Ukázka č.1
Příběh, který vás za chladných, temných a deštivých nocí donutí zkontrolovat, zdali jsou všechna okna dobře zavřená. Geniální gotický horor na pomezí E. A. Poea, H. P. Lovecrafta a B. Stokera.
Zrozen ve hvězdách a odkojen pohanskou krví, si zámek Ragemoor vynucuje svou vůli na všech nešťastných smrtelnících, kteří se kdy odváží vkročit mezi jeho oživlé zdi!
Je pevností... obráncem... strážcem... i vězením! Ti, co se mu odváží postavit, zemřou! Ti, co se mu podvolí, zešílí!
Ragemoor je atraktivní především skvělou kresbou slavného kreslíře Richarda Corbena.

Speciální edice komiksu Ragemoor vyšla v limitované edici 100 číslovaných výtisků. Obsahem edice je kniha ve vázané vazbě s potahem z pravé kůže, zvláštní list se slepotiskovou pečetí a číslem, barevný plakát s obálkou původního amerického vydání ve formátu A3, papírová záložka s motivem komiksu, plátěné rukavice s logem limitované edice, potvrzení pravosti limitované edice na ručním papíře se slepotiskovou pečetí a pořadovým číslem jednotlivých výtisků. Vše je uloženo v ručně vyrobeném pouzdře.

Scénář
Jan Strnad
Art
Richard Corben
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram)
Žánry
horor
ISBN/ISSN
978-80-86839-70-7 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
169 x 245 mm
Tisk
černobílý
Stran
112
Náklad
100ks
Cena
2000 Kč
Originál
Ragemoor (Dark Horse)
Varianty
Ragemoor (limitovaná edice) (2013)
Ragemoor (2013)
  • louza
    louza26.7.2023 19:15Ragemoor
    Nejsem velký fanoušek Corbena, ani ne tak kvůli jeho stylizované kresbě, jež mi nevadí, jako spíš kvůli přístupu ke scenáristice, která mě v jeho podání moc nebaví. Strnad ale umí psát horory, což dokázal už ve velmi netypickém Spideyho plátku, konkrétně v pavoučí vraždě. Ta i ze semicovského zúženého výběru značně vybočovala. A světe div se. V některých aspektech se Ragemooru docela podobá. Americký autor s českými kořeny tady mistrně snoubí našeho Kafku a jejich Lovecrafta a to celé objímá klasikem Poem. Líbí se mi, jak postupně uvádí čtenáře do děje a sešit od sešitu utahuje šrouby až po grandiózně zvrácené finále. Pojmout to celé monochromně bylo rozhodně ku prospěchu věci a papundeklová Corbenova kresba k tomu krásně sedne. Moderní horor z pera důchodců nečekejte. Ale zdařilou poctu klasikům žánru zcela určitě. 90%
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš3.12.2022 07:20Ragemoor
    Mne to zahralo na strunu a to tak, že poriadne. Chápem, že (a prečo) mnohým tvorba Richarda Corbena nesedí. Občas tak úplne nesedí ani mne. Ale nadšenie a pozitívne pocity zakaždým prevládnu. Tvorba tohto pána ma hlboko zasiahla (nechcem povedať traumatizovala) už ako dieťa, keď sa ku mne dostal šokujúci poľský KOMIKS a zo stránok na bezbranné malé dieťa vyskočili nezabudnuteľné Richardove explicitné obrazy zo Sveta mutantov. Odvtedy sa zakaždým poteším každému novému balíčku s komiksami, z ktorého si vytiahnem práve dielo tohto výnimočné komiksového tvorcu. Tentoraz došla rada na Ragemoor a som príjemne prekvapený. Neviem prečo, ale čakal som zbierku na spôsob Duchové mrtvých. Tí bol super, ale predsa len mi o štipku viac sedel Bůh krys. Teda kniha pozostávajúca z celistvého príbehu. Taký je i Ragemoor. Ponúka úchvatnú, typicky corbenovskú kresbu a poburujúci, kontroverzný, na správnych miestach nechutný scenár Jana Strnada (Nezastavitelný Juggernaut), ktorý má české korene, ale on sám sa už na rozdiel od svojich predkov narodil v USA (napriek tomu mu rodičia dali typický české meno, nie jeho americkú podobu). Ťažko zabudnuteľné, nezmieriteľné dielo. Vyzerá ako niečo od Lovecrafta a Poea, až som bol prekvapený, že som ich nenašiel uvedených v tiráži. Chýbali mi medailóniky autorov, zákulisné textové info o vzniku tohto konkrétneho diela a keďže som od CC zvyknutý na prebaly, chýbal mi i prebal. Z bonusov je tu len 3-stranový skicár, ale lepšie ako nič. Rád by som to videl tiež vo farbe (a nestavil by som sa, že sa dodatočnej kolorizácie časom nedočkáme), ale už takto čierno-biele je to úchvatná hororová žranica.
  • Qvestor
    Qvestor29.1.2022 13:09Ragemoor
    Celkem zklamání. Scénárista moc tlačil na pilu a celý příběh uspěchal. Při čtení jsem měl pocit, že toho spoustu nebylo řečeno, že tady chybí fakta, která by osvětlila příběh. A ten vůbec nemusel být zlý, jen mu stačilo věnovat péči. Stěží můžu pochopit například Herberta, který vypadá relativně normálně, a přece bydlí v pevnosti plné zrůd (jeho sloužících) a ani to s ním nehne. Kdyby byl můj kuchařský personál obří hmyz, asi bych se necítil úplně příjemně. Proč jsou věci takové jaké jsou nevíme. Postavy nemají historii, která by do jejich chování vnesla logiku. Jsou to jen loutky Ragemooru - a ten si s nimi dělá cokoli se mu zachce. Neplatí tu jasná pravidla.
    Ani kresba nepůsobí dvakrát dobře, je tak nějak odbytá, často nepřehledná. Ale třeba to byl záměr. Každopádně nemám radost z toho, že se ve všech česky vydaných Corbenových počinech dívám na tytéž tváře.
  • faster86
    faster8613.5.2021 11:36Ragemoor
    dlouho sem Ragemoor oddaloval... a ono zbytečně, je to příjemný hororový kousek, dokonce musím říct, že jak nemám rád Corbenovu kresbu tak tady mi tam seděla a nevadila mi
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš2.6.2020 18:06Ragemoor
    Na Ragemoor jsem se těšil (lákavá obálka, Corben) a musím říct, že jsem byl lehce zklamaný. Zvláštní příběh, zasazen do "živého" sídla, jakýsi šílený stařík, paviáni a červi. Od knihy, která slibovala parádní hororový zážitek bych čekal víc. Příběh plyne velice rychle, a proto není čas si najít cestu k jednotlivým charakterům. Zápletka téměř není (když nepočítáme náhodného podvodníka s najatou společnicí, kterou následně navštěvuje "Lotrando" z města). Kresba není až tak klasicky Corbenovská řekl bych, ale oko potěší, jako ostatní Corbenova práce- černobílá ke gotickému příběhu sedí více. Jestli někdo čekal, že mimozemští červi někoho vyděsí - ne. Konec je zvláštní a divně otevřený. Přes všechna negativa, tento komiks řadím mezi příjemné jednohubky na cesty MHD - ovšem nic z čeho bych si sedl na zadek.
  • karl173
    karl173 mecenáš1.7.2019 18:25Ragemoor
    Nápad a myšlenka tohoto komiksu je fajn, stejně tak je z toho cítit slušná atmosféra, byť kresba má kolísavou kvalitu. Lovecraftův styl se zde hodí a potěšil mě. Ovšem nemůžu se zbavit dojmu, že dílo je až na pár momentů příliš předvídatelné a poněkud povrchní. A postavy si nenašli ke mě cestu. Bavilo mě to, ale nemám z toho ten správný pocit. Hodnocení se zaseklo někde mezi 3 a 4, ale spíš se přikláním k té horší variantě. I přesto, ale komiks řadím mezi ty zajímavější kousky.
  • mearez
    mearez29.4.2019 13:17Ragemoor
    Tak tohle se mi hodně líbilo. Není to ani zas tak hororové, ale rozhodně má komiks atmosféru a čte se pěkně rychle. Námět fakt super, a i přes to, že se ze začátku premisa zdá trošku komická, postupem času se začíná zápletka prohlubovat a z celkem goofy námětu se stane kvalitní hororovej komiks, kterýmu krásně pomáhaj celkem kvalitní plot twisty a skvělá atmosféra.
    Jediná věc, která se mi na komiksu nelíbila, byla kresba. Prostě se mi k hororu nehodí, když postavy vypadaj jak z nějákýho satirickýho komiksu. Ne díky.
    Vesměs pěkná jednohubka, ke které se ještě někdy vrátim, a která se na první phled může jevit jinak, než jaká je doopravdy. Za mě 4*.
  • maco
    maco26.4.2019 22:30Ragemoor
    Začiatok pekne kreslený, skoda ze kvalita kresby klesa.
  • Walome
    Walome mecenáš19.9.2018 09:58Ragemoor (limitovaná edice)
    Tak jsem se k tomu vrátil (již podruhé). Poprvé jsem tuhle věc četl v den, kdy nás navštívila povodeň, takže si to pamatuju velmi barvitě. Pršelo, já jel vlakem domů, blesky šlehaly a já četl Ragemoor. Ragemoor, který je mnohem víc lovecraftovský horor než nedávno vyšlé lovecraftovské povídky od Arga. A hlavně - je to fakt horor. Velice povedená atmosféra. Povedené, trošku archaické dialogy. Parádní kresba, která atmosféře dává vše, co je potřeba - od umaštěné tváře podvodného strýčka po ohyzdné příšery a děsuplné výjevy.

    Samotné zpracování téhle edice je super, ale jsem rád, že už jsou podobné limitky za námi :) musel bych je mít všechny a bylo by to hodně drahé.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.12.2017 15:07Ragemoor
    Velmi zajímavý komiks. Opravdu mě nadchlo to celkové vyznění příběhu. Fakt musím uznat, že jako celek je to skutečně velmi zdařilá práce. Kresba, černobílý Corben je prostě neuvěřitelná. takhle ho znám velmi málo, ale za mě výborně. Aspoň to tomu hororu dodá na autentičnosti. Příběh postupně graduje a poodkrývá hlubší myšlenky a přesahy. Těch jednotlivých detailů je tam tolik, že to člověk musí přelouskat minimálně 3x, takže u mě ještě 2x. Ze začátku jsem nevěděl, kam tento příběh zařadit, snad další variace na Poea, nebo Lovecraft, nebo snad pulp fiction či penny dreadful... Tady je to ale jedno. Jan Strnad umí psát hezký a postupně se odkrývající příběh. Neznám jeho další tvorbu, i když bych chtěl, ale soudě podle tohoto komiksu mu to věřím a rád bych měl víc takových příběhů ze světa RageMoor. Konec je úžasný a velmi baladický. Celý komiks mi přijde jako takové cestování časem do minulosti, je tam opravdu hodně prvků, které lze vystopovat i do takového Shakespeara. Za mě 4 z 5.
  • luky.kuky10
    luky.kuky1030.7.2016 16:00Ragemoor
    Ragemoor me vubec nebavil. A to jsem se na tenhle komiks strasne tesil, nechal si ho v knihovne uzrat na tu spravnou chvili, ale nakonec se mi spise zkazil. Pribeh me nechytl a slibovana atmosfera se zapomela nekde hodne daleko. Pritom mi pripada, ze pribeh ma velky potencial, ale to by musel byt vice rozvinutejsi. Dvojnasobna delka by komiksu slusela vice. Abych jen nedaval negativni kritiku, tak musim pochvalit kresbu a zpracovani samotne knizky, ktere je krasne provedene. Pevna vazba je dokonala, ale s tim se u Comics Centra uz tak nejak pocita:-) rad davam comicsum co me na poprve nepresvedcili druhou sanci. Tak snad po pristim precteni najdu taky slova chvaly.
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 03:36Ragemoor
    Jeden hrad, jeden pán, jeden sluha a mnohá děsuplná tajemství, to je hororový komiks Jana Strnada a Richarda Corbena. Ti využili jednoduchého tématu, které funkčně zpracovali do čtyř samostatných částí, jež na sebe přímo navazují. Přitom nepotřebují potoky krve, vyhřezlá střeva, či bafající strašáky - bohatě si vystačí s tíživou atmosférou místa a doby zaplněnou podivnými postavami s pokroucenými charaktery, to vše okořeněno fantastickou imaginací.
    I když jsou povídky stručně přímočaré, nedá se jim upřít kouzlo neobyčejnosti. Možná jen trochu zamrzí krátký rozsah, protože události mnohdy naberou tak zběsilý spád, že konec působí dojmem náhlého kolapsu.
    V důsledku je celé album především poctou starým hrůzostrašným příběhům, které kolikrát nepotřebovaly mnoho, aby fungovaly. A to o Ragemooru platí bezezbytku. Autoři sice pracují s otřepanými atributy, ale pracují s nimi vynalézavě, dovedně a s citem.
  • baatcha
    baatcha8.7.2015 16:00Ragemoor
    Richard Corben toho má hodně společného s Kájou Saudkem, dej mu Pánbu lehké spočinutí. Je jako on výrazný solitér s kořeny v undergroundu, ovlivnil celou generaci kreslířů a krom jiného nemá problém drze odfláknout cokoliv, co ho při kreslení přestane bavit. A ukázkově je to vidět právě na Ragemooru, který má po kresebné a koloringové stránce naprosto vymazlené první číslo. Nejspíš to byl záměr proto, aby se na sérii nalákali čtenáři, možná taky Corbenovi za zbylá čísla zaplatili míň, ale od dalších čísel jde kresba do kopru a detailní černobílé stínování nahrazují jednolité šedé plochy. V tu chvíli už to nezachrání ani scénář se svou sestupnou gradací a zoufalým nedostatkem nápadů.

  • sedw
    sedw8.7.2015 00:07Ragemoor
    Pro mě milé překvapení. Lovecrafta a Poa jsem měl vždy rád a Ragemmor pokračuje v jejich stopách. Kresba Corbena mi příliš nesedí, ale k tomuto příběhu se hodila a ač mě nenadchla, rozhodně mě při čtení nerušila. Příběh měl atmosféru, byl i dostatečně napínavý a obsahoval množství zajímavých nápadů. Jen škoda rozsahu, protože, jak píšou i hodnotící podemnou, rozhodně měl komiks co nabídnout a vše skončilo příliš rychle. Takto se jedná "pouze" o výbornou jednohubku, které k plnému hodnocení chybí větší komplexnost a rozsah.
  • koudy
    koudy mecenáš17.1.2015 19:12Ragemoor
    Příběhově zajímavé, autor nás napíná, napíná a nakonec... Dalo se z toho vytěžit víc.
    Dobře vystavěné prostředí a kulisy, ale mohlo to být rozsáhlejší. Stále váhám s hodnocením někde mezi 3* až 5*.

    Kresba je pěkná, ale zase v některých pasážích by mohla být trošku detailnější. (je to přeci jen horor, občas by bylo dobré otáčet stránku téměř s odporem)
    Celkově bych to hodnotil jako slušné počtení, jen škoda těch pár ale, především toho konce.
    Být to delší a malinko krvavější, je to jasná pětka :)
  • Fry
    Fry admin13.12.2014 09:34Ragemoor
    "Ragemoor" - Nebýt "Black Friday", tak asi ani nemám doma, protože 499 Kč za 112 stran mi nepřipadá jako super cena, ale zase provedení je hodně krásné, to se musí nechat... Čtyř sešitový příběh nás zavede na zámek (nebo spíše hrad) "Ragemoor", který není jen zámkem, ale je živou bytostí a jak už píše anotace, je celkem jasné, co se bude dít... V různě se měnících chodbách, v různých patrech a poschodích se skrývají děsy, které je lepší raději ani neobjevit! Kresba "Corbena" se k tomuhle dílku až překvapivě hodí a na to, že ho moc nemusím, jsem byl hodně potěšen. Jo a nejlepší postavy jsou brouci (obzvlášť ti v kuchyni)! Za mě 4*!
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš17.7.2014 01:06Ragemoor (limitovaná edice)
    Richard Corben je úžasnej kreslíř, bere mě, jak se to na první pohled tváří velmi naivně až dětsky a přitom je jeho kresba při bližším ohledání temná a perverzní jak prase (divočák v říji, abych navázal na adjektiva). Oproti tomu příběh už je jen tak tak ucházející (a velmi velmi stručný) a proč byl zrovna tenhle kus vybrán na speciální edici je jedno z největších edičních mystérií posledních let. Ta cena za pracovní rukavičky ze Všeza9 je skutečně gigantická a já doufám, že už je tohle vykořisťování našich partnerek, pra/rodičů a dobrých kamarádů na ústupu,
  • choze
    choze15.7.2014 19:31Ragemoor
    Tak tohle nemělo chybu vyjma té, že to bylo tak krátké. Scénář výborný a jestliže u Těžkých časů jsem s Corbenovou kresbou bojoval, tady tomu sedne jak prdel na hrnec a je to díky ní atmosférické jako prase.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.2.2014 18:16Ragemoor (limitovaná edice)
    „Zámek Ragemoor je pevností...obráncem...strážcem...i vězením!“ (zámek Ragemoor je zkrátka protřelá svině)

    Mladý kastelán Herbert to v životě nemá jednoduché. Zatímco ostatní strážci hradních bran se musí potýkat maximálně s uječenou drobotinou přeřvávající historický výklad a pubertálními výrostky odlamujícími zdivo, Herbertův úděl je ve srovnání s nimi na úrovni výjevu z obrazu Hieronyma Bosche. Žádné administrativní patálie s památkovým ústavem, žádné bolševické restituce, žádná zvířátka pana Krbce. Herbertův zámek by se dal asi nejlépe vystihnout slovy plukovníka Kurtze: „The horror... the horror...“

    Honza Strnad to vzal trochu hopem, ale ke škodě to rozhodně není. Příběh odsýpá, vše podstatné je obsaženo a korunu sázenou brilianty všemu nasazuje černobílá kresba mistra Corbena, s jehož obrázky mám povětšinou silný a striktně heterosexuální vztah. Jak zmiňuje prostopášník andre, digitální mazanice tomu trochu ubírají na kráse, osobně mám větší slabost pro Corbenův klasičtější přístup. I když třeba toho Hellboye taky jede v paintbrushi, tam mu to ale barvama přečmárá Stewart, takže ve výsledku je to úplně jiné kafe... na ohrnování nosem to ale vyloženě není, Ragemoor je díky Corbenovi nacucaný steak z pravé svíčkové. Byť prohnilé do morku kostí. V Comics Centru mi ke knize přibalili golfové rukavičky a krabici, co mi zabírá půlku knihovny. Takže rarita, volové. Hewlett Packard a Eda Allan by měli radost.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.2.2014 18:14Ragemoor
    „Zámek Ragemoor je pevností...obráncem...strážcem...i vězením!“ (zámek Ragemoor je zkrátka protřelá svině)

    Mladý kastelán Herbert to v životě nemá jednoduché. Zatímco ostatní strážci hradních bran se musí potýkat maximálně s uječenou drobotinou přeřvávající historický výklad a pubertálními výrostky odlamujícími zdivo, Herbertův úděl je ve srovnání s nimi na úrovni výjevu z obrazu Hieronyma Bosche. Žádné administrativní patálie s památkovým ústavem, žádné bolševické restituce, žádná zvířátka pana Krbce. Herbertův zámek by se dal asi nejlépe vystihnout slovy plukovníka Kurtze: „The horror... the horror...“

    Honza Strnad to vzal trochu hopem, ale ke škodě to rozhodně není. Příběh odsýpá, vše podstatné je obsaženo a korunu sázenou brilianty všemu nasazuje černobílá kresba mistra Corbena, s jehož obrázky mám povětšinou silný a striktně heterosexuální vztah. Jak zmiňuje prostopášník andre, digitální mazanice tomu trochu ubírají na kráse, osobně mám větší slabost pro Corbenův klasičtější přístup. I když třeba toho Hellboye taky jede v paintbrushi, tam mu to ale barvama přečmárá Stewart, takže ve výsledku je to úplně jiné kafe... na ohrnování nosem to ale vyloženě není, Ragemoor je díky Corbenovi nacucaný steak z pravé svíčkové. Byť prohnilé do morku kostí. V Comics Centru mi ke knize přibalili golfové rukavičky a krabici, co mi zabírá půlku knihovny. Takže rarita, volové. Hewlett Packard a Eda Allan by měli radost.
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 22:54Ragemoor
    Vyššímu hodnocení bohužel brání kresba, která mi nesedla. Příběh je taky takovej... No, ten odkaz na Lovecrafta je dost nadsazený, na druhou stranu, možná platí daň za nadsazená očekávání. KOmentář od Wirusse "Celou dobu jsem byl postupně napjatější co bude a nakonec nic.." podepisuju!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.10.2013 19:07Ragemoor
    Po delší době parádní dílo, které mě drželo napnutého od začátku do konce. Sice jsem si neustále říkal, zdali se mi kresba líbí nebo nelíbí, ale musím přiznat, že k dokreslení hororové atmosféry funguje skvěle. Pro mě za mě, ať jsou tam klišé, ať je to pro někoho oddechovka, já jsem nadšený...

    Celkový dojem: 90%
  • Wiruss
    Wiruss24.9.2013 19:48Ragemoor
    Celou dobu jsem byl postupně napjatější co bude a nakonec nic..
  • Corinthian
    Corinthian22.8.2013 23:48Ragemoor (limitovaná edice)
    Konečně pěkná limitovaná edice po nevydařené Drsné škole. Krásné pouzdro a kniha v kožené vazbě. Jinak kresba a příběh super.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš5.8.2013 08:02Ragemoor
    Mám rád HPLOVE stajla a vůbec atmosferické horory. Příběh neni nijak zvlášť nadupanej a slušelo by mu víc stran, kde by se HP mytologie a atmosféra mohla víc rozvinout, ale fajn. Ad. kresba - obálky pošušňáníčko. Barvičky-krása- Vnitřek celkem dobrej, až na obličeje, které se mi prostě chtě nechtě hnusily .o)
  • Kapis
    Kapis mecenáš20.7.2013 22:46Ragemoor
    ...ehhmmm...radši už nebudu nic psát ožralý......
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.7.2013 20:22Ragemoor
    ....jo a to jsem zapomněl...ta čeština zde užitá byla opravdu krásná, nezprzněna žádnými trendy vlnami ani dialekty ve vejtahu či "obecněna", ono by se to speciálně do tohohle "retro" komiksu opravdu nehodilo a za soudnost v překladu si i p. Trojan zaslouží plný počet hvězd.
  • Kapis
    Kapis mecenáš17.7.2013 09:33Ragemoor
    A mně se to líbilo moc. Ano, téma provařené, Cthulhu, barva z kosmu, živý kámen, Proměna, všechno tu už bylo, nic prudce originálního autor nevymyslel, naplácal všechny ty motivy do Lovecraftovsko-Kafkovských kulis a nechal je pořádně protřepat - a docela se to povedlo. Velice příjemné odpočinutí od všedního stresu, ponořit se takhle do příběhu pološílených obyvatel živého zámku se světovládnými úmysly, bez zeměpisného či časového určení. Záměrně nekomentuju nic směrem k CC, ale tenhle komiks se vážně povedl. Se slevou 30% na Crweconu mi ani pořizovací cena 350 Kč nepřijde závratná. Takže za 90%.
  • Gabriell
    Gabriell24.6.2013 14:12Ragemoor
    Prumer. Obsahem i vydanim. Pribehove je to takova jednohubka, ktera potesi, ale po delsi dobe ji clovek v hlave zasune nekam dozadu a vlastne uz z ni nic moc nevi. Vydani je typicky CC, kde snad jenom zamrzi, ze u nelimitovane verze neni zadny prebal, ale nijak vic se nad nim nepohorsuju.
  • willis
    willis20.6.2013 14:12Ragemoor
    Mám rád tenhle druh „lovecraftovských“ příběhů. Scénář pracuje s klasickými atributy tohohle typu příběhů (staré sídlo, psychicky narušené postavy, prastaré tajemství, „kosmická hrůza“ ). Autor se snažil nacpat do komiksu možná až příliš děje a to v rozvržení do čtyř sešitů ubírá prostor na stránky kde by se mohla budovat atmosféra. Dal bych občas přednost pomalejšímu tempu. Jinak Corben je výborný, úprava kreseb mně zas tolik nevadila, nerušila… i když bych taky dal přednost čisté kresbě. Ale jako letitý fanoušek hororu jsem spokojený.
  • andre
    andre mecenáš3.6.2013 09:48Ragemoor
    Já jsem asi fakt hodně zmlsanej, tento příběh bych rád viděl v něčem jako je Crew, a klidně na horšim papíře, jako takové "levné" čtení do vlaku, tam by mě moc potěšil. Ale jako samostatná kniha? ... Příběh... základní myšlenka slušná, dalo by se z ní leccos vytěžit, ale figury jsou načrtnuty povrchně, ba i jejich pohnutky, proč co dělají, jsou "lacině" vysvětlené. ..... A grafická stránka?... Zase se mi potvrzuje, že stará esa by se na Photoshop měla vysrat. Kdyby kniha byla nakreslana klasickou Corbenovou pérovkou (bez těch strašnejch rozmazanejch fleků), tak bych jí hodnotil mnohem kladněji. .... Mám z knihy podobný pocit jako z Grandvillu - promarněná šance. ..... Takže tak.
  • erik
    erik1.6.2013 08:10Ragemoor
    Ragemoor ma zaujal v akejsi Crewi na kvadrát, kde bol zverejnený malý obrázok s úžasnou obálkou hradu požierajúceho akúsi ľudskú telesnú schránku a krátky textík o zaujímavom horore. A už je to tu v češtine.

    Príbeh je dokonalou poctou literárnej klasike rôznych pokleslých žánrov (zámerne nepoviem nič o gotickom horore, ale spomeniem R.E.Howarda a jeho poviedku Červi zeme), v starobylom žijúcom hrade sa v priamočiarom príbehu plnom temnoty a príšer postupne zjavujú nejaké externé obete, kým dôjde aj na dvojicu stálych obyvateľov. Jeden úchylný nápad strieda druhý, je to super, veľmi kvitujem, že to má len štyri zošity, pôsobí to koncentrovane, na dlhšej ploche by sa efekt zhnusenia vytrácal. K tomu tu je perfektná kresba pána Cobrena, ktorý sa vyžil v okoliach a aj tie jeho tváre sa do šialenstva navôkol krásne hodia. Slizké kamene, kopa hmyzu, červov, opíc a chápadiel, pripočítajte delíriá, omamné esencie, pokusy na živých organizmoch, jedy... Tomu sa nedá odolať. Navyše, dozvieme sa, ako to bolo s tým meteoritom a dinosaurami.

    Výborné dielko, i keď asi nie pre masy.
  • kaylin
    kaylin31.5.2013 17:45Ragemoor
    I když má komiks jednoznačně zajímavé prvky a je nadprůměrný, což jsem si, přiznám se, po prvním přečtení v originále nemyslel, po druhém přečtení musím zhodnotit, že zde něco navíc skutečně je. Nikoli však tolik, aby si komiks zasloužil hodnocení výrazně nadprůměrné. Kde jsou chyby? Co se mi nezdá? Strnad využívá jen pár postav, ale rozehrává před námi poměrně rozsáhlou mytologii, která by si zasloužila více prostoru. K tomu, jak je mytologie rozsáhlá, je pak pointa příběhu neskutečně slabá a navíc předpokládaná. Sem tam budete mít pocit, že scénárista už prostě nevěděl, co do děje vložit, aby to bylo ještě zajímavější, ještě odlišnější. To pak vyvolává určitou brakovost, kterou osobně uznávám, brak je dle mého pojem, který byl hloupě zprofanovaný, ale Strnad se snaží brakovost zakrýt spisovatelskými kudrlinkami, možná až trochu zbytečně. Přesto se jemu a Corbenovi podařilo vytvořit něco, co v moderním komiksu tak často nevídáme – atmosférický gotický horor v duchu klasických tvůrců jako Poe, Lovecraft nebo Dunsany. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/102-ragemoor-70.html
  • Light
    Light30.5.2013 20:32Ragemoor
    Tak tohle bylo.. podivuhodné.
18603281