X-Meni byli přesvědčeni, že se jim podařilo zastavit Cassandru Novu - parazitické dvojče profesora Xaviera. Jenže té se podařilo utéct a v těle profesora odlétnout do vesmíru. A teď má k dispozici moc celého galaktického impéria a vrací se na Zemi pro pomstu Mají X-Meni šanci porazit bytost, která dostala na kolena celou vesmírnou říši?

V české mutaci vyšel tento svazek jako 34. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série New X-Men #118-126 (říjen 2001 - květen 2002)


Scénář
Grant Morrison
Art
Tom Derenick, Igor Kordej, Frank Quitely, Ethan van Sciver
Ink
Sandu Florea, Scott Hanna, Prentis Rollins, Tim Townsend
Barvy
Brian Haberlin, Brian Miller (Hi-Fi Colour Design)
Obálka
Frank Quitely
Lettering
Alena Tejnická (Sarah), Karel Urban
Překlad
Jiří Pavlovský
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
791 g
Stran
220
Cena
199 Kč
Originál
New X-Men: Imperial (Marvel Comics, 2002)
Varianty
Ultimátní komiksový komplet #019: New X-Men: Impérium (2014)
New X-Men #02: Impérium (2010)
  • ludek.n
    Jak rozčarovaný jsem byl z první Morrisonovy knihy nových X-Menů v rámci Ultimátního komiksového kompletu, tak nadšený jsem z jejího pokračování v podobě Impéria. Možná také proto, že o většinu sešitů se výtvarně starají Ethan van Sciver a Igor Kordey a oba pánové jsou prostě fantastičtí. Širokoúhlé panely klidně i přes dvě stránky, monumentální celostránkové ilustrace, obraz v obraze, perfektní detailní kresby, hutnost a dynamika… uchváceně jsem tímhle albem projížděl stránku za stránkou a žasnul. Kuriozitou je i sešit 121 Franka Quitelyho, který je celý beze slov. Příběh díky zapojení Shi´arské říše císařovny Lilandry nabyl vpravdě vesmírných rozměrů, Grant Morrison ho přesto drží stále pevně sevřený ve svých rukách a nenechá ho sklouznout bokem. Máme tu tak zápas o přežití mutantů (a dost možná i lidské rasy jako takové). X-Meni ještě nikdy nestáli proti takovému soupeři jako je Cassandra Nova, která je donutila spolupracovat spolu navzájem v takové míře, která dosud neměla u tak odlišných individualit obdoby. Je to drama od začátku do konce a žádná z kapitol si nenechá vzít svou dávku napětí a adrenalinu. Vlastně už jsem sahal po páté hvězdě a ani nevím, co mi nakonec stáhlo ruku zpátky. Oproti předchozí knize jsem si ale Impérium užil mnohem plněji a opravdověji.
  • MEGA
    New X-men je strašně zvláštní série. Baví mě, jak Morrison jde přes čáru a nebojí se nám dát opravdu originální příběh. Vrcholem celé knihy je pak právě sonda do mysli Profesora X, která opravdu stála za to. Všechny příběhové linky mě bavili, pomalu se buduje hrozba, kterou Cassandra Nova představuje, ale bohužel konec mně přišel až moc uspěchaný a místy vycucaný z prstu. Staré i nově představené postavy jsou zvládnuty skvěle a dynamika mezi nimi funguje. Můj největší problém je kresba. Kreslíři se střídají až moc často a části od Igora Kordeye se mi nelíbily vůbec.
  • trudoš
    „Zkus lítat s otevřenýma očima. Experti to prej doporučujou.“
    V porovnání s předchozí G jako Genocida se sice Impérium neubírá takovou rychlostí vpřed, ale zase má vyrovnanější koncepci co se příčin a následků týče. Vyprávění působí komplexněji, přestože je prošpikováno vícero samostatnými epizodami. Destruktivní plán Cassandry Nova je každopádně v plném proudu a i když je její ovládnutí Shi'arského impéria opět trochu zestručněné (podobně jako zničení Genoši), tentokrát ta strohost vlastně není na škodu. Domyslet si evidentní není těžké, naopak, pro jednou je to lepší, než sledovat předem jasný děj slovo od slova. Jinak je tu vše, co má člověk na X-Menech rád - humor, napětí i tragédie. Hrdinové jsou uvěřitelní a lidští, konflikty skutečné a děsivé. A Wolverine je prostě boží.
    Grant Morrison zkrátka jede na plný plyn, stejně jako Frank Quitely a mnozí další, co se na albu podíleli. Škoda, že se u nás tahle série nikdy pořádně nechytla a tím pádem se asi pokračování jen tak nedočkáme.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.3.2018 22:02Ultimátní komiksový komplet #019: New X-Men: Impérium
    Tohle už je jiná, ale nebýt přípravné půdy v Geniocidě, tak tohle nevynikne. Tohle je fakt nářez a hustost největšího kalibru. Jak jsem vzýval Whedona a jeho Astonishing X-men, tak přehodnocuji, že tohle je drsnější. Whedon je epičtější a víc space opera-like příběh. Tady to je víc komorní. I když ty scifárny tam je jich také přehršel. Oceňuji zvlášť sociální aspekty mezi postavami a společností.
  • mearez
    mearez25.2.2018 08:01New X-Men #02: Impérium
    Před hodnocením je nutno vědět, že tohle je vrchol X-men od Claremontovo runu. Tak a teď k hodnocení. Morrison si tu dělá co chce. Konec je dost psycho a zamotanej, chování postav je fakt divný a řekl bych, že konec je to nejslabší z celého booku. Xorn mě tu potěšil a Morrison ho moc nevyužívá a drží ho v pozadí. Výlet do Xaviera je správně psycho jak má být. Jedno z mála negativ a rozhodně to nejhorší je, že Morrison vytvoří postavy (Sublime), další mutanty(ten mozek v lahvi, Angel a holky E. Frostvý) jenže je téměř nevyužije nebo rovnou zabije. Čest vyjímkám. Vesměs je to zábavný čtení, osobně jsem to zhltnul najednou. Mě se to líbilo a chci pokračování.
  • hroubek
    hroubek2.1.2018 14:57New X-Men #02: Impérium
    Grant Morrison dělá velké věci, ve světě X-menů a nebojí se odvážných nápadů(sekvence bez dialogů, kdy cestujeme do podvědomí profesora X.) nebo scenérie v kosmických lodí. Je toho tady hodně, ale i pro mně to hodně často působilo přeplácaně a nesouvisle, jelikož je tady dost postav, které vůbec neznám a tak nějak mně nezajímají. Není to špatný komiks, ale na první setkání s X-meny bych doporučil něco jiného.
  • farb
    farb5.7.2017 20:56New X-Men #02: Impérium
    Pro mě jsou X-Men od Morrisona vrcholem mutantí ságy. O to víc mě mrzí, že to malé prodeje utnuly
    .
  • salamandr
    tohle bylo ujety. prvni kniha me nalaka a druha je fakt mimonska. v momente kdy se na scenu pridaji mimozemstani a profesor x mizi a objevuje se, jeane si ho drzi v hlave... no ulet. kresba je po pravde dost divna a hlavne wolverin je casto az hnusne namalovanej. aha tak oni se tam tocili kresliri, pak chapu proc mi obcas sedlo a obcas ne
  • S4TW
    Morrison je prostě pán scénářů. Nejenže pokračuje v nastavené laťce z G jako genocida, ale řekl bych, že je scénář ještě o kus lepší, je to excelentní vyvrcholení velkolepého příběhu. Podle doposud přečtených příběhu s X-Meny musím říct, že nejvíce se mi líbili právě ti od Morrisona. Nejenže tu pracuje s myšlenkovými pochody všech hrdinů (ať už se jedná o Wolverina, Cyclopse, Jean či Cassandru, ale i menší postavy jako je Angel, Zobák nebo sestřičky)... Jedná se o dosti spirituální dílo, kdy se podíváme nejen do vesmíru, ale i třeba do mozku takového velikána jako je Profesor X a tam se odehrává jeden z velmi zajímavých soubojů. Dílo nám dává prostě něco víc, než je obyčejná superhrdinská mlátička, ať už se jedná o myšlenkové pochody hrdinů i antihrdinů nebo o různé postoje lidí, císařství či mutantů. Cassandra Nova je nevyzpytatelný soupeř zcela nového typu, jakému doposud X-Meni nečelili a jedná se opravdu o velkolepou jízdu. Navíc se poznáme i se spoustou hrdinů z vesmíru. Postav je tu opravdu mnoho a každá dostává svůj prostor a všechny jsou neméně zajímavé. Opravdu, psychologie postav tu je na vysoké úrovni, stejně tak příběh. Jediné, co mi moc nesedlo, je opět kresba. Není to můj šálek, ale když jsem si konečně zvykl na Quitelyho, tak najednou kresbu převezme někdo jiný a vše začíná na novo. Příběh je prostě velkolepý a jedná se o jedny z nejlepších X-Menů, co u nás vyšli, jediná škoda je té kresby, ale vezmi to čert, takový parádní příběh nezkazí ani trochu slabší (či mě osobně nesednoucí) kresba...
  • baatcha
    baatcha4.6.2015 17:23New X-Men #02: Impérium
    Tichej trip do Xavierovy hlavy je jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy v komiksu četl. Zbytek knihy už takový nářez není, což jen potvrzuje mou domněnku, že Morrisonovi jdou nejlépe příběhy bez textu.
  • jirin
    Genocida mě tedy vůbec nebavila, doufal jsem, že tady bude lépe. Ano, je to lepší, ale jen o kousek, musel jsem se ke konci přemlouvat, abyc hto vůbec dočetl, děj mě vůbec nevtáhl, byl hodně překombinovaný, ztrácel jsem se, relativně velké množství postav. Ke kresbě nemám moc co říct, mě bavila...
  • Xeelee
    OK, tohle bylo o něco lepší než Genocida, ale pořád s hnusnou kresbou, překombinovaný a ne vždy úplně nejuvěřitelnější. Zas ty oblečeje.
  • erik
    Vynikajúca akčná tímovka, ktorú zráža iba kresba. X-Meni sa musia vysporiadať nielen s chorobami, šialenými post-ľuďmi a celou armádou vesmírneho cisárstva s Cassandrou Novou v čele, ale i s tým, že jeden kreslič prepchal istý zošit kresbami plnými sexu (doslova). Táto kniha navyše obsahuje moju obľúbenú scénu s Wolverineom, kde hrajú rolu pazúry v daždi a jedna dodávka plná ozbrojencov.
  • Kabukiman
    Asi přesně to,co jsem od superhrdinského komiksu očekával, jsem také dostal. Takže jo, celkem spokojenost.
  • Schramm
    Schramm6.5.2014 08:32New X-Men #02: Impérium
    No, nebylo to špatné, lepší kreslíř by příběh ještě asi vytáhl, ale i tak platí, že asi definitivně nebudu Morrisovnův fanda. Přes veškeré napětí to bylo celé takové... emocionálně studené.
  • luky.kuky10
    Spolecne s dilem G-jako genocida je celkovy pribeh vyborny. Dej ma dobry spad, a jako celek se cte velmi dobre. Postava xorn, kterou jsem videl poprve je fakt povedena:-) a v tomhle dile me bavil i scott summers. Co se tyce kresby, tak ta mi prisla nejlepsi od Franka Q. Na jednu stranu je skoda, ze knihy ktere uz u nas jednou vysly, jsou znovu zde, misto nich se dalo vybrat neco co u nas nevyslo. Kazdopadne za ten peniz se koupe litovat neda.
  • kaylin
    Stále před sebou máte knihu, která je zábavná, která je akční, kde se něco děje. Není to vrchol mainstreamu, ale jak nemám Morrisona rád, tak jeho run v X-Menech mi sedl. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/578-ultimatni-komiksovy-komplet-19-new.html
  • Murphy722
    "..no pěkný špalek nám tu soudruzi zanechali...", jinak to, že jsem nepolíben verzí od Crwe. Ono to čekání se vyplatilo :-D Dobrá cena za hodně muziky. Comics mne bavil a uvítal jsem i zásah více umělců na samostatné kapitoly. Počteníčko v pohodě, sice se někdy v Morrisonovi ztrácím, ale to zase dorovnává pocit, že X-Meni jsou skoro jako lidi z Vašeho okolí.
  • Shpeckk
    Jedna hvězda navíc oproti původnímu vydání je za pevnou vazbu a bonusy :-)
  • J.T.honza
    Jak já toho Morissona nesnáším. Opět další zamotaná a překombinovaná knížka, ve které dává smysl jenom pramálo věcí. Oproti Astonishing X-Menům navíc úplně chybí vtip. Díky šílenému množství blíže nepředstavených postav a sci-fi hotentotštiny se to čte pomalu a blbě a tak jednu z knížek, na které jsem se těšil nejvíc, můžu ve výsledku pochválit akorát za krásnou kresbu, která přímo láká k začtení se. Zvlášť scéna s Wolverinem v dešti je hodně působivá. Tím spíš je ale škoda, že se tady vystřídalo více kreslířů a zvlášť sešity č. 124 a 125 jsou v porovnání se zbytkem opravdu škaredé. Fanoušky X-Menů to asi od koupě stejně neodradí, čemuž se nedivím, zklamaní ale asi nakonec budou všichni čtenáři.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš20.12.2012 13:47New X-Men #02: Impérium
    Od prvého dielu sa zlepšil scenar, pridali sa hlášky, nápady. Originálny je aj ten nemý príbeh. Dobrá práca s postavami.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.8.2011 22:25New X-Men #02: Impérium
    Hrozí průšvih takřka epochálních rozměrů, ale nakonec to všechno dobře dopadne. Ještě že tak. "Němá" téměř surrealistická epizoda nebo odkaz na Kafku mě celkem potešily, jinak klasika.
  • ikshorm
    ikshorm3.6.2011 21:14New X-Men #02: Impérium
    Přečteno jedním dechem. Pokud je Emma Frost taková sarkastická mrcha běžně, tak je mi líto, že se v počeštěných marveláckých titulech vyskytuje tak málo... :-D
  • smazy
    smazy9.4.2011 12:48New X-Men #02: Impérium
    Dobrá jízda, dobrá příběh a dobrá kresba(hlavně od Ethana van Scivera). Ale naproti tomu docela hrozná kresba od Franka Quitelyho, která byrzdí celé toto dílo.
  • Azalin
    Azalin mecenáš27.2.2011 14:47New X-Men #02: Impérium
    A je to za mnou a byla to rozhodně skvělá jízda. Jelikož jsem v poslední době četl hodně z claremontovské ukecané klasiky, působila na mě téměř bezeslovná X-Menovská kapitola jako balzám na duši. Morrison vzal z historie X-Menů v podstatě ty nejzajímavější postavy, i když to je samozřejmě lehce diskutabilní, ale s čím mám trošku problém jsou studenti, čili jeho vlastní originální nápady. Ti jsou většinou nezajímaví, a taky Morrisona pokud vím moc nepřežili. Co se kresby týká, nebyl jsem se začátku nadšen Quitelyho stylem, ale zvykl jsem si. Navíc zde je ještě hůř. Kordeyova kresba je vyloženě ošklivá a působí strašně uspěchaným dojmem.
  • The Genius
    The Genius10.1.2011 20:08New X-Men #02: Impérium
    Impérium je na tom oproti Genocidě rozhodně lépe po scénáristické stránce. Příjemný mainstreamový zážitek však do kolen sráží neustálé střídání kresby v jednotlivých sešitech - a to od výborné až po totálně špatnou.

    Více na http://mygenius.blog.cz/1101/new-x-men-imperium
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš6.1.2011 12:20New X-Men #02: Impérium
    Genocida ve mě vyvolala rozporuplné pocity, takže jsem se ke koupi Impéria musel trošku přemlouvat. Ovšem jsem rád, že jsem se přemluvil... Impérium nabízí mnohem zajímavější a celistvější příběh, ve kterém Morrison použil i několik velmi zajímavých sekvencí, viz. například boj mezi plody v děloze nebo transplantace mutantních orgánů. S kresbou to mám tak na půl, van Sciver perfektní a detailní, na Quitelyho už si taky pomalu zvykám, ale kresba Igora Kordeye mi přišla místy moc nepřehledná. Líbí se mi, že Crew pro tento díl použila jiný typ grafiky názvu na titulní straně, takto na sebe upozorńuje daleko lépe než tomu bylo u Genocidy. A poslední věc, která mě potěšila je, že Impérium vyšlo v jedné knize a nebylo rozděleno na dva díly. No uvidíme co přinese další díl, s tímto jsem v celku spokojen...
  • rooty
    rooty21.12.2010 14:23New X-Men #02: Impérium
    Výborné pokračování genocidy, plno akce, dobrý příběh a v neposlední řadě výborná kresba, hlavně v podání Ethana van Scivera (který tu ovšem nakreslil pouze dva sešity). Líbí se mi nová postava Xorna, snad se o ní dozvíme více. Těším se na pokračování Morrisonovi velkolepé série
  • erik
    erik20.12.2010 14:31New X-Men #02: Impérium
    No, konečne je tu pokračovanie.

    A, ako to už býva, je nadupanejšie, akčnejšie a predovšetkým, ukončuje to, čo začalo v G ako Genocída. Kým sa Cassandra Nova fláka vo vesmíre a chystá mohutný comeback, X-Meni musia chrániť seba, svoju školu (už sa prevalilo, čo je to za inštitút) a vysporiadať sa s ľuďmi, ktorí chcú byť mutantmi, nanosentinelmi a v neposlednej rade aj s Gladiatorom a ostatnými superbojovníkmi pod Cassandriným velením.

    Oproti minulej knihe je tu viac zošitov, čo je dobre. Nachádza sa tu moja obľúbená scéna s Wolverineom a dodávkou plnou vojakov, nechýba slávny sexuálne vizuálny podmaz a vôbec, táto kniha sa mi páči. Dokonca aj kresba je hnusná iba občas (Quitleyho by mali predhodiť levom a nie mu platiť), väčšinou sa na ňu dá aspoň pozerať.

    X-Meni vracajú úder.
30674710
Četl/a (131)
2scha, 3DD!3, 81splinter, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Ash Pointak, autokineton, blackJag, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Chaolinek, chuckboris, CJFlip, ConanVJ, Const.ex, Craxx, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Deckard, Doly, Doncek4321, Don_Canagliume, duri, Ejdý, Ejdý1, emanek, erik, ertefol, fifas, Fox01, Glumal, GreyArrow, guseppe, hicks, Houbař, hromotlk, hypermlok, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kaluž, kaylin, KdG, Kil-Khal, Knowho/Wullcann38, Knuckless, Koci, Lachvos, lantan1, Librarian, Light, Loxin, ludek.n, luky.kuky10, Mariohurbanek, Mariomichal, mart.in, Martinb, me, MEGA, Mercurio, mgeralt, Mike-sh, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monte walsh, Mr.Filch, namdnas, NecRoman, Norri, Olesh, Onkel 1928, opytz, Ozymandias, Paldini, PatrikTheMighty, PeNNy, Petr, radimisko, raenius, raimi, Raul, Rinter, robertsedmik, roswelll, RudyRod, S313, S4TW, sala, samuelo12, Schramm, SHORTY, Shpeckk, Sir_Pete, slavik38, Spike, start05, t0mas, T3ss, the.kasztan, Tomski, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, VanTom, vishnar, vita, vrazdinek, Walome, xflori01, yardaformi, Yefery, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(329)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, 81splinter, Abbott, Abe, Agent24, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alfray, Alfred, Alikkk, asgardpepa, Ash Pointak, AwatarDK, Azbest, batoo, bboorreekk, beanek, Bellatrix, Beng.D, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, bronxik, Bubákolog, burzum, bzklmnf, Caiiiczech, calvin10, calviti, camper, CaptainMarty, Carnage, Chaolinek, Charlie1203, chuckboris, ConanVJ, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, daniel.cermak, davidek, Davidos402, davidrynes, DAxik, Deckard, deefha, delta11, dhrotek, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Dov, DracoAn, Drekorian, duri, dvoracekpetr1, Ejdý, Ejdý1, Elhonzo , eliera, emanek, Erich, erik, ertefol, felda, fifas, filemon, Filip123, filosh, firesnake, firesnake1, folkemon77, Fox01, Fréza, Fry, gezic, Gibby, Glumal, Goeger-Devil007, GreyArrow, grinder, guseppe, hahahoho, Hamichal, Hauzina, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, Hurvy, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, iob, IV, J.T.honza, Jack, Jack043, James, james dixon, jardoom, Jay-jay, jerry67, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jirin, jjjirik, jmenujiseradekbouril, joehot, johx, José, Joshua_T, Kabukiman, KadetJaina, Kadin, kallenved, Kapis, Kareru, kaylin, KdG, Keenkeen, kendor007, keyko, KINIMODUS, Knowho/Wullcann38, Knuckless, Koci, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, Kouzelnik7, Krenzi, kronoss, krupan, Krvavý Patejl, krvinka56, kubosos, kucik, Kunden, kybl, Landauer, Leland, Lenny, Librarian, Lord_Arthas, Lucifer, luky.kuky10, maara, Madmax, mAGiic, Malachias, malylada, Mariohurbanek, Mariomichal, markic, Marthy76, Martin Buchal, Martinb, MartinV, Matio, matty87, Maty48, Mauzr, MB, mcleek, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, mikado, Mike-sh, Mikei, MIKER65, mimo_provoz, mineralk, misa, Mleako, moiqpiom, MonsterGyre, monte walsh, Montiseus, morbi, MP, mr.des, Mr.Filch, mttra, namdnas, NecRoman, Niaz, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, o2t2, obitus, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, palo, PatrikTheMighty, pavel, pechna, PeNNy, peposek, Petr, petrsimcik, Piros0013, pk123x, podzimator, POLAKST, Poseidon1978, pusta, Qee, Quintana, R3d, radimisko, Radkos, raenius, Raijin, Raikou, raimi, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, Rocker93, roswelll, Rowan, RudyRod, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, sala, Salien, samuelo12, Saran, SASAN_KING, Schramm, semi41, Shin, SHORTY, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, slavik38, sleepless, SmoothNCool, smrtihlav7, smtxx, spagr, Spike, stanleystar, start05, stepan.tichy, StressCZ, suricattaontheway, Symbi, t0mas, T3ss, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, Tommy Monaghan, tomned, Tomski, Traum, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Velkej šéf, Viking, vita, Vítek, vranakx, vrazdinek, xai, xflori01, xintax, xspeed, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, Zahonko, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zikaa, zlejzmrd
Chce (9)
ADM1, Azik2586, Badgu.y1902, Braindead, carlmichael, delsemela, FatMonster, mankoo, RodRoder
Shání (3)
FatMonster, gobers, Mates17
Nabízí (3)
Fox01, Kreatik, Onkel 1928