Koupit
Pozoruhodnou komiksovou prvotinu Mikuláše Podprockého můžeme bez obav označit jako hard sci-fi. Děj se odehrává v daleké budoucnosti, kdy se veškerá civilizace přesunula do olbřímí megapole, která vysává život z celé planety. Zatímco lidé žijí vysoko v oblacích, v základech města, blízko povrchu země, vyrůstá nová civilizace – Divočina. Budují ji inteligentní zvířata, která spolu přestala bojovat a potajmu se spojila proti svému úhlavnímu nepříteli, člověku. Zásadní okamžik nastane, když se za hranicí megaměsta narodí Netvor, zmutovaná hříčka přírody, vraždící propletenec svalů, požírač všeho živého… Právě on může být zásadní zbraní Divočiny proti lidem, ale také může zničit úplně vše… Mikuláš Podprocký na komiksu pracoval dva a půl roku a upozornil na sebe v okamžiku, kdy Divočinu přihlásil na server Startovač.cz. V krátké době na jeho vydání vybral více než sto tisíc korun.

Vyšlo v brožované a limitované (300ks) pevné vazbě s přebalem s odlišnou variantou obálky.
Identický dotisk v prosinci 2017


Scénář
Mikuláš Podprocký
Art
Mikuláš Podprocký
Překlad
Michal Rybka
Redakce
Richard Klíčník
Žánry
sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-0929-0 (Argo)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 230 mm
Tisk
černobílý
Váha
465 g
Stran
200
Cena
248 Kč
Varianty
Divočina (paperback) (2013)
Divočina (limitovaná edice) (2013)
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš27.7.2018 14:38Divočina (paperback)
    Zo začiatku som bol z tohoto komiksu tak trochu zmetený, musel som si zvyknúť na karikatúrnu a na detaily chudobnejšiu kresbu a na netradičnú a originálnu zápletku. Scenár sa však vydaril a každou ďalšou stranou bolo ťažšie knihu odložiť. Takmer stále sa niečo pútavé deje a hlavne zvieracie postavy sú vykreslené dostatočne zaujímavo a je len škoda, že tie ľudské sú naopak dosť odfláknuté a zameniteľné. Som každopádne spokojný a teším sa na dvojku.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.3.2018 17:39Divočina (paperback)
    Myslím, že Divočina se dá mnohem lépe hodnotit až s přečtením druhého dílu. První díl totiž zatím jenom poodkrývá reálie dystopického světa a nastiňuje vznik bestie, věčně hladovící a nenažrané obludy, která infiltruje svět lidí (a zvířat). Zároveň rozmisťuje postavy a připravuje dějiště pro druhý díl, kde se všechno rozjede ve velkém.
    Nově jsem se rovněž něco zajímavého dozvěděl o Gévaudanské bestii – autorovi děkuji a líbí se mi, že na onen francouzský motiv navázal v tomto sci-fi a rozšířil jeho mytologii.
    Kresba je dynamická a detailní, scény propracované, davy zvířat zvládá Mikuláš zdařile.
    Normálně bych hodnotil spíš průměrem, ale po přečtení dvojky přidávám na hodnocení.
    Mikuláš Podprocký umí.

  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.1.2018 06:15Divočina (paperback)
    Napoprvé mě to nijak nezaujalo, až teprve Aargh a pozornější náhled mě přesvědčil, že se může jednat o zajímavý komiks. Omlouvám se tímto tvůrcům a vydavateli, ale komiks + zvířátka mě prostě už přestali zajímat a jsem velmi vybíravý, proto to v podstatě přecházím. Tady jsem naštěstí vybral dobře. Komiks je zajímavý a nastiňuje velmi zajímavý příběh na necelých 200 stránkách. V podstatě se dozvíte velmi málo, ale nějak vás to drží na uvařené nudli a nutí vás tomu světu věřit, do toho krásné prolínání s bestií, která jenom žere a žere má krásný podtext a celému ději dodává úžasné tempo. 200 stran padlo během 1 dne. Opravdu jízda. Mrzí mě, že je to celé černobílé, resp. v odstínech černé. B&W kresbu mám opravdu velmi rád a doslova ji i vyhledávám, ale tady mi to nesedlo. Ne, že by komiks nebyl pořád krásný a já litoval utracených peněz, přesto, mi přijde, že něco jakoby nevyniklo a působí to jako ne zcela stoprocentní. Každopádně pro mě další skvělý zářez Argomixu.

    Dále bych se pozastavil nad takovou zajímavostí k samotnému vydání. Všiml jsem si, že se jedná o překlad a i když nevím, jak to u nás chodí v rámci jazyka a překladu ve vydávání knih, tak si říkám, zda-li bylo nutné tento komiks překládat. Pokoušel jsem se najít více na internetu o slovenské verzi, a nikde nic. Nějak tomu nerozumím, třeba mi někdo z Arga odpoví... :-). Mě slovenština nevadí, v televizi je to už docela běžné a v ostatních médiích také, do toho my Češi lezeme angličtině do zadku takovým rychlotempem (slova jako event a kól u nás hojně bují, že...), až si říkám, že je to možná i škoda se neseznámit se slovenským komiksem v originále.

    Každopádně proti této edici nic nemám a krom černobílého tónování barev jsem byl naprosto spokojen a jsem rád, že ho mám doma ve sbírce spolu s druhým dílem.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin17.1.2018 11:05Divočina (limitovaná edice)
    Kresebně trochu odfláknutá jednohubka, která je poměrně zajímavým úvodem do uto/dystopické buducnosti lidstva.
  • cyboy
    cyboy mecenáš11.12.2017 22:54Divočina (paperback)
    Jeden z mala ceskych komiksu, ktery obstoji i pri srovnani se svetovou produkci. Skoda toho konce, ale treba bude druhy dil?
    80%
  • Norri
    Norri mecenáš28.5.2016 12:13Divočina (paperback)
    Pěkně vymyšlený příběh, parádní kresba a celkově dobře udělaná kniha. Jen mám obavu ze zvoleného typu vazby.
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 01:03Divočina (paperback)
    Na jednu stranu pro mě byla Divočina překvapením, hlavně po ilustrační stránce - autor si nehraje na podrobnou vykreslenost a přesto jsou jeho postavy plné energie a nepůsobí dojmem amatérismu. Nejsilnější stránkou Mikuláše Podprockého jsou pak zvířata, která jsou zde hybateli děje.
    Zápletka samotná je příjemná, rychlá a má několik opravdu originálních momentů. Za trochu nešťastné považuji, jak se autor mermomocí pokusil do příběhu zapojit i lidské hrdiny, kteří paradoxně vůči těm zvířecím příliš nefungují. Ale budiž.
    Za nemilé překvapení však rozhodně považuji konec. V průběhu posledních pěti stran se autor snaží čtenáři narychlo zpytlíkovat něco, co v poměru s předchozím skoro dvousetstránkovým příběhem nějak nekoresponduje. A tak jsem zůstal nakonec víc roztrpčen, než nadšen. Bohužel.
  • louza
    louza2.10.2015 11:02Divočina (paperback)
    Příjemná kniha. Fantaskní dobrodružství ve světě budoucnosti balancující na hranici mainstreamu a undergroundu jehož glanc kazí jen gilotinou useknutý konec z něhož není zřejmé jestli je vůbec koncem. Jinak pěkné.
  • koudy
    koudy mecenáš15.8.2014 13:43Divočina (paperback)
    Po přečtení prologu mě tahle věc vtáhla a na konci sem nadával proč je to tak krátký...
    Teda ono to zas tak krátký není, ale ten konec by si zasloužil rozepsat a klidně bych bral i pokračování.
    Líbil se mi takový ten pocit "příroda si vžycky nějak poradí" prodchnutý celým comicsem.
    Fanouškům, kteří rádi sci-fi, kde nejde jen o lasery a vesmírné lodě, mohu vřele doporučit. (ještě navíc za tu cenu ;) )
  • K-Os
    Plno kvalitních nápadů, škoda jedině závěru, ale i tak to rozhodně stojí za pozornost. Doufám, že nás Podprocký i příště něčím překvapí.
  • kaylin
    kaylin29.9.2013 18:02Divočina (limitovaná edice)
    Ač je co kritizovat a ač má komiks své nedostatky, pořád se jedná o něco, co si zaslouží pozornost, protože přece jen, česká, potažmo slovenská tvorba toho zase tolik nenabízí, z čeho by si člověk mohl vybírat. "Divočina" je dobrým debutem, ale jen dobrým. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/298-divocina-65.html
  • felis
    felis mecenáš24.9.2013 13:18Divočina (paperback)
    Musím říct, že o autorovi jsem nikdy předtím neslyšel a byl jsem proto na Divočinu velice zvědavý. Rozhodně nejsem zklamán. Na českou prvotinu výrazně nadprůměrná záležitost. Autorův grafický styl mě dosti zaujal. Spoustě lidem připomíná Káju Saudka, mě ovšem místy spíše Moebia, hlavně scény z Bonanzy. Z obálky je vidět, jak by kniha vypadala v barvě a rozhodně by jí to moc slušelo. Je ale zřejmé, že z ekonomického hlediska by to asi byl průser, zejména když je to autorova prvotina. Zpracování u paperbacku velice příjemné, tak nějak se mi hrozně líbí ty vystouplý písmena na obálce. Příběh promyšlený, děj přímočarý, námět inteligentní. Prostředí jsem si užíval, přesně tyhle technologicko – postapokalyptické (tak trochu) kulisy mám rád. Dosti velkým WTF byl konec, kdy se slušně rozjetý děj najednou na dvou stranách utne. To je veliká, veliká škoda a trochu to působí, jakoby autora v půlce scénáře psaní přestalo bavit, takže to utnul a hotovo. Musím zmínit i cenu, která je na dnešní poměry přátelská.

    Každopádně nadprůměrná záležitost, doufám že si od pana Podprockého ještě někdy něco přečtu a že to třeba bude v barvičkách..

    Nemohu než doporučit.

  • mart.in
    mart.in mecenáš22.9.2013 11:51Divočina (limitovaná edice)
    Povedená kniha, jen škoda toho strašně rychlého závěru. Kdyby někdy bylo pokračování, neváhám ani vteřinu a kupuju. A kdyby bylo případné pokračování v barvě, byla by to paráda (asi by bylo potřeba získat víc peněz přes startovač, ale to by myslím nebyl problém:o). Hodně se mi líbila pasáž z pohledu komisaře Schwartzweise. Na místní poměry nečekaně dobré a zábavné dílo, o dost lepší, než jsem čekal. Jen ten konec vážně zamrzel.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.9.2013 14:32Divočina (limitovaná edice)
    „Fuj, ti lvi jsou ale hovada.“ (Smečka z Bagdádu by mohla vyprávět)

    Úplně první co mě napadlo po dočtení tohodle kousku bylo něco ve smyslu: Jak konec, kurva?!. No to si snad dělá kozy! Je to jako kdyby před finální památnou monstrbitvou ve třetím díle filmového Pána prstenů došlo k zatmívačce a vypravěčův voiceover nám v pár holých větách dovyprávěl jak to celé dopadlo. Poslední čtyři stránky Divočiny ve mě evokují klasickou seriálovou upoutávku "uvidíte v příštím díle", namísto očekávaného nápisu "POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ" je zde ovšem slůvko "KONEC", jenž jaksi definitivně popírá jakékoliv rozvedení příběhu. Tohle se teda moc nepovedlo.

    Tak jsme si zaprskali a teď k tomu podstatnému - veškeré dění, které předchází onomu narychlo odbytému finále, rozhodně stojí za pozornost natolik, že jsem ochoten odpustit a ve výsledném hodnocení přimhouřit oko. Divočina je totiž opravdu navýsost promyšlená a inteligentní sci-fi, která má hlavu i patu na svém místě. Příběh plynule odsýpá a je zcela prost zbytečných zákrut či dějových kotrmelců, přičemž udržuje čtenářovu mysl v permanentním zájmu, jinými slovy, nenudí ani vteřinu. A jako bonus je to nakresleno tak, že se mi z toho nezvedá kufr. V regionálních končinách věc nevídaná. Někteří to tady už přirovnávali k Saudkovi, já tam, obzvlášť v městských pasážích, vidím i toho Moebia, ale jinak je to čistý Podprocký. Ten chlápek má styl. Jednodušší obrázky střídá s propracovanou a bohatou šrafurou (porod Bestie!), zvěř má uvěřitelné anatomické proporce, v metropoli nešetří na detailech. Ve scénáři se najde místo i pro humor (byrokratický systém, umělecká vernisáž) a navíc má komiks velice slušný lettering.

    Mrzí mě, že do toho pan Podprocký nešel s intenzivnějším nasazením a ponechal obrázky černobílé, respektive šedivé. Protože pokud něco tomuhle scifíčku chybí (mimo závěru), tak jsou to právě barvy. Měl jsem možnost vidět kolorované ilustrace, což mě namlsalo natolik, že jsem si téměř nedokázal představit jinou variantu. Škoda, nakonec nám zůstala jen ta vynikající obálka. Na druhou stranu chápu ekonomické pohnutky, celobarevný špalek by minimálně zdvojnásobil výslednou cenu, což by v tuzemských podmínkách neznámý komiks neznámého autora prakticky odsoudilo k automatické recyklaci (nebo Levným knihám). Divočina mě v rámci československé tvorby velmi mile překvapila, rozhodně bych v našich luzích a hájích uvítal více takto osobitých autorských počinů. A nezdráhal bych se opět využít donátorských služeb, samy se ty komiksy nevydají.

    Nejlépe si to stejně zhodnotil sám autor:
    „Tahle performance, tedy vlastně happening, je přece jenom příliš naturalistická. Není mi jasné, jak má divák takový počin vnímat! Taková koncepce prostě přestává fungovat! A navíc ty zbytečné asociace s holokaustem, a vůbec, celkově chaotická povaha výpovědi je až nemístná!“
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.9.2013 17:18Divočina (limitovaná edice)
    Zprvu jsem si říkal, že se komiks tváří jako něco víc, než ve skutečnosti je, celá zápletka mě ani moc nebrala. Ale říkal jsem si, že děj aspoň rychle nerušivě plyne, drží si napětí. Ke konci knihy jsem však nakonec hltal plnými doušky až mě překvapil náhlý konec. Po přečtení tedy hodnotím spíše kladně, moc hezký komiks, místy celkem humorný, pěkně nakreslený, scénáristicky povedený, myšlenkově zajímavý.

    Celkový dojem: 70%
  • Final
    Final mecenáš14.9.2013 10:15Divočina (limitovaná edice)
    Mám rád apokalyptické příběhy a čtení tohoto komiksového příběhu není žádnou nudnou záležitostí. Čte se dobře a rychle, navíc ho doprovází příjemná kresba, která mi připomíná kresbu Káji Saudka. To je jedině dobře. Škoda, že tam není víc ženských hrdinek, na kterých by se kresba dala uplatnit, a tak se dočkáme jen velmi malé ochutnávky :-D Hlavním hrdinou je v podstatě antihrdina, pro kterého je vše živé včetně lidí jen potravou. V příběhu jsou i další vedlejší postavy, ať už zvířecí, či lidské, kterým je věnována slušná část komiksu, a lze nakouknout do jejich motivací a úvah. Příběh je pár stránek před koncem knihy odvyprávěn spíše textem, než obrázky, a připomíná mi konce počítačových her, např. Fallout 2, kdy jsme se z několika výjevů dozvěděli, co bylo s hlavními i vedlejšími postavami dále, po skončení herního příběhu. Vezmu-li v úvahu konec příběhu, tak mi z toho vyplývá, že má autor v hlavě pravděpodobně pokračování, které nás dovede snad jednou k opravdovému konci příběhu bestie, které chutná lidské maso. Neviděl bych problém v tom, kdyby se autor vrátil zhruba o 10 stran před koncem zpět, a řádně v pokračování nastínil, co se s bestií a několika vedlejšími postavami dělo dále. Měl bych také jednu připomínku k tomu, že v komiksu, kde mluví nejen lidé, ale i zvířata, by bylo fajn odlišit jejich text v bublinách jíným fontem. Myslím, že by to bylo ku prospěchu. Závěrem ještě zpracování samotné je perfektní, pěvná vazba, krásná barevná obálka, chválím. Jsem rád, že jsem i svojí malou pomocí mohl na startovači pomoci k vydání tohoto komiksu, a těším se na další komiksy od Mikuláše Podprockého. Hodnotím 80%.
  • Majklbig
    Majklbig11.9.2013 21:06Divočina (limitovaná edice)
    Kniha je v pevné vazbě velmi pěkně zpacována a navíc ještě za velmi příznivou cenu.
    Kresba je pro mě trochu rozporuplná. Na jedné straně je pěkná z několika velmi zajímavými a netradičními pohledy, na druhou stranu když se podívám na barevnou obálku, tak by barva komiksu velmi prospěla. Ale chápu, že "šedost" je asi autorův styl. Co mě ale trošku zklamalo byla (ne)detailnost kresby megapole Bonanzy, která si přímo říkala o nějaké vychytávky a proporacovanou strukturu.
    Příběh není špatný, ale více mě lákalo a očekával jsem, že se něco dozvíme o samotné hiearchii a společenském řádu ala Incal či V jako Vendeta. Bohužel téměř nic takového se nekoná, i když tu náznaky jsou a o to víc to mrzí.
    Celkově jsem ale rád, že se autorovi podařilo nashromáždit dost peněz a vydat si svůj komiks, protože i přes všechny výtky se kniha čte velmi příjemně a přímo si říká o nějaké pokračování.
  • doophy
    doophy6.9.2013 20:06Divočina (limitovaná edice)
    Pozitiva: zpracování knihy, papír s vysokou gramáží, limitovaná a číslovaná edice za super cenu, kresba která vzdáleně připomíná Káju Saudka, nekonvenční příběh
    Zápory: neuzavřený příběh, rychlý závěr knihy (že by autora tlačila uzávěrka), kresbě by seděla barva (obrovský rozdíl mezi obrázky v knize a obálkou),
  • Walome
    Walome mecenáš6.9.2013 10:31Divočina (limitovaná edice)
    Divočina mě nijak nezaujala při "startovací" kampani - a) nemám rád tuhle formu získávání zdrojů b) mě nezaujala kresba. Je to ale projekt, který si tak nějak vyřval pozornost a vyřval si ji částečně zaslouženě, protože zajímavá ta kniha je. Je zajímavé sledovat kresbu, která je místy brilantně detailní, místy vůbec. Když se někdy zaměříte na malé body (např. rukáv či potrubí) je možné v tom lehce zahlídnout styl Káji Saudka. To platí i pro přiřazování jmen postavám pomocí šipky.

    Příběhově je to kritika dnešní společnosti, což je trošku ohrané, na druhou stranu nikoli nezajímavé téma. Bohužel postavy postrádají duši a jediným zajímavým charakterem je tam archetypální zlák - panter, který má prostě styl. A závěr? Nevím, jestli autor musel spěchat, ale závěr přijde až příliš rychle, nemluvě o tom, že kniha postrádá pointu. A tak nějak se nabízí pokračování.

    Celkově vzato je to komiks, který je prostě autorovým splněným snem a budiž mu to přáno. Za tři stovky každopádně dostanete limitovanou edici knihy, která určitě neurazí a těch peněz vám líto snad nebude. Mně jich líto určitě není.
  • ikshorm
    ikshorm4.9.2013 00:41Divočina (limitovaná edice)
    Prvních cca 180 stran je úžasných. Kresbou jsem unešen. I když bych osobně ocenil masivnější použití tuše, obdivovat všechny ty drobné linky má taky něco do sebe. Příběh je neotřelý a chytlavý, ale asi 5 stran před koncem se něco zlomí a autor skoro vše brutálně utne. Doufám, že případný sequel začne chvíli před koncem této knihy a závěrečným událostem věnuje alespoň 20 stran.
195419