Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
V Gothamu vládne klid a zdá se, že by Bruce Wayne mohl svého boje se zločinem v masce Batmana zanechat a oddávat se radostem života v náručí Jezebel Jet. Setkání s Jokerem v Arkhamově léčebně mu však naznačí, že se ve městě objevil nový zloduch, který mu hodlá usilovat o život. Batman netuší, zda se pod názvem Černá rukavice skrývá jednotlivec či skupina, vše ale nasvědčuje tomu, že půjde o mimořádně silného protivníka. Boj s Černou rukavicí zavede Batmana do míst natolik odlehlých, že je dosud neměl možnost prozkoumat - do hlubin vlastního já.

Nejtemnější hodina Temného rytíře

Tréninkem ducha, těla i duše dosáhl Batman vrcholu lidských schopností. Ale i největší detektiv světa má své meze - a nyní proti němu stojí nepřítel, který přesně ví, kde jsou.

O tomto záhadném a smrtelně nebezpečném protivníkovi je známo jen to, že si říká Černá rukavice a že Temného rytíře zamýšlí naprosto zničit. Hodlá Batmana nenávratně zlomit a použít k tomu jedinou zbraň, proti které je bezmocný: jeho vlastní mysl.

Po napadení Černou rukavicí se Batman usilovně snaží zachovat si zdravý rozum, mezitím však nesourodá skupina groteskních zločineckých bossů podnikne útok na Gotham City a jeho ochránce. A aby byl obraz zkázy a vražedného šílenství dokonán, vypustí z Arkhamovy léčebny i Jokera.

Má-li Temný rytíř přežít a zachránit všechno, co je mu drahé, musí se ponořit do svého nitra hlouběji, než se kdy vydal. Až ale odhalí pravdu o Černé rukavici, dokáže ještě najít cestu zpět?

Obsahuje sešity série DC Universe #0 (duben 2008) a Batman #676-683 (květen 2008 - prosinec 2008)

Scénář
Grant Morrison
Art
Tony S. Daniel, Lee Garbett
Ink
Sandu Florea, Trevor Scott
Barvy
Guy Major
Obálka
Alex Ross
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-300-5 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 x 19 mm
Tisk
barevný
Váha
870 g
Stran
224
Cena
599 Kč
Originál
Batman R.I.P. (DC Comics, 2009)
  • faster86
    faster8613.2.2022 00:51Batman R.I.P.
    Nebál bych se říct, že tohle už je náročnější čtení. Něco mi došlo až po přečtení batman a robin. Děje se tu hromada věcí, joker, rukavice, fialovy batman.... Nějak z toho mám v hlavě zmatek a nevim jestli je to fakt dobré nebo lehce nad průměrem.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš25.12.2021 15:15Batman R.I.P.
    Strašne vyčerpávajúce čítanie, do ktorého som sa musel nútiť. Na Batman: R.I.P. som sa tešil, začítal som sa doňho a mal som rozporuplné dojmy. Až následne som zistil, že najlepšie je predtým mať načítaného Batmana a syna a (to najmä) Černú rukavici. Tak som si Batmana a syna zopakoval + som si doplnil vzdelanie Černou rukavicí a... stále slabota. Závidím každému, kto má „čiernu“ etapu od Granta Morrisona rád. Ja som sa vôbec nechytil, ale uznávam, že R.I.P. bol predsa len o chlp zrozumiteľnejší, než Černá rukavice, ktorú je pre mňa jedna obrovská záhada. V Batman: R.I.P. je situácia predsa len o netopierie ucho zrozumiteľnejšia, menej chaotická. Veľa tomu dáva masívna kresba Tonyho S. Daniela (Legenda o Batmanovi 4: Tváře smrti), ktorá (v mojich očiach určite) nekompromisne víťazí nad scenárom. Ako to už v amerických mainstreamových komiksoch chodí, slávna postava málokedy zomrie. Ak aj zomrie, spravidla sa po pár rokoch vráti. Takže ak sa tešíte (vzhľadom na názov) na ultimátnu, mrazivú batmanovku, nechajte si zájsť chuť. „Poriadne“ nezomrel ani Robin, takže je fakt naivné očakávať to od jeho majstra. Morrisona som mal doteraz rád (Batman znovuzrozený, X-Men: G jako genocida, Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě), ale po spoznaní jeho „čiernych“ batmanoviek začínam byť značne obozretný. Pri čítaní R.I.P. som sa cítil ako keby som šiel večer do večierky kúpiť chleba, stretol som bývalého spolužiaka, ten by ma prehovoril, aby som s ním šiel o dve ulice ďalej na párty, cestou by do mňa kopol šiestich frťanov bošáckej slivovice, hneď pri vstupe by do mňa nalial tri pivá a následne by ma zoznámil s dvadsiatimi hosťami, medzi ktorými by nechýbal Rumburak, Liam Neeson, Mickey Mouse, Mickey Rourke, Dario Argento, Donald Sutherland z filmu Teraz sa nepozeraj, Lassie, nejaká supermodelka, astronaut a Václav Havel, nad hlavami by na hrazdách skákali nadrogované orangutany a dole by na kolieskových korčuliach jazdili Gordon Ramsay, Zdeněk Pohlreich a Fantomas a ponúkali by hostí tuniakovo-lentilkovými jednohubkami. Inými slovami: totálny psychedelický náhul! Morrison sa s tým fakt nepapre. Pri jeho čítaní musíte mať oči na stopkách. Nie je ako bežný scenárista. Nepokladá za dôležité venovať sa niektorým veciam. Jeden príklad za všetky: Batman sa v batcave rozpráva s Jezebel v kostýme a na najbližšom paneli nemá masku, hoci predtým ju mal. Podľa Morrisona to zrejme proste nie je dôležité. Sú to detaily, ale vo výsledku strašne komplikujú situáciu.
  • Netorack
    Netorack12.8.2020 11:06Batman R.I.P.
    Budu opakovat, co zaznělo už mockrát níže (a můžu si půjčit i ze svého hodnocení Batman a syn), ta kniha je především zmatená jak lesní včela. Možná, že někdo, kdo má načtených tisíc sešitů Batmana z různých sérií, si v tom libuje, já načteno nemám, soudím book samostatně a ten je wtf a nefunguje. Velice se mi líbí ten koment níže, že to je, jako kdyby tam někdo vytrhal stránky. Jestli to byl scénáristův záměr, tak se povedl, ale mě se to nelíbilo. Ještě po dočtení hlavního příběhu jsem si říkal, že tomu dám tři hvězdy, jakože průměrná kniha, ve které něco nechápu jakožto nefanoušek, a pak jsem si dal ještě ten epilog, který jsem nedočetl. A je to za dva.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš24.4.2020 17:21Batman R.I.P.
    Ok ok, přečetl jsem celej Morrison run. Batman a syn od BBartu (dcck už jsem četl dříve) počínaje a timhle konce. Podle mě k této knize Batman a syn nepotřebujete. K čemu jako? Že se dozvíme, že je Damian a že je Batmanuv syn a že bude další Robin, jo? Ok, v Ripu je asi na kolika? 6ti stranách? Takže k čemu jako? Naopak černá rukavice je potřebná, protože bez ní bude RIP pro všechny ještě vetsi sracka. Každopádně tahle kniha je největší psycho, což je jasný vzhledem k hrátkám z Batmanovou myslí zapocatymi až v černý rukavici. Prolínání časových linii, flashbacky, retrospektiva, alternativní varianty všech linek, apod. Větší psycho v Batmanovi jsem nečetl. Samozřejmě hlavní linka je fajn, bavila mě, něco jsem nepochopil (třeba str.30-31, čb kresba s červenou krvi, hororový, hodně pěkný a stylový .. ale WTF?!?!) a ať mi tady nějakej vševěd netvrdí, že nechápe jak někdo může něco nechápat - což jsem viděl v komentech. Bohužel se Morison fakt nabubrele sebeukaji ve svých bezpochyby velmi pestrých znalostech batversu a historie Batmana. K tomuhle by prostě měl dávat vysvětlení, protože je to i jeho škoda, když čtenář ho nemůže docenit, naopak všechny nasira... arogance. ;) Hlavní Story přivádí padouchy že 40. A 50. Jako příklad klubu z černé rukavice ;) hlavní zaporak dr.hurt nahazuje, že je otec Batman, Thomas wayne, odpověď se samozřejmě nedozvíme. Na konci si Batman píše poznámky prolínající se posledním sešitem a jedna z nich je, že je tohle jeho poslední poznámka do černé sbírky - to chápu tak, že kdyby někdo pokračoval za morisonem , tak klidně může nahodit, že celý tohle, tenhle run byl jen nějakej psycho stav z Joker plynu, apod. , Pokud to někdo neudělal nebo sám morisson , bylo by mu to podobný, další historii neznám. ;) Nedávno jsem dočetl smrt rodiny od Snydera a joker tam má každý oko jiný, chtěl jsem to zmínit v komentu - ale tady vidím, že pro průstřelu hlavy zůstalo jokerovi každý oko jiný a Snyder v tom zřejmě pokračoval. ;) Všiml si toho někdo? :))) A ještě jeden Easter egg: v Batman a syn byl nasprejovane nápis Zur En Arrh, tady je Batman znak ;) str. 66 nahoře na zelené popelnici na níž je jezici se černá kocka ;) a str. 67 na zdi. To chápu jakoze to vidí Batman ze Zur en Arrh. ;) No, tímhle se uzavře linka trilogie, rádoby smrt batmana pomerne zkratkovité uzavřena. Následuje další příběh, celej je total psycho, opět se Batmanovi hrabou v hlavě (je v zajetí a snaží se narvat jeho drsnou psychiku do klonů) a opět se jede minulost, alternativy , apod. , Což je už dost otravný a my opět neznámé a nevíme všechno, tenhle příběh knize celkové uškodí.
    Líbí se mi , jak nekteri zmínili, že morisson jel na drogách a že sami si jak na drogách prijdou nebo, že dokonce drogy brali a díky tomu se jim tohle líbí víc. :D Morisson je určitě dobrej, ale plní se, co píšou všichni : zmatek, odkazy na neznámé věci(arogance), psycho... To jsou silne neduhy. Baatcha to píše hezký: Morrisonovy příběhy nevnímám jako "čistokrevného" Batmana, ale spíš jako specifický Morrisonův remix. Ale i přesto mi ve výsledku tenhle dýdžej sedne.

    Kresba je mainstream, Daniel umí a některý panely jsou fakt super. ;) Druhej příběh taky mainstream, o něco horší... Obálky Rosse úžasný. ;)

    Rip je za mě z trilogie nejslabší, všechno se moc nakupi a dorazi to závěr příběh. 3*
  • Spacecore
    Spacecore30.12.2019 15:50Batman R.I.P.
    Žena mi nadělila Batman RIP jako dárek, takže jsem si dal s chutí další re-reading (po amatérském překladu a angličtině) a musím říct, že ten příběh má tolik vrstev a směrů, že si pokaždé můžete vybrat kterou linku si vychutnáte víc a funguje to. Jsou zde odkazy, které jsem vyloženě objevil na popáté, jako třeba odkaz na The Return of Bruce Wayne č. 5, který vlastně ani nebylo vydaný v době psaní! Z čehož je patrné jak moc promyšlený celý ten run Morrison měl a jak to vše zapadne (doslova) od prvních stránek Batmana a Syna. Celkově jde o geniální knihu (run) a neexistuje lepší Batman, respektive nenajdete scenáristu, který by tak moc zbožňoval a chápal netopýří mytologii a měl dostatečné schopnosti na to s ní poutavě a novátorsky pracovat. Všimněte si taky např. že celou zápletku s Černou rukavicí poté "oblšehnul" Scott Snyder pro Soví tribunál. Neříkám nic, Soví tribunuál je super, ale inspirace je zřejmá, ale hodnocení zde se liší. Může za to samozřejmě i naprosto nesmyslné vytržení z kontextu, kdy u nás vyyšla 1. a 3. kniha jednoho celku. Nyní, když v kompletu vyšla Černá rukavice, dá se to celé číst celé. Každopádně jako další poměrně zbytečnost vidím zařazení příběhu s komorníkem, což je na jednu stranu skvělý flashbackový příběh, ale na druhou je to přesně vytrženo z událostí z Final Crisis. Ono je to dokonce zařazeno v oficiálním reading listu a kompletce k Final Crisis. Mnohem víc by na konec zapadly dvě kapitoly o Final Crisis z pohledu Batmana, který by sice spoilerovali, ale nepůsobili takový zmatek. Takže komiks brilantní, vydání už tolik ne!
  • Palebras
    Palebras26.12.2019 16:01Batman R.I.P.
    Batman R.I.P mám v knihovně dobré 2 roky a pořád jsem marně doufal, že u nás výjde Černá rukavice, abych byl schopen všechno pochopit.. Černá rukavice u nás nedávno vyšla a musím říct, že absolutně chápu hodnocení lidí, kteří si R.I.P přečetli bez předchozí rukavice a nebyli absolutně schopni pochopit děj.. Jasně, ono je problém ten příběh pochopit i po přečtení rukavice.. Ale není to tak hrozné jako bez ní .. Člověk si i tak musím hodně věcí zjistit na internetu a z jiných zdrojů, pokud chce tomuto dílu porozumět do detailů...Ale pokud člověk na hru autora přistoupí... Tak se opravdu jedná o skvělé dílo .. Jasně, Morrison tahá všemožné dávné situace a postavy, které nejsou zase tak známé nebo byly známé kdysi, ve stříbrné éře komiksů a nedává čtenáři nic zadarmo .. Ale já zase na tom oceňuji, že to čtenáře nutí si zjistit něco nového a jít více do hloubky temného rytíře a to je podle mě taky skvělé.. Takže teď, když je u nás k dostání to zásadní z Morrisonova runu, tohle považuji za to nejzásadnější a kvalitativně nejlepší co u nás vyšlo ..
  • Cinema Ranger
    Cinema Ranger7.9.2019 12:37Batman R.I.P.
    Moje první čtivo od Morrisona a jo, bavilo mě to. Sice se nejedná o nejlepšího Batmana, co jsem četl, ale bavilo mě to a to celkem dost. Říkejte si co chcete, ale tohle je skvělé čtivo.
  • Spacecore
    Spacecore17.4.2019 15:39Batman R.I.P.
    Četl jsem to 2x, jednou česky a jednou anglicky a jako celý run od Batman a syn a i potom přes Final Crisis až po The return of Bruce Wayne a je to mistrovské dílo. Pro Morrisona mám obecně slabost a co neberu drogy je jeho komiksová hyper sci-fi psychedelie naprosto moje gusto, ale tady to dovedl do tak perfektní roviny, že se nejspíše jedná dost možná o nejlepšího Batmana vůbec. Rozhodně u mě vede o chlup i před Návratem Temného rytíře a dalšími věcmi. Zur-En-Arrh !
  • Tyfus
    Tyfus11.2.2019 23:33Batman R.I.P.
    Tohle se mi opravdu nelíbilo. Příběh je tak chaotický, že jsem si při čtení vzpoměl na Semic Slovart a jejich zpřeházené stránky. Grant Morrison mi očividně nesedí... nelíbili se mi jeho X-meni a jeho Batman je snad ještě horší.
  • Komiksum
    Komiksum8.2.2019 08:38Batman R.I.P.
    Namítejte si co chcete, Grant Morrison je zkrátka génius (ale i magor zároveň). Udělat takhle psychologicky vážného Batmana s použitím věcí které lze znát např. ze Silver Age je neskutečná práce a Morrison si za mě zaslouží potlesk ve stoje, bohužel místy to přehání až moc a vůbec by nevadilo kdyby zpomalil. Kresba Tonyho Daniela skvělá, další kreslíři v závěrečných sešitech průměr. Pokud chcete akčního Batmana sáhněte po Snyderovi, pokud chcete na půl chytrého a na půl úplně šíleného Batmana tak Morrisonův run je přesně pro vás, ale bacha je to náročné čtení a nedá vám rozhodně nic zadarmo. Jen škoda jak to tu vše vyšlo.
  • karl173
    karl173 mecenáš5.2.2019 20:40Batman R.I.P.
    Morrison si opět připravil příběh plný otazníků a aby toho nebylo málo tak pro českého čtenáře je tich otazníků kvůli chybějícím souvislostem ještě více. Nutno dodat, ale že kdyby to Morrison nepsal tak jak to píše, tak bych se bez jistých souvislostí možná i obešel, ale to zde bohužel nejde. Když totiž pominu jistý guláš a mišmaš okolo, tak ty hlavní události tohoto komiksu jsou zkrátka špatně řešené a nevychází tak jak bych si představoval. Je to vlastně dosti podobné předchozímu Batman a syn, kdy se zajímavé nápady skloubily s těmi horšími a aby toho nebylo málo tak závěrečné sešity tomu dali korunu. Vtipné na tom ale je, že Morrison vždy začne vlastně dobře, člověk se do toho začte a baví ho to, ale zhruba kolem poloviny se to pokaždé začne rozpadat jako hrad z písku a můžou za to jen voloviny, které Morrisona při psaní napadají. Bohužel zde se jistá místní pověst o tomto scénáristovi zcela naplňuje. Co mě alespoň potěšilo byla kresba. Daniel rozhodně kreslit umí a takhle má vypadat dobře nakreslený mainstream. 55%
  • louza
    louza4.11.2018 21:47Batman R.I.P.
    Morrisson rozhodně nedává nic zadarmo. Kniha je docela náročná na čtení a podobně jako třeba u Azzarella se v bublinách odvíjí trochu něco jiného než v kresbě a na rozdíl od jiných komiksů, které se dají číst jen na základě textu a letmého přehlédnutí grafiky, tady je třeba zkoumat panely a přemýšlet, protože hodně věcí se děje na pozadí, nebo se vůbec neděje a je třeba je extrapolovat z okolních scén. I tak je však příběh kolem bratrstva černé rukavice fajn a být odvyprávěn trochu normálně, nebude moc zaostávat za sovím tribunálem. Problémy přichází až ve chvíli, kdy se v závěrečných dvou sešitech, které už do RIP příběhu nepatří snaží Morrison o něco jako dovysvětlení a retrospektivu zároveň, čímž čtenáře dokonale zmate. Navíc je na to třeba mít Batmana opravdu hodně načteného. Jinak ale respekt jak do Baťi kope. Udělat z Wayna feťáka, z Batmana bezdomovce a z Jokera psychouše, co si v přímém zábětu rozeklane jazyk břitvou, se jen tak někomu nepoštěstí. Kresba je skvělá a hodně připomíná tu Leeho, Rossovy obálky jsou vyloženě k sežrání.
  • rewkon
    rewkon2.11.2018 17:20Batman R.I.P.
    Tak nechápu lidi co na tom nemůžou něco nechápat nebo se v tom ztrácet asi moc náročné čtení pro dnešní mládež které musíte vše na servírovat a vysvětlovat po lopatě zde je tu furt základní zápletka padouši zničí super hrdinu ve všech rovinách existence a superhrdina jako Batman má vždy připraven záložní plán pro případ nouze ,ale je tak skvěle podaná záležitost z nádhernou kresbou a úžasným Jokerem prostě Grant Morrison tady rozjíždí úplnou parádu a už vím od koho kopíroval Snyder :-D
  • JohnyG
    JohnyG29.8.2018 12:46Batman R.I.P.
    Nepochopil jsem z toho ani zbla. Měl jsem absolutní chaos v příběhových i časových osách, které se střídají co 2 stránky. Nejdřív jsem si myslel, že v mém booku nějaké stránky vypadly nebo chybí. Měl jsem pocit, že děj začínal i končil náhodně. Byla to snad směs všeho, o co kdy Batman jenom zavadil. Ok, možná je tam spousta odkazů na jiné batmanovské komiksy až do silver age, které zachytne 5 lidí na planetě, ale já jsem neměl šanci. Ale i kdyby měl člověk to všechno načteno (přičemž něco z toho ani u nás nevyšlo), stejně bude tempo a střihy ve scénáři prostě šílený. Ksesba je sice pěkná, ale pocit z tohohle bláznivýho kousku to nezmění. Jestli je komiks vyprávění, tak tohle dělal schizofrenik s poruchou pozornosti.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 13:50Batman R.I.P.
    Oproti Batman a syn je toto slabota. Neuchopitlený a až nepochopitelný děj. Moc rychle odsýpající a v podstatě nelze pochopit o co přesně jde. Prostě zmatek a zmatek. Jestli je potřeba dalšího čtení, abych pochopil o co jde, tak na to nemám čas a sílu se zabývat tie-iny. Myšlenka není úplně hloupá, ale přijde mi špatně uchopená. Nicméně je to furt Morrison a šanci si zaslouží.
  • 3DD!3
    3DD!318.7.2016 09:57Batman R.I.P.
    Klid před bouří, jízda v novém batmobilu, laškování s Jezabel Jet. Zur-en-arrh. Smrt. Batman je mrtev. Bruce Wayne je bezdomovec/schizofrenik potácející se na hranici jakýchkoliv myšlenkových pochodů. Morrison bere Batmana na kraj možností, nechává ho čelit tomu nejhoršímu co se člověku může stát. Zároveň však pokládá otázku; "Je Batman člověk, nebo disciplinovaná dokonale fungující mašina určená k potírání všeho zla?" Jeden z nejlepších příběhů Temného rytíře, kterému je nepřítelem jen přílišná provázanost s událostmi, které v českém překladu prostě zatím nevyšly.
  • JimmyII
    JimmyII15.3.2016 09:55Batman R.I.P.
    Hodně rozporuplný komiks. Bezpochyby fantastická kresba a promyšlený námět, nicméně Morrison je maximalista, který netoleruje neznalost. A tou neznalostí nemyslím, že by tohle byl váš první Batman, ale že jste nepřečetli celý jeho vesmír a neznáte jej nazpaměť, což byl můj případ. Proto jsem se v Batman R.I.P. často ztrácel, přesto nemůžu přehlížet jeho nesporné kvality. Je to tedy na čtenáři a jeho zkušenostech...
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 00:52Batman R.I.P.
    Přestože Grant Morrison dokázal, že mistrně zvládá superhrdinské týmovky (New X-Men, JLA), u Batmana se kupodivu motá v různých psychadelických monolozích o odpovědnosti či osudovosti a to na úkor děje. I když zápletka slibuje Netopýrovu smrt, dojde akorát k tomu, že se zas jedna parta padouchů pokusí Batmana dostat pod drn. Naneštěstí na to nejdou příliš originálně a podle toho taky skončí. Batman R.I.P. v mnoha momentech odkazuje na album Batman a syn, takže jestli se chcete trochu orientovat, máte co načítat. A taky je tu obligátní „pokračování příště...“ Což je vůbec nevýhoda - album je určeno pro trh, který se v batmanovském vesmíru orientuje víc než jen matně, protože pro neznalce se komiks stane spíše barevným portfoliem, než že by měl možnost chápat souvislosti a návaznosti. Pro mě tedy hezký zářez ve sbírce, ale jinak bohužel nic víc.
  • jh666
    jh6667.8.2015 19:51Batman R.I.P.
    Pokud bych mě tenhle komiks shrnout do jedné věty, řeknu, že je skvěle nakreslený a šílený. To šílenství nemyslím nijak negativně, je to prostě fakt. Morrison se skvěle hraje s dlouhou Batmanovou historií. To je zároveň ale i kámen úrazu. Těch odkazů je až příliš a normální člověk s v tom pak orientuje velmi obtížně. (Doporučuji článek od Morzaela na Comixzone, pokud se chcete lépe orientovat). Jinak ale příběh pěkně odsýpá, možná občas až moc rychle, ale minimálně šestý sešit je prostě famózní. Poslední dva sešity jsou pak zajímavý bonus, který ve zkratce zrekapitulují Batmanovu historii. 80 %
  • baatcha
    baatcha4.6.2015 17:59Batman R.I.P.
    Morrison je pro mě fakt těžkej king. Může to být tím, že dokáže vyprávět příběhy, aniž by mluvil, a vám se tak v hlavě odvíjí meta-příběh, který i přes svou bizarnost začne dávat smysl. Což je hodně blízké drogové zkušenosti, což ovšem u starého feťáka Morrisona nepřekvapuje. Nebo je to tím, že mám doktorát z batmanologie a chápu všechny ty jeho narážky na netopýří historii. A nebo za to může čirá radost, že někdo vezme 70 let staré postavy, jako jsou Dr. Death nebo profesor Hugo Strange s jeho Monster Meny, a jako fungující prvky je zapojí do současného Batmanova univerza.

    Nevýhodou tohoto silně autorského přístupu je skutečnost, že mnohé Morrisonovy příběhy nevnímám jako "čistokrevného" Batmana, ale spíš jako specifický Morrisonův remix. Ale i přesto mi ve výsledku tenhle dýdžej sedne.
  • puolpm
    puolpm mecenáš6.1.2015 21:25Batman R.I.P.
    Ako samostná kniha sa jedná len o mierne nadpriemerné, značne komplikované čtivo. Keď to beriem ako jeden z vrcholov veľkého Grant Morrison's Batman Run, tak je to niečo výnimočné.
  • mAGiic
    mAGiic editor19.12.2014 13:52Batman R.I.P.
    Scénáristicky komplikovaný příběh, v němž většina lidí větší část děje neví, která bije. Kresba se mi líbila, ale zbytek fakt slabota. Chtělo by to vydat nějakou upravenou verzi, kde by alespoň čeští distributoři dovysvětlili v bonusech celý příběh, protože jinak to nemá smysl. 2*
  • Masinfira
    Masinfira5.9.2014 21:01Batman R.I.P.
    Hrozné zklamání. Popravdě jsem rád, že jsem to nekupoval za plnou cenu. Věřím tomu, jak jsem se tu dočetl, že kdybych si přečetl vše co vyšlo v AJ, tak bych tomu příběhu !lépe! rozumněl. Bohužel je ale přeskakování mezi situacemi, časy a vůbec vším tak chaotické, že opravdu nevím, kde se nacházím. Komiks jsem si přečetl raději dvakrát, v domnění, že jsem něco přehlédl. Bohužel ani napodruhé se nedostavilo pochopení celého příběhu.

    Kresba je ale naopak velmi povedená. Toť vše.
  • J.T.honza
    J.T.honza22.5.2014 16:17Batman R.I.P.
    Typický Morrison - krásná kresba, překomplikovaný děj.

    Když jsem to četl poprvé, byl jsem z toho úplně vyplesknutý, absolutně jsem netušil, která bije a četl to dál a dál, jen abych už to měl za sebou. Tehdy bych dal tak jednu nebo dvě hvězdy.

    Teď jsem se do toho dal podruhé a četl to velmi pomalu, opatrně a snažil se dávat pozor na všechny ty odbočky a flashbacky, na které autor prakticky vůbec neupozorňuje, vůbec čtenáři nepodává ručičku a nechá ho mlátit se mezi stránkami s tím, že mu samotnému snad dojde, co všechno se mezi jednotlivými okénky odehrává. V tomhle mi to dost připomíná třeba Watchmeny. Jestli mi na R.I.P. něco fakt vadilo, tak právě tahle nedůslednost, ten pocit, že kdyby každý z těch sešitů měl o dvě, tři stránky více, na kterých by se vysvětlilo a více ukázalo, co se vlastně stalo, četlo by se to daleko pohodlněji. Vadilo mi i obrovské množství postav, o kterých jsem jaktěživ neslyšel, natož, abych tušil, co vlastně dovedou nebo proč v ději jsou, ale to neberu jako chybu, to je holt daň za to, že u nás nevychází všechno.

    Za sebe říkám, že nejsem a nikdy jsem nebyl příznivcem toho, když si ten příběh musím jakoby dovyprávět sám. Díry mezi okénkami a nevysvětlující poznámky o tom, kde a kdy právě jsme, považuju za arogantní chybu autora a proto také strhávám body.

    Ačkoliv u nás nevyšel ten druhý díl, mám za to, že jsem příběh R.I.P. pochopil (a v podstatě se mi i líbil, snad až na ten osekaný závěr, kdy se musíš pár stránek vracet, aby ti došlo, že už ti tenhle jediný obrázek s pěstí vlastně sloužil jako konec příběhu). Proč je ale v knize i ten druhý příběh o komorníkovi, to už mi hlava nebere a totálně to nedává smysl. Akorát to zamotá hlavu a pokazí dojem ze závěru příběhu R.I.P.

    Přijde vám tenhle příspěvěk trochu zmatený? Tak nějak takhle se ta knížka čte...
  • Flash
    Flash mecenáš19.2.2014 20:17Batman R.I.P.
    Jak je tu psáno,pro mě těžký mindfuck.Někde sem četl,co všechno by se muselo přečíst aby se tento book dal pochopit. Marně vzpomínám že to bylo asi 12-15 sešitů z jiných 2-3 řad.Samozřejmě anglicky. A strašně se mi nelíbil ten malý kulatý ani nevím kdo,jak seděl batmanovi ke konci na rameni. Toto podle mě do batmana nepatří. Pro českého čtenáře nerozpletitelné klubko.
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 12:30Batman R.I.P.
    Popravdě, vůbec nevím, co o tomhle dílku psát. Názor mám jasný, ale tuším, že není bez problému a vůči Morrisonovi není nejspíš úplně spravedlivý. Ale nešť. Tenhle comics se mi vůbec nelíbil, nečekal jsem, že bude něco horšího než Detective Comics 2, který mě v poslední době fakt hodně nesedl. Ale proč? Ztrácel jsem se? Netuším. Můj hlavní dojem je, že jsem se nemohl začíst, šíleně mě Batman R. I. P. nebavil - což ostře konstrastuje třeba s Batmanem a synem. Jenže: mám z Batmana načteno jen to, co tady vyšlo česky. Kolikrát zmíněný fakt, že BB Art z nějakého důvodu nevydal prostřední díl asi taky hraje roli.
  • luky.kuky10
    luky.kuky103.2.2014 23:05Batman R.I.P.
    Naprosto souhlasim s komentem od "FRY", dochazi k vetsimu pochopeni proc vysel Batman a syn, a pribeh je proste strhujici! Dokonale me to cele vtahlo do deje a ja hltal kazdou stranku. Skvele bylo obsazeni Jokera, ktery mi prisel genialnejsi a pusobivejsi. Batman je na uplnem dne a kdyz se zda ze uz se z toho nemuze vyhrabat, porad je tu mala nadeje. Vyborna je v teto knize i uloha Alfreda, a kdo vi jaka vlastne je pravda ohledne doktora Hurta a minulosti celeho rodu Waynovych... Kazdopadne je fakt ze samotna smrt Batmana mohla byt o neco vice propracovanejsi. Batman R.I.P. Je dle meho vyborna kniha!
  • Roiser
    Roiser9.8.2013 20:57Batman R.I.P.
    No nedalo mi to a pořídil jsem si prostřední knihu této trilogie - Black Glove ( www.amazon.com/Batman-Black-Glove-Grant-Morrison/dp/1401219098 ) a přečetl si ji komplet popořadě. A musím uznat, že můj názor na RIP se naprosto změnil. Dokonce bych zašel tak daleko a celé Morrisonově trilogii bych dal 5 hvězd. Vůbec nechápu myšlenkové pochody českého vydavatelství, které vynechalo dost zádadní část této ságy a ať mi nikdo netvrdí, že vůbec není důležitá. Hodnocení ale stále nechám na dvou hvězdách, jelikož většina českých čtenářů se k Black Glove nedostane a sám jsem musel pořídit anglickou verzi. Pokud tedy někdo má možnost mít celou trilogii (Batman a Syn, Black Glove/Černá rukavice a R.I.P.) rozhodně mu ji doporučuji. Nejlepší je si to celé jednou přečíst, případně pak dohledat souvislosti na netu a pak třeba přečíst znovu :-D . Já sám jsem pak toto dílko ocenil.
  • Fry
    Fry admin30.6.2013 10:54Batman R.I.P.
    Konečně pořádný Batman! (Sice plno lidí říká opak, ale co už, každý to vidí jinak :D) Po příšerném komiksu "Batman a syn" (Už ale vím proč vyšel), který mi už konečně začíná docházet, se "Morrison" nevzpamatoval, ale příběh je tentokrát rozumnější a vychutnáte si ho mnohem více už od samého začátku.

    Proč vyšel "Batman a syn"? Stále máte tuto otázku? Tak odpověď zní, že vyšel kvůli tomu, aby čtenář pochopil, že třetím Robinem bude právě tento syn.

    "Batman - R.I.P. - je složité dílo! (Warning - můžou tu být SPOILERY) Skupina "Černá rukavice" je opravdu pořádný nepřítel, protože se snaží, aby Batman přišel úplně o vše! Zpacifikuje Alfréda, donutí Robina utíkat jako o život, z Nightwinga udělá mentálně slabého nepřizpůsobivého jedince, oblehne Arkham, dokonce Batman i zdrogují a mnohem víc. Na Batmana doléhá i jeho přítelkyně "Jezebel", která chce, aby s Batmanováním skončil. Batman je na dně..... , ale je tu ještě Batman ze "Zur En Arrh", který se nebojí zakročit. Toto tzv. velké finále ohledně Batmanovy smrti nemohlo skončit lépe. Toto dílo mě chytlo a nepustilo. Jediné, co je sračka jsou poslední dva sešitky, ve kterých jsem se opět ztratil jak v "Batmanovi a synovi". Jinak si ale myslím, že tato kniha si zaslouží být na našem trhu, protože některé opravdu dostane.

    Na závěr stačí říct, že to bylo fajn, i přes poslední dva sešitky nemohu jinak než 5*!
  • MindReader
    MindReader7.6.2013 16:23Batman R.I.P.
    Dobrý, bavilo mě to, holt to ale není pro všechny, děj je složitější a musí se u něj trochu zapřemýšlet, co že se to vlastně právě děje. Jinak kecy o vynechání předešlých příběhů a zmatenosti českých čtenářů jsou vedle. Četl jsem to a třeba Zmrtvýchvstání nepotřebujete vůbec, české vydání RIPu jsem nečetl, ale myslím, že vysvětlení předešlých událostí se v klidu na jednu stranu vejde a ono to i v tom originálu není všechno tak jasný a čistý. Holt je to jiný druh vyprávění.
  • MindReader
    MindReader4.6.2013 22:46Batman R.I.P.
    Za absenci Zmrtvýchvstání Ras´al Ghula na českém trhu buďte snad rádi, je to hodně podprůměrný příběh, který je roztahaný asi na 12 sešitů, které se navíc prolínají čtyřma sériema. Je hrozně nudný, má hnusnou kresbu a přišlo mi, že cílovkou jsou tak děti do devíti let. Postavy se chovají příšerně nereálně a naivně a každý kop do nepřítele doprovázejí odstavcem hlášek :D
  • radiohead99
    radiohead9930.5.2013 16:21Batman R.I.P.
    Celkom nechapem polituky vadavania comicsov v SR/CR ae pride mi troska blbe vydat Batman a syn a nasledne R.I.P. Vsak medzitym je podla mna super pribe Zmrtvyvstanie Ras´al Ghula, nasledne cisla 672-675 dost objasnuju co sa stalo a co sa stane v R.I.P. Bez predchadzajuceho citania Zmrtvyvstania a 672-675 by tom R.I.P. dal mozno ako ludia predomnou comicsu tak 50% ale po precitani sa R.I.P. stava aspon podla mojho nazoru majstrovskym dielom, ktore vyslo z pera G.Morrisona. Opat sa mi len potvrdilo, ze Morrison proste nie je pre vsetkych a bez predchadzajuceho poznania "historie" Batmana je citatel v tom neuveritelne strateny :( Co uz, snad sa niekedy dockame ucelenejsieho vydavania :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.5.2013 23:17Batman R.I.P.
    Grant Morrison je brakový velmistr, opět jsem se o tom přesvědčil a smekám:)) Šílené akce, stupidní dialogy během oněch akcí, na tváří drsný poker face... velmi "autentické" a trapně stylizované scény představujících se namachrovaných hrdinů a pseudohrdinů... to je Morrison. Přesto mě zdrogovaný Batman zhruba po padesáti stránkách zaujal a začal bavit. Vykreslení šílené mysli se chvíli IMHO velmi dařilo... ale ten konec? Začal jsem mít pocit, že já jsem na drogách a že jsem to já kdo šílí. A nemyslím to jako poklonu skvěle navozené atmosféře... měl jsem si chuť trhat vlasy... některé narážky člověk zná a pamatuje si z jiných dílů, ale celkově to byl k uzoufaní nudný a absolutně nepochopitelný finiš. Naprosto weird comics tohleto.

    Celkový dojem: 50%
  • Roiser
    Roiser23.4.2013 18:00Batman R.I.P.
    Opravdu hrozná kniha, za kterou jsem vypláznul krásných 599 Kč. Nechápu, proč se u nás rozhodli vynechat předchozí díl s názvem Black Glove, který je dost důležitou součástí i tohoto příběhu a spolu s Batman a syn v podstatě tvoří trilogii. Příběh je strašně chaotický, nesmyslný a nezajímavý. Pan Morrison mě čím dál víc přesvědčuje, že by Batmana měl nechat na pokoji. Naštěstí to vypadá fakt pěkně a pár světlých chvilek kniha má, nicméně to knihu vůbec nezachraňuje a celkově ji považuju za to nejhorší, co jsem z našeho trhu o Batmanovi četl.
  • Hamichal
    Hamichal22.4.2013 17:05Batman R.I.P.
    Hodne slabe, za 500,- naprosto zoufaly a nudny scenar. V podstate jsem se do toho nutil poslednich 14 dni a az do vcerejska ztratil pokazdy zajem po 10ti stranach.
    Skoda, Superman a Batman jsou moji nejoblibenejsi superhrdinove.

  • kaylin
    kaylin21.4.2013 11:52Batman R.I.P.
    Komiks "Batman R.I.P." jasně odkazuje na to, jaký je problém se superhrdinským komiksem v České republice. Nemáme tu pořádné základy. Ani dnes, kdy se k nám komiksů z Ameriky dostává mnohem více, prostě nejsme schopni pochopit všechno, co vyjde. Hodně se to ukázalo na knize "Green Lantern: Žádný strach", ale stejně tak i na knize "Batman a syn". "Batman R.I.P." na tuto knihu nenavazuje, i když v originále začal příběh "Batman R.I.P." vycházet jen devět dílů po posledním sešitu knihy "Batman a syn". Jediné, v čem kniha "Batman a syn" pomůže, to je pochopení toho, že tu máme někoho, kdo je Batmanovým synem. Jinak ale knihy zásadně nenavazují. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/14-batman-rip-45.html
  • Kabukiman
    Kabukiman12.4.2013 13:26Batman R.I.P.
    Naprostý souhlas s erikem. Hodně se mi líbila kresba a je velká ztráta času kreslit komiks podle takhle debilního scénáře. Pokud tam nějakej scénář teda vůbec byl. Tenhle batman je prostě naprosto skvěle nakreslená srágora....
  • erik
    erik12.4.2013 10:09Batman R.I.P.
    P.S. Niekde na Komksariu som čítal, že niekto sa posmieval Marvelu, že opakovane oživuje mŕtvych, a preto číta DC. V tomto komikse sa to oživenými postavami len hemží.
  • erik
    erik12.4.2013 08:33Batman R.I.P.
    Ďalší Morrisonov Batman s nádejným názvom R.I.P. prináša pokus o psychologickú drámu alebo čo by sa stalo, keby sa od Batmana odčlenil Bruce Wayne.

    Nanešťastie, celý príbeh je napísaný tak, akoby polovica strán (a to dokonca každá druhá) chýbala a niekto navyše vytrhol prvé dva zošity. Chápem, že priblíženie vnímania drogovo závislých osôb je v najlepšom prípade nekonzistentné, ale predsa len si myslím, že nie všetci čitatelia komiksov sú feťácke trosky. Keď k tomu prirátam záporáka á la Hush, je to slabota. Keď som na webe čítal rozporuplné reakcie na toto dielo, myslel som si, že masy nechápu scenáristovho génia, ale nie je tomu tak. Pritom samotný nápad nie je zlý. Delirické stavy však hrdinom pristanú na kratšom priestore (viď. Arkham), tu je to neskutočne rozťahané a o ničom. Škoda. K tomu sa pridáva kresba á la klon Jima Leeho, čo je fajn, akurát niet čo kresliť.

    Prepadák.
  • Suchman
    Suchman4.4.2013 09:39Batman R.I.P.
    ikshorn: hmm… diky za typ, jdu si vyladit kancl :-D
  • MindReader
    MindReader3.4.2013 23:42Batman R.I.P.
    No ty vole, to písmo na obálce mě slušně sere, pokaždý si myslim, že mám špatně nasazené čočky :D
  • ikshorm
    ikshorm3.4.2013 19:24Batman R.I.P.
    Chci stranu 155 zvětšenou a zarámovanou na zdi! Ta strana zvedá v mých očích hodnocení o půl hvězdičky. Celkově kompaktnější dílo než Batman a syn, přesto nechápu úplně všechno, co se v knize událo.
212436288
  • erik
    erik30.6.2013 12:35Batman R.I.P.
    Fry - odporúčam ti prečítať si nadčasovú rozprávku Hansa Christiana Andersena - Cisárove nové šaty. Jej pointa rozhodne napomáha pri aplikácii myslenia na prečítané. Dokonca i u Batmana.
Četl/a (128)
123peta, 2scha, 3DD!3, Al0f0k, Aldo26, Alfred, Anton Whatever, Azbest, Badgu.y1902, Benny, ben_bella, binnmode, Blockholm, calvin10, Cemino, Chaolinek, charvos, Cinema Ranger, ComicBookGuy, ConanVJ, Const.ex, Covenant, cyboy, dajik, Darth Raelchi, dbar, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, erik, farnhajt, faster86, Final, Fox01, Fry, Georgíno J., gezic, Giskard, hellblazer, HellWeber, holubdema, Hugin, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, James, japes, jh666, jindroush, JohnyG, Joker189, Joshua_T, Kaaos, karl173, kaylin, kendor007, Kil-Khal, Killingjoke, kindanerd, Komiksum, Lachvos, Ladinek82, lantan1, Librarian, Light, LookAss, Loxin, luky.kuky10, mAGiic, malylada, maravenger, marek zigmund stanko, mart.in, Masinfira, me, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, monte walsh, mozzu, MP, mstefl, Murphy722, namdnas, NecRoman, Netorack, oleav, Olesh, onfr300, Palebras, pavlosson, pearlxjam, Petrisko911 , Petrkoll, PumpingArrow, punisher, puolpm, raenius, rewkon, RudyRod, Schramm, Sick666, Sir_Pete, Spacecore, Spike, streeter, Symbi, tacmud, terrordemon, the.kasztan, TheDoctor, Thurin, Toe, Tomket.Tom, Tommar, Tomski, Tomzany, trudoš, Ukko, utresyby, Velkej šéf, VskPrzk, VvV, xxSIMIxx, Zbysek2410, zlejzmrd
(257)
2scha, 665+1, Al0f0k, Aldo26, Alfi, Alfred, Anton Whatever, ArmadOon, asgardpepa, Azbest, Babany, Badgu.y1902, bboorreekk, BeeSee, Benny, binnmode, blackJag, Blockholm, bronxik, Bubsy, Buchtic, burzum, calvin10, Caylen-Tor, Cemino, Chaolinek, Charlie1203, Cody, ComicBookGuy, ConanVJ, Corteg, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, dbar, deadpool, Dinik, disclose, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, dvoracekpetr1, Erich, erik, Famozní, farnhajt, faster86, FatMonster, fifas, filosh, Final, firesnake, flashpoint, Flowtek, Fox01, Fréza, Fricki, Fry, Garp, Georgíno J., Goeger-Devil007, goodspeed, Grebenda, grinder, halamastepan, Hamichal, hellblazer, HellWeber, herrman, holubdema, Honzin, Ho_Reese, Hugin, Hulik, husakpetr93, hyba1991, hypermlok, ikshorm, Indy, Infarkt, invape, Isca, IV, J.T.honza, Jack043, James, jerry67, jh666, JimmyII, jindroush, jjjirik, JohnStar, Johny87, Joker189, jones1240, Joshua_T, KadetJaina, karl173, KarlosJB, kaylin, Keenkeen, kendor007, keNNoslaw, Komiksum, Krvavý Patejl, kubanec13, kucik, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, Lojza, LookAss, Lukas, luky.kuky10, maara, Majinek, Malachias, malylada, Mankin, maravenger, markic, mart.in, Marthy76, Masinfira, Maty48, Maxianimal, mcezik, mcleek, me, Mercurio, merhyx, mikado, Mikei, MIKER65, Mikro, mimo_provoz, mineralk, mirror, misa, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, mozzu, MP, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, mstefl, Murphy722, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, nx, Odal , Olesh, Olisek, onfr300, Onkel 1928, Palebras, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, petrik1710, Petrisko911 , Petrkoll, podzimator, PopCultureBeast, Poseidon1978, Premek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Quentin, RadimNemec, radiohead99, Radkos, raenius, razielus, rewkon, Rocksteady147, RodRoder, Roiser, RudyRod, Rumburaq, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schramm, Scorey, ShadowJuice, Sick666, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, slothest, Spacecore, SpiderJerusalem, Spike, stanleystar, stepan.tichy, streeter, Suchman, suricattaontheway, Symbi, tacmud, terrordemon, The Genius, TheDoctor, Thurin, Tialster, Tiba, Till, TIM.biker, tomastrejbal, Tomket.Tom, Tommar, TommyBOYER, tomntp, Tomski, Tomzany, Tony TwoDee, Traum, trudoš, tulipstros, Tyfus, Ukko, utresyby, valeriewilderness, valon, Velkej šéf, Vítek, Vojtěch 393, vteco, VvV, Wakker, Wiruss, xai, xintax, xxSIMIxx, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd
Chce (14)
Azik2586, Blacklarch, Braindead, CoupeC, Hauzina, Jak, KINIMODUS, mikki.maser, Miriyak, Pandos11, Tabasco, timek, vrazdinek, xxaannddeerr
Shání (2)
Hauzina, Mates17
Nabízí (7)
Al0f0k, antiimini, Cemino, comicsland, karl173, nx, ShadowJuice