Koupit
Výjimečné komiksové album beze slov. Co dokáže tolik lidí přimět k tomu, aby vše opustili a sami bez rodiny a přátel se vydali na cestu do tajemné země, v níž je vše bezejmenné a budoucnost nejistá?

Grafický román zachycuje příběh každého přistěhovalce, uprchlíka či vysídlence a zároveň je poctou všem, kdo takovou cestu podnikli. Jedna ze vzácných knih, které oslovují čtenáře od 10 do 100 let; svému autorovi, australskému výtvarníkovi a filmaři přinesla zasloužené mezinárodní uznání.

Identický (?) dotisk vyšel v září 2014
Druhý identický (?) dotisk vyšel v srpnu 2018


Scénář
Shaun Tan
Art
Shaun Tan
Obálka
Shaun Tan
Redakce
Ondřej Kavalír
Žánry
bez textu, ze života
ISBN/ISSN
978-80-86803-21-0 (Labyrint)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
235 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
400 g
Stran
128
Cena
395 Kč
Originál
The Arrival (Hodder & Stoughton, 2006)
  • nejakdivne
    nejakdivne mecenáš19.3.2021 09:56Nový svět
    "Ceske vydani" je sice rozebrano, ale jestli vam nevadi, ze nazev knizky a pripadna predmluva neni cesky, proste si kupte verzi v jakemkoliv jazyce, jakou sezenete. Neni duvod tohle nemit v knihovne. Unikatni.
  • Norri
    Norri mecenáš13.1.2019 23:00Nový svět
    Krásná kniha. Už delší dobu jsem po ní pokukoval na zahraničním eshopu a že vyšla i česky jsem zjistil čistě náhodou tady na comicsdb. Autor perfektně využil potenciál "němého" komiksu a skrze stránky plné fantastických výjevů nechává pracovat čtenářovu fantazii. Jeho kresba je velmi precizní a silně evokuje staré černobílé fotografie, zrovna takové, jaké jsou ty z New Yorku z 19. století. Tenkrát to muselo být hodně drsné. To v Tanově Novém světě není. Jeho Nový svět je utopistický, plný přátelských, usměvavých lidí a zcela prostý jakéhokoliv zla. V příběhu o emigraci bych očekával spoustu deprese, hladu a ztrát iluzí. Tanova kniha je ale plná naděje a je příjemným pohlazením na duši.
  • TonyT
    TonyT5.9.2017 06:38Nový svět
    „Krásné, atmosférou a emocemi nabité komiksové album. Shaun Tan je opravdový Mistr a je neuvěřitelné co všechno dokáže jeho kresba vyjádřit i beze slov a to tak až z toho mrazí. Dlouho jsem přemýšlel kolik hvězd bych měl dát, osobně si myslím že Nový svět stojí úplně mimo nějaká hodnocení a navíc je to velice individuální záležitost a otázka přístupu. Na jednu stranu by jste nemusely mít v podstatě za pět minut co prohlížet, ale na stranu druhou můžete na každém panelu trávit nepřeberné množství času jako v galerii. Za sebe dávám maximum.“
  • trudoš
    trudoš editor22.2.2016 23:21Nový svět
    Sto dvaceti osmi stránkový komiks beze slov oslavuje všechny ty, kteří se s odvahou a jistou dávkou sebezapření vrhli vstříc novým zítřkům v zemích neznámých.
    Parafráze na evropské přistěhovalce v pustinách amerických je více než zjevná a poetické fantaskní koření dělá ze čtení (lépe řečeno prohlížení) skutečně kouzelný zážitek. Shaun Tan umí naprosto mistrovským způsobem vystihnout stavy osamělosti uprostřed davu či poukázat na nešvary a zvrácenosti totalitních režimů, ovšem v základu je příběh prostinký - máte-li odhodlání a cíl, dobří lidé vám vždy pomohou. Jako by odvrácená strana ani neexistovala. Při srovnání s podobně bezeslovným Thomasem Ottem či Jasonem tak sice dokážu obdivovat nonšalantní poetiku a propracovanou kresbu, ale jinak nic víc. Na to jsem bohužel příliš velký pesimista, díky čemuž mě trochu zklamala autorova tendence vyprávět jen to dobré. To však nic nemění na faktu, že jde o publikaci nádherně melancholickou a chvílemi zcela odzbrojující.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa19.2.2014 08:46Nový svět
    Tohle mi vzalo dech. Kresba je úchvatná, slova nejsou třeba, naopak, to že je kniha beze slov dává nekonečné možnosti výkladu samotnému čtenáři. Souhlasím s ClimbVibe, je to kniha, se kterou se člověk uvelebí v křesle před krbem...(taky nemám) ale vychutnat se to dá i normálně na gauči, jen to chce udělat si na to trochu klidu a pak už člověk jen tiše zírá a čas se zastaví.... Kdyby šlo dát deset hvězd, dám je.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš7.1.2013 10:11Nový svět
    Nádhera. Výtvarně i vyprávěčsky promyšlený komiks, který (i přes většinou smutnou náladu) potěší. Přesně ta knížka, která se má číst ve starém ušáku s oblíbenou dýmkou v puse (ani jedno nemám).
  • Light
    Light30.11.2012 17:38Nový svět
    Nádherný komiks. Příběhem, kresbou, zpracováním, vším..
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.11.2012 15:46Nový svět
    Tohle mě fakt dostalo. Po dlouhé době jsem našel příjemné grafické osvěžení a jsem rád, že se mi podařilo domů dostat kousek toho světa, ve kterém si Shaun Tan dokázal najít místo. Formát knihy (o něco větší než A4) i kvalitní materiál podporují velkolepost Nového světa, který obsahuje nesčetné množství tužkových, velmi citlivě zpracovaných obrazů od úplně malých až po největší dvoustránkové výjevy plné detailů fantaskna (schválně se chci vyhnout slovu ‚surrealistický‘) i vyjádření prázdnoty v prostoru. Tíživé a úzkostlivé faktory jsou tu zpodobněny většinou nějakou havětí (zlo ve ‚starém‘ světě), ale Tan se je pak snaží vystřídat něčím optimistickým, což v jeho tvorbě rovněž obdivuji.
    Hlavní motiv příběhu je odchod hlavní postavy za lepšími zítřky, přičemž doma nechává rodinu a sám se v novém prostředí musí nějak protlouct za pomoci rukou, nohou, obrázků a stesku po rodině.
    Pobavil mě zvláště moment, kde se na dvou obrázcích snaží někomu vysvětlit, že hledá chleba - tady jsem Tanovi uvěřil, že by dokázal beze slov převyprávět cokoli.
    Celý děj je pak zřejmě složen a inspirován skutečnými událostmi, které Tan někde v hromadě archivní literatury vyčetl/slyšel od jiných přistěhovalců; a příběhu dodává větší působivost i přítomnost a interakce dalších postav s podobným cílem jako má hlavní hrdina.
    Prostě pro mě příjemná věc.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.10.2012 23:03Nový svět
    Fascinující a krásný komiks. Komiks, který nepotřebuje žádná slova, a přesto ke čtenářovi promlouvá nesmírně silnými emocemi. Co obrázek, to "sépií-filtrovaný" umělecký kousek. Zvlášť na ty větší obrazy se dá koukat skutečně dlouho a kochat se. A i z menších obrázků lidí a událostí čiší něco hrozně výmluvného, výstižného. Nějak jsem zprvu očekával např. klasický příběh typu cesta z Irska do USA, ale ono jde o velmi zvláštní surrealistickou parafrázi, která tímhle klasickým emigrantským příběhem klidně být může a velmi pravděpodobně je, ale také jim být konec konců nemusí. Ten zvláštní velmi exotický orientálně industriální a kapitalistický svět, do kterého se prchá z různých příčin, působí nadějně i děsivě zároveň. Úchvatně popsaný příběh a pocity emigranta, ke konci jsem byl téměř dojatý.

    Celkový dojem: 100%
45141
Četl/a (65)
ben_bella, Berry, bierce, calvin10, Černá Krysa, chcita, Cinema Ranger, cobe, Covenant, cyboy, Dalistar, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, farnhajt, filosh, flipflop, Georgíno J., Glumal, Grrr, hromotlk, IndyP, insomnya, invape, James, james dixon, jankie, jiskra, Kerbellos, kinak, kubosos, libcenko, Light, majer, Mariohurbanek, Meier, Moyek, MP81, mstefl, NecRoman, Netorack, Nexis, Norri, Ozymandias, PAK, pechna, Plechy, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, rafannn1, RaidcomH, rajot, RR, sercial, spagr, start05, stnly, suricattaontheway, Suši, tricky, trudoš, Velkej šéf, zgrywus, Zlord_Antijezis
(114)
Afrodoman, ajinak, AlienDr, Azbest, beanek, BeeSee, Betelguese, bioh, BlackDragon, blackJag, bmc75, Bob, bourgeois, calvin10, Černá Krysa, chcita, cobe, cybern, cyboy, Dalistar, DAxik, DEmnoG, Dezodoo, disclose, discovery, doophy, Draco nobilis, farnhajt, filosh, flipflop, flynander, Georgíno J., Glumal, gongon44, goodspeed, Grebenda, Greyman, grinder, Grrr, herbert, holubdema, hromotlk, IndyP, invape, James, james dixon, jankie, jiskra, Kapis, Kazumaki, kerb, Kerbellos, Kjon, knizemyskin, koniklec, kubosos, lemura, Lenny, libcenko, Light, Lojza, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, mclusky, Meier, morddutha, Moyek, MP81, mstefl, mywiel, NecRoman, Nexis, Noci, noMster, Norri, Onkel 1928, pacient, pechna, Plumm, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, rafannn1, RaidcomH, rajot, razielus, regressiv, RR, sawtooth, Scaleo1, sercial, Skot, sleepless, spagr, start05, stnly, suricattaontheway, Suši, tacmud, Tarka Daal, TonyT, Trevelyan, trudoš, valon, Velkej šéf, vishnar, Wiruss, xintax, yogi, Zajo original, zd, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (15)
Braindead, davidek, delsemela, Doly, fusnix, husakpetr93, Kel, Mamut12, massilia, Meesha, monty.cl, normsko, nx, tankgirl, willis
Shání (3)
Kel, Meesha, normsko
Nabízí (1)
Fox01