Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
OSAMĚLÝ. UNAVENÝ. HLADOVÝ. POMSTYCHTIVÝ.

Oliver Queen je lehkovážný playboy, který si neváží nikoho a ničeho – dokonce ani sám sebe. Zvykl si procházet životem jako jedním velkým flámem, ale když je zrazen a opuštěn na tropickém ostrově, přece jen nalezne něco, na čem mu záleží: spravedlivou odplatu!
Ozbrojen jen vlastnoručně vyrobeným lukem a šípy se pokouší přežít v neznámém, nemilosrdném prostředí – a současně bojovat s vražedným drogovým kartelem, který ho na ostrov dostal.

GREEN ARROW: ROK JEDNA je uceleným vyprávěním odhalujícím počátky oblíbeného Smaragdového střelce, které vám přináší tým oceněný za sérii The Losers – scenárista Andy Diggle (Batman, Adam Strange) a výtvarník Jock (Swamp Thing, Hellblazer). Toto souborné vydání obsahuje i náčrtky postav, ukázku komiksového scénáře a úvodní slovo scenáristy Briana K. Vaughana (seriál Ztraceni, Y: Poslední z mužů).

Obsahuje sešity Green Arrow: Year One #1-6

Scénář
Andy Diggle
Art
Mark Simpson (Jock)
Lettering
Ludmila Nussbergerová
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-489-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Stran
160
Cena
399 Kč
Originál
Green Arrow: Year One (DC Comics)
Varianty
DC komiksový komplet #008: Green Arrow: Rok jedna (2017)
Green Arrow: Rok jedna (2014)
  • faster86
    faster8629.9.2023 11:50Green Arrow: Rok jedna
    Digglovo psaní je fajn, Jockova kresba je super. Je tu pár věcí ne uplně se držících nejen fyzikálních zákonů, ale je to superhero takže přimhouřím oko. Fajn čtení, které se skládá vesměs z monologů v hlavě hrdiny. Co m usím vyzdvihnout tak je celý ten background proč je Oliver nový Robin Hood, to se Digglovi povedlo moc pěkně. Příjemně průměrný superhrdinský origin.
  • radimisko
    radimisko19.6.2023 09:32Green Arrow: Rok jedna
    Z Robinsona Crusoe se pod vlivem okolností stává Tarzan a Rambo v jednom. Budoucí Green Arrow bojuje s otrokáři a výrobci drog. Prostě za Spravedlnost a za lidi. Taky za svou vlastní duši. A možná i uši – vždyť když to nedá, bude po úplně všem, prostě i po něm. Komiksový Rok jedna se stal velkou inspirací pro úspěšný seriál Arrow. Tvůrčí duo Diggle a Jock (zábavní Parchanti) nastřelili akční, ale trochu jednotvárný příběh. Jockova specifická kresba přesto vystihuje vyčerpání hlavního hrdiny i zelené peklo nebezpečné džungle tak dobře, že se při čtení na čele vyrazí krůpěje potu.
  • Jonas Woodsman
    Nečítal som ešte green arrowa iba som ho poznal zo spin off seriálu the Flash kde ho niekoľkokrát spomenuli. Seriál Green Arrow som nepozeral. A sám som z toho to komiksu prekvapený. Je to lepšie než som čakal. Na kresbu som si chvíľu musel zvyknúť, ale v závere sa skvele hodila do komiksu. Príbeh realistický i keď vo finále menej uveriteľný. Super komiks.
  • sedw
    S ohledem na tvůrčí duo i na hodnocení zde jsem čekal kvalitní počtení, ale byl jsem poměrně hodně zklamán. Děj byl nezajímavý, předvídatelný a velmi zkratkovitý. Prostě jsem nějak nebyl schopen se vžít do utrpení, které Oliver prožíval. Znovu se k tomu už nevrátím.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš17.12.2020 06:47DC komiksový komplet #008: Green Arrow: Rok jedna
    „Dokázalas to. Narodila jsi se jako slobodná.“ Exotický, krásne zelený ostrov dodáva komiksu zaujímavú atmosféru a miestami až pozoruhodné vizuálne spracovanie. Už menej ma zaujal príbeh, ktorý je jedno veľké origin-klišé. Poteší síce „biela slečna bez srdca“, ktorá je relatívne atypickým zloduchom. A rozhodne neurazí ani to, že ďalším zlosynom v poradí je hrdinov dlhoročný priateľ. Čo pomerne predvídateľnú zápletku robí psychologicky vďačnou a istým spôsobom smutnou. Za kresbu (a farby) 4*, za scenár 3*.
  • trudoš
    trudoš editor12.12.2020 09:58Green Arrow: Rok jedna
    „Opravdovost je pro lidi, kteří nemají dost peněz, aby si ji zfalšovali.“
    Jednoduché akční čtení bez divnejch lidí s divnýma schopnostma a v divnejch kostýmech. Takový Robinson Crusoe říznutej Robinem Hoodem a předhozenej napospas drogovým kartelům. Přičemž to nejsympatičtější na komiksu je, že si vůbec na nic nehraje. Snad jen, že charakterově připomíná Oliver Queen až příliš Bruce Wayna a Tonyho Starka, takže v tomhle ohledu není jeho cesta za dobrodružstvím ničím překvapující. Přesto je jeho přerod v dobráka od kosti poměrně přirozený a smysluplný.
    Podobně jako v případě série Parchanti stejné autorské dvojice i zde vyprávění šlape od první až po poslední stránku a třebaže se děj pohybuje ve vyjetých kolejích, je zábavný a napínavý. Škoda že tvůrci v sérii nepokračovali. Co bych ovšem vytknul, je nelogičnost v jednání trosečníka, který zjistí, že zůstal viset na ostrově a nikterak dále jej neprozkoumává. Takže je pro něj pak veliké překvapení, když narazí na nežádoucí společnost.
  • Spike
    Spike8.4.2020 20:55Green Arrow: Rok jedna
    Tak jsem si po letech zopakoval i Rok jedna. A názory se moc nezměnily. Ačkoli úvodní slovo se nese v samých superlativech, byl bych opatrný. K Batmanovu Roku jedna bych to opravdu nepřirovnával. Pokud by se náhodou stalo že by tato kniha někoho nadchla a na základě toho si chtěl pořídit další komiksy s Green Arrowem, pozor: ty jsou hodně jiné. Tohle je takový trosečnický příběh, co se nese v typicky komiksovém zjednodušení a ohýbání logiky kde se to zrovna hodí, takže o nějakou alespoň jakž takž realistickou survival story se opravdu nejedná. Na jednu stranu to není čistě superhrdinský komiks protože pláštěnek se tu nedočkáme, ale co se týče všeho ostatního tak se pořád pohybujeme v DC superhero mainstreamu.
    Příběh je krásně přímočarý, nejdřív se seznámíme s Oliverem Queenem, z rychlíku zjistíme co je zač, pak bum, zrada, ztroskotání na ostrově. Některé části přežívání a přizpůsobování se jsou udělané vcelku uvěřitelně, jindy až moc zapracuje scénáristická zkratka a Deus ex machina. Během blíže nespecifikovaných časových skoků se z Olivera stane nepolapitelný a se svým provizorním lukem naprosto všehoschopný borec, protože takový Green Arrow musí být, ale ten vývoj tam prostě chybí nebo je moc uspěchaný a nedotažený. Při akčních scénách luk a šípy vyřeší vše, což působí dost divně. Beru tuhle komiksovou logiku když už je hrdina etablovaný, ale když tohle mají být jeho první krůčky a stejně už vše nahned bez problémů zvládá, trochu to ruší a brání se s ním nějak sžít, protože tady je prostě od začátku jasné jak vše dopadne a napětí na nule. I ty dialogy a prozření/vývoj/náprava hlavního hrdiny působí lehce naivně, uspěchaně, protože tak se to prostě čeká, ne proto že by to přirozeně vyplynulo ze scénáře. Ale to je prostě mainstream, a chyba očekávání protože komiks se snažil působit že bude víc syrový a reálnější, ale nevěřte mu to. Berte to jako klasický superhrdinský book, se vším co na něm máte i nemáte rádi. Pak se dočkáte odsýpajícího a svižného příběhu bez hluchých míst, prostě oddychovka s ne úplně tradiční kresbou, na kterou si však zvyknete a která určitě neurazí. V některých kombinacích s barvami to vypadá dokonce hodně dobře. Pro fandy seriálu povinnost, vidět některé inspirační zdroje. Já si to užil i opakovaně a bez nějaké přidané hodnoty, jako akční jednohubce dávám poctivých 7/10
  • PeNNy
    Príbeh síce nie je ktovieako originálny, ale zato je pútavý a veľmi rýchlo odsýpa. Komiks má jednoduchú kresbu, ktorú však výborne dopĺňajú farby, a spolu vytvárajú perfektnú atmosféru celému príbehu. Akcie je dosť, je dynamická a výborne ju podtrhuje aj rozloženie panelov na stránkach. Je fakt, že som príbeh doslova hltal, a nevedel sa od toho odtrhnúť a preto dávam plný počet.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš29.2.2020 19:36DC komiksový komplet #008: Green Arrow: Rok jedna
    S4TW=karl173=já jako shoda při hodnocení tohoto komiksu. Teď už chápu spojitost s GA: rebirth 1 ;) byl jsem celkem překvapenej jak se to fajnove čte a jak příběh odsýpá, nicméně podobně jako říkají kluci říkám i ja: cca po 3/5 dojde ke zlomu a začne přepálená akce, kdy se z Olýho stane superman a je schopnej trefit za letu usti hlavně ákáčka před zmáčknutím spoustě :D všechny hlášky a scény jsou pak totální klišé. Samozřejmě celý ten origin je jedno velký klišé, plejboj, zrada, sám bez všeho, pustý ostrov, přerod, superhrdina, ale sepsany je do uvedené části pěkně, čtivě, zábavně... Uvedená změna nastává, když vyleze Olý po detoxu z Kvýn lodi - to je zlom. ;) Co se týče kresby, Jock se mi hodně líbil v batman all-star: rebirth 1, kde využíval bílý barvy v arktickým prostředí, a to mu slušelo víc než zelená ;) (potažmo fialova, hnědá)... Určitě bych jeho kresbu nenazýval pěknou, naopak patří ke kreslířům, co mají hnusnou "odflaklou" kresbu, až je to nakonec hezký, určitě je originalni a k příběhu sedí, ale úplně odvarenej jsem z ní nebyl. Ještě bych dodal, že to jeho celkem brutální zranění se vyléčilo za neurčitý počet dní. ;) Což zní líp než v rebirthu, kde to snad byl tejden a měl těch zranění víc. Nicméně souhlas, že takovy věci kurví dojem, když si chtěj autoři hrát na vážnost, superman přerod a vše kolem na konci, to už je jen další extrém. V úvodu se mi líbila jedna věta chlápka přes aukce, resp. Její konec: "všichni drogové závislí jsou ti praví hrdinové" :D nebo tak něco, vracet se k tomu nebudu...

    + Retro: :D to je vyloženě píčovina ... Ale když se vám to líbí, tak ok... :) (Mně se teda líbilo jak je chlápek s zeleznyma podrážkama nějak neurčitě zabit elektřinou se slovy cituji : "au" :D )

    Karl rika 3,5*, s tím se by se dalo souhlasit, ale drhne to víc než by mělo, takže on dal 4*, já dám ty 3*
  • SomeOne
    SomeOne8.10.2019 21:52Green Arrow: Rok jedna
    Nic s Green Arrowem jsem ještě nečetl, toto bylo mé první setkání s touto postavou (Ligu spravedlnosti nepočítám), ze seriálu jsem také neviděl ani jeden díl.
    Jako origin slouží tato kniha docela dobře. Je to takové, co asi od většiny originů očekáváte.
    Jako seznámení s touto postavou to moc dobře nefunguje. Kvůli tomu, jak je napsán charakter hlavní postavy, ji nemáte moc šanci poznat. Na začátku knihy tady máme nějakého Olivera a chvíli poté, co ztroskotá, se nám úplně změní a je to někdo jiný, jsou to víceméně dvě různé osoby.
    Kresba je taková nijaká. Pohledy z dálky se Jockovy moc nepovedly, postavy nejdou od sebe rozlišit. Ovšem záběry zblízka jsou úplně jiné, jsou hodně vydařené, detailně zachycují rysy jednotlivých postav.
    Celkově se moc nemůžu rozhodnout, jaké hodnocení tomu mám dát. Jak jsem již psal, jako origin postavy, kterou již znáte, to funguje skvěle, a jako poznání pro vás nové postavy to moc nefunguje.
  • Johny87
    Hodně mě to bavilo, hlavně když jsem fanoušek seriálu a tohoto hrdiny. :D
  • RaggamuffinSVK
    Veľmi kvalitne spracovaný Origin Olivera Queena, a.k.a Green Arrow. Príbeh je poňatý veľmi ne-superhrdinsky a kladie dôraz najmä na transformáciu rozmaznaného miliardárskeho fraceka na dospelého muža z morálnymi zásadami, ktoré si odnesie aj domov. Kresba je veľmi netradičná a prekvapivo krvavá, čo dodáva príbehu dospelosť a vážnosť.
  • MickeyStuma
    Minimalismus v kresbě, minimalismus v textu a přesto svižný a napínavý dobrodružný děj. I zde bylo potvrzeno, že i málo znamená hodně. Při porovnání s klasickým komiksem tradičně na konci knihy, tentokrát z roku 1941, výrazný posun kupředu je až monstrózní. Dobrá práce.

  • matty87
    Origin Green Arrowa šel udělat daleko lépe, než odfláknout na pár stránkách příběh fracka, který ztroskotá na pustém ostrově a ze dne na den se z něj stane mistr lukostřelby. Průměrný komiks, který měl potenciál na víc.
  • mearez
    Za mě teda velký překvapení. Green Arrowovi jsem se vyhýbal strašně dlouho. Přecejen, je to trošku horší Hawkeye, jeto DC, který moc nemusim, ale když jsem to dostal jako dárek, tak jsem se na to vrhnul. A nestačil jsem se divit.
    Překvapilo mě asi úplně všecko. Sice to ze začátku vypadá jako origin Hawkeye a Iron Mana dohromady, ale jak jsem se prokousával komiksem, tak se mi to začalo čím dál tím víc líbit. Kresba byla zajímavá, ale nechápu význam neustálého střídání barev pozadí. Kresba je oproti tomu skvělá, hodí se do prostřeedí opuštěného ostrova.
    Podtrženo, sečteno, jedná se o kvalitní origin komiks, který je pro mě velkým překvapením. Pokud nemáte co na práci tak si tohle přečtěte, nebudete litovat. Za mě 4*.
  • S4TW
    U tohoto komiksu mě potkal méně obvyklý vývoj. Nejprve jsem totiž byl na samém pokraji velkého nadšení. Hodně mě chytla atmosféra, nádech komiksu a hlavně kresba. Celé to působilo jako krásné drama, které popisuje přerod bohatého spratka v superhrdinu. Líbilo se mi, jak se to celé postupně vyvíjelo, především část, kdy je Oliver sám byla nejsilnější a nejlepší z celé knihy. Bohužel zhruba ve 2/3 autoři zjistili, že mají vlastně už jen pár stránek, tak se do toho až moc opřeli a najednou se z Olivera stane téměř hotový bojovník za spravedlnost. Všechno se naučí příliš rychle, respektive on to jakoby už umí, bůh ví jak. Strhne se to v příliš obyčejnou Rambo akci a je to škoda, protože mi přišlo, že zezačátku se příběh budoval trochu jiným směrem. Jo, akce je super, ale tady je to taková pěst na oko, navíc ještě v tom směru, že borec Ollie je tak zkušený Archer, že si může dovolit nikoho nezabíjet a jen tak si je lážo plážo přišpendlovat. Je to hrozná škoda, ač ta akce byla velmi slušná, zábavná, tak mi tam prostě celkově neseděla a byla až moc přehnaná. Nicméně kresba byla pořád výborná. Je vidět, že Jock je ten týpek, který pracoval na mých oblíbených Skalpech (až dělal jen obálky), jeho kresba má totiž dost podobnou, tíživou, dusivou, nepříjemnou, atmosféru. Retro vsuvka byla vlastně docela fajn, ač třeba absurdit se zde samozřejmě objevuje dost. Celkově je to kniha s hodně velkým potenciálem, který bohužel byl lehce zazdění, ale pořád je to velmi slušné, zábavné čtivo-prohlíživo.
  • karl173
    Tahle kniha je opravdovou jednohubkou. Čte se to velmi rychle a svižně a akce tu rozhodně není málo. Dopomáhá tomu i kresba, která je taková jednodušší a s detaily, především v prostředí se moc nezaobírá. Ale to nevadí, protože to vlastně jak jsem již psal dopomáhá ke svižnosti čtení. Zábavnost kniha rozhodně také splňuje a přináší celkem slušný origin. Problém příběhu je ale právě na úkor svižnosti to, že je plný děr. Spoustu věci zde vyplyne tak nějak samo do sebe. Například z opíjejícího rozmazleného fracka je tu z ničeho nic velkolepý hrdina. Žádný přerod v hrdinu zde není. Prostě se jím sám od sebe stane a vše nějak naučí za neznámou dobu na ostrově, která jak to tak vypadá nebyla zase až tak moc dlouhá. To samé nastává když si zlomí ruku. Ta jakoby se mu vyléčila za pár dní. A spoustu dalších hloupostí. Tohle je pro děj velká špatná a dost to kazí na dojmu. Ale jinak i tak se u toho dá dobře zabavit a jako taková jednohubka to rozhodně posloužit dokáže. Retro je tu navíc také fajn a já osobně začínám mít tyhle ochutnávky starého komiksu velmi rád, protože je to nahlédnutí do historie a navíc je to krátké a tak to nečtete jako celou knihu s retrem x hodin. Přemýšlel jsem co dám a opět by se hodilo dát 3 a půl hvězdy. Vzhledem k tomu že to nejde a 3 a půl je víc než 3 tak dám 4 a 70%
  • daon
    Premaznany playboy, miliardar (zeby kopirak Bruce Waynea, ci skor Tonyho Starka?), gratis luk a sipy... No vacsie otrepane klise snad uz ani neexistuje..
  • 159753258x
    Takže, dostal jsem přesně to co jsem očekával. Origin zeleného lučištníka, je tu zpracován skvěle. Je to typický mainstream, který má jednoduchou zápletku a jde si od začátku do konce, po své ose. Seznamujeme se tu s Olliem, ještě jako alkoholikem, milovníkem adrenalinových zážitků a playboyem. Něco se stane, nechci spoilovat co a Oliver se dostane na ostrov, kde se naučí pokoře, uvědomí si jak bezcenný byl jeho život a začíná se bít za ty, co se za sebe sami porvat nemůžou. Víc od toho opravdu nečekejte příběh je prostě to typické klišé, ale velmi zábavné. Kresba u toho komiksu byla opravdu skvělá a nádherně mi jsem sedla, kreslíř boduje. Mínus příběhu spočívá alespoň u mě, v jeho uvěřitelnosti. Týpek s lukem a šípy proti obrovské armádě, no jo, moc nad tím raději nepřemýšlet. Dávám solidních 70% splní to přesně co má, ale zkrátka nic víc od toho nečekejte. Pro fanoušky seriálu Arrow (býval jsem jedním z nich) povinost.
  • JohnyG
    JohnyG25.7.2018 12:02Green Arrow: Rok jedna
    Moc příjemný komiks. Kresba je jednoduchá, ale záměrně - nesoustředí se na detail a tak jsou celé plochy často jednobarevné podle prostředí (žluté na pobřeží, zelené v džungli, modré, fialové apod....). To je opravdu zajímavá práce s barvami a atmosférou. Příběh je nenáročný, přímý a celkem svižný. Jasně, natrénovat tak precizní lukostřelbu, aby se trefil do hlavně, to by trvalo léta. Šípů by musel mít v toulci tak 60 a taky přestřelení lana, na kterém visí kovový kontejner by takovým ručně udělaným šípem asi neklaplo. Ale přes to všechno je to uvěřitelný hrdina, což to se mi líbí. Spratek, který se probral právě včas na to, aby nakopal zadek drogovému kartelu ve slušně akčním podání. Origin Arrowa je ale prostý všech vazeb na další postavy (Black Canary, Oliverova rodina...) kromě jeho tělesného strážce Hacketta. Škoda, že to nebylo delší. Trochu mi vadil skok z ostrova do města, kde by si to zasloužilo víc vysvětlujícího monologu, který nás provázel celým komiksem. Zábavné čtení za plný počet.
  • Komiksum
    Budu opakovat svou recenzi z BBArt edice:
    Komiks na který nedám dopustit, tady začala moje Komiksová cesta (koupil jsem si to protože jsem v té době měl rád seriál Arrow). Diggle je dost kritizovaný za Shadowland, ale myslím, že tady mu to jde velmi dobře. Jde mu vyprávět syrový nesuperhrdinský příběh (občas si ale svou berličku v příběhu najde). Hodně lidí nemá v lásce ani Jocka, jehož kresba se me líbí (nejen v tomto komiksu). Příběh je moc příjemná trosečnická story o přeměně z chlapce na muže (seriál z toho celkem čerpá). Kvůli některým momentům dávám 4*, ale je to super komiks, který mohu doporučit fanouškům seriálového Arrowa. Na závěr chci dodat, že sice se zde jedná o pevnou vazbu, ale nic slavného. Oproti papperbacku co zde vydal BBArt to má osklivější obálku.
  • Komiksum
    Komiksum10.6.2018 13:53Green Arrow: Rok jedna
    Komiks na který nedám dopustit, tady začala moje Komiksová cesta (koupil jsem si to protože jsem v té době měl rád seriál Arrow). Diggle je dost kritizovaný za Shadowland, ale myslím, že tady mu to jde velmi dobře. Jde mu vyprávět syrový nesuperhrdinský příběh (občas si ale svou berličku v příběhu najde). Hodně lidí nemá v lásce ani Jocka, jehož kresba se me líbí (nejen v tomto komiksu). Příběh je moc příjemná trosečnická story o přeměně z chlapce na muže (seriál z toho celkem čerpá). Kvůli některým momentům dávám 4*, ale je to super komiks, který mohu doporučit fanouškům seriálového Arrowa.
  • Fanda
    Skvělý příběh ! Příběh ze začátku nic moc ale poté co se dostane na ostrov tak člověk hltá od stránky po stránku, akce je tu dost a ukazuje se zde že člověk musí vytrpět hodně aby přežil. Kresba je podle mě skvělá a můžu jen doporučit.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 21:08DC komiksový komplet #008: Green Arrow: Rok jedna
    Zajímavě nakreslené, opravdu zajímavě. To je asi tak vše, jinak je to takový jiný typ Batman originu. Další rádoby Rambo co jde s lukem proti helikoptéře. Jako pořád, i v dnešní době má někdo pořád touhu toto opakovat. Vždyť už to máme za sebou a je to už fakt komické. Pokus o nějaký návrat smyslu a znovunalezení se je docela slušný, ale také už to bylo. Suma sumárum, průměrný příběh s nadprůměrnou kresbou.
  • Skot
    Skot mecenáš18.2.2018 18:20Green Arrow: Rok jedna
    Standardní superhrdinský komiks , trochu uspěchaná kresba ,běžná kresba moderního stříhu, scénář trochu kulhá místo posunuje děj nelogicky zvláště v závěru je méně uvěřitelný. Průměr.
  • plus-rovnáse
    Jako veliký fanoušek seriálu Arrow (Viděl jsem všechny epizody, děkuji pěkně.) jsem se pustil do Green Arrow: Rok jedna s chutí, i když až po 10 měsících od vydání...
    Jízda od začátku až do konce, příběh klišé, ale to už je prostě tak, Robin Hood moderní éry, Oliver Queen mi přirostl k srdci, tady trochu míň než v seriálu, ale přece.
    Kresba je skvostná, barevné pojetí od zelené přes fialovou až po hnědou... Mě se Ollie líbí víc s plnovousem než s tím prd-em kolem pusy, kterému se myslím říká "goatee". Ale jinak krása pohledět. Po ohyzdném Dlouhém Halloweenu slast pro oči...
    Konec s porodem trochu ubíjí celou "vážnost", kterou se příběh pokouší nasadit, ale i přes to dávám 5*
  • SimKane
    SimKane4.2.2018 16:48Green Arrow: Rok jedna
    Za mě naprosto úžasný komiks...je to takový ten typický superhrdinský komiks, kde se v jednom momentu prostě luskne prstem a z hladového nafoukance se doslova během jednoho dne stane nový SUPER-hrdina, který se chystá všem SUPER-padouchům pořádně natřít zadky...jo, přesně tohle mám rád. Tohle byl pro mě komiks, který zavinil to, že jsem kromě Marveláckých komiksů začal sem tam číst i něco od DC a zatím toho vůbec nelituji :)
  • Ter
    Paráda, snáď aj ďalší Arrow v tomto komplete bude na tejto úrovni. Za mňa plný počet hviezd už len preto, že to nie je pláštenková odrhovačka :)
  • Mleako
    O Green Arrowovi jsem doteď nevěděl vůbec nic, takže jsem vůbec nevěděl, co od toho čekat. Rok jedna je ale velmi příjemný akční origin se stylovou kresbou (která ale nemusí sednout každému) a má to i určitý morální přesah, který je ale decentně podaný a nedělá z toho patetickou kravinu, jako v jiných komiksech. Za mě spokojenost, ale k dokonalosti tomu ještě něco chybí, takže 4*
  • kaylin
    On příběh komiksu "DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna" není extra originální, ale je dobře napsaný a má drobný přesah nad rámec klasického mainstreamového komiksu. A hlavně skvělou Jockovu kresbu. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/04/1422-dc-komiksovy-komplet-8-green-arrow.html
  • mttra
    V pribehu a jeho jednoduchosti nevidim rozdil mezi hlavni knihou a bonusem na konci,a to bonus ma u mne plus za historii..cekal jsem supr pribeh o tom,jak vlastne Arrow prisel na svet,ale to me vic bavilo cist Robinsona..neurazilo,ale uz vubec nenadchlo,NUUUDA...jedna hvezda navic za kresbu,ta se mi libila...
  • Luigim
    Byla to me prvni seznámeni s tímto hrdinou a mohu říci, že mne pozitivně zaujal. Scénář byl dobrý, přehledný a četlo se to jedním dechem. Co mi vadilo nebo spíše nesedlo byla kresba. Čekal bych u toho vymananější kresbu. Ale někomu to může vyhovovat. Seriál v TV neznám, ale další komiks s Green Arrowem sí pořídím. Retro bonus na konci k tomu není co dodat než super.
  • cyboy
    Arrow mi k srdci nikdy neprirostl a par dilu serialu, ktere jsem videl, se mi taky moc nezdaly, coz moji touhu zkusit Arrowa srazelo jeste vic. Kazdopadne Rok jedna je sice jedno velke klise, ale celkem sympaticke. Urcite nemam po docteni potrebu shanet dalsi dily, ale jako seznameni to beru a jsem za nej i rad.
    75%
  • Norri
    Norri mecenáš31.8.2016 21:57Green Arrow: Rok jedna
    Já jsem odkojený seriálovým Arrowem a byl jsem zvědavý na tento komiksový origin. Největší problém této knihy je podle mě uspěchanost. Všechno se tam odehraje moc rychle a lovem oběda se z Olivera stal neuvěřitelný střelec. Taky to celkem iritovalo, jak vůbec nezabíjel...taková hloupost když po vás jde kartel se zbraněmi a vy jste sám. Kresba není špatná.
  • Kabukiman
    Kabukiman2.7.2016 11:19Green Arrow: Rok jedna
    Docela pohoda. Četlo se to rychle, příběh nenáročnej, což nijak zvlášť nevadilo. Prostě normoš komiks, kterej si nehraje na víc než je a přitom dokáže pobavit stejně dobře jako nějakej ten "zásadní komiksovej book". Klidně bych si koupil i další díl.
  • Fry
    Fry admin24.3.2016 21:21Green Arrow: Rok jedna
    Green Arrow: Rok jedna - Mé první samostatné komiksové střetnutí s Oliverem Queenem a nakonec musím přiznat, že to není až takový průšvih jak jsem původně čekal ... Scénář má tu výhodu, že místy dokáže překvapit i když nepřináší ani nic nového a na Jockovu kresbu se dá velmi rychle zvyknout. Nejlépe z celého komiksu však vychází druhá a pátá kapitola, které přinášejí i něco navíc, ať už třeba boj o přežití, nebo nostalgickou vzpomínku na ponorkovou základnu připomínající dobrodružství starého dobrého Indiana Jonese ... Za mě 3*!
  • jh666
    jh6667.12.2014 17:34Green Arrow: Rok jedna
    Na komiksového Greena Arrowa jsem se těšil od chvíle, kdy jsem zjistil, že u nás vyjde. Takže ho mám po 12 dnech doma a jsem nadšený. K příběhu prostě nemám, co bych vytkl, naprosto famózní. Ať už se jedná o Oliverův opilecký exces, jeho vývoj na ostrově nebo závěrečnou bitvu. Na kresbu jsem si sice musel chvíli zvykat, ale když jsem do ní konečně pronikl, doslova jsem jí propadl. Každému, kdo o koupi uvažuje, vřele doporučuji. Snad to není poslední Green Arrow, který u nás vyšel.
  • jirin
    jirin29.9.2014 14:01Green Arrow: Rok jedna
    Dějově mě to tedy nijak extra neupoutalo a nic ve mně nezanechalo. Kresba Jocka se mi naopak líbila, i práce s panely. Celkově si ale myslím, že slušný průměr.
  • Ricarderon
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš9.7.2014 11:53Green Arrow: Rok jedna
    Komiks přesně pro mě. Pěkný origin, který autoři splácali za několik málo hodin a který nevypadá vůbec špatně. I přes logické lapsy ve scénáři (házení samopalů do moře, brakabrakabraka, při kterém se netrefí jediný z ozbrojenců) se jedná o bezva origin, který si užijí nejen fandové seriálu. Doufejme, že se o Zeleném Šípu dozvíme ze stránek BB/Artu ještě více.
  • mart.in
    mart.in mecenáš20.6.2014 23:29Green Arrow: Rok jedna
    Z Olivera se nějak rychle stal sakra schopný lukostřelec a Bear Grylls, ale chápu, není čas se s tím moc patlat, zbohatlík co ujíždí na adrenalinu se o sebe prostě dokáže postarat. Nevím, prostě mi to celé přišlo až moc málo uvěřitelné, včetně jeho přerodu v bojovníka proti zlu, ale jasně, je to comics, tak co. Seriál neznám, teda samozřejmě vím, že existuje, ale neviděl jsem ani epizodu, takže jsem ke comicsu přistupoval bez jakýchkoliv očekávání. Pravděpodobně už to nikdy číst nebudu, kresba je ale fajn, takže to možná ještě někdy otevřu.
  • Final
    Final mecenáš20.6.2014 07:20Green Arrow: Rok jedna
    V příběhu se překvapivě ani jednou nezmíní nikdo z Oliverovy rodiny, zda vůbec nějakou má, v podstatě jeho civilní minulost je vylíčena hodně zjednodušeně (znuděný milionář). Ani díky čemu je takovým boháčem. Příchod na ostrov je pak uveden v mezích žánru přijatelně, a to i následující šarvátky s kartelem. Lze i přijmout důvody, proč se chce Oliver stát ochráncem slabších po návratu z ostrova. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že scénárista upletl přímočarý příběh bez odboček nebo nedejbože myšlenkových přesahů. V úvodu scénárista Brian K. Vaughan svého kolegu Andyho Diggla za práci na tomto komiksu chválí, a dokonce hodnotí jeho Rok jedna jako obstojný kousek při srovnání s Batmanovským (Millerovým) Rokem jedna. S tím nemohu souhlasit, přeci jen Millerův Rok jedna je pro mě to nej na poli superhrdinského komiksu v DC. S tím se Green arrow Rok jedna rovnat nemůže a zůstává jednu třídu pod ním. Přes všechny moje výhrady má však tento komiks spád, sympatického hlavního hrdinu (který ještě není žádným superhrdinou) a žánru úměrně zajímavé vedlejší postavy. Příběh, ač jednoduchý, umí zaujmout a případné dějové nelogičnosti nejsou zásadního významu. Kresba je pro mě mirně atypická, ale zvykl jsem si a má své kouzlo. Jestli BBArt vydá pokračování, tak jsem rozhodnut si ho pořídit. Hodnotím 75%.
  • luky.kuky10
    luky.kuky1015.6.2014 23:08Green Arrow: Rok jedna
    Po shlednuti prvnich dvou rad serialu Arrow, jsem se neskutecne tesil na precteni comicsu rok jedna. Cekal jsem zapletku z ostrova, stejne jako v serialu, a trosku jsem byl zklamany, kdyz knihu letmo prolistoval. Kazdopadne jsem se dal do cteni a s kazdou nadchazejici stranou me pribeh chytl vic a vic. Na jednu stranu me mrzi, ze se pribeh netoci kolem toho, jak se Olliver naucil svoje schopnosti, na druhou stranu je comics opravdu akcni, a cela kniha ma skvele tempo. Jockova kresba je vyborna a musim rict ze ma hodne povedene detaily. Pekne jsou i vsechny obalky. U me je naprosta spokojenost a skoda ze pokracovani vyjde az za dlouho..
  • yojimbo
    yojimbo1.6.2014 16:30Green Arrow: Rok jedna
    Přímočarý příběh, zajímavá kresba, skvělé barvy. Rozsah je tak akorát, aby origin nenudil. Opravdovou sondu do hlubin hrdinovy duše však nečekejte, scénář klouže po povrchu, bojí se vydat do opravdu temných míst (zacházení s domorodci, drogy a další). Ale má to slušný tah na bránu, za mě určitě spokojenost.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.5.2014 11:05Green Arrow: Rok jedna
    Asi mám slabost pro veškeré počátky hrdinů nebo co... je pravda, že mě to vždy pak po pár dílech omrzí, ale mám-li teď být upřímný (což se snažím být vždycky) a hodnotit komiks čistě v rámci svého žánru, tedy jednoduché DCčkovské akční dimenzi, která je navíc zaměřená na "béčkového" hrdinu JLA, tak musím říct, že je to supr komiks. Odproštěn i od toho všeho, dívaje se na komiks sám o sobě, jsem velmi mile překvapen. Příběh, zápletka, postavy (přes tu tunu klišé, co tam je) - vše mě bavilo. Takový Robin Hood říznutý Robinsonem Crusoem... škoda jen, že z té druhé postavy tam nebylo víc. Má to i jisté nelogičnosti (samotné přežití a neutonutí, nevšimnutí si po tak dlouhé době, že není na ostrově sám, atp.), ale já velkoryse přivírám oči!

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    kaylin26.5.2014 14:18Green Arrow: Rok jedna
    Pokud Green Arrowa neznáte, myslím, že by vám tohle mělo stačit. Je to dostatečně civilní, supehrdinské zde v podstatě nic není, a tak dostáváte něco trochu jiného, něco, co není jen další mainstream. To, že zápletka je podivná a jsou zde nevysvětlené momenty, které jsou prostě jen proto, aby dění mělo správný směr (např. jak se asi Oliver zachránil po výbuchu, jak je možné, že neprozkoumával ostrov více, i když na něm byl dlouho, apod.), to je prostě daň zábavě. Tohle je součást mainstreamu. Nesmíte o něm tak moc přemýšlet. Pořád si myslím, že právě tohle pojetí může čtenářům vyhovovat. Je to akční, je zde rozervaný hrdina, který musí dojít zásadní morální a osobnostní přeměny, aby mohl světu nabídnout něco víc, jsou zde zlí i hodní lidé, postavy, k nimž je možné přilnout a fandit jim. Funguje to. Je to mainstreamová zábava, která vás neurazí. Zároveň je to ale závazek. Bude to chtít víc než jen jednu knihu, aby se nám tenhle hrdina představ Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/642-green-arrow-rok-jedna-70.html
  • Lenny
    Lenny mecenáš21.5.2014 09:18Green Arrow: Rok jedna
    Chlápek s šípem (bez jakéhokoli tréninku) sám zneškodní pašeráky drog se samopaly. Pokud odhlédneme od těch (pro origin bohužel nutných) křečovitých scén, kdy si boháč uvědomí jak mu jde vlastně o něco víc, máme tu docela slušný, leč strašně naivní, akční komiks. Hodnocení mi stále lavíruje někdy mezi 2*-3*.
  • Flash
    Flash mecenáš20.5.2014 23:51Green Arrow: Rok jedna
    Vzhledem k tomu, že jsem neviděl ani 1 díl seriálů,tak nemůžu comics k němu vztáhnout. Nicméně dostávame pěkný příběh a hezký pohled na zrod "Zeleného Šípa". Ze začátku se mi při čtení booku dostalo vzpomínek hry FAR CRY a filmu Pláž.Děj je velice dynamický a přečetl jsem to jako jednohubku. Co je silné na této knize je to,kde se děj odehrává,to mě fakt natchlo.A strašně se mi líbí obálka booku,což se,tak často nestává. Snad se dočkáme pokračování,chtěl bych vidět GA ve městě. Za mě fakt ***** nemůžu jinak. Jedním slovem pecka.
  • Absinther
    Absinther19.5.2014 19:25Green Arrow: Rok jedna
    Jestli to tu čte někdo zodpovědný zevnitř BBartu(potažmo crwe atd).. Jako velký fanda Green Arrowa z hloubi srdce doufám, že u nás jednoho dne výjde nějáká GA klasika, která nebude tak prvoplánově na míru seriálových fanoušků.... Za něco např. ze sérií Green Arrow a Green Lantern by vám komiksáci urvali ruce a ani by jste nepotřebovali seriálovou základnu. Chápu, že je to o penězích a mnohé vydavatelské tahy musí být čistý kalkul, ale GA je jedno z nejstarších a nejdůležitějších DC jmen a je fakt škoda odbýt to u nás tím, že se svezeme na vlně populárního seriálu..... Zkuste prostě pouvažovat jestli by nešlo šáhnout více do historie a vytáhnout něco fajnovějšího(klidně i desítkama let prověřeného)-potěšíte labužníky a dovzděláte komiksovou veřejnost ;)
  • J.T.honza
    J.T.honza19.5.2014 19:01Green Arrow: Rok jedna
    Jako fanda seriálu jsem se na Rok Jedna těšil od jeho lednového oznámení a koupil jej prakticky ihned poté, co v květnu skončila druhá řada televizního Arrowa a ten komiksový přistál na pultech. Ještě předtím jsem mrknul zde na hodnocení (71 procent) a trochu se obával, že jsem se možná přetěšil a nebude to až tak dobré, jak jsem doufal. Ale výsledek se vydařil.

    Kresba sice nesnese nejpřísnější měřítka, dost si pomáhá stíny, které Jocka nenutí kreslit obličeje, ale zároveň se mi líbí, do jakých barevných palet se kreslíř na tématických dvoustranách pouští.

    Dějově asi nejvíc zklame fakt, že tam kromě Olivera Queena nikoho ze seriálu nenajdete. Jakmile se ale prokoušete úvodním rozčarováním a smíříte se s tím, že tahle kniha nebude o ničem jiném, než o životě na ostrově, křivka zábavnosti začne stoupat vzhůru a budete se dobře bavit. Nechci spoilovat ty povedené momenty, tak spíš upozorňuji na některé do očí bijící nelogičnosti - (drobný spoiler) loď na cestu domů si Queen dobrovolně a zbytečně vyhodí do povětří, jindy vyhazuje samopaly, které by mu mohly zachránit život a vůbec tam on i hlavní záporák nějak často umírají a zázračnou náhodou na další stránce zase ožívají. A ani to procitnutí k hrdinství jsem mu příliš nevěřil. (konec drobného spoileru).

    Nicméně - tohle všechno se dá zkousnout a jako celek Rok Jedna svůj úkol, tedy představit hrdinu, plní na solidní čtyři hvězdy. A vzhledem k tomu, kolik fanoušků si seriál získává, teď fakt dost doufám, že české knižní pokračování přijde na trh hodně brzy.
  • jones1240
    jones124016.5.2014 12:23Green Arrow: Rok jedna
    Jako start je to výborný komiks sice s jednoduším příběhem a kresbou která někdy vypadá opravdu ošklivě ale jindy zas krásně ,ale jinak je to svižné,akční,čtivé. Takže za mě rozhodně palec nahoru a doufám že se v česku s Arrowem nevidíme naposled.
  • erik
    erik14.5.2014 12:03Green Arrow: Rok jedna
    Green Arrow ma pozitívne prekvapil. Nie je to superhrdinský komiks (to lukostrelci bývajú málokedy), skôr akčný. Dafoe by sa potešil, ako jeho Robinsona spracuje americký komiksový priemysel. Luk, drogy, finálna megakosička a je to. Ešte aj ženská verzia Piatka pricvála, keď treba. Niekoľko „výpomocných“ scén nemožno neočakávať, ta-tam sú príbehy, kedy jeden borec všetko prestojí a nemá ani škrabnutie, nieto zlomenú ruku. Páčila sa mi aj trošku drsná kresba.

    Som rád, že tu máme ďalší predstavovací príbeh hrdinu z DC. Kam sa hrabe zúfalý seriál.

  • Walome
    Walome mecenáš13.5.2014 23:22Green Arrow: Rok jedna
    Popravdě, čekal jsem větší zázrak. Charakter hlavního hrdiny se ohýbá podle přání scénáristy, v příběhu je příliš mnoho náhod a šťastných okolností. Kresba je fajn, dynamiku to má, jako akční komiks je to určitě dobré, ale čekal jsem víc.
391066174
Četl/a (85)
3DD!3, Alikkk, Babany, Baffman55, blackJag, Blackmoor, Bronn, calvin10, Cemino, Clarkos, ConanVJ, CreepyDragon, Darker, deadpool, desto, Doppelganger, Elnie, erik, ertefol, faster86, Final, Fox01, Foxized, Fry, Garp, hypermlok, invape, Jabba, James, japes, jh666, JohnyG, Joshua_T, Kaaos, Kaluž, kaylin, KdG, Kil-Khal, Killingjoke, Komiksum, Lachvos, lacoste, Ladinek82, luky.kuky10, maravenger, mart.in, Martinb, Mercurio, MignolaMoore, Mike-sh, miuanek, monte walsh, monty.cl, mozzu, namdnas, Norri, Olesh, Ozymandias, Paldini, pearlxjam, pechna, punisher, radimisko, raenius, rewkon, Rezet, robcornick, RudyRod, Schramm, SimKane, Sir_Pete, Skot, Spacecore, Spike, SteveCZ, t0mas, terrordemon, Tomket.Tom, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, VXP, Walome, xflori01, zlejzmrd
(131)
adam.ra, afri, Azbest, Babany, Baffman, Baffman55, BeeSee, blackJag, Blackmoor, bronxik, burzum, calvin10, Cemino, ConanVJ, CSE_AC/DC, D.K.Logic, DAxik, desto, DoctorWho, doophy, Doppelganger, Drekorian, dvoracekpetr1, Elnie, erik, ertefol, faster86, Final, firesnake, Fox01, Foxized, Fry, Godsmacker, grinder, Hamichal, holubdema, Hulik, hyba1991, hypermlok, I.am.geek, invape, J.T.honza, Jabba, Jack043, Jak, James, jendavondra, jerry67, jh666, joehot, JohnyG, JORDY, Joshua_T, Kabukiman, KadetJaina, kaylin, KdG, komik.sx, Komiksum, konous, kucik, lacoste, Lenny, luky.kuky10, maara, maravenger, markic, Martin Buchal, Martin D. Antonín, Martinb, MB, meffis, Mercurio, merhyx, mgeralt, MiDAZ, Mike-sh, mimo_provoz, miuanek, monty.cl, mozzu, mrkirby, Niaz, Nightmare, noMster, Olesh, palo, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, punisher, Qee, Radkos, raenius, rewkon, Ricarderon, robcornick, RodRoder, Rowan, RudyRod, saja, Schramm, SimKane, Sir_Pete, Skot, sleepless, SmoothNCool, Spike, spot, stepan.tichy, SteveCZ, superheroesstuff, suricattaontheway, tacmud, Thongard, Till, Toe, Tomket.Tom, tomntp, Toren, tulipstros, Ukko, Vítek, Vojtěch 393, xflori01, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, Zíďas, zlejzmrd
Chce (12)
Agent24, Azik2586, Braindead, FatMonster, husakpetr93, jajsemviktor, Jáňa, Kiko, Maty48, octobersa, Tabasco, xxaannddeerr
Shání (3)
Clarkos, delta11, FatMonster
Nabízí (5)
Cemino, firesnake, MB, Niaz, SmoothNCool