Autoři komiksu, nebo jejich alter ego, Luc Brunschwig a Cecil, následují doktora Watsona po stopách Sherlocka Holmese. Chtějí objevit skutečnou identitu člověka skrývajícího se za jménem slavného detektiva.

Holmes I
4. května 1891. Sherlock Holmes záhadně mizí ve vodopádech ve Švýcarsku spolu se svým úhlavním nepřítelem, profesorem Moriartym. O několik dnů později je detektivův byt na Baker Street 221b vykraden lupiči. Poslal je tam zřejmě Mycroft Holmes, Sherlockův bratr, který se snaží zničit důkazy 
o Sherlockově šílenství. Mycroft svého bratra podezřívá, že propadl drogám. Sherlockovu smrt proto považuje za sebevraždu člověka, který nemohl snést pomyšlení, že jeho mozek je zničen drogami. Doktor Watson navzdory tomu žádným důkazům nevěří a vydá se po detektivovi pátrat po celé Evropě. Postupně odhaluje tajemství Sherlocka Holmese i celé jeho rodiny.

Holmes II
U Holmesových rodičů se záhada ještě prohlubuje. V dětském pokoji svého přítele Watson objevuje další tajemství. Jaký vliv mohl mít Mycroft na svého bratra Sherlocka? A jak si vysvětlit Mycroftovo tvrzení, že Moriarty, Sherlockův největší nepřítel, ve skutečnosti nikdy neexistoval?

Scénář
Luc Brunschwig
Art
Christophe Coronas (Cécil)
Lettering
Sára Ambrozová
Překlad
Richard Podaný
Žánry
detektivka, dobrodružný, historický
ISBN/ISSN
978-80-87596-28-9 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
230 x 235 mm
Tisk
barevný
Váha
771 g
Stran
80
Cena
320 Kč
Originál
Holmes 1:ĽAdieu a Baker Street, 2:Les Liens du Sang (Futuropolis (2008))
  • davefa
    Krásná kresba, barvy vtáhnou do děje 19. století, zajímavý příběh se zajímavou zápletkou. Jedinou vadou na kráse je dopis, který se opravdu nedá přečíst. Škoda. V druhém díle knihy už je taková korespondence čítelná o poznání lépe.
  • Netorack
    O díle jsem vůbec nevěděl, narazil jsem na něj v knihovně. A až po svých rozpačitých pocitech z "nekonce" příběhu jsem zjistil, že to má ještě další díl. No, budu si muset doplnit. Jinak příběh asi zapadá do mé představy o světě kolem Sherlocka, dívá se na ni zase z jiného úhlu, což se mi líbilo; nečitelný dopis mě naštval, ale snad v něm nebylo nic tak zásadního. Kresba taková normální. Dávám za tři s možností posunout se na čtyři, uvidíme, co se mnou provede další kniha.
  • puml
    Velmi pěkně udělaný komiks s dobrou zápletkou. Stará sídla, těžký nábytek, přítmí v místnostech a záhada Holmesovi smrti... Přesně tak si představuji "starou dobrou viktoriánskou Anglii".
  • trudoš
    Kresba je správně atmosférická a tajuplný scénář jakbysmet, přičemž ten ctí stejnou měrou jak historii postavy Sherlocka Holmese, tak samotné příběhy A. C. Doyla. Originálním způsobem jim přitom dává nový rozměr plný živých a uvěřitelných postav, z nichž ty nejznámější krystalizují do zajímavých podob. Sám Velký detektiv tu pak figuruje jako tajemný génius, nebo nepřiznaný šílenec a je otázkou, k jaké straně se nakonec Luc Brunschwig přikloní. Jen doufám, že se rozřešení všech záhad časem dočkáme, protože děj graduje velmi pozvolna a první dvě alba jen předkládají otázky. Což je asi nejvýraznější slabina téhle série, protože autoři se ani moc nesnaží o nějaké ucelené epizody, ale o jedno epické drama, v němž pravděpodobně zaklapnou kostičky do správných míst až při druhém, komplexním čtení. Snad jediné, co mi skutečně na Holmesově ztvárnění vadí, je přílišná apelace na jeho drogovou závislost, jako by to bylo to jediné, co dělá tuhle klasickou postavu zajímavou pro moderní literaturu.
  • Light
    Takovýhle rytíře jako Louza mám fakt rád. Neměl by se za to Meander ještě třeba pochválit? Ta knížka je celkově skvělá, ale zprasená prostě je, tohle se nesmí stávat.
  • louza
    Kniha Holmes (1854-1891?) ztvárňuje jednu z obsesí vážící se Doylově postavě a jako už mnozí před ní navazuje na Doylův děj po událostech u vodopádu a hrdinově smrti. Po tajemné loupeži v Baker Street se doktor Watson vydává po stopách, které ho zavedou až hluboko do Holmesovy minulosti a na přetřes přichází i myšlenka je-li Holmes vůbec mrtvý. Scenáristicky vyladěné a vyzrálé dílo podtrhuje výtvarné zpracování nacházející se někde na hranici kresby a malby, které svým stylem příběh výborně podkresluje a dokresluje. Pro fanoušky postavy, či dobrých detektivních příběhů jasná volba.

    Technická poznámka : Knize se přihodila nepěkná věc, když během několika prvních stran vypadl český font v psaném dopisním písmu. Je to jistě nepříjemné. Jedna či dvě stránky jsou nečitelné, ale na pochopení příběhu to naprosto nemá vliv. O to víc zamrzí přístup českých "fanoušků", kteří knihu kvůli tomuhle nešťastnému přehmatu, jenž se kromě několika prvních stran v knize ani následném díle už neopakoval s gustem cejchují jakou "zprasenou" i přesto, že jde o jedno z aktuálních evropských děl vydané ve dvoj svazku, ve skvělé technické kvalitě a hlavně originální nezmenšené velikosti! Což je na českém trhu, kde je zvykem vše a zejména evropskou tvorbu zmenšovat na velikost pohlednice dokonalá rarita. Podle mě si takto hysterickou a agresivní reakci Meander nezasloužil a už vůbec ne za takto po všech stránkách výjimečnou knihu.

  • Lenny
    První díl je skvělý, dvojka zbytečně přešlapuje na místě. Za zmršený dopis by Meander zasloužil...
    Recenze na http://www.youtube.com/watch?v=t9ec7i-aPus
  • Light
    Absolutně nechápu, jak si tohle mohli dovolit vydat. Ten dopis v první části je fakt hnus. Jinak příběh na pohodu, kresba moc pěkná.
  • massilia
    Zajímavý příspěvek k dekonstrukcím sherlockovského mýtu, tentokrát v komiksové podobě. Autoři se zde zabývají okolnostmi smrti slavného detektiva a zejména událostmi po ní, abychom se od nich na závěr dočkali překvapivého odhalení, které díky tomu, jak mají autoři sherlockovské univerzum nastudované, nepůsobí nikterak vykonstruovaně. Přes nevelký počet stran je kniha nabitá dějem, navíc velmi napínavým. Hlavním hybatelem samozřejmě není Sherlock Holmes, ale jeho přítel Watson plus další zajímavé známé či neznámé postavy. Dočkáme se i bližšího seznámení s rodinou slavného detektiva. Mezi zahraničními komiksy vydávanými u nás je to zajímavý kousek, skýtající navíc možnost pokochat se francouzským albem ve velkém formátu. Jedinou vadou na kráse je nevydařený lettering v první části - kdy je psací písmo opravdu dosti složitě čitelné.
  • Kapis
    Invape:tak zprasenou a 4*?
  • George Walker Bush
    Souhlas s kaylinem hned v několika bodech: 1. kresba je moc pěkná, ale asi nezaujme každého, 2. dopisové části na počátku knihy se nedají rozluštit a číst, 3. jako celek zaujalo, avšak 4. rozporuplné pocity.

    Sir Arthur Conan Doyle (jak skvostné jméno!) patří mezi ty autory a literární klasiky, které jsem ještě nečetl. Kamarád a znalec jeho díla ho má celého načteného, ale odrazuje mě, že jde sice o průkopníka detektivního žánru, ovšem z literárního hlediska jde údajně vlastně o hrozné sr*čky. Inu, pokud to Doyle chrlil takovým tempem, tak se nedivím. Základní povědomí o Holmesovi samozřejmě mám, ale jistě bych si komiks užil více, pokud bych ho znal lépe. Nevím, co mi uniklo - třeba nic, třeba plno věcí. Je však třeba říct, že jsem se přes místy trochu zmatečnou formu vyprávění nenudil a komiks si s radostí přečetl.

    Celkový dojem: 70%

    P.S. Neví někdo, jestli budou další díly, nebo zdali to už skončilo? (Jakýsi závěr tam je, ale pro mě značně neuspokojivý:D)
  • invape
    tak takhle sprasenou knížku jsem už dlouho neviděl
  • kaylin
    "Holmes" je komiks, z kterého mám docela rozporuplné pocity. Ano, je to určitě zajímavé čtení, a pokud vám Doylovy postavy něco říkají, určitě vás to zaujme, ač možná i v negativním smyslu slova. Kresbě se dá vytknout snad jedině to, že občasné čtenáře komiksu asi nezaujme, stejně jako ty, kteří jsou zvyklí na americký mainstream. Kresba je však ozdobou komiksu, který má bohužel v českém vydání problém. U písma, které je použito pro dopisy, jež jsou v první části poměrně časté, zmizela písmenka s diakritikou. Na ukázkách je uvidíte, ale v knize nikoli. Je to škoda, protože se to pak opravdu těžko čte, a to už jen proto, že samo písmo, jak je upraveno jako psací, je velmi těžko čitelné. Mám z toho komiksu rozporuplné pocity, ale rozhodně nemohu říct, že je to komiks špatný. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/08/730-holmes-1-2-65.html
31012