Každý druhý den dopoledne – vyjma sobot s volným vstupem – usedá na lavici před Tintorettovým Mužem s bílým plnovousem ve vídeňském Uměleckohistorickém muzeu hudební filozof Reger. Jednoho dne dojde k přerušení této rutiny: Reger požádá přítele Atzbachera, aby se s ním v muzeu sešel právě v sobotu. Než je však důvod tohoto nezvyklého chování odhalen, oddává se Reger velkolepým strhujícím tirádám namířeným proti umění vůbec a proti malířství zvláště, zatracuje Stiftera i Heideggera, nadává na Vídeň i Vídeňany – a přitom ví, že záchranu nelze hledat jinde než právě u člověka.

Nicolas Mahler zpracoval černočernou komedii Thomase Bernharda do podoby úžasné komiksové adaptace.

Scénář
Thomas Bernhard, Nicolas Mahler
Art
Nicolas Mahler
Překlad
Bohumil Šplíchal
Žánry
humorný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-87545-17-1 (Archa)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 mm
Tisk
barevný
Stran
160
Cena
369 Kč
Originál
Alte Meister (Suhrkamp Verlag Berlin, 2011)
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.6.2018 20:04Staří mistři
    "Je to k blití," řekl Reger.
    Dostal jsem se k tomu náhodou a cítím se četbou velmi pobaven, ačkoliv pranic neznám předlohy tohoto díla. Minimalistické celostránkové kresebné ilustrace s groteskními postavičkami skvěle podtrhují nostalgicko-úsměvné ladění knihy, doprovázené roztomile psanou stylistikou, ale především i neotřelým obsahem.
    Podle mě by si tuhle knížku měli přečíst studenti umění, učitelé umění, katolíci a umělci. Jo, a taky malíři ;)
    Přijde mi hezké a zároveň paradoxní, že se dokážu ztotožnit s takovým odporem vůči starým mistrům (i když tedy asi jen k některým) a katolické okázalosti, ačkoliv před státnicovou komisí bylo lépe naoko vyjadřovat obdiv. Třeba se v tom najde i někdo další. Ale jinak mě neberte nijak zle.
  • Carlita
    Carlita21.1.2017 19:30Staří mistři
    Staří mistři jsou komiksovou adaptací stejnojmenné knihy z 80. let od Thomase Bernharda. Knihu jsem nečetla, takže nemohu adekvátně srovnat komiks s jeho předlohou. Když se ale zamyslím nad obsahem komiksu a jeho textovou a obrazovou úsporností, pak musím říct, že to byla celkem příjemně strávená čtvrthodinka. Hlavní postava se neustále vrací do Kunsthistorického muzea ve Vídni k obrazu Muže s bílým plnovousem od Tintoretta. A jednoho dne se rozhodně odhalit svému příteli tajemství. Staří mistři asi nesednou každému, vždyť si hlavní postava neustále stěžuje v podstatě na vše a na všechny. Jeho obsah je takovým filozofickým tokem myšlenek a pro leckoho to bude o ničem. Mě to celkem zaujalo, ale podruhé už bych to asi nečetla.
  • kaylin
    kaylin12.12.2013 09:56Staří mistři
    Mahler dokáže totiž svou kresbou vyjmout z toho, co kreslí, hlavní myšlenku, ty nejdůležitější body, a tak se mu daří nejen adaptovat, ale také vyprávět. Ano, ten komiks má děj, a to finální poznání je celkem... tíživé bude asi nejlepší slovo. Tíživé, ač odlehčené. "Staří mistři" jsou komiks, který rozhodně mohu doporučit, ale je jasné, že svým úzkým vymezením to není komiks, který se dostane pod kůži každému. Na druhou stranu si myslím, že je naprosto úžasné, že vedle sebe může v knihkupectví být něco jako Lobo a pak právě "Staří mistři". Osobně bych vždy raději sáhnul po tom druhém. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/417-stari-mistri-80.html

  • flipflop
    flipflop28.10.2013 08:33Staří mistři
    Trocha toho intelektuálního humoru a ve finále docela o ničem, protože když si přečtete titulek výše, v komiksu už o moc víc není. Z mého pohledu jde o kritiku milovníků i kritiků mění, kteří to moc žerou a zapomínají se z něj radovat.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.10.2013 18:21Staří mistři
    Další komiksová adaptace mé veleoblíbené knihy. Toto Bernhardovo dílo je podobně jako Zámek od Kafky velmi specifické dílo a relativně těžko přenositelné do komiksu. Ale opět se to do jisté míry povedlo, byť mnoho skvělých a vtipných myšlenek starého Regera musí být logicky opomenuto. Kresba je taková jednoduchá a miloučká, primární je zde koneckonců text, i když se zde mluví často o výtvarném umění a dílo je zasazeno do muzea.

    Celkový dojem: 80%
1312
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš27.6.2018 17:08Staří mistři
    GWB: Snad na to taky jednou dojde :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.6.2018 09:15Staří mistři
    Kazumaki: Předlohu si přečti, úžasná kniha.