Koupit
Obsahuje komiksy:
Safírová stezka - Jiří Macek, Marko Čermák
Tom a Péťa - Miloš Zapletal, Jiří Macek, Marko Čermák
Záhada Smaragdového jezírka - Wabi Ryvola, Marko Čermák

Vyšlo jako 6. publikace ze série Klasické komiksy Marko Čermáka.

Scénář
Jiří Macek (Čiksika), Jiří Ryvola (Wabi), Miloš Zapletal
Art
Marko Čermák
Žánry
dobrodružný, klubácký
ISBN/ISSN
978-80-87875-04-9 (Václav Vávra)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
594 g
Stran
64
Cena
280 Kč
  • Ivan Kucera
    Trojitá porcia táboráckych komiksov, ktoré prvý raz vyšli v 90. rokoch v rôznych časopisoch. Okrem žánru majú spoločného ilustrátora, legendárneho Marka Čermáka. Hoci mám pre podobné projekty retro slabosť, tentokrát nemôžem ísť na 4*. Som rád, že to konečne vyšlo súhrnne v jednom zväzku, ale nemôžem s čistým svedomím povedať, že ma to strhlo. Je to milé a fajn, ale treba povedať, že v tom období vznikli proste aj výdatnejšie komiksy podobného zamerania. Najviac sa mi z trojice komiksov páčil posledný, najkratší. Mal jednak čarokrásnu výpravu (jazero uprostred lesov), jednak sa mohol pochváliť celistvým dejom a jednak mi predsa len pripadal trochu temnejší a dospelejší. Naopak, scenáre predchádzajúcich dvoch sú epizódne, čo ma nebavilo. Niektoré zápletky boli fakt poňaté z rýchlika. Zaslúžili by si oveľa väčší priestor. Na tak malom priestore nemajú šancu, keďže sa ani poriadne nezačnú a už šprintujú do finále (ale pri zahrabávaní výkalov som skoro spadol zo stoličky, to priznávam). Rušila ma aj slovenská pasáž, ktorá je plná gramatických šialeností („daaký“ namiesto „dajaký“ alebo veta „Poznáte Vlado Mihalca?“) a samozrejme Slováci sú v nej líčení ako muži, ktorí si bez plnej fľaše domácej pálenky za volant tatrovky nikdy nesadnú. Palec hore za kvalitné úvodné slovo, ktoré nás uvedie adekvátnym spôsobom do témy (čo, kde, prečo, kedy). Inak je to taká vtedajšia klasika s výchovno-edukačným apelom: táborenie, lesy, rieky, jazerá, stavanie táborov, odvaha, statočnosť, priateľstvo, ochrana prírody.
  • Palebras
    Safírová stezka byla fajn. Čtrnáct dílů obsahující dobrodružství chlapecké party a jeden provázaný příběh, který se svižně četl, obsahoval safíry, trilobity, táboření a mnoho dalšího. Příhody Toma a Péti nebyly také vůbec špatné, ale původní provázanost s Příběhy Starého vlka, které zde obsaženy samozřejmě nebyly, vedly k lehkému zmatku kdo je kdo, jaké jsou čí úmysly a ničemu nepomáhala ani zkratkovitost jednotlivých příběhů. Ale i přes mírné otazníky vyvstvávající v mysli během čtení, jsem se dobral konce a musím říct, že jsem si jejich příběhy také užil. Záhada smaragdového jezírka byl příběh nejvíce dobrodružný, tajemný a zajímavý, avšak samotné rozuzlení patřilo k těm slabším. Nicméně opět velice povedená sbírka příběhů, kterým dominuje kresba pana Čermáka.
  • Darth Raelchi
    Taky docela silná sbírka, ale moc jsem se nedokázal čtenářsky ztotožnit s příběhem Tom a Péťa. Postupně jsem se k tomu nějak dostal, ale zkratkovitost a nepropojení jednotlivých příběhů mě občas mátla a víc mi to přišlo, jako "zakopli" jsme o dobrodružství, zatímco lelkujeme, aspoň ze začátku to tak působilo. I ten jejich oddíl mi tam nějak nezapadl, oč tam šlo, kdo je vede, trochu zmatek a pár věc nevyřešených, viz RR. Safírová cesta je krátké a příjemné dobrodružství, které krásně jede a kresba to jen podtrhuje. Podobně je tomu u Záhady Smaragdového jezírka, až na občasné zmatky při čtení, to bylo také příjemné dobrodružství. Kresba v pohodě, bavila mě, někdy méně, někdy více.