Pokračování přelomové ságy Josse Whedona a Johna Cassadaye! Když Xavierovou školou otřese tragická smrt, zjistí X-Meni, že se v jejich středu celé roky skrývá smrtící nepřítel... a že zná všechna jejich tajemství!!

V české mutaci vyšel tento svazek jako 28. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Astonishing X-Men #7-12


Scénář
Joss Whedon
Art
John Cassaday
Ink
John Cassaday
Barvy
Laura DePuy Martin
Obálka
John Cassaday, Laura DePuy Martin
Lettering
Karel Urban
Překlad
Jiří Pavlovský
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
601 g
Stran
160
Cena
199 Kč
Originál
Astonishing X-Men #02: Dangerous (Marvel Comics, 2005)
Varianty
Astonishing X-Men #02: Boj (2020)
Ultimátní komiksový komplet #040: Astonishing X-Men: Boj (2014)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš18.10.2023 16:04Astonishing X-Men #02: Boj
    „Nevymysleli na vás teď nedávno nějakej lék?“ – „Máš něco proti mutantům?“ – „Mluvím o Kanaďanech.“ Prestávam rozumieť smeru, akým sa (inak báječný) Joss Whedon v Astonishing X-Men vybral. Kým prvá kniha (Nadaní) pôsobila dojmom kompaktnosti vďaka jednoliatej, celistvej zápletke o vakcíne na mutantsvo, v Boji je na liek plus-mínus zabudnuté (pritom fakt nemám pocit, že by sa ohľadom neho niečo zásadné v jednotke vyriešilo) a naopak sa začínajú riešiť úplne iné veci. Jasné, niektoré okrajovo súvisia s dianím z jednotky, ale ak aj vy budete od druhej časti čakať „poriadnu“ nadväznosť na udalosti z jednotky, zostanete sklamaní. Možno sa to v trojke a štvorke zmení, netuším, ale tu akoby Whedon rezignoval na všetky zaujímavé a provokatívne otázky, ktoré so sebou téma vakcíny prináša a sústredí sa najmä na akciu. No treba dodať, že v podaní Johna Cassadaya je aspoňže robustná; zo Sentinelov som mal presne taký uveličený dojem, aký by čitateľ vždy mal mať, keď na scéne zbadá tieto nekompromisné, gigantické monštrá. Poteší návrat Profesora X a skvelá pasáž útoku na školu. X-Meni začnú (po jednotke, kde sa medzi sebou mlátili azda častejšie, než so záporákmi) prejavovať zohratosť, zoskupujú sily, začínajú spolupracovať a navzájom sa rešpektovať, každý využíva svoje jedinečné superschopnosti a chráni slabších. Zimomriavky. Problém je, že som od Whedonovho runu čakal fakt viac. Mrazivú štúdiu o tom, aký dopad na mutanta môže mať existencia injekcie, ktorú si stačí pichnúť a zrazu je z vás obyčajný človek. Ako sa s tým vyrovnávajú? Je to niečo, na čo čakali celý život, alebo ich to svojím spôsobom uráža? No... asi som chcel priveľa. Poteší úvodné slovo sumarizujúce udalosti z jednotky. Škoda, že sme sa čohosi podobného nedočkali v prvej knihe, ktorá nadväzovala na mnohé veci z minulosti a kvôli tomu žiaľ miestami pôsobila až rušivo vytrhnuto z kontextu. Našťastie, Whedon má jasno v postavách, bavia ho, zbožňuje ich a užíva si písanie spoločných scén. Emma a Kitty sa nemusia, medzi Wolverineom a Cyclopsom to iskrí, ale keď je najhoršie, držia pri sebe. Naopak, Logan sa v interakcii s Colossusom šokujúco prejavuje ako empatický človek (!!!), pretože vie, aké to je, keď na vás robia drsné pokusy. Skvelá je úvodná akčná pasáž, v ktorej sa na chvíľu pozrieme do hlavy bojujúcich X-Menov a každý niečo rieši, len Wolverine by si dal pivo.
  • louza
    Druhá kniha Whedonových X-Manů udivuje zejména ústupem z pozic. Autor se sice snaží přijít s trochu originálnějším příběhovým konceptem. Ten se mi ale bohužel moc nelíbil. Jeho volba hlavního padoucha Boje je sice nečekaná, ale hodně divná. Z knihy mu vznikl něco jako horror, ubylo hlášek a postavy zoufale bojují o život i když všichni víme, že nemůžou umřít. Celkově docela nenaplněná naděje. Joss je skvělý, ale i mistr tesař se někdy utne.
  • MEGA
    Další povedený díl. Nápad na záporáka je skvělý, odhalení je nečakané a první polovinu knihy z ní jde opravdu strach. Bohužel druhá polovina je jedna velká rubačka, která má pár vtipných a nápaditých momentů, ale zakončení mě sklamalo. Práce s postavami je úžasná, dialogy jsou svižné a líbí se mi jak Whedon sází semínka tajemství přes celou sérii. Kresba je propracovaná, elegantní a přehledná a díky ní akční scény vyniknou. Ještě, že to tu Crew dovydala celé. Nemůžu se dočkat, až tuto sérii dokončím!
  • mearez
    mearez21.7.2020 22:22Astonishing X-Men #02: Boj
    Zaznamenal jsem tedy lehčí úpadek kvality. Jak už bylo pode mnou řečeno, druhá kniha je drsnější, ale pořádně jsem zápletce propadnul až po pár sešitech, ze začátku mi hlavní zápletka přišla hloupá. Kresba jako u předchozí knihy je krásná. Za mě 4*.
  • Darth Raelchi
    Příjemné zakončení Nadání. Hezky se to čte a hezky se to i nakreslilo. Epičtější a drsnější než kniha 1, ono by to asi ani jinak nešlo podle toho konce.
  • Fimi
    Má nejoblíbenější týmovka Marvelu a hned od Whedona...příběh pokračuje a jde celkem do tuhého...a ono se pořádně ani nic nestane, je tam plno skoků z jedné lokae do druhé a celkově o nic nejde. Najednou tu máme ženského Ultrona a najednou se objeví Xavier no a najednou jsme ze školy v Genoshe....jako super, tyhle ty jejich problémy a vše, co většinou X-meni řeší mě baví víc než Avengers, Gog, nebo Annihilator....bylo to fajn, ale chtělo by to dokončit celý event
  • trudoš
    I když se mi příběh líbil, album jako takové trpí nešvary rozjeté série - v detailech se člověk špatně orientuje, nemá-li zmapovány předchozí události; objevuje se superpadouch, který je náramnou hrozbou, přesto je v průběhu pár sešitů zlikvidován; člověka vlastně nejvíc zajímá, co bude dál, protože drobné konflikty dávají na srozuměnou, že ta největší legrace teprve přijde - viz. chystaná zrada Emmy Frostové a návrat agentky Brandové do čela S.W.O.R.D.u. A taky se přiznám, že celá druhotná linie s konfliktem mezi X-Meny a Xavierem na mě působila drobet uměle, jako by to byla jen vějička pro budoucí komplikace.
    V důsledku nemohu říct, že by mě samotná kniha nebavila, spíš mě mrzí, že se v řadě nepokračuje. Joss Whedon má cit pro emoce, vztahy a schopnost polidštit i tu nejméně lidskou figuru. Nepřekonatelný je především v hláškách, pro které si postavy jednoduše zamilujete, i když jsou vám třeba prosti srsti. Spojeno s parádní kresbou Johna Casadaye a výsledek je zákonitě nadprůměrný.
  • S4TW
    Vždycky jsem měl raději týmovku v podobě Avengers než X-Men. Ale tento komiks je super. Kresbě nemám co vytknout, je to taková ta moderní, precizní kresba, čistá, jasná... Ale není to úplně můj šálek, ale komiksáci, co mají rádi moderní kresbu, si rozhodně přijdou na své a mě se vlastně také ve finále líbila a rozhodně mi nepřekážela. Na druhou stranu, tahle kresba dokázala sdělit čtenáři to, co se dříve muselo okecávat obr bublinama, takže jo, Cassaday umí hlavně perfektně komunikovat pomocí kresby. Scénář, ten se podle mě povedl na jedničku. Je to takový ten příběh, co se hodí pouze na X-Meny, jinde by to asi nefungovalo tak, jako tady. Co mě osobně nejvíc zaujalo, bylo to, že je příběh psaný jakoby na malém prostoru. Není třeba nějakých velkolepých bitev v centru NY, létat z planety na planetu... Book si velkou část vystačil pouze s prostředím mutantské školy. Ale rozhodně to neznamená, že by komiksu něco chybělo, epickou bitvu si totiž užijeme v úplném závěru. To, že je konec opět pootevřený a vlastně se nám vymění jedna hlavní otázka za jinou, to je správně, tak to má být. Pro mě to byl asi nejlepší X-Menovský komiks v rámci UKK, ještě trochu více hlášek od Wolvieho a bylo by to perfekt. Ale prd, řekl jsem nejlepší X-Menovský komiks, tak musím dát 5*!
  • Xeelee
    Hrdinové neumíraj, případně dokonce ožívaj. Troška realističnosti by týhle jinak zajímavý mainstreamový zábavě neuškodila.
  • Fry
    "Ultimátní komiksový komplet #40: Astonishing X-Men: Boj" - Tak, jako nepamatuji si, jak přesně na mě působilo "Nadaní", ale tohle dílo ho rozhodně přesahuje a to až v nepředstavitelném rozsahu. Protože tentokrát se proti "X-Menům" postaví až nepředstavitelný záporák, nebo bych měl spíše říct záporačka... a pokud myslíte na "Emu Frost", tak si budete muset sehnat další díly, protože to, že bude záporačka v dalších dílech je jasné, jako je jasné, že se jmenuje "Ema Frost", ale ne tentokrát, tato záporačka je opravdu mistryně nemyslitelného... no, raději si to přečtěte sami, bude vás to možná bavit a navíc to rychle odsýpá... a je to megáááá! Za mě 5*!
  • J.Connor
    BH90210 v apokalypticko galaktickém vydání...to mají miláčkové rádi.
  • erik
    Po všetkých stránkach lepšie ako prvá kniha, nechýba monumentálny protivník, Genosha dostane, čo už párkrát zažila a ešte je tu aj vydarený panel s Profesorom X so zaťatou päsťou s fasa hláškou na perách. Veľká škoda, že toto sa nedočká pokračovania.
  • Azalin
    Tak podle mě je to úžasné i samo o sobě.. navíc Cassadayova kresba je nejlepší, která do té doby byla u X-menů k vidění.. ono je nutno přihlédnout i k době vzniku. ;-) Ale je fakt, že já jsem Whedonovec.. on i tak geniální seriál jako Buffy u nás měl pramalý úspěch.. stačí se podívat na rozdíl v hodnocení na ČSFD a IMDB.. nevím, čím to je.. ;-)
  • erik
    Ja by som skôr povedal, že sa odhalia netušené súvislosti, než že sa to vysvetlí. S tým nedocenením je to dvojsečné, nakoľko dielo by malo presvedčiť samo o sebe. :)
  • Azalin
    J.T.Honza: Za to se nemusíš vůbec stydět, že tě to "pořád dost baví". Whedonovy X-Meny považuje spousta lidí za jedny z nejlepších vůbec, a podle mě naprosto právem. Aby to však člověk mohl plně docenit, musel by mít těch X-Menů načteno opravdu hodně, což v našich podmínkách není úplně jednoduché. Každopádně je nutnost přečíst si všechny díly od Whedona, protože hodně věcí se vysvětlí až na konci.
  • J.T.honza
    První díl mě v podstatě naučil číst komiksy, tak jsem z něj byl nadšený. Na pokračování jsem byl tedy řádně natěšený a i když už teď mám za sebou daleko více knížek a mám možnost srovnání, pořád mě Boj dost bavil. Čte se to příjemně, kresba je parádní, občas je to i vtipné, jen ke konci jsem se v tom trošku začínal ztrácet. Docela mě ale naštval otevřený konec, doufal jsem, že se příběhová linka už uzavře a ono ne. Kéžby u nás vyšly i další díly...
  • Murphy722
    Svižně a příjemně se to četlo. Aneb není nad to, když se Vám šéf zblázní, nebo Vás žene do smrtelného nebezpečí... Ale i po přečtení musím uznat, že se mi z hlavy vytratilo to, o čem to bylo :-D
  • kaylin
    Joss Whedon dal tímto scénářem lidem přesně to, co chtějí. Chtějí se pobavit, chtějí číst o svých postavách, chtějí nějaké zvraty a chtějí mít něco, na co se mohou těšit, nebo aspoň něco, proč si koupit další díl. V tomhle případě je to potřeba dovědět se, co bude dál. Jako klasický mainstream funguje komiks naprosto dostatečně a vzít se mu to nemůže. Trochu nadprůměrný komiks z něj pak dělá kresba Johna Cassadaye, kterého mám rád hlavně proto, že sem tam využije čistou linku, sem tam má černých ploch jak blázen, jindy zase dostatek šrafury. Hraje si s různými kresebnými styly a ono to vypadá dobře, výsledek stojí za to. Je to jen potvrzení toho, že tohle je skutečně výborný kreslíř, který mě oslovil hlavně svými dovednostmi v rámci série "Planetary". "Boj" se tak směle řadí ke komiksům, které s radostí přelouskáte, pobavíte se a pak si na ně dlouho nevzpomenete, protože není moc proč. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/456-ultimatni-komiksovy-komplet-40.html
  • luky.kuky10
    Stejně tak jako první díl, má i druhý hodně energie a akčnosti! Zatím co první díl byl spíše vypravěčský příběh, tak tohle je čistě akční záležitost. Od první kapitoly až do konce se pořád něco děje. Když už myslíte že X-meni přišli na to jak "boj" porazit, než se nadáte zase jsou na lopatkách a když je to s nima nahnutý, opět akce!
3769314
Četl/a (146)
2scha, 3DD!3, 81splinter, Abbott, adevr, ADM1, Al0f0k, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , Ash Pointak, autokineton, blackJag, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Chaolinek, chuckboris, Cinema Ranger, CJFlip, ConanVJ, Const.ex, Craxx, cyboy, D.K.Logic, dajik, DANT3_, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Deckard, Doly, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, DracoAn, duri, Elnie, emanek, erik, ertefol, fifas, Final, Fives, flipflop, Fox01, Fry, Glumal, guseppe, hicks, Houbař, hromotlk, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, James, jankie, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kaluž, kaylin, KdG, Keno, Kil-Khal, Knowho/Wullcann38, Knuckless, Lachvos, lantan1, Librarian, Light, Loxin, luky.kuky10, Mariohurbanek, Mariomichal, mart.in, Martinb, Mates17, Matthew, matty87, me, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, monte walsh, Mr.Filch, mstefl, namdnas, NecRoman, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, pearlxjam, PeNNy, Petr, petrSF, punisher, radimisko, raenius, raimi, Rinter, robertsedmik, roswelll, RudyRod, S313, S4TW, samuelo12, Schramm, seneke, Shin, SHORTY, Shpeckk, Sick666, Sir_Pete, Spike, start05, t0mas, T3ss, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, Václav Mikula, vishnar, vita, vrazdinek, xflori01, Yefery, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(380)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, 81splinter, Abbott, Abe, adevr, ADM1, Agent24, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alfray, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , asgardpepa, Ash Pointak, autokineton, AwatarDK, Azbest, Baffman, batoo, bboorreekk, bd71, beanek, Bellatrix, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, bronxik, Bubákolog, burzum, bzklmnf, Caiiiczech, calvin10, calviti, camper, CaptainMarty, Carnage, Cassidy, Chaolinek, Charlie1203, chuckboris, ConanVJ, CoupeC, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, daniel.cermak, DANT3_, davidek, Davidos402, davidrynes, DAxik, dbar, Deckard, deefha, delta11, dhrotek, Dinik, disclose, DoctorWho, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, Dov, DracoAn, dracula, Drekorian, Druid, duri, dvoracekpetr1, Ejdý, Ejdý1, Elhonzo , eliera, Elnie, emanek, Erich, erik, ertefol, felda, felis, fifas, filemon, Filip123, filosh, Final, firesnake, firesnake1, Fives, flipflop, folkemon77, Fox01, Fréza, Fry, FumarEnPipa, gezic, Gibby, Glumal, Goeger-Devil007, goodspeed, grinder, guseppe, hahahoho, Hamichal, Hannibal92, Hauzina, Hebled, herrman, hicks, Hlavac, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, Hurvy, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, iob, IV, J.Connor, J.T.honza, Jabba, Jack043, James, james dixon, jankie, jardoom, Jay-jay, Jerdas91, jerry67, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jirin, jiskra, jjjirik, jmenujiseradekbouril, joehot, johx, José, Joshua_T, Kaaos, KadetJaina, kallenved, Kapis, Kareru, kaylin, KdG, kendor007, Keno, KINIMODUS, Knowho/Wullcann38, Knuckless, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, Kouzelnik7, Krenzi, kronoss, krupan, Krvavý Patejl, krvinka56, kubosos, Kunden, kybl, Landauer, Leland, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, Lord_Arthas, Lucifer, luky.kuky10, maara, Madmax, mAGiic, Malachias, malylada, Mariohurbanek, Mariomichal, markic, Marthy76, Martin Buchal, Martinb, MartinV, Marvin, Masinfira, Matej-29, Mates17, Matio, Matthew, matty87, Maty48, Mauzr, MB, mcezik, mcleek, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, Michael Jarkovský, MickeyStuma, mikado, Mikei, MIKER65, mimo_provoz, mineralk, misa, Mleako, moiqpiom, MonsterGyre, monte walsh, Montiseus, monty.cl, morbi, morbn, MP, mr.des, Mr.Filch, mrsk, Mrtvejbazen, mstefl, mttra, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Niaz, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, o2t2, obitus, OldaB, Olesh, Ondraseeek, Onkel 1928, opytz, palo, Pán rostlin, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, Petr, petrSF, petrsimcik, PH79, Piros0013, pk123x, podzimator, POLAKST, Poseidon1978, pršiplášť, punisher, pusta, Qee, Quintana, R3d, radimisko, Radkos, raenius, Raijin, Raikou, raimi, Remi LeBo, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, RodRoder, roswelll, Rowan, RudyRod, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, Salien, samuelo12, Saran, SASAN_KING, Scaleo1, Schramm, semi41, seneke, Shin, SHORTY, Shpeckk, Sick666, Sidi Santini, Sir_Pete, Sivič, Skot, sleepless, SmoothNCool, smrtihlav7, smtxx, spagr, Spike, stanleystar, start05, stepan.tichy, StressCZ, suricattaontheway, Symbi, t0mas, T3ss, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Thongard, thorrg, Tialster, tom99, Tomasino79, Tombal, Tominos, Tommy Monaghan, tomned, Traum, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Václav Mikula, VanTom, Velkej šéf, Viking, vita, Vítek, vranakx, vrazdinek, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xspeed, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, yojimbo, Zahonko, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, Zíďas, zikaa, zlejzmrd
Chce (13)
Azik2586, Badgu.y1902, Bart, Braindead, BreakingAway, carlmichael, delsemela, FatMonster, Grebenda, mankoo, matrosh, mikki.maser, Venomslav12stars
Shání (2)
FatMonster, gobers
Nabízí (4)
flipflop, Fox01, Pán rostlin, Remi LeBo