Koupit
Kritika našeho současného životního stylu a politiky, nonsens, humor, poezie. Každý strip argentinského autora Ricarda Linierse přináší překvapení a svérázný vtip. V Macanudu se objevuje množství neobvyklých figurek: Jindřiška se svým chytrým kocourem Fellinim a plyšovým medvídkem Madariagou, citlivý robot, muž, který překládá názvy filmů, Oliver Oliva, tajemný muž v černém, trpaslíci, tučňáci, ovce... V každém dalším albu Macanuda se ale objevují další nové postavy. Liniersovy příběhy zabírají na lidi po celém světě.

Scénář
Riccardo Liniers
Art
Riccardo Liniers
Obálka
Riccardo Liniers
Překlad
Markéta Pilátová
Žánry
humorný, stripy
ISBN/ISSN
978-80-87596-24-1 (Meander)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 190 mm
Tisk
barevný
Váha
198 g
Stran
96
Cena
268 Kč
Originál
Macanudo por Liniers 3 ()
  • trudoš
    trudoš editor2.3.2021 05:46Macanudo #03
    Třetí díl Macanuda mě přesvědčil, že autor bude spíš zasněný poeta, než řemeslný vtipálek. Takže koho užije na situační komiku, nějaký ten sarkasmus, případně ostřejší pointu, ten by se měl sérii vyhnout obloukem. Ovšem je-li ve vás kus citlivého melancholika či přímo romantika, právě jste narazili na zlatou žílu duševního pohlazení.
    Riccardo Liniers je bezesporu úžasným výtvarníkem, jen se s ním zkrátka maličko rozcházím ve smyslu pro humor. Některé jeho kousky jsou absolutně dokonalé, ale s každým dalším albem bohužel zjišťuji, že většinu prostoru zabírají čistě náladové výjevy. Má to svoje kouzlo, ovšem cynikovi, jako jsem já, se něčím takovým nezavděčíte. Můj postoj bezvadně ilustruje cyklus stripů nazvaný „Skutečná Liniersova dobrodružství“, kdy mě první kousky okouzlily podobně jako bublinky v šampaňském, později ale nápaditá chuť vymizela a já najednou zjistil, že celý ten humbuk kolem je vlastně docela nuda. Stále však doufám ve zlepšení, tak uvidíme, co přinese další kniha.
  • perak
    perak21.12.2017 12:35Macanudo #03
    Není to kniha vtipů na velké zasmání, ale mnohdy jde o autorovu prezentaci životních postojů (zvláště v podání Jindřišky) a ukázání krás všedního života. To však neznamená, že zde nejsou stripy, které jsou úsměvné, např. u příhod Lorenza a Terezky jsem se hodně bavil - ale asi je to hodně individuální, protože Lorenza a Terezku jsem ukázal manželce a ta se nesmála:).
  • sedw
    sedw10.10.2016 10:22Macanudo #03
    Macanudo u mě kolísá mezi 4 a 5*. tentokrát je to spíš na 4. Ani bych neřekl, že byl tento díl horší, než předchozí, ale pravděpodobně se mi spíše tak netrefil do noty. Každopádně jde o jedinečné dílo a rozhodně si zaslouží pozornost.
  • Josh
    Josh8.2.2015 10:22Macanudo #03
    Prostě další Macanudo:) Se všemi klady i zápory předchozích dílů, takže kdo si ho neoblíbil hned na začátku, ten už se nejspíš ani dál nechytne.

    Jsou to stripy z jinýho světa. Tady se nesetkáte s podlostí, všechno je psaný jakoby dětskýma, nevinnýma očima. Když je někdo smutnej, je nám ho líto, tučňáci a skřítkové vyvádějí neustále nějaký blázniviny, vztahy jsou čistý (tím myšleno upřímný), je tam láska, údiv, radost z toho, že tady můžeme být a něco zažívat, prožívat, jak napsal i Kaylin.

    Už jsem skoro zapomněl, jaký to je, mít v létě dva měsíce volna, bez všech starostí dospělýho života. Macanudo (a speciálně Jindřiška) mi ty pocity dokáže vždycky připomenout a za to patří Liniersovi můj velký dík.

    PS: Překlad místy malinko drhne, u pár stripů jsem cítil, že kvůli tomu uniká pointa. A nepřeložit Dirty Dancing, to je pořádná bota:))
    PPS: Několikrát jsem se i zasmál, což beru v tomhle převážně melacholicky laděnym případě jen jako takovej bonus:) Celkově bych trojku zařadil nad dvojku.
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.1.2015 14:28Macanudo #03
    Melancholické, jemné, přemýšlivé, pěkně kreslené, bez křečovité snahy o pointu, ale trochu mi vadilo, že jsem se ani jednou nezasmál. Je to ale tak originální a neobvyklé v našich končinách, že rozhodně budu sledovat Liniersovy hrdiny i nadále. Ale po malých dávkách!
    Věřím, že z replik typu "Pravděpodobně nastanou ojedinělé dešťové přeháňky a lehký pocit smutného toužení." budou snivější povahy omdlévat blahem.
  • J.T.honza
    J.T.honza25.12.2014 21:36Macanudo #03
    Nejsem zrovna fanda stripů, ale tohle mě vážně zaujalo a přímo okouzlilo svou feel-good atmosférou, která umí v pár obrázcích rozesmát, ale také dojmout. Najdou se samozřejmě i slabší kousky, třeba ty se záhadným pánem, ale momenty s Jindřiškou to zase skvěle vyvažují. Chcete-li mít dobrou náladu a úsměv na tváři, tohle je vaše kniha.
  • kaylin
    kaylin18.3.2014 15:48Macanudo #03
    Nakladatelství Meander na český trh přineslo autora, který je jedinečný, který má čtenářovi co říct, autora, který je specifický svou kresbou, ale také pohledem na svět. Nedívá se na něj pesimisticky, nedívá se na něj přehnaně optimisticky, ale uvědomuje si, že ten nejkrásnější dar, který máme, je život sám. Je pak na nás, jak s tímhle darem naložíme. Sami se můžeme trápit anebo se sami můžeme radovat z toho, jak se nám všechno daří, jak se nám ten život krásně žije. Nejde o to, aby si člověk užíval v tom smyslu, jak je to dnes chápáno, ale jde o to, aby žil. A to je hlavní. Krásné poselství stripu, který vás dokáže okouzlit, pobavit, ale také rozesmutnit. Pokaždé ale tak nějak hezky. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/544-macanudo-3-85.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.11.2013 16:06Macanudo #03
    Já nevím, jestli mě druhý lehce a čtvrtý díl více zklamal, nicméně druhou polovinu této sbírky jsem se opět náramně bavil. Skvělé jako první díl!

    Celkový dojem: 90%
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš16.6.2013 10:19Macanudo #03
    Třetí a pro mě zřejmě poslední Macanudo. Zatímco v prvním svazku bylo nápadů a vtipů habakuk, druhý díl už jel tak trochu na spojku. Třetí už mě definitivně přesvědčil, že autor vsadil na "poetiku" místo vtipu. Což pro melancholiky může být úžasné, ale já za tím vidím spíš z nouze cnost a vyschlou studnu. A je mi to upřímně líto, protože první Macanudo mě opravdu nadchlo.
995