Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Legendární irský hrdina Sláine prochází dějinami - se zlodějským trpaslíkem po boku a se sekerou Mozkohryz v ruce. V každé epoše bojuje ve službách Bohyně za udržení starých pořádků, za živočišnost „barbarství" a zachování kontaktu s přírodou... což je v protikladu s idejemi nastupujícího křesťanství, propagujícího zdrženlivost a odříkání.

To není nic pro Sláina.

Ve dvou epických příbězích se Sláine dostane do doby Robina Hooda, aby zachránil nové převtělení své věčné lásky Niamh - a následně se přenese do Anglie po pádu krále Artuše, aby dal dohromady ztracené poklady Británie a zachránil tak umírajícího krále a s ním i celou zemi.

6. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje materiál ze sešitů série 2000 AD Progs #950-956, #958-963, #995-1998, #1001-1010, #1024-1031


Scénář
Pat Mills
Art
Clint Langley, Dermot Power (POWER), Greg Staples
Barvy
Dondie Cox, Dermot Power (POWER), Greg Staples
Obálka
Simon Bisley
Lettering
Alena Tejnická (Sarah), Karel Urban
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Filip Gotfrid, Jiří Pavlovský, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
akční, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-184-9 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
660 g
Stran
220
Cena
549 Kč
Originál
Sláine: Name of the Sword, Sláine: Lord of Misrule, Sláine: Treasures of Britain #1, 2 (2000 AD, 1995, 1996, 1997)
Varianty
Sláine: Poklady Británie (paperback) (2013)
Sláine: Poklady Británie (pevná vazba) (2013)
  • faster86
    Z crve si kdysi pamatuju, že jsem Slaina četl a celkem mě to bavilo, no asi už jsem z toho vyrostl. První půlka mě nebavila vůbec a díky barvám tmavým jak ve finále her o trůny sem viděl hovno. Druhá půlka mě bavila o něco víc a to vlastně jen díky zapojení vikingů. Mět 16 a číst to pod lavicí ve škole byl bych z toho nadšený víc. Teď mě spíš Millsovo nadávání na křesťanství a trapné rádoby vtípky toho skřeta unavovali a otravovali.
  • Norri
    Norri mecenáš13.12.2020 01:51Sláine: Poklady Británie (pevná vazba)
    V té věčné válce nakonec záleží jen na tom, kým jsi ve svém srdci. Je jedno, zda se nazýváš křesťanem, pohanem, druidem, čarodějnicí nebo hrdinou. To je jen jméno tvého meče…

    Kniha obsahuje dva příběhy a oba jsou velmi odlišné. V prvním příběhu o meči krvavého boha Pat Mills vyhlásil církvi válku. Jménem Bohyně země do ní tepe zcela bez milosti a skrze svého hrdinu Slaina ji trestá za všechny její historické křivdy. Je to boží! Není to ale jenom bezduchá rubanice. Jsou tam i zajímavé myšlenky, které to celé posunují o kus výše.
    Druhý příběh rozvíjí legendu o králi Artušovi. Konkrétně tu, kterou známe z filmu Excalibur z roku 1981. Je to zábavný příběh, ale kvalit toho prvního nedosahuje. Nevím, jak to vysvětlit, ale mám z toho pocit, jako kdyby za Millsem přišli a poprosili ho, aby jeden příběh napsal o Artušovi. Chybí mi v tom atmosféra a styl vyprávění z “meče” a z Rohatého boha.
    Skvělé ale v této knize nejsou jenom příběhy, ale úžasná je i kresba. Na té se podílelo více autorů a výsledek si nezadá s kresbou Simona Bisleyho z Rohatého boha. Zpočátku jsem měl pocit, že kresba je stejně jako v Rohatém bohovi až příliš temná. Teď si ale myslím, že je to naprosto v pořádku. Ta temnota k těmto příběhům patří. Je to jako temné dunění bubnů, které má protivníky vyděsit. Jako ohnivý had z Požíračů mrtvých. Zkrátka chci říci, že to má úžasnou atmosféru.

    Křeč obludnosti jej proměnila v "bestii" - v to zvíře, které dříme v každém člověku, ale poutá jej tíha civilizace.
  • Fry
    Sláine: Poklady Británie - Nemám moc rád fantasy, takže jsem více méně tušil, že mě to asi bavit nebude. No, nebavilo mě to. Na vině je bohužel sám Pat Mills se svým přeplácaným a zároveň kostrbatým stylem vyprávění, do kterého se na mnoha stránkách navíc snaží ještě nacpat i zcela zbytečné nerýmující se verše. Otřesný scénář naštěstí plně kompenzuje nádherná kresba jak Grega Staplese, tak i Dermota Powera, která pozvedává celé dílo značně nahoru. Přesto všechno však Poklady Británie nemohu nikomu s klidem doporučit ... Za mě 2*!
  • Fimi
    Fimi mecenáš25.9.2018 23:43Sláine: Poklady Británie (pevná vazba)
    Kresba bez debat na excelentní úrovni, tohle se fakt málokdy vidí. Příběh je takovej těžko uchopitelnej. První část je velmi zvláštní a opravdu častokrát jsem se ztrácel. Druhý příběh s Artušem mi byl bližší a velmi mi sedl. Artušovské legendy mám rád a napasování jich do této fantasy velice kvituji a oceňuji. Neodmyslitelnou částí Millsových příběhů je vnášení do děje jeho ,,lásku,, k náboženství, tady to bylo ukryté v dialozích snad na každé stránce. Humor se mi velice líbil a Ukka jsem si velice rychle oblíbil. Rozhodně jedna z lepších MDEK ale ne nejlepší, každopádně mi to velmi sedlo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.1.2018 22:02Sláine: Poklady Británie (paperback)
    Sláina jsem dlouho přehlížel až jsem jednou neměl co číst a jeden můj známý mi doporučil tohle. Tím to vše začalo. A najednou - WOW!!! - kresba neuvěřitelná, to jsem nikdy předtím neviděl, příběh, další WOW, propojení legendárně-historických reálií s autorskou licencí (sebereflexí) se tady podařilo víc než na výbornou. Začínám skutečně věřit, že tak to v Británii dříve bylo a něco na tom přírodním kulturním bohatství prostě je. Není to žádná ekologická a enviro propaganda. Spíš návrat ke kořenům, návrat tam odkud jsme skutečně přišli. Panteismus, návrat k přírodě, Bůh je příroda - asi na tom něco bude. Je to uvěřitelné a Sláine je prostě postava pro všechny časy a vůbec mi nevadí, že přes své lišáctví a selský rozum, je to vlastně běsnící hovado, který ve finále kosí vše co mi přeběhne kolem penisu. Krále Artuše mám moc rád a příběhy, ať smyšlené nebo ne, mě baví a jsou prostě krásné, v jakékoliv podobě (berte s rezervou, prosím, braků se najde...). Prosím o více Sláina!
  • farb
    Skvělá poctivá fantasy, která je hlubší a zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát.
  • Azalin
    Azalin mecenáš27.1.2016 09:41Sláine: Poklady Británie (paperback)
    Vynikající (viz brkowycz). Pat Mills je myslím poněkud nedoceněný autor, aspoň tedy v ČR určitě. Jsem zvědav, jestli se dočkáme třeba jeho zvrhlého díla Requiem. Ale to je zřejmě příliš silné kafe i na takové vydavatelství, jako je CREW..
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.1.2016 23:01Sláine: Poklady Británie (pevná vazba)
    Sláina jsem nikdy moc nemusel. Přišlo mi to jako splácanina všeho možného, postavy mě spíše iritovaly a nějaká starodávná magie, či co, z britských ostrovů je mi ukradená. Jedině bych mohl dát bod za výtvarné zpracování, ale i to se mi brzo okoukalo.
    Dal jsem tedy ještě šanci Pokladům Británie, ale ani to mne nedokázalo zabavit. Holt nejsem cílovka, minulo mě to dost velkým obloukem a asi nikdy nepochopím pravý význam Sláinova výskytu v legendách evropského komiksu.
  • sedw
    Z tohoto komiksu jsem mírně v rozpacích. Čemu rozhodně nemám co vytknout a co tento komiks povznáší o úroveň výš je kresba a to ve všech třech případech. Opravdu nádhera. Horší je to však už po stránce příběhové a to kvůli mírné zmatenosti děje. Je to škoda, protože premisa u obou příběhů se mi velmi líbila, ale trochu těžkopádně jsem se do toho dostával a některé věci mi nejsou jasné ani nyní. Kdyby ubylo zmíněné zmatenosti, tak je to top a jasných 5*, takto bohužel musím s hodnocením mírně dolů.
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 03:39Sláine: Poklady Británie (pevná vazba)
    Silnou stránkou Pokladů Británie je bezesporu precizní kresba, která je doslova epická. Z některých scén až běhá mráz po zádech a člověk vysloveně zatouží mít je doma jako samostatné obrazy. Což platí především pro výtvarníky Grega Staplese a Dermota Powera.
    Slabší už to pro mě bylo s příběhy. Ty jsou často tvořeny jako série narychlo uplácaných epizod, které zrychlují a zpomalují, jak zrovna Pat Mills potřebuje. Přičemž koncepce je následující - Sláine přijde a zabije každého, kdo se mu postaví na odpor. V jednoduchosti je síla, a proto má tenhle přímočarý styl neoddiskutovatelné kouzlo, jenže to co fungovalo zpočátku, mě už po půlce začalo nudit. Zachraňuje to sice nekompromisní humor i čistokrevný fantasy patos, ale čeho je moc, toho je příliš.
    Jinak ideální komiks pro každého fanouška válečné vřavy a heroických hlášek. Jeho půvab spočívá v povedené kombinaci prastarých legend a totálního pohrdání vším, co přináší takzvaná civilizace.
  • Vrenn
    Jakmile jsem v knize začal listovat, tak jsem to podvědomě chtě nechtě pořád srovnával se Sláine: Rohatý bůh (a ten se mi tak líbil, že jsem ho střelil kvůli zmršeným barvám české edice a koupil UK verzi) a čekal jsem, že to bude stejná pecka. Bohužel není. Poklady Británie se mi zdají scénářem na Sláinův standard prostě slabší, takže plný počet si bohužel nezaslouží. Co se kresby týče, tak ta je perfektní kromě Langleyho sekce (ukázka č.2 tady v galerii), která oproti výtvorům pánů Staplese a Powera působí tak trochu jako chudý příbuzný... takže taky lehké mínus. Jinak fajn book ke kterému se občas vrátím.
  • louza
    Modernější pojetí Sláineho mi nikdy moc nesedlo a tato dvoj kniha na tom nic nemění. Je to sice krásně nakreslené, ale dějově ploché a místy zmatené. Sláine je borec, kterému už byl malý rodný píseček, proto je posílán na různá místa v čase a prostoru, aby tam krmil svoji sekyru Mozkohryz. V první příběhu jde v podstatě jen o tohle. Poklady Británie jsou zajímavěji vystavěné, takže dochází i na nějakou tu parafrázi mytologie (zde konkrétně král Artuš) a občas je to i jako třeba scéna s mučením Lancelota docela sranda. Nezpochybňuji kvality knihy, ale mně osobně úplně nesedí.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš18.8.2015 21:45Sláine: Poklady Británie (paperback)
    Slaina jsem vždy mohl a splacení dluhu Pokladům Británie je vítáno. Bohužel mi ale zrovna tenhle paklík nějak nesedl. Dočetl jsem jej až na několikátý pokus a především první část mě zaujala sice formálně, ale fakticky už nikoli. Ne že bych vyžadoval nějakou povrchní řezničinu, ale ty neustálé tlachy o Bohyni, víře a čórtu mě časem úplně umořili. Sorry. Poklady Británie jsou čupr, ale přišlo mi, že mají nějak moc urychlenej konec. Po vizuální stránce ovšem luxus, hlavně a zejména Dermot Power a právě za to a mojí obecnou oblíbenost téhle série, která je velmi, velmi záslužná, zvedám ze 3 na 4.
  • Schramm
    Jednoznačně nejlepší Slaine, který tu vyšel. Fajné příběhy, excelentní kresba (povětšinou), takže zařazení mezi Mistrovská díla evropského komiksu podle mě sedí.
  • kaylin
    No, možná jsem Sláina prostě na první pohled podcenil, a to hodně. Kniha "Poklady Británie" mi ukázala, že tohle je víc než zajímavá série, která má mnohem jímavější příběhy, než jsem si představoval. Sláine je postava, která není jen o tom, že se pořád s někým bije, a pokud by se dal s někým srovnat, tak asi s Thorgalem, i když z tohoto porovnání vychází Sláine přece jen jako trochu béčkovější postava. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/10/766-slaine-poklady-britanie-80.html
  • mrkirby
    Pošušňáníčko. Jo a Dermot Power je bůh!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.3.2014 16:10Sláine: Poklady Británie (pevná vazba)
    Opět musím přiznat, že mě Sláine uhranul. Těšil jsem se na něj hrozně moc a četba mi byla skutečným potěšením. Občas si říkám, zdali by se mi Sláine tolik líbil, kdyby nebyl tak náramně nakreslen, zdali bych to nepovažoval za podivný mišmaš bájů a historie. To je klidně možné, ale takový pocit nemám. Klasická swords and sorcery linie míchající se s epickým příběhem a skutečně parádně výtvarně podaná, je v konečném důsledku skvělou fantasy lahůdkou...

    Celkový dojem: 90%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.3.2014 16:09Sláine: Poklady Británie (paperback)
    Opět musím přiznat, že mě Sláine uhranul. Těšil jsem se na něj hrozně moc a četba mi byla skutečným potěšením. Občas si říkám, zdali by se mi Sláine tolik líbil, kdyby nebyl tak náramně nakreslen, zdali bych to nepovažoval za podivný mišmaš bájů a historie. To je klidně možné, ale takový pocit nemám. Klasická swords and sorcery linie míchající se s epickým příběhem a skutečně parádně výtvarně podaná, je v konečném důsledku skvělou fantasy lahůdkou...

    Celkový dojem: 90%
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.11.2013 13:26Sláine: Poklady Británie (pevná vazba)
    Úžasná kniha. A to po všech stránkách a ze všech úhlů pohledu. Silný příběh. Skvělý scénář, žádné vycpávky a žvatlání, Slaine jako barbar má velmi vytříbený slovník a dokáže jít i během heroických soubojů k jádru věci, nechybí ani humor. KRÁSNÁ ČEŠTINA, díky za ten překlad - že se tam nesekala žádný lejtka a nevařila rejže!! Vazba, papír, tisk, barvy, obal, přebal, ražba bez chyby a nakonec neskutečná kresba. I když jde vidět, že to Power a Staples projížděli počítačem, ty efekty s hloubkou ostrosti jsou povedené a proto za mně vycházejí všichni tři kreslíři stejně za jedna s několika hvězdama, nebudu žádného z nich vynášet na ostatní, každý má něco do sebe a všichni tři k Slainovi sedí. Dlouho jsem si tak nevychutnával kresbu jako zde, u některých stran jsem se zasekl opravdu na dlouho. Četl jsem pomalu, beze spěchu a nepamatuji, kdy naposledy jsem se tak moc těšil, až zase otevřu rozečtenou knihu, abych mohl pokračovat. Na Fábůlu příštího roku mám jasno pro první místo, pochybuju, že to něco překoná. A opět se mi potvrdilo, že se ty komiksy v Evropě píšou na mnohem vyšší úrovni, než v Americe, i když jako každé pravidlo, má i tohle samozřejmě výjimky. Plná palba 100%.
  • brkowycz
    Kde se takhle kvalitní Sláine, za ty roky co jsem ho četl porůznu v Crwi, skrýval?

    Celé je to v podstatě óda na pohanská náboženství. Pat Mills velice trefně poukazuje na křesťanství jako na náboženství, které zcela bezdůvodně potlačuje lidskou přirozenost a staví proti němu divokost pohanského náboženství. Dělá vlastně z křesťanské víry jakousi mytologickou konspiraci - milující Bůh je stejně pravdivý jako upřímný politik, který na nás kouká z plakátu a s vyretušovaným úsměvem nám slibuje lepší budoucnost. Za tím vším je ovšem touha mít moc a lidi, kteří se nachytali, zotročit a donutit je ke krvavému uctívání. A Sláine je v této knize představen jako bojovník proti tomuto narušení přirozeného řádu. Nikdy nevychází z role. Klade nejvyšší důraz na vlastní čest a je zcela zavázán Bohyni a úkolům, které mu dává. Oproti němu bravurně kontrastní komická postava trpaslíka Ukka, který vždy trefně a lidsky komentuje vývoj událostí a Sláine mu uděluje pravidelný výprask za všehny špatnosti, které Ukko provedl, ale Sláine na ně nepřišel.

    Dlouho jsem neviděl takhle pečlivě vybudovanou mytologii. Co se příběhů týče, "Jméno meče" je ještě o chlup lepší než "Poklady Británie". Co se kresby týče, nemůžu se rozhodnout, která se mi líbila víc. Každá má podle mě něco u sebe - snad akorát Clint Langley kreslí Ukka s různě dlouhýma ušima, měsíc mu často putuje po obloze sem a tam (přesto že se během jednoho rozhovoru koukáme na postavy z různé perspektivy, pokaždé z nimi září měsíc), ale na druhou stranu, díky troše moderní techniky se mu podařilo dosáhnout poměrně líbivého efektu a měsíc z každé stránky skutečně září.

    Shrnuto: Nečekal jsem, že to bude takhle dobrý.
  • Pafnuc
    Geniální, po všech stránkách. Jedno z překvapení roku.
  • Durvi
    Velmi prijemne prekvapenie. Slaine dostava pri dlhsom deji ovela vacsiu hlbku ako doposial mne zname kratasy z Crwe. Hlavne z druheho pribehu (Poklady Britanie) srsi akasi mrazivo-mysticky pocit. A Dermot Power je BOH!!!
  • matrosh
    Absolutně nečekana kvalitka. Perfektní kresba a silný příběh s hlubokým přesahem nabourávající náboženství, legendy a obecný pohled na historii napsanou vítěznou stranou. Od Slainea jsem to fakt nečekal a nelituju, že tuto knihu mám.
  • erik
    Sláine ma baví. Farebný a plastický ako v kontajneri s pet fľašami sa vyžíva v krivení mýtov, patrične hrubé vtipy dopĺňajú nejaké oslovenia čitateľov a celé je to také... sláineovské. Hoci Staples i Power maľujú ako o život, najlepšie z toho vychádza Langley, ktorý bez počítača kreslil veľmi dobre, a jeho rozprávkové kreácie sa ku komiksu hodia viac než ten zvyšok. Poklady Británie ako celok pôsobia ďaleko súdržnejšie než to torzo, čo kedysi vyšlo v Crewi (a čudujem sa, že to z toho vyzobali a nezvolil nejaký kratší uzatvorený príbeh).

    Pre mňa dokonal ý čitateľský zážitok.
43371975
  • Azalin
    Azalin mecenáš27.1.2016 18:26Sláine: Poklady Británie (paperback)
    Scarface: Díky za reakci, Requiem se mi líbí hodně i po příběhové stránce (stejně tak spinoff Claudia). Spolu s Keepers of The Maser of Frezzata moje nejoblíbenější věc v Heavy Metalech za posledních cca 20 let.
  • Scarface
    Azalin: Requiem na nás rozhodně zase tak silný kafe není - a kresba je fakt skvělá. Ale má to hned několik problémů. Za prvé, sehnat práva je složitější. Za druhé - Mills u nás není zase tak oblíbený. A za třetí - Requiem by mu moc nepomohlo. Jsou to vizuální orgie, ale má to opravdu jen minimálně děj, spíš si Mills vyřizuje účty s církvemi a tak dále. V tomhle dost připomíná Ennise. Mills má nápady, názory, ale není moc příběhový - možná i proto se u nás Sláine moc nechytl. Mám pocit, že jsem z Requiem četl asi čtyři nebo pět knih... a teprve v té poslední se hrdina rozhodl, že by měl vyrazit zachránit svou holku.
    Což právě do MDEKů rádi dáváme věci, které jsou nějak uzavřené. A tohle jen tak volně plyne a asi ještě nějaký čas plynout bude.
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.9.2013 07:28Sláine: Poklady Británie (paperback)
    brkowycz: já si to budu muset koupit!! Ale půjdu do hardbacku
Četl/a (66)
2scha, adevr, Alikkk, Apucko, bananzluty, ben_bella, bierce, Bubákolog, Cabal, Cemino, charvos, cyboy, dajik, Darth Raelchi, davidek, Doctorow, faster86, Final, Finvarra, Franta z Čokolády, Giskard, Glumal, Golem, HellWeber, hromotlk, Infarkt, J.Connor, Jabba, james dixon, jindroush, jiskra, Kaaos, kaylin, KdG, Kiwi1902, lantan1, Lobok257, Martinb, Marty_von_Shit, Matthew, michelangelo, mineralk, Nexis, oleav, Ozymandias, Paja78, PAK, Paldini, pavlosson, pearlxjam, Philologus, radimisko, Rezet, robertsedmik, S313, schefik, Schirru, Schramm, Sir_Pete, Son-Goku, start05, VanTom, vranakx, Walome, Zbysek2410, zlejzmrd
(144)
2scha, adevr, afri, Alikkk, Apucko, Azalin, bananzluty, beanek, BeeSee, ben_bella, bierce, BlackDragon, blackJag, bmc75, bobo666_2005, bourgeois, brkowycz, Bubákolog, burzum, Cabal, Caylen-Tor, Cemino, charvos, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Davedd168, davidek, DAxik, delsemela, disclose, Doctorow, Dov, Durvi, Einstain666 , farb, felis, Final, Franta z Čokolády, Garp, Glumal, Golem, gongon44, grinder, Grynca, Hades, hahahoho, hanocri, hellblazer, HellWeber, Henry108, herrman, Houbař, hromotlk, hugosnowden, ikshorm, Infarkt, J.Connor, Jabba, jakub186, james dixon, jiskra, joehot, jones1240, karel, kaylin, KdG, kendor007, Kiwi1902, komik.sx, Lamahe, Lobok257, Lucifer, Mamut12, Martin D. Antonín, Martinb, Marty_von_Shit, Marvin, matohan, matrosh, Matthew, Mauzr, michelangelo, Mikei, mineralk, misa, Mitthrawnuruodo, moiqpiom, monty.cl, morbn, mrkirby, mstefl, namdnas, Nexis, OldaB, Olesh, padre_negro, Pafnuc, Paja78, pavlosson, pavouk, pearlxjam, pechna, Pekario, Philologus, puolpm, Radek Blacksad, radimisko, raimi, Ricarderon, robertsedmik, Rocksteady147, S313, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, Sir_Pete, Skot, Son-Goku, stanleystar, Stara.kryta, start05, strougy, syon, tacmud, Tarka Daal, Tomasino79, Tominos, Tommy Monaghan, TonyT, vallyslayer, VanTom, VasaX, Vítek, vranakx, xintax, xspeed, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zebedee, Zíďas, zlejzmrd
Chce (12)
Blacklarch, Braindead, cybern, DracoAn, Fr3d_K, Grebenda, lucmartincova, Mikko, Moyek, Premek, Ragnarog, Yefery
Shání (1)
lucmartincova
Nabízí (2)
bourgeois, Rocksteady147