Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Čím se od sebe liší kapitalismus, socialismus a komunismus? Jak je to opravdu s neviditelnou rukou trhu? Je svobodný trh opravdu svobodný? Co bylo příčinou poslední ekonomické krize? Jaký je rozdíl mezi jednotlivci a podniky? Je lepší škrtat, nebo stimulovat hospodářský růst? Na všechny tyto otázky a celou řadu řadu dalších nabízejí ve své knize srozumitelnou a zábavnou odpověď spisovatel a novinář Michael Goodwin a kreslíř Dan E. Burr. Jejich stručný úvod do dějin ekonomie, finančnictví a hospodářského vývoje od počátků kapitalismu až do současnosti představuje nejdůležitější světové ekonomy a jejich teorie, objasňuje základní ekonomické pojmy a shrnuje dění na americké i mezinárodní politické a ekonomické scéně - to vše jasně, přehledně, s neodolatelným humorem a obdivuhodnou kreslířskou zkratkou.

Scénář
Michael Goodwin
Art
Dan E. Burr
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Jaroslav Veis
Redakce
Richard Podaný
Žánry
historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-7432-492-5 (Paseka)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 230 mm
Tisk
černobílý
Váha
734 g
Stran
304
Cena
299 Kč
Originál
Economix: How our Economy Works (And Doesn't Work), in Words and Pictures (Abrams Books, 2012)
  • Fort
    Fort24.12.2023 13:33Ekonomix
    Jeden z prvních komiksu, které jsem kdy četl a patří mezi mé nejoblíbenější.
  • Netorack
    Netorack27.4.2020 16:13Ekonomix
    Líbilo se mi to hodně, jakožto hrdému absolventovi VŠE mi to ťukalo na různé zapomenuté vzpomínky. Samozřejmě je to silně zhuštěné a zkrácené, ale prostě nejde každou věc rozvíjet, to by kniha nabobtnala na desetinásobek. Ale zásadní myšlenky, které si má každý (a tím myslím opravdu každý) dospělý občan uvědomit, tam zazní. Na konci, musím potvrdit, se na povrch vyderou autorovy subjektivní názory (každý má na názor právo, ale dokud se snažil popisovat vše objektivně, bylo to o řád lepší). Doporučil bych jako povinnou literaturu pro maturanty, jako lidsky podané ekonomické minimum. K tomu nějakou brožuru o finanční gramotnosti a všem by se žilo lépe :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.7.2018 10:05Ekonomix
    Před lety Kapisovo politicky motivované nadšení, po letech otevření knihy a čtení na zadní obálce o tom, kterak knihu doporučuje Erik Best (!), jenž mluví o "selském rozumu", který je potřeba použít. Moje reakce byla vždy stejná - ááá, doprdele. Nicméně nyní mohu s klidem a navzdory očekávání upřímně prohlásit: kniha není vůbec špatná!

    Je třeba říct, že tohle není komiks na jednu pauzu v rámci odpoledne, ale četba na několik dní. Skutečně, kdo má rád "naučné" komiksy typu Jak porozumět komiksu, tak i zde se mnohé a zábavnou formou dozví. Pominu-li skutečně nějaké typicky levicové simplifikace, karikatury připomínající Rudé právo a z toho plynoucí ideologické narativy (viz Lenny), je třeba uznat, že autor předkládá problematiku nejen zajímavě, ale po většinu času i objektivně. Samozřejmě že dogmatický neoliberální pohled a blouznění o deregulaci všeho je utopie. Léčba jinou utopií je však také nonsens. Ekonomie je extrémně složitá disciplína, které nerozumím, a jak přiznává sám autor, komiks bruslí pouze po povrchu (proto si může Best strčit svůj selský rozum do zadele a mudrovat pro svůj prostoduchý fanklub na facebooku). Jako úvod je to však věc povedená, nutící k zamyšlení.

    P. S. Četl tu někdo Urzův Anarchokapitalismus?

    Celkový dojem: 80%
  • choze
    choze21.11.2016 11:08Ekonomix
    Nejsem ekonom a netuším nakolik se Ekonomixu opravdu daří ekonomiku postihnout, každopádně jde o zajímavé (byť ne zrovna odpočinkové) čtení se sympatickou karikaturní kresbou. Víc takových naučných komiksů o navenek nudných a naproniknutelných, ale důležitých tématech a oborech.
  • louza
    louza22.12.2015 22:44Ekonomix
    Jisté je, že ze znalostí z Ekonomixu státnice z Ekonomie rozhodně neuděláte. Na nějakou základní látku se tady sice narazí, ale jen velmi heslovitě. Někdy až anonymně. Například Phillipsovy jsou vysvětlené, ale ne pojmenované. Většina tradičních ekonomických témat úplně chybí. Na rozdíl od Samuelsonů a Holmanů se kniha spíš než naučit snaží zasadit ekonomiku do historického rámce a některé zlomové body okomentovat. Snaha je to hrdinná, ale i přes hodně srozumitelně řečených zásadních myšlenek se daří jen z části. Zmapovat dějiny optikou ekonomie chce boužel mnohem větší prostor, než rozsah, který měl autor k dispozici. Proto jsou občas i zásadní věci brané šmahem a poslední část týkající se součastnosti může přijít čtenáři moc politicky vyhraněná. Přesto jde o zábavnou a poučnou hříčku, kterou lze i bez znalosti problematiky určitě doporučit. Koho baví knihy typu "Jak rozumět komiksu", rozhodně si jí užije.
  • sedw
    sedw5.7.2015 00:04Ekonomix
    Výborný komiks o ekonomii, o jejích dějinách a fungování. V podstatě mu nemám co vytknout, bohužel však nejsem uplně cílová skupina. Komiks je velmi dobře zpracovaný, jedná se však o komiks edukativní a proto mi u něj chybí to hlavní - neodreaguji se u něj, jak u komiksu očekávám. Jedná se o podobný případ jako u Komiksové historie světa, tam jsem byl však spokojený více, protože historii jsem vždy zbožňoval. Tak tomu v případě ekonomie není a proto musím s hodnocením dolů.
  • flipflop
    flipflop28.6.2015 18:56Ekonomix
    Moc pěkně zpracované dějiny s provázáním na ekonomické souvislosti ve světě. Mě konec levičáckej nepřišel, spíš naivní, myslet si, že se situací něco zmůžou voliči (prostý lid).. I když rádoby vzdělaní ekonomičtí vysokoškoláci asi těžko ;-)
    Mimochodem, máte tam také dvakrát strany 81-96, nebo mám raritku jen já?
  • Lenny
    Lenny mecenáš2.3.2015 11:26Ekonomix
    Souhlas s předchozími recenzemi - komiks stručně a jasně prezentuje dějiny ekonomie, akorát ta poslední část je děsně levičácká.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin26.2.2015 21:44Ekonomix
    Dávám čtyři čuráčky z pěti. Ale jen že seš to ty, Kapis a že mám ráda Gonicka. Vyvolalo to ve mně lásku k drobným podnikatelům a ještě hlubší nenávist k Babišovi, zmetkovi jednomu korporačnímu. A konečně chápu, proč je francouzský zdanění bohatých dobrá věc! Jenže já byla socan a bolšán dycky... ach to Švédsko! Ale co, i Bavorsko by mi stačilo!
  • Kapis
    Kapis mecenáš6.2.2015 20:10Ekonomix
    Ale puso nežárli dyť víš že jsem jen tvůj;)
  • Kabukiman
    Kabukiman4.2.2015 20:40Ekonomix
    Koupeno a přečteno... Něco málo ekonomie jsem sice na VŠ absolvoval - makro a mikro v prváku, ale nebyl to můj obor,tudíž to bylo jen o tom naučit se nějak na projití, vypustit to z hlavy a jít dál...Takže o ekonomii toho nevím dost na to, abych mohl posoudit obsah. Subjektivně ale musím říct,že se mi to líbilo a jsem rád,že jsem si Ekonomix koupil.
    Dokonce jsem zjistil, že jsem bolševik. Jednak mi to vysvětlil tady Invape a pak jsem si také na konci pročítal ty jednotlivé termíny a líbil se mi socialismus, který říkal, že je to "ekonomická aktivita podnikaná ve spolupráci s ostatními a nikoli v soutěži s ostatními." V podstatě to docela koresponduje s mojí utopickou představou, že je svět krásné místo, kde se lidi nevraždí, nenadávají si na internetových forech jak nepříčetní, neokrádají jeden druhého a všechny holky mi na požádání daj. Ostatně spolupráce vždycky vedla k lepším výsledkům než soutěživost (četl jsem to nedávno v nějaké knížce:), takže jsem v podstatě letos zjistil ke svému velkému údivu, že jsem 1, pravicový extremista a islamofob, protože nemám rád víru která hlásá že bude dobře,když mi nějakej fousatej idiot prořízne krk a pošle to pro obveselení na youtube. A pak 2, že jsem socialista...
    Ale co, třeba budu mít za rok zase nějakou jinou společenskou nálepku a nebo budu na youtube, tak na to kašlu...:) Každopádně tenhle komiks rozšířil mé skromné obzory. Do ekonomie bych se jen tak nepustil, protože mě nebaví,takže tohle byla stravitelná forma jak do sebe nasáknout trošku té ekonomie a netrápit se u toho...takže jo...dávám pět hvězd.
  • Kapis
    Kapis mecenáš30.12.2014 15:43Ekonomix
    no, invape jako vysokoškolsky vzdělaný ekonom tvrdí (v pipndárně), že je to socialistický blábol. Taky mám pár semestrů ekonomických předmětů a i když jsme je trávili spíše v hospodě, někdy jsme tam přece jen museli přijít, a tvrdili nám tam to samé. Je jenom jedna správná cesta, že co netvoří zisk je třeba zlikvidovat, že soukromý vlastník se vždy postárá líp o majetek než stát, proto je třeba přimhouřit očko, že to ukradl, ZISK jenom ZISK atd..., jsou to dva nesmiřitelné světy, které se nikdy nedomluví po dobrém na ničem. Každý ať si dělá ale názor sám, podle mně zkrátka není v pořádku např. že cca 5% lidí na světě vlastní cca 70% veškerého bohatství - a na to hned vyskočí studovaní ekonomé a budou řvát, že jedině tak je to v pořádku a že jsem bolševik. No jo no... felis to celkem taky pěkně popsal.

    Kakubiman: myslím brácho, že mezi tu altruistickou společnost na Wall St. po přečtení asi nepronikneš, ale čte se to samo, nebál bych se toho jestli se ti líbil Gonick. O protiamerické rozvášnění ani tak nešlo, ona ta kniha je sama dosti (a trefně) kritická k americkému vedení světa. Ono to je pak samosebou pro někoho bolševickým blábolem.

    Draco: Drahá milá, zkraje musím říct, že jsem rád, že ses tu zas objevila po dlouhé době a s lítostí musím konstatovat, že už jsem dlouho neviděl tvoje kozy;) Taxnad v Crossu příští rok to vyjde, no a teda speciálně kvůli tobě asi budu příště formulovat zhruba nějak ve stylu: "dle mého subjektivního názoru je to první kniha o ekonomice, z které ji možná lze pochopit a jsem přesvědčen, že se u ní nedá nudit."
  • invape
    invape mecenáš21.12.2014 17:04Ekonomix
    Jako vysokoškolsky vzdělaného ekonoma mě to neoslovilo. Ale chápu, že bolševikovo srdíčko zaplesá.
  • felis
    felis mecenáš3.12.2014 18:23Ekonomix
    Nejsem si jist, jestli jsem četl to samé co Kapis, každopádně se jedná o zajímavě podané dějiny ekonomických teorií a i to makro a mikro tu trochu líznem. Základy ekonomického myšlení zábavnou a přístupnou formou. Autor se věnuje všem hlavním ekonomickým proudům a uvádí na pravou míru i spoustu zkratkovitých informací, které kolují o některých ekonomických velikánech. Kniha je psána s nestranností, kterou autor odhazuje až v posledních kapitolách (ve kterých se věnuje také poslední ekonomické krizi a současné Americe), kde se z něj vyklube zastánce Paula Krugmana, což ale u takovéhoto comicsu nijak nevadí. V popisu moderních dějin se autor možná až příliš věnuje USA na úkor zbytku světa, což je ovšem pochopitelné vzhledem k tomu, že je Američan a kniha je určena primárně pro americké publikum. Ze všech těch naučných comicsů které u nás vyšly, je tohle určitě jeden z nejlepších a nelze jej než doporučit.
  • Kapis
    Kapis mecenáš3.12.2014 10:31Ekonomix
    Nemůžu jinak než hodnotit maximálně. A to nejenom kvůli nepřehlédnutelné podobnosti s úžasnou Gonickovou “Komiksovou historií světa“. Nevím, jestli je třeba něco moc dodávat, ale jako vždy musím, přičemž upozorňuji, že se bohužel neobejdu bez pár vulgárních výrazů, za což se předem neomlouvám. Myslím si, že by si tohle měli přečíst všichni, už jen proto, že je to první kniha o ekonomice, z které ji lze pochopit a nedá se u ní nudit. Je taky samosebou o politice, protože to jsou spojené nádoby. Hlavně by si ji ale měli přečíst ti, co mají např. rádi Kalouska (opravdu jsou i takoví, ač se tomu mozek zdráhá uvěřit). Z knihy je zcela zřejmé, kam celý náš "svobodný" západní svět směřuje. Téměř veškeré bohatství se kumuluje v rukou 1% lidí, kterým to samozřejmě dává moc i politickou a tito si pak upravují legislativu tak, aby k hrnutí ještě většího bohatství na svou hromadu nestálo nic v cestě, vlastní média, kterými vymývají mozek většině populace, kterou krmí hloupostmi a odvádějí pozornost od svých špinavých machinací. A to není zdaleka všechno! Autor je Američan a proto velmi pečlivě sleduje především americkou politiku a ekonomii (ale nenechává nit suchou ani na Británii, Rusku a Číně). Ono se to týká ale celého světa, protože americká politika a ekonomika ovlivňuje celý svět a je mu nevybíravě vnucována. Kdo se ji postaví, je samozřejmě hned Hitler (Husajn, Ahmadínežád, Kaddáfí, Asad, Putin). Dovolím si tady trochu větší odbočku a zacituji historika Roberta Kvačka, kterého se v jednom rozhovoru ptali:

    „Místo aby se politici radili s historiky, spíš zaznívají vulgární primitivní paralely - každou chvíli je něco "Mnichov" a někdo "Hitler"".
    RK: „To je nejenom neoprávněná paralela, ale je to ještě vážnější. Víte, nazvat někoho Hitlerem znamená exkulpovat Hitlera. Hitler byl masový vrah desítek miliónů lidí, to nemá srovnání, a když ho někdo přesto použije, tak nejde ani tak o tu osobu, kterou k Hitlerovi přirovnává, ale o Hitlera samotného - jde o to, že Hitlera zbavuje viny".

    Celý “náš“ svět pak přebírá se slepou poslušností americké ekonomické modely, které jsou primárně vytvořeny pro bohaté, jako malinký příklad z knihy, který měl platit i u nás, mě napadá návrh poslední pravicové vlády, ve které byl Kalousek ministrem financí – chtěl osvobodit od zdanění dividendy. Naštěstí se to zarazilo, ale je zaznamenáníhodné, že i když ten zjeb už prakticky nemá žádnou oficiální politickou moc, média ho jsou furt plné. Jedním z dalších zásadních poznatků je skutečnost, kterou také spousta lidí vidět nechce - že zisky jsou soukromé, ale ztráty jsou socializovány a musí je zaplatit všichni. Ti nejmocnější a nejbohatší vždy křičí po deregulaci a minimálním státu, pak ale většinou jako první natahují ruku k tomuto státu, když kvůli vlastní hamižnosti mají být ve ztrátě. Vezměme si takového zkurvysyna Bakalu, velkého knížecího kámoše - dostal v podstatě zadarmo podvodně od Zemanovy levicové vlády OKD, za těch 10 let vyvedl cca 60 miliard Kč, rozporcoval to, a co šlo rozprodal, zadlužil, a když se jeden rok má dostat do ztráty - zavřít, zrušit, necháme to běžet, jen když pomůže stát. A ještě se najdou lidi, kteří ho obhajují, vždyť je to pan bezúhonný podnikatel. Hovno! Je to rakovinový vřed a neštěstí našeho MS regionu, který je schopen cenzurovat i televizi, kterou musíme všichni povinně platit. Ale věřím, že už mu v pekle strouhají pěkný kůl, na který ho napíchnou.

    No, na to, že jsem si ze začátku položil otázku, zdali je třeba něco dodávat, jsem se docela rozjel, takže už to utnu, protože tato kniha je přímo pokladnicí, ze které by se dalo dlouho ukazovat na spoustu reálných příkladů, s kterými bohužel máme hodně málo možností bojovat, takže nakonec jen:
    VÝBORNÁ ZÁLEŽITOST, VŘELE DOPORUČUJI, VŠICHNI SI TO PŘEČTĚTE, TŘEBA SE ZAČNETE NA SPOUSTU VĚCÍ DÍVAT TROCHU JINAK!!!!
  • kaylin
    kaylin14.11.2014 08:49Ekonomix
    Nemůžu jinak než hodnotit maximálně. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/11/785-ekonomix-100.html
91311
  • Kabukiman
    Kabukiman1.3.2015 10:46Ekonomix
    Tak to je nečekaný zvrat,tolik čuráčků jsem nečekal!:D :D :D
  • andre
    andre mecenáš6.2.2015 07:44Ekonomix
    Chlapci, trošku se s těma výlevama srdcí a nábíkdám k sexu kroťtě. Toto je seriózní fórum;-)
  • Kabukiman
    Kabukiman5.2.2015 19:08Ekonomix
    Kapis- sice bych byl asi raděj, aby mi to o sympatii napsala Draco a ne nějaké moravské bolševik, ale na druhou stranu, jak se mezi náma bolševikama říká: "Proletáři všech zemí spojte se!" :D
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.2.2015 10:02Ekonomix
    jak říkám, Kakubiman jsi mi stále sympatičtější, toš vítej v klubu bolševiků;)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš7.1.2015 11:54Ekonomix
    to Kapis: po delsi dobe si tady ctu prispevky a moc pekny Kapisku. Tohle si mozna i koupim;).
  • Kabukiman
    Kabukiman27.12.2014 10:24Ekonomix
    No toho se právě trošku bojim, že se u dvacáté stránky zaseknu a nebude se mi to chtít znovu otevřít ani když si dám jako záložku obrázek prdele Kim Kardashian....
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin26.12.2014 20:26Ekonomix
    "je to první kniha o ekonomice, z které ji lze pochopit a nedá se u ní nudit", Kapis, tos nadsadil. Já ji odložila už asi po dvaceti stranách a ani dvouhodinovka volnýho času ve vlaku po dočtení Podhorské vesnice od Božky Němců mě nepřiměla si to znovu otevřít. Zkusím ji dnes trochu navlhčit ve vaně, nebude-li po takovém zásahu tahle sušenka krapítek stravitelnější.
  • Kabukiman
    Kabukiman25.12.2014 19:30Ekonomix
    Do tohodle komiksu se mi po prolistování v obchodě moc nechtělo, ale když tady čtu další Kapisovo protiamerické rozvášnění, tak do toho asi půjdu taky :D Třeba se z toho komiksu naučím dost na to, abych se také dostal do té elitářské zbohatlické party vlků z Wall Streetu, která tolik rozčiluje všechny Kapise světa :D Doufám jen, že nebude uplné utrpení to přečíst do konce. Ekonomie přece jenom není Batman :D
  • felis
    felis mecenáš24.12.2014 09:46Ekonomix
    To máš těžko. Pro někoho je bolševikem každý, kdo nemasturbuje nad sebranými spisy M. Rothbarda (čili 99% všech ekonomů). Pro někoho jiného je to zase těžká urážka, za kterou se dává do držky, čili s označováním jiných lidí (které vůbec neznám) za bolševiky bych raději šetřil. Každopádně jedna hvězda tomuto komiksu svědčí spíše o jistém radikalismu autora komentáře, asi jako když Kapis hodnotí Zprávu o 11 září ;). Ta kniha si klade za úkol seznámit čtenáře s ekonomickými dějinami a poskytnout náhled na základní ekonomické teorie a to se jí daří. Goodwin sice ke konci trochu ujíždí, ale sám v těch místech poctivě upozorňuje, že to co píše je kontroverzní a ne každý s tím bude souhlasit. Shodit kvůli tomu celou knihu mi příjde zvláštní.
  • Kapis
    Kapis mecenáš22.12.2014 11:28Ekonomix
    invape: předpokládám, že bolševik je každý, kdo nenosí placku "VOLÍM KARLA" ;)
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.12.2014 07:22Ekonomix
    felis: :) máš pravdu, já jsem se zaměřil až moc na dva zcela konkrétní případy z poslední části knihy, protože mě zrovna udeřily do očí, vzhledem k tomu co se u nás děje(dělo).