Koupit
Jádrem tohoto třetího výběru z rozmanité tvorby Edwarda Goreye je jedinečný a pro autora poněkud nezvykle „mnohomluvný" soubor mravokárných ponaučení Čerstvě deflorovaná dívka, aneb co říci vhodného v prekérních situacích. Je doplněn dvěma klasickými „mikropříběhy" - Nebohé dítě a Velkolepé krvácení z nosu. Ve všech těchto delikátních dílech autor dovedl k dokonalosti složku obrazovou i jazykovou, přičemž u obou tkví základní napětí mezi artistní, vysoce estetizovanou formou a obskurním, dryáčnickým obsahem s všudypřítomnou ironií a sebeironií. Lahůdka pro milovníky dekadentní zábavy i pro decentní čtenáře s vybraným vkusem.

Příběhy:
Čerstvě deflorovaná dívka
Nebohé dítě
Velkolepé krvácení z nosu


Scénář
Edward Gorey
Art
Edward Gorey
Obálka
Edward Gorey
Překlad
Tereza Ješátková, Jiří Pilucha
Žánry
humorný
ISBN/ISSN
978-80-7363-442-1 (Dokořán)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
195 x 205 mm
Tisk
černobílý
Váha
451 g
Stran
120
Cena
265 Kč
  • Netorack
    Pro mě asi nejlepší z Goreyovek, které u nás vyšly. Super jsem si to užil.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš6.4.2020 15:30Čerstvě deflorovaná dívka a jiné příběhy
    Potutelný úsměv... jsem měl nasazen celou dobu. Po velké pauze jsem se rád uložil v mistrově hřejivé náruči.
  • Kapis
    První věc, co jsem o štědrém večeru otevřel a hned jsem si labužíroval, taková deflorace u doktora či deflorace starým rodiným přítelem jsou prostě dokonalé. Ta temná surrealistická viktoriánská poetika mě opět dostala na plné čáře. Úžasné. Já zcela nekriticky za takových 90%, hvězdičkově tudíž za plný počet.
    P.S.: všimli jste si u Nebohého dítěte těch příšerek/zvířatek nebo kyhohroma to bylo na každé kresbě? Chudinka malinká nebohá...
    P.P.S.: Já chcu další!!!!
  • brkowycz
    No... mě to bavilo. Velice příjemný a jemný humor "Deflorovaných dívek" s patřičně dekadentní kresbou. Něco pobavilo více, něco méně. Trochu mi to připomínalo takového umírněného t.o.t.t.a. Solidní kombinace černého humoru a depresivních obrázků, přečteno na jeden zátah. Nebohé dítě bylo skvěle depresivním příběhem, který snad nemá ani pořádnou pointu nebo mravní ponaučení, ale jako takový se asi nejvíce blíží lidským životům, kdy se zkrátka dějou nehezké věci, aniž by se o to člověk jakkoliv zasnažil. Velkolepé krvácení z nostu bylo takovou sérií spíše zábavně okomentovaných obrázků, u kterých by se asi nic nestalo, kdyby v tomto kniho-komiksu nebyly. Moje první setkání s Goreyem dopadlo milým překvapením, kdy jsem s úsměvem kroutil hlavou nad tím, kdo tohle může vymyslet. Popis knihy dle mého názoru vyjmečně není ani tak reklamou, jako solidním zhodnocením toho co dostanete, když si tohle dílko koupíte.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.2.2014 22:37Čerstvě deflorovaná dívka a jiné příběhy
    Polemiku, zda sem toto dílo patří, částečně chápu, ale stojím si za tím - zejména kvůli druhému příběhu -, že sem skutečně patří. Je to kniha, která mě nezaujala tolik jako předešlé česky vydaná díla (Lenoška, Octárna), ale Gorey je Gorey, a člověk se nesplete, když po něm sáhne. Deflorované dívky jsou celkem vtipné, velkou roli v tom hraje ono lechtivé téma, které však nesklouzne nikdy v žádnou výraznou obscénnost. "Nebohé dítě" je pak naprosto dokonalý typicky goreyovský komiksový černý kousek, který u mě vyhrál na celé čáře.

    Celkový dojem: 80%