Ukázka č.1
Ukázka č.2
Vyslovení jména Josefa Lady okamžitě navodí představu idylické venkovské krajiny, vodníka sedícího na vykotlané vrbě nebo ponocného kráčejícího mezi zasněženými staveními. Jen málokdo dnes ale ví, že se Lada intenzivně zabýval také kreslením obrázkových seriálů a že v některých etapách jeho života dokonce představovaly hlavní zdroj jeho příjmů. Více než stostránková barevná publikace Nezbedné komiksy shrnuje obrázkové seriály, které Josef Lada mezi lety 1908 a 1916 otiskl v týdeníku Humoristické listy. Díky dostupnosti originálů se přitom mnohé z nich dočkají kvalitnější reprodukce než v čase své premiéry. Unikátní soubor doplňuje rozsáhlý text Tomáše Prokůpka, historika komiksu, který zasvěceně líčí vývoj a proměny Ladových kreslených příběhů.
Kniha je ideálním dárkem pro milovníky Josefa Lady, fanoušky komiksů i příznivce jadrného, místy černého, sarkastického, ale zároveň úsměvně zastaralého humoru.

Art
Josef Lada
Obálka
Josef Lada
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
humorný
ISBN/ISSN
978-80-259-0122-9 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 330 mm
Tisk
černobílý
Váha
993 g
Stran
112
Cena
899 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 15:24Nezbedné komiksy
    Tady je ještě vidět ta Ladova snaha o jakousi přesnost a bohatost v projevu až mi ne jednou přišlo, že toho je kolikrát na jeden panel jaksi moc k vidění a "čtení". Srovnání s druhou publikací Humory je víc než na místě, protože je to místy dost podobné, až na to, že Humory jsou jednoobrázkové anekdoty s nějakou pointou, kdežto Nezbedné komiksy nabízí příběhy. Narozdíl od Šprýmových komiksů se mi zde líbil ten lidský ráz, naturel, běžný život chcete-li, což zase ta detailní (na Ladu) kresba snese. Nedovedu si to např. představit u Mikeše. Obecně mi sbírka přijde velmi milá a redakčně víc než zdařilá. Jen jsou tam věci, které nazírám spíš s úsměvem, aniž bych k tomu měl nějaký vztah. Já to nepamatuji. Pak mi chyběli delší příběhy, ale za to Plus s redakcí nemohly. Prostě to byly mil éa úsměvné příběhy, sondy do tehdejšího života a reálií.
  • Norri
    Norri mecenáš24.2.2023 23:43Nezbedné komiksy
    Tato kniha mi v knihovně ležela roky, než jsem se do ní pustil. Možná i díky plánované návštěvě výstavy Český komiks a jeho svět v brněnském muzeu. Kniha mě bavila už od začátku. Od prvních odstavců textové části. Vždycky jsem si představoval Josefa Ladu jako starého pána, který si kreslí své venkovské scenérie, Bubáky a Hastrmany a nebo Kocoura Mikeše. Tady jsem najednou četl o mladém Ladovi, který s kreslením teprve začíná a hledá inspiraci kde se dá - doma i v zahraničí. Kniha moc pěkně propojuje text s obrazovým materiálem a kromě Ladových prací ukazuje i ukázky jeho inspirací.

    Když pak dojde na obrazovou část knihy s obrázkovými příběhy, tak je to paráda. Je to často chytrý a občas i rošťácký humor, který pobaví i dnes. Je tak nějak nadčasový, ale zároveň odráží tehdejší bídu. A kresba? Je to Josef Lada. Více asi není třeba říkat, jeho kresbu zná každý. Většina příběhů je částečně vybarvená pastelkami, ale jen velmi decentně, aby redakce věděla, kde má vybarvovat plnými barvami. Na mě tohle pastelkové vybarvení působí příjemně. Je to barevné, ale přitom barva nezabíjí kresbu tuší.

    Kniha je vytištěná na kvalitním a pevném papíru a listování v ní působí luxusním dojmem. Škoda jen, že v knize nejsou všechny obrázkové příběhy, které jsou zmíněné v textové části. Na některé z nich jsem byl zvědavý.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin31.1.2013 13:07Nezbedné komiksy
    Přesně ta kniha, kterou si přejete mít v knihovně, krásné vydání, které láká k prolistování, k čichání stránek, užívání si obrázků... ale dost knižního fetišismu. Na jednu stranu jsem jako malý vždycky miloval Ladovy vánoční a zimní obrázky s ponocnými, sáňkami a krajinkami, ale jinak jsem ho nijak více nevyhledával, Mikeše tolik neznám, Švejk je prostě Švejk... ale tahle publikace mi otevřela novou dimenzi Ladova umění.

    Je to fascinující výlet do doby, která je nám už přesně jedno století vzdálená. Generace se v našem českém prostředí obměnily, ale něco očividně přetrvává. Na jednu stranu je mnoho věcí i ona forma satiry mnohdy až příliš něžná (nebo tak se nám to aspoň dneska zdá), obsah je někdy vyloženě dobový a dnes již nepřenositelný, avšak stejně tak mnoho vtipů a narážek jede podle stejných šablon a konstrukcí a nevymyká se ("zase přijdeš pozdě z hospody!") běžným kresleným vtipům současnosti.

    Je to ohromně zajímavé všechno sledovat, od vývoje Ladovy kresby, jeho techniky, způsobu vnímání tehdejší doby, satiry, cenzury, humoru, lidských vlastností, které se dodnes nemění, ale i třeba pohledu na budoucnost (viz Co se může stát v budoucnosti). Velkou pochvalu si opět zaslouží předmluva Tomáše Prokůpka.

    Jsem rád, že takovéto knihy u nás vycházejí. Cena je nekřesťanská, ale pochopitelná. Raději toto než Captaina Ameriku za litr.

    Celkový dojem: 80%
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.12.2012 20:18Nezbedné komiksy
    Když se řekne Lada, někteří si představí žigulíka. Mně však naskočí kocour Mikeš, kmotra liška a mí oblíbení Bubáci a hastrmani. Od teď si vždy rád připomenu i komiksy z Humoristických listů.

    Záludné podvody, nepřejícnost, závist, zlomyslnost. Témata, která se prolínají většinou raných Ladových komiksů. Nevím, nakolik to bylo dáno dobou (zde otištěné seriály vycházeli před rokem 1920), když ale nahlédnu pod pokličku současného dění ve společnosti, tak si říkám, že to máme nejspíš v krvi. Ale humor musí být i kdyby na chleba nebylo. A tak je Ladova štiplavá satira pronášena ústy domácích zvířátek, podobně jako se dnes generují vtipné memy k fotografiím na sociálních sítích. Pašíci, husy, krávy, psi i kočky a typicky boubelaté obličeje lidí, to vše jsou poznávací znaky Ladova rukopisu. Humorné standardy a nároky jsou dnes sice úplně jinde, přesto lze i v této "zvrácené" době ocenit poetiku Ladových venkovských anekdot. Tu dětinská fraška, nevinný vtípek a jinde zas trefná alegorie či jízlivý komentář.

    Jedním z velmi vydařených kousků je ten s názvem Konec drahoty vepřového, ve kterém profesor Drýpal předběhl dobu a studiem dorůstání ještěrčích ocásků docílil obdobného efektu u prasat. Šunka zlevnila a šla na dračku. Mám podezření, že Stan Lee zde od Lady opisoval, profesora Drýpala přejmenoval na doktora Connorse a ve zmutované podobě obřího ještěra jej poslal bojovat proti Spider-Manovi. Tenkrát Ladovi stačily čtyři panely, dneska nám to cpou i ve filmu :)
    Do WTF ranku pak rozhodně patří šprým O věrném Hektorovi, kde jsme svědky sebevraždy policejního psa spáchané jeho vlastním služebním revolverem. V průběhu let, jak jednotlivé příspěvky vycházely v periodiku, lze vysledovat výrazné změny v Ladově výtvarném stylu a objevují se již i náznaky jeho klasického vojáka Švejka nebo kmotry lišky.

    Doprovodný obsáhlý text Tomáše Prokůpka je věcný a výstižný. Přibližuje Ladovu výtvarnou tvorbu i okolnosti, za jakých dané komiksy vycházely a vzbuzuje zdání téměř odborné publikace. Občasné restaurování chybějících barev kvůli srozumitelnosti děje se povedlo a citelně nevybočuje z originálního Ladova koloringu. Důstojná pevná vazba a kvalitní papír Ladovým obrázkům sluší, Albatros má za tohle u mě velké Plus. Nezbedné komiksy by si neměl nechat ujít žádný nadšenec pídící se po stopách českého komiksu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2012 14:44Nezbedné komiksy
    Mám takový neodbytný pocit, že se jedná o tuzemský vydavatelský počin roku. Nádhera!
19
  • andre
    andre mecenáš16.11.2012 07:18Nezbedné komiksy
    S cenou problém nemám, neboť je to krásně zpracované. Děkuji chlapcům, kteří si dali s vydáním práci, víc takových knih!
  • keporkak
    keporkak editor9.11.2012 15:12Nezbedné komiksy
    Do 14. 11. se dá na www.albatrosmedia.cz/nezbedne-komiksy.html koupit za 674 Kč...
  • q
    q5.11.2012 20:30Nezbedné komiksy
    Těžko odhadovat náklad, ale řekl bych, že tohle je způsob jakým u nás vznikají rarity. Ladu sbírá dost lidí a ty tady jde, i když to pravděpodobně nikdy číst nebudou.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:50Nezbedné komiksy
    Byste se divili chlapci, sám o tom uvažuji a to mám ke skalnímu fandovi pana Lady zatraceně daleko :)
  • Kabukiman
    Kabukiman5.11.2012 14:17Nezbedné komiksy
    :D Takovouhle blbinku fakt nemůže za ty prachy koupit ani skalní fanoušek Josefa Lady :D
  • karel
    karel mecenáš5.11.2012 07:30Nezbedné komiksy
    téda. jen s tou cenou se mi zdá že někdo ulkouz