Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Věda se k nám všem dostává těmi nejrůznějšími způsoby: hodně nám toho o ní řeknou učitelé ve škole, něco se jistě dozvídáme od rodičů, z televizních pořadů, z rozhlasu. Sem tam se ještě najdou papírové noviny, které vsadily na rubriku „Věda a technika“. Existují stovky a tisíce webů a blogů, které rekrutují své čtenáře z řad nadšenců o vědecké otázky. A určitě je zde celá řada populárně naučných časopisů, v nichž se my všichni můžeme s nejrůznějšími aspekty vědy setkat. Ale komiks? Barevné obrázky po desetiletí vyhrazené superhrdinům a odlehčeným tématům? Jde to vůbec, prezentovat významné objevy, fyzikální zákonitosti nebo nejnovější vědecké teorie tímto způsobem?
Na následujících stránkách se dozvíte, že to nejen jde, ale že je to i zábava: science center Techmania a studenti Ústavu umění a designu při Západočeské univerzitě v Plzni spojili své síly, aby Vám ukázali, že možnosti komunikace vědy jsou téměř neomezené. Nabídneme Vám tři pohledy: stejnou látku jsme pro Vás zpracovali „tradičním“, tedy teoretickým výkladovým způsobem. Přečtete si, jak se dá odborně vysvětlit princip Teslova transformátoru, pochopíte základní poučky, seznámíte se s fyzikálními zákony, o něž se tento úžasný přístroj opírá. A pak se na věc podíváte z druhého úhlu pohledu: uvidíte Nikolu Teslu jako svého druhu superhrdinu, který zkrotil blesky. Můžete pak navštívit Techmanii, vyzkoušet si zdejší exponáty na vlastní kůži, udělat si vlastní představu o oněch fyzikálních zákonech a rozhodnout se, že teoretická látka může být zatraceně zajímavá – když se správně podá.

Obsahuje komiksy:
Nikola Tesla a jeho transformátor - Milan Martinec
Albert Einstein a Brownův pohyb - David Vojtuš
Georg Ohm : Zákon odporu - Pabylets Siarhei


Brožura vznikla v rámci projektu SCICOM, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Použité komiksy jsou pracemi studentů Ústavu umění a designu a byly pro tento účel zapůjčeny Západočeskou univerzitou v Plzni.
Komiks 'Nikola Tesla a jeho transformátor' byl otištěn pod názvem 'Nikola Tesla' též v publikaci 'Euroman!!'.

Kromě tištěné verze lze publikaci zdarma získat také v elektronické podobě na stránkách techmania.cz


Scénář
Milan Martinec, Pabylets Siarhei, David Vojtuš
Art
Milan Martinec, Pabylets Siarhei, David Vojtuš
Žánry
historický, naučný
ISBN/ISSN
Techmania Science Center o. p. s.
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Stran
17