Tato kniha je první publikací seznamující čtenáře v České republice s historií světového comicsu. Její autor, Milan Kruml, si vzal za cíl nelehký úkol seznámit naše čtenáře s více než stoletou historií tohoto média. Kniha proto vznikala dlouhých sedm let.
Problém comicsu u nás je způsoben už jen tím, že je chápán jako literární žánr. Toto zařazení usnadňovalo komunistickým ideologům poukazovat na chabou literární hodnotu comicsu. Snadněji tak mohli tento velmi účinný nástroj propagandy v očích veřejnosti označit za cosi opovrženíhodného, stejně jako se o to snažili se žánrem detektivním na počátku padesátých let. Ke vzkříšení detektivního žánru však došlo záhy v šedesátých letech, kdy režim pochopil jeho možné využití. Comics u nás měl ale daleko složitější pozici. Jakožto nástroj buržoazní propagandy byl vytlačen až na samotný okraj společnosti a kultury. Nepomohlo mu ani zcomicsování Třiceti případů majora Zemana Kájou Saudkem; tento comisový seriál byl v Pionýrské stezce po čtvrtém díle zastaven.Česká republika po komunistickém puči v roce 1948 ztratila kontakt se světovým comicsem na více jak čtyřicet let. V té době existovaly pro comicsuchtivé čtenáře pouze Rychlé šípy, sporadické pokusy v Sedmičce pionýrů (nedokončená část Asterixe), Pionýrské stezce (např. Major Zeman), Mladém světě (např. Lips Tulian), zadní strana časopisu ABC a jako jediný výhradně comicsový časopis, byť pro nejmladší čtenáře, Čtyřlístek.Tyto počiny se zároveň staly i hrobem pro české tvůrce většinou se pokoušející napodobit styl Káji Saudka, který již sám o sobě napodoboval styl Jeana-Claudea Foresta, autora Barbarelly (Saudkova Muriel jakoby jí z oka vypadla).
Přesto všechno se v našich tiskárnách (např. Svoboda) tiskly comicsy pro zahraniční vydavatele.
Mezeru v comisových vědomostech čtenářů se příliš nepokoušeli zacelit ani polistopadoví vydavatelé.

Obsah:
Na úvod
Stručný přehled
Comics - jak vlastně začal
Cesta k dennímu stripu
Jak se comics usadil
Hrdinové nevšedního dne
Evropské kroky
A zrodil se Superman
Bavit se, bavit se, bavit se
Konec zlatých časů
Éra zvaná stříbrná
Co po stříbře?
Evropa ožila
Je Evropa jenom Francie
Nové cesty, nové šoky
Pak přišel Crumb
Manga táhnou světem
Malý comicsový slovníček
Rejstřík jmen
Rejstřík titulů
Sto nejlepších comicsů všech dob
Sto nejlepších comicsových děl 20. století
Padesát nejdražších comicsů
Sto nejlepších amerických comicsových sešitů


Obálka
Bryan Talbot
Publicistika
Milan Kruml
Žánry
publicistika
ISBN/ISSN
80-86839-12-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
155 x 235 mm
Váha
930 g
Stran
320
Cena
769 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 14:04Comics: Stručné dějiny
    Výborná kniha s výborným obsahem. Hodně mi tato kniha pomohla, když jsem začínal s komiksy a u některých věcí mi to i otevřelo nové dveře. Jediné minus: dnešní nesehnatelnost. Tohle je prostě komiksová bible! Prosím o dotisk!
  • Josh
    Josh29.9.2014 12:35Comics: Stručné dějiny
    Docela zajímavá publikace, která mi zase o něco víc rozšířila komiksový obzory. Hlavně kapitoly o vývoji v USA jsou povedený, do toho jsem se zažral okamžitě.

    Bohužel ale postupem stránek a hlavně v pozdějších přesunech do Evropy vypravěčská kvalita poklesne. Člověka zahltí spousta jmen a titulů nám (možná nejen nám) zcela neznámých a často jim není dopřáno nic než pouhá zmínka. Prokousat se Itálií, Nizozemskem, Německem apod. bylo tudíž docela peklo. Jako kdyby si Kruml během psaní najednou uvědomil, že pokud by se měl všem pasážím věnovat se stejnou pečlivostí jako úvodu a Americe, tak mu z toho vznikne tunový závaží, který by málokdo koupil.

    Smysl těch rychlovýčtů jsem nepochopil, to bych radši vybral pár nejdůležitějších autorů a jim dal větší prostor. Zamrzí i skutečnost, že je úplně vynechaná česká tvorba. No a závěrečná kapitola, jejímž tématem je manga, na mě působila vyloženě populisticky, že se tam prostě fiklo něco, co bylo zrovna cool a in. I proto chybí knize pořádnej konec - čtete čtete, a pak prakticky narazíte do rejstříku pojmů, nečekaně, jako když tápete tmou a napálíte to do zdi:)) Velká škoda.

    Takže celkovej dojem by byl spíš tříhvězdičkovej. Nejde se tu nijak do hloubky, Stručné dějiny jsou vhodný i pro lidi, který se s komiksem teprve seznamujou. Přidanou hodnotu v podobě čtvrtý hvězdy za mě přidává samotnej fakt, že se někdo o něco takovýho u nás vůbec pokusil a že to moc pěkně vypadá.
    Jen to asi chtělo trochu víc promyslet celkovej koncept.

    PS: Z počtu stran si možná takových 30-40 odečtěte, protože rejstřík je nekonečně dlouhej. Aspoň, že ty různý žebříčky jsou zajímavý, i když si myslim, že se s tak rozsáhlou plochou dalo naložit i líp.
1421
  • Alfi
    Alfi16.11.2022 14:35Comics: Stručné dějiny
    @Maf: no neviem, v článku sa napr. píše: “ Například Kruml tvrdí, že Bud Fisher vytvořil se svou filmovou společností od roku 1916 přes 60 animovaných filmů s postavou A. Mutta. Stačí nahlédnout do jakékoliv přístupné databáze, aby se zjistilo, že společnost Bud Fisher Film Corporation byla založena již v roce 1913 a do roku 1926 v ní vzniklo na 323 krátkých filmů.” - ale v tom prípade má Kruml pravdu, od roku 1916 bolo 60+ filmov
  • deefha
    deefha mecenáš14.11.2022 10:38Comics: Stručné dějiny
    @MaF Díky, neznal jsem. Přečetl jsem a poučil se. Je to síla :-)
  • MaF
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.11.2018 18:15Comics: Stručné dějiny
    Tak jsem tuto knihu konečně sehnal!!! A za docela dobrou cenu od kamaráda - díky Honzo! Tahle kniha mi otevřela obzory neskutečným směrem. Tohle je fakt skvělá záležitost. Přečtu si ji znovu, protože to je prostě poklad!