Koupit
Devět historických událostí, devět nejdůležitějších rozhovorů v dějinách našeho národa, devět předních českých komiksových tvůrců! Komiksový cyklus ČEŠI sleduje historické období od vzniku Československa (1918) až po okamžik, kdy se Československá republika rozpadá (1992). Každý díl je originálním výtvarným zpracováním jedné klíčové etapy moderních dějin naší země.

1. Jak Masaryk vymyslel Československo
2. Jak Beneš ustoupil Hitlerovi
3. Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha
4. Jak se KSČ chopila moci
5. Jak Gottwald zavraždil Slánského
6. Jak Dubček v Moskvě kapituloval
7. Jak z rock‘n‘rollu vznikla Charta 77
8. Jak se stal Havel prezidentem
9. Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

Všech devět dílů vyšlo také souborně v okrasném boxu pod ISBN 978-80-204-4479-0

Scénář
Pavel Kosatík
Art
Vojtěch Mašek
Lettering
Klára Šimečková
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-204-2913-1 (Česká televize)
978-80-204-2913-1 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
385 g
Stran
120
Cena
299 Kč
  • perak
    Česká variace na "Revoluce požírá své děti". Člověku snad ani není líto Slánského, protože i on byl jedním z tvůrců této komunistické mord mašinérie, ale spíše je smutné, jaká doba tady panovala a že pohrobci takových lidí tady u nás mohou nyní spoluvládnout. Ze série Češi snad nejlepší kousek. Jen jsem měl občas problémy s obličeji, kdy jsem si ne vždy byl jist, o kterou postavu se jedná.
  • bimm
    Za me nejlepsi dil z graficke serie Cesi.. Absolutne vystizna depresivni atmosfera tematu, skvela kresba, zvolene prostredky a barvy, libil se mi i lettering, obrazove metafory, casovani.. Doporucuju!
  • ebbe_voe
    Velká přednost komiksu naléhavější a tísnivější atmosféra než epizoda v seriálu, s některými díly Vojty Maška trochu bojuju, tohle k nim nepatří.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.6.2014 10:29Češi 1952 #05: Jak Gottwald zavraždil Slánského
    Mám, co jsem si zasloužil. - nejmrazivější poslední slova před popravou.

    Souhlasím s Landauerem, že jde o nejlepší díl z doposud natočených epizod Českého století. Je to velmi dobře pojaté období, které mě fascinuje a děsí - nejvíce od té doby, co jsem četl Flemingovo Doznání, vzpomínky jednoho ze třech, kteří monstrproces z roku 1952 přežili. Komiks i seriál odkrývá bolševické praktiky a zrůdnosti v celé své nahotě - brutální stalinistickou nelogičnost a chladnou absurditu ala SSSR 30. let, která sahá do vlastních řad a kterou nenajdete ani v nacismu (kosit vlastní lidi, soudruhy, hromadně a "jen tak").

    V seriálu byly i vtipné scény, třeba ožralý Tonda Zápotocký; dokonce mi začalo být líto i Klementa Gottwalda - nejen proto, že ho hraje skvělý Jiří Vyorálek, ale že působil tak trochu lidsky, vystrašeně. Nedivím se mu, já bych si ze Stalina nadělal do kalhot taky a pak se uchlastal. Lidstvo nepoznalo horší kreaturu. Jenže tenhle pohled na Gottwalda je na jednu stranu normální (aneb všichni jsme lidé), na druhou stranu je iluzorní a falešný - asi jako když vidíme zlomeného Bruno Ganze v roli Hitlera ve filmu Untergang. Taky byste mu hodili korunu... hajzlovi. A jak někdo může soucítit s Rudou Slánským, který vlastně všechno tohle pomáhal stvořit a který na tom všem má jakožto generální tajemník ÚV KSČ možná největší podíl? David Novotný ho zahrál taky zajímavě, na historických fotkách vidíme též zlomeného, rezignovaného muže... ale litovat ho?

    Tohle v komiksu tolik neprosvítá skrze onu klasickou surreálnou a to více tady temnou výtvarnou stránku mého oblíbeného Vojtěcha Maška. Komiks zkrátka spojil velmi hutnou tématikou se skvělým výtvarným provedením, kde přitom nejvíce záleží na dialozích a textu. Jediné, co mě vždycky u Maška trochu ruší, je to, že občas nepochopím, kdo zrovna mluví, jak bubliny navazují, nepoznám z obrázku na první pohled, kdo to je... ale to se děje jen málokdy.

    Celkový dojem: 90%
  • Landauer
    Pavel Kosatík napsal vynikající scénář! Ale psal ho pro film. Pro komiks si ho tvůrci upravují, něco vyhodí, něco přidají, je to dokonce přímo požadavek nakladatele, aby komiks nepůsobil pouze jako překreslený film. Komiks jsem ještě nečetl, ale koupím si ho, Vojtův styl se mi líbí. Film jsem ovšem už viděl a nemá chybu! Asi zatím nejlepší epizoda z Českého století.
  • kaylin
    Pavel Kosatík napsal dobrý scénář, ale přece je, bez té kresby by to nebylo ono. Navíc jeho scénář je opět celkem zkratkovitý a mám pocit, že jsou zde zajímavé momenty, které byly prostě jen přeskočeny. Je to docela škoda, protože si myslím, že i ty by stály za znázornění. Komiks se ale v tomhle směru vyhýbá vizuální kontroverzi a násilí. Pořád jde primárně o to, co lidé říkají, jak jednají a co si myslí. Příběh je uveden myšlenkou, že zde vlastně nejsou kladní hrdinové, a je tomu skutečně tak. Vojtěch Mašek pak dodává ještě větší hloubku černobílou kresbou s odstíny šedi, a krvavě trubicovou kresbou, která se prolíná celým sešitem. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/06/654-cesi-1952-jak-gottwald-zavrazdil.html
41231