávají tyto věci, je plno. Já jsem se četbou těhle knih asi připravil o to zajímavé z tohoto komiksu, vlastně už to skoro všechno znám. Sice velmi povrchně, ale tento komiks je ještě povrchnější.

    Celkový dojem: 70%
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš8.10.2012 19:24Logikomiks: Hledání absolutní pravdy
    Jen mi není jasné, proč je na straně 61 na náhrobku Rachel Russell letopočet 1842-1876. Rachel by měla být sestra Bertranda, která umřela v šesti letech.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš7.10.2012 11:42Logikomiks: Hledání absolutní pravdy
    Se sebezapřením jsem si Logikomiks koupil. I přes příznivé recenze v "Guardianu" jsem příliš nevěřil, že by tato knížka s hrdým podtitulem "Hledání absolutní pravdy" mohla být dobrá. A ona je:)! Srozumitelnou a zábavnou formou předloží, na čem "logika" stojí, především na životopise lorda Russela a jeho předchůdců a následovníků. Ano, i na Wittgensteina přijde řeč. A pozor, slovo "životopis" je podstatné, nečekejte populárně naučný výklad, je to příběh. Druhou věcí je filozofie, která se stejně jako matematika snaží najít základy našeho bytí. Aneb co je absolutně jisté a na čem se dá stavět. A v tomhle comicsu se nám to všechno hezky prolíná s starým, dobrým Aischylem.

    Kresba je francouzská škola - jednoduchá a hravá, najde se čas i na vtipy.

    Jen si teda nejsem jist, pro koho tenhle comics je... matfyzák bude řvát, že jsou to banality pro polointeligentní opice, běžný comisář se nechytne, páč "kde je kurva Lobo, co je to za žvásty a kdo to jako má být ten Eukleides". No, jsem si jistý, že pro mne tenhle comics je jako stvořený.