V krutém světě sužovaném dlouhým obdobím sucha i ničivými nájezdy barbarských hord žije muž jménem Noe. Je to sice námezdný bojovník, ale také léčitel a mág, který si přeje jen jediné: žít se svou rodinou v klidu a míru. V noci však mívá příšerná vidění o veliké potopě a zkáze celého světa.
Spolu s rodinou se vydává k hoře Ararat, aby se poradil se svým praotcem, co mu Stvořitel chce těmi viděními sdělit. Postupem času sám pochopí ono poselství: protože lidé jsou příliš zachváceni krutostí a zkažeností, rozhodl se Bůh smést je z povrchu zemského. Noa si však vybral jako posledního spravedlivého, který může zachránit něco ze světa pro budoucí pokolení…

Scénář
Darren Aronofsky, Ari Handel
Art
Niko Henrichon
Lettering
Veronika Boubínová
Překlad
Lucie Šavlíková
Žánry
fantasy, historický
ISBN/ISSN
978-80-204-3330-5 (Mladá fronta)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
230 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
638 g
Stran
72
Cena
249 Kč
Originál
NOÉ 1: Pour la cruauté des hommes (Dargaud-Lombard, 2011)
  • ludek.n
    ludek.n12.6.2023 13:59NOE #01: Trest za krutost
    Nakladatelství Mladá fronta se v roce 2014 pustilo do ambiciózního biblického komiksového projektu scenáristů Darrena Aronofského a Ari Handela s názvem Noe, který současně fungoval i jako předloha stejnojmenného filmu. Grafickou podobu mu vtiskl Niko Henrichon a protože jakékoli troškaření v Mladé frontě zamítli hned v prvopočátku, dočkal se komiks velkolepého formátu a tvrdých desek. Už jenom třímat toto album v ruce, posadí člověka bez pardonů na prdel. Když ho pak nadšeně otevřete a ponoříte se do vlastního příběhu, je to výlet mimo realitu. Hltáte a učuráváte blahem. Textem se šetří, mnoho panelů textové bubliny vůbec nemá a ani v nejmenším to neubírá vypovídací schopnosti a přehlednosti dějové linie. Spíše naopak, atmosféra vyprávění vychyluje indikátory za hranice měřitelného rozsahu. Celé album jiskří a uchvacuje. Tohle je zázrak, dílo stvořitele, které ukazuje cestu…
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš21.1.2023 07:32NOE #01: Trest za krutost
    Kto by zabudol na rozporuplný (anti?)biblický apokalyptický historický (?) triler (?) Noe režiséra Aronofského? Keď som ho videl prvý raz, vôbec som si ho nepripustil k telu, ale v nasledujúcich rokoch ma začal čoraz viac fascinovať a dnes musím pripustiť, že je každým ďalším pozretím silnejší, úžasnejší, veľkolepejší. Zároveň ale stále platí, že (v dobrom) šialené scény striedajú scény banálne, nudné a predvídateľné, ktoré nedokážu spasiť (ehm) ani Jennifer Connely, Ray Winstone a Emma Watson. Diváci boli každopádne na film napriek jeho nedokonalosti zvedaví, takže inak strašne temný a svojský projekt pri rozpočte 125 miliónov na celom svete zarobil fajnových 362. OK, to už píšem recenziu filmu. Takže k veci. Film vznikol v r. 2014. To sa vie. Už menej sa vie, že tri roky predtým Aronofsky inicioval vznik 4-dielneho rovnomenného komiksu, ktorý spolunapísal s Arim Handelom, s ktorým následne spolunapísal scenár k samotnému filmu. Výsledok ich práce nakreslil Niko Henrichon (Smečka z Bagdádu, Doctor Strange). Komiks prekvapivo prvý raz vyšiel vo Francúzsku. K nám sa dostal v r. 2014, teda v dobe premiéry filmu. Behom jediného roka Mladá fronta vydala tri diely. Žiaľ, pre slabý predaj štvrtý vydať odmietla. Nechám to bez komentára. Prvý diel je každopádne skvelý. Ťažko ho opísať, ale je to čosi ako predloha k filmu, pričom však v samotnom filme niektoré veci vyzerajú úplne inak, než v komikse a iné sú také presné, až komiks v niektorých okamihoch pripomínal farebný storyboard. Niektoré momenty sú rovnaké i po obsahovej stránke, ďalšie sa vydávajú trochu inou cestou. Niektoré nápady sú monumentálnejšie v komikse, iné (prekvapivo?) vo filme. V prípade, že ste ateisti, nemusíte sa báť, že Noe nie je pre vás. Je. Dokonca si myslím, že Aronofsky ako pri filme, tak pri komikse urobil veci sympaticky kontroverzné, vďaka ktorým to viac, ako časť Biblie, pripomína skôr apokalyptický fantasy triler o tom, že najväčším problémom planéty je ľudstvo a bolo by super, ak by vyhynulo, lebo je plné násilníckych negramotných blbcov. Henrichonovo umenie mám rád, takže po výtvarnej stránke mi komiks sadol. Pochmúrny svet tesne pred pádom vystihol úžasne, Babylon je úchvatný. Jediné, čo mi vadilo, boli tváre postáv v čele s hlavnou, pri ktorej som neustále myslel na charizmatického Crowea, ktorý sa kvôli presvedčivejšiemu stvárneniu počas natáčania nesprchoval a pribral, čo sa odzrkadlilo na jeho presvedčivom výkone. Obálka vyzerá ako keby Thor čakal na Mad Maxa. Za mínus považujem postavy, ktoré mi boli ľahostajné. Dokonca by som ani nepovedal, že sú to normálne postavy so vzťahmi a charakterom, skôr len povinné figúrky na šachovnici. V neskorších dieloch sa to zlepšilo, ale stále žiadny zázrak (ehm).
  • Norri
    Norri mecenáš11.10.2021 21:00NOE #01: Trest za krutost
    Skvěle zpracovaný biblický příběh. Je to o něco větší fantasy než Bible, ale to tomu příběhu jenom prospělo. Je to strhující, má to obrovský spád, je to krvavá řež a při čtení mi vůbec nevadilo, že jsem už viděl film, který podle tohoto komiksu natočili. Má to i skvělou kresbu, která funguje jako celek - epické scény a velkolepé bitvy. Když ale došlo na detaily, třeba na obličeje, tak už jsem pokaždé tak spokojený nebyl. Je to úžasný komiks, který má jedno velké ALE. V češtině ho vydávala Mladá fronta, která se dopustila “zločinu” jak na tomto komiksu, tak na všech jeho čtenářích - vydala jenom 3 díly ze 4...
  • trudoš
    trudoš editor12.11.2019 08:36NOE #01: Trest za krutost
    Komiksový zážitek roku se nekoná, ale jako drsná dobrodružná fantasy funguje Noe bez problémů. Líbí se mi přitom zpracování biblických motivů, předimenzovaných do postapokalyptických kulis a tak stravitelnějších pro geekovské čtenáře. Problém je, že dějově je to strašně jednoduché a zároveň se příběh okatě vyhýbá příliš brutálním zvratům. Takže umírají zvířátka, ale lidé ne, a když už náhodou ano, tak jenom ti špatní. A ačkoliv je Noeho svět nihilisticky atraktivní, chybělo mi zdůvodnění pro záchranu lidstva jako takového. Oni totiž autoři vlastně celou dobu říkají - ejhle člověk, špatné to sémě, bude třeba je zničit. Jako proč ne, ale co dělá Noeho jiným, než jsou ostatní? Proč jsou všichni degeneráti, jenom on ne? Modří už vědí, páč mají Starý zákon v malíku, ale ostatní soutěžící si to budou muset dohledat v učebnicích katolické výchovy, což úplně nekoresponduje s tvůrčím úmyslem samostatného dramatu. Každopádně doufám, že s dalším dílem přijdou nějaké skutečně zajímavé komplikace.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.6.2018 05:36NOE #01: Trest za krutost
    Dobrá kresba, dobrý (i rozšířený) příběh, hrátky s Francií a celkově to bylo strašně zajímavé. Vše zapadá tak, jak má. Kdyby u nás vyšel i 4. díl, celou sbírku bych si nechal. Takhle je to useklé v tom nejlepším a tím to pro mě skončilo. Seženu si to v AJ nebo ve FJ. Nevím, jak k tomu Mladá Fronta přistupovala, ale myslím si, že tocelé šlo vydat jinak. Takhle a za tuto cenu - NE. Přesto dobrá práce v komiksu, ten je prostě skvělý. Nebiblicky a nenáboženský pojatý biblický příběh. To já můžu.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš11.1.2018 22:11NOE #01: Trest za krutost
    Veľmi pekný komiks s dokonalou kresbou. Príbeh je jednoduchý, postavy toho nahovoria málo a celé som to dočítal za 15 minút. Je to však krásna a dynamická jednohubka.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.12.2017 19:12NOE #01: Trest za krutost
    Aronofského film jsem ještě neviděl, ale prý patří k tomu slabšmu od něj (mám ho rád jinak). Tohle je zvláštní, docela dobře nakreslený fantasy-bilblický příběh, byť trochu zkratkovitý a možná nemístně akční.

    Celkový dojem: 60%
  • plus-rovnáse
    plus-rovnáse29.10.2017 00:56NOE #01: Trest za krutost
    Koupil jsem to jen jako váhu ke knize o kterou jsem stál. Ale za 29 kč si nemám na co stěžovat :)

    Skvělé post-před-apo. Obálka skvělá, celek Boží... Noe trochu rapl.
  • louza
    louza3.6.2016 11:20NOE #01: Trest za krutost
    O Aronofského Noemovi jsem se dozvěděl dávno před uvedením filmu či americké verze komiksu právě z desek evropského vydání Noaha. Pročítaje tento hodně slibný biblický příběh notně přiohnutý do fantasy hávu, bych si neuměl ani představit, že si ho někdy přečtu česky a ještě navíc v evropském v čechách defakto neprodejném velkoformátovém vydání. Jméno slavného režiséra na obálce je velkým příslibem a nutno dodat, že ne falešným. Jednoduše, ale funkčně pojatý příběh podpořený fešnou moderní kresbou dává čtenáři zhruba stejnou snovou atmosféru jako legendární Fontána. Hrdina putující za nadějí v umírajícím pustém světě. Poctivý evropský komiks z amerického pera. Pěkné. Škoda jen toho hnusného nesnímatelného fleku na obálce upomínající na jasné komerční zájmy vydavatele.
  • Fry
    Fry admin25.5.2016 15:17NOE #01: Trest za krutost
    "NOE 01: Trest za krutost" - Krásně kreslené a nenásilně napsané vyprávění biblického příběhu dostává nový rozměr. Je to sice jenom začátek, ale ani tak se nemůžu zbavit pocitu, že některé panely by si zasloužily z fleku zarámovat. Možná bych to doporučil i lidem, pro které je "komiks" cizí slovo a kdyby to tu vyšlo v jednom svazku celé, nemuselo by nám ani ve sbírce chybět poslední čtvrté album. Ale to je stejně tak trochu moc povyku pro nic ... Za mě 4*!
  • Mitthrawnuruodo
    Mitthrawnuruodo19.7.2014 13:34NOE #01: Trest za krutost
    Stejně špatný komiks jako film.
  • kaylin
    kaylin3.4.2014 15:33NOE #01: Trest za krutost
    Nevím, jak se budou fanoušci tvářit na čtyři sešity a jejich koupi, ale docela doufám, snad i díky filmu, že půjdou knihy na odbyt, protože první díl rozhodně ukazuje, že je možné klasické příběhy z bible vzít a přepsat a překreslit je způsobem, který neurazí ani člověka, který v boha ve smyslu křesťanském prostě nevěří. Komiks nadchne i nádhernou kresbou, kde například pohled na Babylon je doslova úchvatný. Snad druhý díl vyjde co nejdříve, protože "Trest za krutost" je jen otevřením příběhu, a i když ho celkem dobře znám, stejně jsem zvědavý na to, jak bude v tomhle provedení pokračovat. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/568-noe-1-trest-za-krutost-80.html
733132
Četl/a (49)
3DD!3, BadBoy, Bart, Chaolinek, Darth Raelchi, Dezodoo, Dzoglik, emanek, Final, flipflop, Fry, gezic, Glumal, guseppe, Gustik5, Harry.Dresden, hellblazer, hypermlok, Ivan Kucera, james dixon, jankie, kallenved, kaylin, Killingjoke, kinak, Kouzelnik7, lacoste, Lord Baltimore, ludek.n, MEGA, mstefl, NecRoman, Norri, oleav, pechna, perak, seneke, spekktrum, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vranakx, Vyjebanec17, xflori01, yogi, Zdendy
(135)
Afrodoman, alois13, Ashek, Azalin, Azbest, AZTeck, BadBoy, Bart, bboorreekk, BeeSee, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, bmc75, bobo666_2005, burzum, calviti, Chaolinek, CSE_AC/DC, davidek, DAxik, Dezodoo, Dinik, disclose, Doctorow, Doncek4321, doophy, Dzoglik, emanek, FatMonster, fel68, filemon, Final, flipflop, Fry, Glumal, Goldfinch, GORERATED, Greyman, guseppe, Gustik5, Hades, Hebled, Holmwood, holubdema, Honza R., hovad2, Hulik, hypermlok, I.am.geek, Infarkt, invape, Ivan Kucera, james dixon, jankie, jd., Jestrab2, jjjirik, joehot, kallenved, Kapis, kaylin, Kazumaki, Keenkeen, kendor007, keNNoslaw, kerb, KINIMODUS, kubanec13, lacoste, Lenny, listr, Lobok257, m.abrams, maara, Mankin, Masinfira, mcleek, MEGA, merhyx, mgeralt, mikina, mirror, misa, monty.cl, moris.cz, MP, mr.des, mstefl, Murphy722, NecRoman, Nightmare, noMster, Orbeek, OwerLord, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, plema, POLAKST, Poseidon1978, Qee, Raido26, Salien, SASAN_KING, seneke, shyANDROID, Skot, sleepless, slothest, snuk, spekktrum, suricattaontheway, tacmud, Toren, trudoš, tulipstros, Ukko, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, vranakx, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yogi, yojimbo, Zajda, Zajo original, Zdendy, zdennanek
Chce (5)
Braindead, DAN478, delsemela, Saran, Yone
Nabízí (5)
Dinik, flipflop, Ivan Kucera, kerb, Kreatik