Koupit
PŘED STRÁŽCI, „předkračování“ nejlepšího grafického románu je konečně tady! Co jen Adrian Veidt neudělá, aby se stal nejchytřejším mužem světa? Jaké oběti nepodstoupí? Koho neodstrčí z cesty? Před strážci: Ozymandias je nepřikrášlený portrét člověka, jehož altruistická touha napravovat zkaženou planetu by ho mohla stát jeho lidství.

Prokletí karmínového korzára je hrůzný příběh o prokletém pirátovi, který je protikladem k nezapomenutelnému, temnému protějšku z původních Strážců, „Příběhů černé lodě“.

Dolarový Bill vznikl jako koncept, filmový maskot pro oblíbenou finanční instituci. Ovšem když jeden pokus o zviditelnění zajde dál, než by si kdy představil, stane se tento herec větším hrdinou, než by předpokládal.

Legendární scenárista Len Wein (Bažináč) s proslulými výtvarníky Jaem Leem (Temná věž od Stephena Kinga), Johnem Higginsem (Hellblazer) a Stevem Rudem (Nexus) odhalují doposud neznámé dějiny světa PŘED STRÁŽCI!

Obsahuje sešity série Before Watchmen: Ozymandias #1-6, Crimson Corsair a Before Watchmen: Dollar Bill #1

Vyšlo v brožované, limitovanější pevné vazbě s přebalem (500ks) a extra limitované pevné vazbě s přebalem, speciální verzí obálky, číslované s certifikátem (100ks).


Scénář
John Higgins, Len Wein
Art
John Higgins, Jae Lee, Steve Rude
Lettering
Ludmila Nussbergerová
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
retro, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7507-035-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
720 g
Stran
256
Cena
499 Kč
Originál
Before Watchmen: Ozymandias / Crimson Corsair (DC Comics)
Varianty
Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár (paperback) (2014)
Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár (pevná vazba) (2014)
Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár (limitovaná edice 100ks) (2014)
  • hroubek
    Tak už mám poslední díl za sebou a mohu říci, že tento projekt nebyl zbytečný. Čekal jsem více, nicméně jsem dobře bavil a jedná se o dobré příběhy a komiksy, které hezky rozšiřují svět Strážců.

    Ozymandias - Dlouho mi trvalo, než jsem si k této postavě našel cestu. Díky této části pochopíte, jak Ozymandias uvažuje, co je pro něj důležité a kým opravdu je. Ono být nejchytřejším mužem na planetě není žádná výhra, když vaši planetu můžou každou chvíli zničit jaderné rakety nebo modrý bůh, který zapomněl na lidství. Scénárista Len Wein se snaží vykreslit Adriena, tak jak by se sám vykreslil, kdyby mohl. Pokorný zachránce světa, jenž se nebál ušpinit si ruce a zabíjet "pro dobro a celosvětový mír". Wein hodně vychází z Moorova komiksu a vyplňuje prázdná místa případně lehce rozšiřuje daný mýtus o Ozymandiasovi. Z mého pohledu hodně povedená záležitost, která má suprovou kresbu. 8/10

    Karmínový korzár - Tohle mi dost sedlo a užil jsem si to. Bohužel tato část má jednu chybu. Je to strašlivě moc ukecané a místy nepřehledné. Naštěstí po příběhové stránce je to moc dobré a samotná kresba se k tomu hodně hodí. Scénárista John Higgins odvedl velmi dobrou práci a dost se mi líbila ironická pointa. 7,5-8/10

    Dolarový Bill - Hezká jednohubka na závěr, která ukazuje, co znamená být hrdinou ve světě Strážců. I když se bude snažit sebe více, činit tolik dobra kolik zvládnete, stejně se vám to nějak zle vrátí. Protože je to celý hnusný vtip, který pochopíte až když je konec. 7,5/10
  • Norri
    Ozymandias

    Ozymandias rozhodně nepatří k mým oblíbeným postavám. Po pravdě jsem na jeho příběh byl zvědavý nejméně. Když jsem se ale pustil do čtení, tak mě na první pohled zaujaly dvě věci. Ta první je legendární scénárista Len Wein, který mimo jiné dělal editora Alanu Moorovi a Davovi Gibbonsovi když dělali původní Strážce. To byl příslib dobrého scénáře. Druhá věc, která mě zaujala, byla kresba, protože ta na mě na první pohled křičela Jae Lee. Jeho styl je nezaměnitelný a jeho kresba Sentryho se mi hodně líbila.

    Nakonec ale scénář nenaplnil všechna má očekávání. Většinou nepřináší nic nového a jen ukazuje události, které už byly nějakým způsobem vyprávěné. Tady jsou ale vyprávěny podrobněji, anebo je vidíme z Ozymandiasova úhlu pohledu. Z pohledu nejchytřejšího člověka na světě, namyšleného psychopata bez špetky empatie (jak jsem říkal, nemám ho rád). Zajímavé je, že Weinovo vyprávění neobsahuje jenom události z původních Strážců, ale také z příběhů jiných postav ze série Před Strážci. Weinův příběh proto působí jako “temná strana” celého tohoto vybudovaného vesmíru. Jako by vám najednou někdo vyprávěl všechny ty historky z natáčení a drby ze zákulisí, které jste ještě neslyšeli. Všechno, co vám doposud mohlo chybět do skládačky, vám tady Ozymandias ve svých pamětech vysvětlí. Vlastně ne, on se tím pochlubí. Zpočátku mě to moc nebavilo, ale postupně jsem to shledal zajímavým. Hodně tomu pomohla velmi atmosférická kresba a barvy.

    Karmínový korzár

    Čekal jsem, že příběh Karmínový korzár bude spjatý s komiksem, který si ve Strážcích čte u novinových stánku mladý klučina. Proč jinak by tady ten komiks byl? Myslím si, že ta spojitost je jen symbolická. Jde o dobrodružný, až hororový, pirátský příběh, který byl vyprávěn několik měsíců po dvou stránkách v sešitech série Před Strážci. Tady ho máme celý najednou. Tím, že ho máme koncentrovaný, tak je docela ukecaný se spoustou vypravěče. Přesto jsem si to náramně užili. Asi i proto, že je to úžasně nakreslené Johnem Higginsem - koloristou původních Strážců.

    Dolarový Bill

    Krátká historie krátkého života Dolarového Billa. Je to docela ironické a vyprávěné s nadhledem. Pěkná dekonstrukce superhrdinského žánru.
  • maravenger
    „Ozymandias: Viz dílo mé, mocný, a zmar tě zdolá! Super autobiografie, životopis a odhalení týhle zásadní postavy, kde je ego a touha spasit svět na prvním místě. Kresba vystihovala děj, ale postavám Ozymandia, nebo Komedianta, těm ubrala, myslím dost. Karmínový korzár: dobrodružný příběh, atmosféra a hororové vyprávění přebíjí celkové vyznění. Kresba ale parádní a konečná pointa zatracení nakonec vyrovnala hodnocení. Dolarový Bill: příjemná tečka na závěr. Filmový maskot, který ani netušil jakou ikonou se v budoucnu stane a sám tak nějak nevěděl proč je vlastně ,,Minuteman,,. Krátký, výstižný old school komix. Nakonec mi přišlo dost líto, že se tenhle plakátový hrdina, nemohl víc projevit. “
  • trudoš
    Opět zklamání a to jsem na závěr čekal výraznější vzpruhu. Ani jeden z příběhů bohužel nepředstaví vůbec nic nového, naopak často odkazuje na věci již dříve řečené, takže pro jejich rozklíčování musíte buď žhavit šedou kůru mozkovou, nebo šáhnout po předchozích svazcích. Komiksy jsou přitom perfektně nakreslené, což je asi jediná úlitba jinak nevýraznému scénáři. V případě Ozymandiase je zajímavý pouze popis jeho vzestupu a ztráty lidskosti. Od určitého momentu však už jde jen o rekapitulaci známých událostí, bez jakéhokoliv zvratu, překvapení či pointy. A Karmínový korzár je stejně psychedelická dobrodružka jako Černý pirát v původních Strážcích. Takové hezké připomenutí Poeova Arthura Gordona Pyma, ale že bych z toho řičel nadšením, to říct nemohu. Na můj vkus totiž vyprávění postrádá smysl i pevnou půdu pod nohama. Závěrečný Dolarový Bill je pak jen nostalgickým portrétem muže, který se stal hrdinou proti své vůli a to cestou reklamního maskota. Trochu zbytečná druhá tečka na konec.
  • Darth Raelchi
    Tohle mi asi přijde jako nejsilnější kniha ze všech 4 a přitom je vlastně rozmělněná. Ozymandias je klasická série, naštěstí o 6 sešitech, ale Korzár vycházel po 2 stranách v sešitech všech Před Strážců a Dolarový Bill je fakt jednohubka, která zase jen nastřelí něco, ale ve finále nic extra, i co se kresby týče. Přesto všechno mi tato kniha opravdu nejlíp četla. Ozymandias mi je i nejvíc blízká postava a do toho ta úchvatná kresba Jae Leeho. Korzár je sice rozmělněný svým vydávacím stylem, ale nějak to ve finále funguje a je to velmi drsný a hustý příběh. K Dolarovému Bilovi už není co extra dodat, takový ok-příběh se slušnou kresbou. Musím dát přesto 5 hvězd.
  • MEGA
    Ozymadias mě ničím moc nepřekvapil, je to hlavně převyprávění toho, co bylo zmíněno ve Strážcích. Pokud je tam něco nového, není to bůhví jak originální. Proto mě to příběhově spíš nudilo. Zachránila to kresba a práce s panely, která je skvělá. Karmínový Korzár je fajn atmosférická cesta do zatracení. Dolárový Bill je už jen třešnička na dortu.

    Ozymadias- 2,5*
    Karmínový Korzár- 3*
    Dolárový Bill- 3,5*
  • Palebras
    První příběh a sám Ozymandias mě opravdu zaujal .. Jak kresbou, tak samotným uchopením příběhu .. Výborně byly dovyprávěny některé detaily a střípky celé story Strážců, takže já si tohle opravdu užíval .. Ozymandias je pro mě celkem zajímavá postava a v některých aspektech, mi celkem připomíná mou nejoblíbenější srdcovku Batmana... Spolu s fajn kresbou a dobrým tempem hodnotím jako 5 z 5 .. Což se ovšem nedá říct o druhém příběhu, což je Karmínový korzár... Tak v tomto případě jsem se tímto příběhem doslova pronudil a počítal stránky, které zbývají do konce .. Prostě tohle mě nechytlo... Nebýt skvělého prvního příběhu, tak bych byl fakt zklamaný. No a co se týče Dollarového Billa, tak zde se jedná o takovou jednohubku která nikoho neurazí a mě vlastně i celkem potěšila ... Takže suma sumárum dávám za 4 :)
  • louza
    Ozymandias je hrdina velký jako svět a čtenář to autorovi docela věří. Na příběhu je hezky vidět vývoj postavy i její čím dál více se naklánějící motivace, kdy chladný intelekt převáží city a účel začne světit prostředky. Len Wein zkrátka umí a i když v rámci série proběhly i větší pecky (Minutemani) a náročnější témata (Dr.Manhattan), vypořádal se s postavou se ctí. Tam kde mu dochází dech ho čtenáři jistě sebere skvělé Leeho výtvarno. 4/5

    Bonusový příběh s korzárem je skvěle nakreslený a colorovaný v hodně přesvědčivém retro stylu, ale je taky dost na hranici smyslu a vcelku hodně a zbytečně násilný. Ani původní karmínový korzár nebyl kdovíjaké dílo, ale unikátnost mu zajistilo jeho vložení do komiksu. Tohle jsou jen bonusové separované sešity. Bonus dobrý, ale jinak vcelku zbytečné. 3/5

    Tím pravým bonusem je skvěle sednoucí příběh dolarového billa, který překonává i Molocha. Škoda že se nepodařilo těchto One shotů více. V původní knize by se Našlo pár postav, které by si to zasloužily. 5/5

    Série Před strážci byla ve své době napadána jako komerční a zbytečný projekt, ale zpětným pohledem je to soubor velmi kvalitních děl z per renomovaných tvůrců jako je Kubert, Cooke, Wein, kteří na ní odvedli skvělou práci a už nejsou mezi námi...tak na co se mělo ještě čekat?
  • Darth Raelchi
    Sorry za angličtinu: Last but not least.... Tohle je pro mě asi TOP z celé Před Strážci série. Ozymandias je naprosto úchvatná postava a ve Watchmenech dostal opravdu malý prostor, resp. jeho prostor sloužil účelu příběhu a vyprávění, proto se vše točí kolem jakýchsi zavanutí o něm. A tady najednou bum, Ozymandias v celé své šíři. přitom to není okázalý origin příběh. Prostě poodhaluje další detaily a já ho opravdu obdivuji. Ztotožnil jsem se s ním v neméně situacích. Bavilo mě to ze všech příběhů této série nejvíc. A do toho další bum, Karmínový korzár. No né, nemám náhodou narozky. A ještě k tomu Higgins. Kruh se uzavírá - znalci ví proč. Jeho kresba je vynikající. Zvlášť korzár úplně vyniká a říká mi, tohle je příběh, který se stal a poslechněte si ho. Opravdové retro působící. Dolarový Bill ujde... Zajímavá je proměnlivost jeho kresby pro účely daných příběhů. Tady se fakt ukáže potenciál našeho kreslíře a Len Wein pořád umí - i po letech, Příroda v Bažináčovi je mu pořád blízká a proto je Korzár asi tak skvělý. Zase 5 z 5.
  • Fry
    Před Strážci: Ozymandias / Karmínový korzár - Adrian Veidt alias "Ozymandias" při zaznamenávání své autobiografie vzpomíná na mládí, na den kdy se poprvé objevil Dr. Manhattan, i na události které dovedly Komedianta i zbytek lidstva k totálnímu zániku. "Karmínový korzár" je naopak příběh muže, jenž při cestě ke svému vykoupení učiní až příliš mnoho chyb, což mu zajistí pouze a jen věčné zatracení. A na závěr se dočkáme i "Dolarového Billa", který po mnoha neúspěších dostává práci která ho nakonec bude stát i vlastní život ... Za mě 4*!
  • J.Connor
    Opět se ukázalo, byť je Dolarový Bill jen přílepek, že lépe to autorům funguje, pokud nejsou svázáni již mohutně načrtnutými postavami. Takto prostě jen směřují k naplnění očekávaného, nemohouc překročit již vytvořené mantinely. Přesto se mi ale Ozymandias docela líbil, přeci jen byla postava zahalena mnoha tajemstvími, takže universum bylo vkusně doplněno, bohužel však ne zcela působivě. Karmínový korzár je se svými horečně snovými pasážemi úplnej mix Pirátů z Karibiku a Dostojevskýho a kresebně i scénáristicky jasný průměr.
  • choze
    Dva týdny po přečtení zjišťuju, že si z těch tří příběhů ale vůbec nic nepamatuju. Ozymandias je zajímavý aspoň kresebně, sice mi to výtvarno úplně nesedlo, ale originálně to pracuje s motivem kruhových panelů. Karmínový korzár je dobrodružný průměr a jednohubka s Dolarovým Billem je dokonale zbytečná.
  • cyboy
    Zcela souhlasim s G.W.B.
    Plny predsudku o pokusu vydelat na Strazcich jsem se cele serii dlouho vyhybal a byla to chyba, chyba, chyba.

  • George Walker Bush
    Perfektní. Tahle řada mě až na slabší výkyvy neustále baví. Zrovna včera jsem četl rozhovor s Maalevem, kterak Američané potřebují akci a na každé druhé komiksové stránce nějakou bitku. Ozymandias přesvědčuje o tom, že i komiksový příběh může být vystavený na něčem úplně jiném. Svým způsobem strhující vyprávění, ve kterém samozřejmě také dojde na akci, ale je mnohem více přemýšlivé a vypravěčské... příběh mě skutečně bavil a zaujal.

    Karmínový korzár je klasickým dobrodružným příběhem, jehož dokonalá atmosféra a parádní až hororové vyprávění přebíjí celkové vyznění a pointu, která mě zase až tolik nesebrala. Je nutno dodat, že je to příběh zejména i fantasticky nakreslený (i Ozymandias je velmi, skutečně velmi dobře ztvárněn).

    Dolarový Bill už je jen taková humorná tečka za jinak velmi dobrým komiksový souborem. Nižší hodnocení příliš nechápu, ale vem ho čert, já jsem spokojen...

    Celkový dojem: 90%
  • George Walker Bush
    Perfektní. Tahle řada mě až na slabší výkyvy neustále baví. Zrovna včera jsem četl rozhovor s Maalevem, kterak Američané potřebují akci a na každé druhé komiksové stránce nějakou bitku. Ozymandias přesvědčuje o tom, že i komiksový příběh může být vystavený na něčem úplně jiném. Svým způsobem strhující vyprávění, ve kterém samozřejmě také dojde na akci, ale je mnohem více přemýšlivé a vypravěčské... příběh mě skutečně bavil a zaujal.

    Karmínový korzár je klasickým dobrodružným příběhem, jehož dokonalá atmosféra a parádní až hororové vyprávění přebíjí celkové vyznění a pointu, která mě zase až tolik nesebrala. Je nutno dodat, že je to příběh zejména i fantasticky nakreslený (i Ozymandias je velmi, skutečně velmi dobře ztvárněn).

    Dolarový Bill už je jen taková humorná tečka za jinak velmi dobrým komiksový souborem. Nižší hodnocení příliš nechápu, ale vem ho čert, já jsem spokojen...

    Celkový dojem: 90%
  • kaylin
    "Před Strážci 4: Ozymandias/Karmínový korzár" je další standardní ukázkou toho, co vlastně projekt "Před Strážci" znamenal. Je to marketingový projekt, který se alespoň snažil o to, aby prezentoval celkem zajímavé příběhy, které se dají číst a většinou se čtou dobře. To, že se podařilo získat skutečně velká komiksová jména, je jen dobře pro fanoušky. V konečném důsledku je pro mě osobně pozitivní i to, že se příliš nerozvíjela mytologie "Watchmenů" a zůstalo u toho, že to, co napsal Moore a nakreslil Gibbons, je prostě tak jedinečné, že ani tenhle projekt na tom nic nezměnil. A nakonec ani nedošlo k tomu, že by byly příběhy výrazně podprůměrné, což je rozhodně důkazem toho, že i ten marketingový projekt má smysl. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/12/810-pred-strazci-4-ozymandiaskarminovy.html
1139171
Četl/a (54)
2scha, Alikkk, autokineton, Benny, Blockholm, buscheer, calvin10, cyboy, Darth Raelchi, Final, gumidekmedvidek, house192, hroubek, J.Connor, japes, JaroKakashi, jh666, jiskra, kadas97, kaylin, Lachvos, Ladinek82, lantan1, LookAss, Lord Baltimore, maravenger, mart.in, MEGA, monte walsh, mozzu, mstefl, NecRoman, Noci, oleav, Olesh, Ozymandias, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, punisher, puolpm, Rezet, rooty, SekyCZ, Sick666, taidana, the.kasztan, tom173, Tony TwoDee, tukak, Zbysek2410, zlejzmrd
(106)
2scha, Alfi, Alfred, Alikkk, autokineton, Azbest, Benny, blackJag, burzum, buscheer, calvin10, CaptainMarty, Caylen-Tor, CHROM, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, DAxik, delsemela, doophy, dvoracekpetr1, Einstain666 , Erich, faster86, Final, Fréza, grinder, gumidekmedvidek, hahahoho, Hamichal, Horstik, house192, hroubek, hugosnowden, Hulik, hyba1991, IV, J.Connor, JaroKakashi, jh666, jiskra, kadas97, Karel Sec, karl173, LookAss, Lucifer, Mamut12, maravenger, markic, mart.in, Marthy76, Mauzr, MEGA, Mikei, mikina, miuanek, mozzu, MP, mrkirby, mstefl, mywiel, NecRoman, Noci, noMster, Olesh, Onkel 1928, Paldini, pdfak, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, punisher, puolpm, Radkos, razielus, Ricarderon, RicHard. , rooty, SekyCZ, Sick666, Skot, stanleystar, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, taidana, the.kasztan, tom173, Tominos, TommyBOYER, Tony TwoDee, Tyfus, Vítek, willis, Wiruss, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd
Chce (24)
adriel, Al0f0k, Azik2586, besikv, Braindead, chcita, ComicBookGuy, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, FatMonster, Fr3d_K, gezic, Jack, Jenna De Vinne, Jimbeam90, Kiko, Lobok257, Macek78, monty.cl, RedButton, sadoman, Salien, Schramm
Shání (2)
FatMonster, gezic
Nabízí (2)
gumidekmedvidek, suricattaontheway