Složitý život Vincenta van Gogha je stále zdrojem inspirace pro mnoho lidí. V tomto grafickém románu, který napsala a nakreslila nizozemská umělkyně Barbara Stok, prožívá čtenář s malířem krátké, ale intenzivní životní období, kdy se vydal na jih Francie. Vincent sní o tom, že by v městě Arles založil pro sebe a své malířské přátele dům umělců. Ovšem musí se při tom potýkat s rozvíjející se duševní chorobou, která pak kulminovala notoricky známým incidentem, kdy si uřízl část ucha a musel být umístěn v psychiatrické léčebně. Naštěstí při něm po celou dobu stojí jeho bratr Theo, který mu poskytuje stálou, nejen finanční podporu. Vincent van Gogh byl zcela zaujatý svým uměním. Jeho názory na úspěch, nezdar či jak prožít smysluplný život jsou v kontrastu s naším současným světem, kde vládne individualismus a touha po penězích. Nizozemské autorce Barbaře Stok se komiksovým způsobem podařilo život slavného malíře z 19. století podat tak, aby jej přiblížila současnému čtenáři.

Scénář
Barbara Stok
Art
Barbara Stok
Překlad
Veronika ter Harmsel Havlíková
Žánry
historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-204-3638-2 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
382 g
Stran
141
Cena
249 Kč
Originál
Vincent (Nijgh & Van Ditmar)
  • sedw
    sedw14.4. 15:02Vincent
    Koupil jsem vlastně jen proto, že bylo v Levných knihách za pár korun. A za tyto peníze příjemné počtení, ale nic, za co bych chtěl dát plnou cenu, nebo k čemu bych se chtěl znovu vrátit. Kresba byla příjemná, dějově však velmi zkratkovité.
  • Gustik5
    Gustik511.5.2016 12:50Vincent
    Úžasný umělec, jenž dokázal svou bolest proměnit v neskutečnou krásu. To je pro mne můj milovaný Vincent van Gogh. Tento velmi vydařený komiks zachycuje nejplodnější období jeho života a činí tak bravurně. Citace z malířových deníků a dopisů (nebo Deníku v dopisech? :) ) těší stejně jako krásná a příjemná vizuální podoba celé knihy.
  • kaylin
    kaylin6.2.2015 08:47Vincent
    Barbara Stok skvěle zvolenou formou představuje osud jednoho z nejuznávanějších světových malířů, osud muže, který věděl, co je v jeho životě důležité, ale neuvědomoval si, že by to měla být jen součást, nikoli to jediné, co má. Měl toho víc, ale žil jen pro umění, což mu nakonec přineslo i věhlas, ale také těžký osud, který si protrpěl v osamění. Barbara Stok je skutečně skvělá autorka. To se projevuje například na krásných, halucinačních panelech, které skvěle zapadají do celé koncepce. Komiks jí funguje po všech stránkách a vůbec nevadí, že jejím stylem je van Goghovo dílo zjednodušováno. Ona má vlastní styl a Vincentův život je díky němu podán strhujícím způsobem, kdy jsem nemohl skončit, dokud jsem nedočetl. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/02/844-vincent-85.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.2.2015 10:08Vincent
    Celkem roztomilý životopisný komiks se spíše "naivně-fauvistickou" až dětinskou kresbou, která však vůbec ničemu nevadí. Přistupoval jsem k tomu skepticky, ale nakonec mě toto dílo, které přitom kdovíjak nefilosofuje, nejde do hloubky a zdaleka se nevěnuje Goghovi tak, jak by asi mohlo, dosti zabavilo a zaujalo. Je to příběh, který Vincenta čtenáři přibližuje velmi lidským způsobem. Též jsem si vzpomněl na jeden z mých výletů po Provence, kdy jsem též navštívil Arles i samotnou Goghovu místnost v léčebně v St. Rémy a vůbec celý ten půvabný kraj zalitý sluncem.

    Celkový dojem: 70%
253