Koupit
Třetí díl komiksu s neúnavným hrdinou v pruhovaném tričku, jedenáctiletým hypergéniem. Fanouš se vydává do dalšího boje s nadpřirozeným neřádstvem. Tentokrát nedobrovolně, unese ho totiž spisovatelka záhadologické literatury Ivana Mackerlová. Vše se nakonec zvrhne v monumentální dobrodružnou cestu kolem světa, na které číhá tajuplno a záhadno za každým rohem.

Třetí díl komiksové série Fanouš.

Scénář
Dan Černý
Art
Dan Černý
Obálka
Dan Černý
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-87683-24-8 (Novela bohemica)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
135 x 195 mm
Tisk
černobílý
Váha
141 g
Stran
118
Cena
199 Kč
  • louza
    Dokonalé. Dan Černý drtí. Dosud poslední Fanoušova kniha ubírá na kadenci šíleností, je opřená o dobrodružnou zápletku postavenou na záhadách, je tu vyvážený prvek Fanouše a jeho kámošky. Jediné co opravdu chybí je Klytora. Zase tu ale nejdeme postavu bestiálního kritika Pavla Jirkovského (cha cha cha cha cha!!!) a spoustu dalších perfektně sednoucích vtípků. Na to jak se mi továrna zdála plochá a Klytora přepálená je tohle po všech stránkách perfektně vybalancované a v mých očích tak suverénně nejlepší Fanouš. Bravo. Série se stoupající tendencí se jen tak nevidí.
  • trudoš
    trudoš editor29.2.2020 13:16Fanouš: Po záhadných stopách tajuplna
    Do třetice všeho dobrého. A tak je pro mě Po záhadných stopách tajuplna bez debat nejlepší díl celé Fanoušovské série. Dan Černý hýří humornými odkazy na slavná díla záhadologické literatury, přičemž nezapomíná držet zápletku pěkně na uzdě a plynulým tempem ji nechává doklusat do předem promyšleného cíle. Jak jsem, mimo jiné, dříve vytýkal přílišnou zběsilost v nápadech nebo ne zcela konzistentní osnovu, tady všechno pěkně a s přehledem zapadá na své místo, aniž by se však absurdní stylizace nějak zásadně lišila od předchozích dobrodružství. Prostě parodie, která má hlavu i patu (ačkoliv občas lítají vzduchem), je perfektně nakreslená a umí pobavit za každých okolností.
    Autor v úvodu nostalgicky vysvětluje pozadí vzniku celého příběhu, jež pak zpětně přímo charakterizuje jeho podstatu - to nadšení ze všech těch tajemství na celém světě, které v mládí prožíváme s otevřenou myslí a v dospělosti už jen přecházíme s čím dál pragmatičtějším despektem. Až mi to slzičky dojetí vehnalo do očí.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš8.12.2018 20:50Fanouš: Po záhadných stopách tajuplna
    Veľmi slabé. Po predošlých vtipných častiach, v ktorých bolo množstvo dobrých nápadov je toto veľké sklamanie. Nová postava spisovateľky je nudná a nezaujímavá, Fanouš je tu otravný malý fracek, ktorý v tomto komikse len dokola opakuje aby mu všetci vykali alebo mudruje o hovne. Celkovo je tento diel po scenáristickej stránke veľmi ťažkopádny a nevtipný. Toto Danovi nevyšlo a dosť ma to prekvapuje, lebo predošlé Fanoušove príhody boli veľmi fajn.
  • massilia
    Extrémně vtipné a podle mého názoru nenápadně geniální. Nevrlá komiksová verze antihrdinského Hurvínka zde dospívá ke svému vrcholu. Dan Černý bez váhání kombinuje odkazy na Káju Saudka, Arnošta Vašíčka, Alana Moora, Karla Zemana, studio Asylum, Dänikena, Stevena Spielberga, Terminátora, Arthura Conana Doyle a kdovíkohoještědalšího... Ano je to jednohubka na jeden zátah, ale je to podstatně zábavnější než třeba Goon, který se v jistém smyslu snaží o něco podobného. A třeba dvoustrana s nočním rozbouřeným mořem je kresebně i kompozičně dokonalá. Fanouš rules. Doufám, že se ještě někdy vrátí...
  • Tomeek
    Původně jsem chtěl jen napsat, že andre a Schramm přesně vystihli můj pocit po přečtení Stop. Ke konci mi dějové zvraty přišly už dost násilné, pořád jsem čekal co se vyvine z Kardozy a na konci jsem byl z vyústění jejího sub-plotu zklamán. Tak jsem si Stopy přečetl znovu, abych přišel na to, co tam nesedí. A zjistil jsem s překvapením, že pravdu mají Svěrák, J.Connor, ClimbVibe a Toe. Můj dojem při druhém čtení byl hlavně údiv nad tím, kolik podzápletek se mi do prvního dojmu nevešlo. Super jemný Yetti, Lemurie... Dojem z Továrny mi při druhém čtení snižovala znalost pointy, Tři úkoly jsou při prvním i dalším čtení stejně výtečné. Ale Stopám jsem prostě musel přijít na chuť a potom baví pokaždé ještě více. A teď k tomu, proč dávám za pravdu Svěrákovi. Každé zastavení Fanouše s Mackerlovou by vydalo na samostatný sešit. Protože míst mají po cestě opravdu hodně, je každé prostředí jen načrtnuto a už se v bleskovém tempu jede dál. Čtenář tak teprve při druhém čtení může přestat vnímat jednotlivá zastavení především jako ohrožení hlavních hrdinů, a může věnovat dostatečnou pozornost prostředí i odůvodnění dějových zvratů. Také epičnost smolařky Kardozy vynikne až při zpětném pohledu. A Yetti by si snad zasloužil vlastní spin-off. Teď, po třetím přečtení považuji Stopy za nejlepší díl série.
    Doufejme, že i když na poslední stránce na něj chybí upoutávka, bude další Fanouš brzy následovat.

  • andre
    andre mecenáš5.5.2014 12:17Fanouš: Po záhadných stopách tajuplna
    Tentokrát jsem z Fanouše lehce zklamán. Trošku na mě působí jako Xtý díl nějaké hollywoodské filmové série, která má plno pěnez v rozpočtu a ty peníze se utratí za velkolepé a superakční scény, ale to co bylo zajímavé, zábavné, vtipné, přitažlivé na prvním dílu už tomu novému filmu chybí. .... Já osobně bych uvítal Fanouše řešícího nějaké záhado-detektivní případy z malých venkovských hřbitovů, opuštěných domů v sudetech atd. .... né že bych chtěl autora nějak ovlivňovat;-) , ale pro mě je moc inspirativní jeho mapka v "pohádkách Českého středohoří" . Úplně si dokážu představit knihu , kde se Fanouš pohybuje po nějaké turistické trase a řeší místní "zajímavosti" takovej prázdninovej díl "Fanouš - cesta turisty":) ... no nic, trochu jsem se nechal unést.... Tato kniha na mě trochu působí jako takové chladné profesionálně udělané dílo. Úplně jsem si vzpomněl na Svěrákovic "Tatínka", kde si Zdeněk Svěrák v podstatě stěžuje, že do "Jáchyme hoď ho do stroje" udělali až moc srand, že by to stačilo na tři filmy, a že to byla chyba. A že správný film má mít tolik procent od toho a tolik od toho. A na filmech od Kolji (včetně) přesně toto cítím - tu matematiku - a zde jsem měl podobný pocit. .... Trochu mi chyběla ta nadšenost z prací "do šuplíku". ..... Ale jako jinak, ano, svůj úkol kniha splnila, pobavila mě. Takže tak.
  • Schramm
    Ze všech tří zatím nejslabší, příběh se pohybuje od ničeho nikam a konec nekonec mě vysloveně zklamal... Ovšem kresba Dana Černého je pořád pecka.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš16.1.2014 23:45Fanouš: Po záhadných stopách tajuplna
    Fanouš jede. Proč tenhle komiks řadím k tomu nej z domácí produkce jsem již uváděl při minulých dílech. Při třetím se dostavuje jistá repetice, ale bodejť by ne, když jsou vydávány v takto rychlém sledu..navíc proč si nezopakovat něco tak zábavného, kvalitního a skromně sebevědomého.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš9.1.2014 08:14Fanouš: Po záhadných stopách tajuplna
    Jednoznačně nejlepší Fanouš. Scénář jede jako parní válec a těžko se komiks nedá přečíst naráz. Ivana Mackerlová je v tomhle příběhu lepší než Klytora ve Třech úkolech. Její vlastnosti krásně zarámovaly celý komiks (touha po dobrodružství, poznání, střet s kritikou). A Dan Černý to má v paži jako málokdo. Ať už kreslí živé nebo neživé - vždy je to jistá ruka. Plus doopravdy vytuněný lettering, který tomu dává jiskru a divím se, že za něj ještě nedostal Muriel.
  • Toe
    U mě zatím nejlepší Fanouš! Tedy pan Fanouš, abych mu mohl vykat...
  • kaylin
    Danovi Černému se podařilo do komiksu vložit nějaké ty zajímavé myšlenky, jako vždy, ale stejně tak se dá říct, že prostě vytvořil dalšího Fanouše. Kniha je to zábavná a kresebný styl hodně některým vtipům pomáhá, ale v konečném důsledku je "Po záhadných stopách tajuplna" vlastně jen vzpomínkou na dětství a na krásné záhady, které nás udivovali a přiměli k tomu, abychom se zajímali o to "víc", co v našem světě možná existuje. A možná také ne. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/11/380-fanous-po-zahadnych-stopach.html
  • Ricarderon
17131011
Četl/a (51)
81splinter, Askalon, binnmode, cyboy, davidek, Davidos402, DEmnoG, Draco nobilis, DracoAn, filmator, flipflop, flynander, Fox01, georg, Grrr, Gustik5, Hanussen, hromotlk, J.Connor, James, Ježek_22, jiskra, kadas97, kaylin, KdG, Kerbellos, Light, Lobok257, MurinWolf, NecRoman, pearlxjam, Poseidon1978, RadimNemec, robert.hladil, robertsedmik, Schramm, seneke, sercial, Shpeckk, Son-Goku, spekktrum, start05, Sv1hl1k, the.kasztan, Toe, Tomeek, trudoš, TZcomics, Velkej šéf, VXP, zgrywus
(119)
81splinter, adam.ra, Agent24, Alfi, andik007, Askalon, Awakener, bd71, BeeSee, Benji, binnmode, blackJag, Bob, bobo666_2005, cobe, CSE_AC/DC, cyboy, Dani El, DanQ, davidek, Davidos402, DEmnoG, disclose, doophy, Draco nobilis, DracoAn, Dzoglik, ebbe_voe, fel68, filemon, flipflop, Fox01, Fréza, georg, goodspeed, Grrr, Gustik5, Hanussen, hellblazer, hromotlk, Hulik, Hurvy, invape, J.Connor, jakouback, James, jd., Ježek_22, jiskra, Johnny Sasaki, kadas97, Kazumaki, KdG, Kerbellos, Landauer, Lenny, Light, listr, Lobok257, M4rsellino, maara, Mankin, Marvin, MB, merhyx, Michal Opitz, mike731, moiqpiom, MP, NecRoman, Netorack, Nightmare, noMster, o2t2, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, POLAKST, Poseidon1978, Radek Blacksad, RadimNemec, Ragnarog, Ricarderon, robert.hladil, robertsedmik, Saiffer, Saran, Schramm, seneke, sercial, Shpeckk, Skot, sleepless, Son-Goku, spekktrum, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, thorrg, Thurin, Toe, Tomeek, trudoš, tulipstros, TZcomics, valon, Velkej šéf, vranakx, Vrenn, VXP, Wiruss, xintax, yama, yogi, Zajo original, zgrywus
Chce (9)
barthez, Braindead, delsemela, jankie, monty.cl, Mrfko, MurinWolf, Norri, willis
Shání (2)
2scha, gobers