Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Existenciální komiksová novela pro dospělé vypráví o tom, jak přátelství a fantazie dokážou zvítězit i nad smrtí. Autorka mistrně propojuje příběh malého chlapce, píšícího knihu o indiánském hrdinovi, který nikdy neumře, s autentickými zážitky mladé squatterky. Děj se odehrává mezi travellery a divokými mejdany po celé Evropě, ale také v legendárním českém squatu Milada. Když vás v životě někdo opustí, co po něm zůstane? Prázdné místo, nebo vzpomínky?

Scénář
Klára Tellnerová (Toy_Box)
Art
Klára Tellnerová (Toy_Box)
Obálka
Carton Clan, Klára Tellnerová (Toy_Box)
Lettering
Klára Tellnerová (Toy_Box)
Redakce
Joachim Dvořák
Žánry
existenciální, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-87260-64-7 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
191 x 250 mm
Tisk
barevný
Stran
210
Cena
349 Kč
Varianty
Moje kniha Vinnetou (2. vydání) (2019)
Moje kniha Vinnetou (2015)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš27.4.2023 16:07Moje kniha Vinnetou
    Toy_Box mě kdysi nakrkla svýma blbýma kecama o Střeše, kam rád chodím na pivo, ale to nemá co dělat s touhle krásnou pankáčskou publikací, která je prostě super a ocenění, která získala, si jednoznačně zaslouží. Akorát souhlas s trudošem - bylo zvláštní, číst příběh o ztrátě dobré kamarádky, se kterou ale autorka (aspoň podle knížky) zas tak moc věcí neprožila.
  • trudoš
    trudoš editor23.2.2022 15:15Moje kniha Vinnetou
    Vizuálně nádherná publikace, Toy Box do toho dává všechno a je dostatečně svá, aby ji nikdo nemohl obvinit z plagiátorství. Zároveň umí skvěle propojit kresbu s textem, který tak tvoří jednolitý celek, vzájemně nerozpojitelný. Samotné motto vyprávění je dokonalé, přičemž úsloví „Moje kniha Vinnetou“ mi už navždy zůstane v podvědomí. May zabil Rudého bratra? Nakašlat, v mé knize a v mém světě Vinnetou žije a dál si vesele střílí bělochy!
    Naneštěstí ústřední motiv scénáře mě moc neoslovil. Což o to, téma je silné a umělkyně se s ním snaží poprat na maximum, jenže na smutnění po přítelkyni, o které komiks v důsledku řekne tak málo, mi to celé přišlo jako mnoho povyku pro nic. Z útržků je znát, že Semtexdesign byla dosti svérázná osůbka s vlastním životem, do kterého autorka zas až tolik nepatřila, takže spoustu dějových linek o ní samotné zůstane neukončeno. Navíc se těžko ztotožňuje s figurou, jejíž životní styl je mimo moje chápání.
    Přes všechny mé výhrady však povedený a dojemný příběh.
  • JimmyII
    JimmyII29.3.2016 09:18Moje kniha Vinnetou
    Bohužel, pro mě byla tato kniha velkým zklamáním, vzhledem k tak pozitivním recenzím, cenám Muriel apod. Přijde mi, že tři roky práce, které na komiksu Toy Box strávila, jsou vidět pouze na kresbě, která je fantastická. Atmosférické akvarely, velkolepé i intimní zároveň, bych mohl prohlížet stále dokola. Bohužel, kniha troskotá na scénáři, který je příliš plochý, naivní a pro mě až příliš levičácký - a to pěkně prosím chovám ke squatterům sympatie a svým způsobem obdiv. Nicméně scénář stojí hlavně na dětských "povídkách" o Vinnetouovi od autorčina kamaráda a na básních hlavní postavy. První jsou texty milé, ale příliš opakující se, básně samotné Semtexdesign pak nemají žádnou literární kvalitu a podobných má plný šuplík kdekdo. Zbytek, který Toy Box sepsala, je jen příliš zkratkovitým a plochým propojením, které mi neumožnilo jakkoliv se s postavami (hlavně se Semtexdesign, pochopitelně) sžít či se do nich vtělit. Ve finále tak zůstává krásně nakreslená a pro autorku určitě velmi důležitá a osobní kniha, která však selhala v tom hlavním - předat atmosféru a emoce čtenáři. Po přečtení se nic nedostavilo. Škoda.
  • Kapis
    Kapis mecenáš6.5.2015 10:57Moje kniha Vinnetou
    Zajímavá věcička tohleto. Velmi citlivě a neotřele zpracované, ale úplně na prdel jsem si z toho nesedl. K této komunitě lidě jsem měl vždycky pozitivní vztah, na nějakých squatech jsem sem tam i přespal a tyhle lidi mám prostě rád. Dneska jsem to dočetl, přemýšlím nad tím, rezonuje to a co nevidím, fízli právě vyváději squattery z Cibulky. Zmrdi! Holt nezávisle uvažující mladí lidé, v tomto zkurveném systému, kde největšími modlami jsou zisk a nedotknutelné osobní vlastnictví, nejsou žádáni.
  • koudy
    koudy mecenáš3.4.2015 14:57Moje kniha Vinnetou
    F*CK... Tak to mi nezvedlo úplně náladu, přesto to stojí za přečtení! Nebo možná právě proto.
    Ještě to někdy otevřu, ale mám k tomuto zajímavému výtvoru opravdu respekt, tohle dát na papír chtělo opravdu velký "koule"...
    Smekám.

    Rozhovor s Toy Box i o této knize - já se asi trošku zaláskoval, dobré názory :)
    http://video.aktualne.cz/dvtv/maska-je-ochrana-me-umeni-me-ohrozuje-rika-kreslirka/r~20c87696d93611e4a788002590604f2e/
  • kerb
    kerb28.3.2015 07:38Moje kniha Vinnetou
    Tleskám, moc dobrý.
  • Lenny
    Lenny mecenáš6.3.2015 02:32Moje kniha Vinnetou
    Squatt, autorka co kreslí graffiti, "divná" kresba (soudě dle zdejších ukázek, v knihkupectví je knížka zatavená) - z komiksu jsem na první pohled měl dojem, že mě to strašně nebude bavit a půjde spíše o artovější či inťoušské dílo. Nebýt těch nadšených hodnocení, Vinnetoua bych ignoroval. A byla by to šeredná chyba - moje předsudky se ukázaly jako zcela liché.

    MKV nabízí krásný osobitý příběh se zajímavým pohledem na jiný životní styl a několikrát nutí k zamyšelní. Kresba mě po pár stránkách pohltila a za chvíli jsme byl na konci. Sice s kolegy nesdílím to ultranadšení z nejlepšího moderního českého komiksu (mezi nejlepší však patří), ale jsem moc rád, že jsem si to přečetl. Příliš mi neseděly "artovější" pasáže s básněmi, ale to je můj problém a chápu proč tam jsou. Proč tam musí být! A ta berlínská se mi líbila.
    Pokud tu někdo podobně váhá, zkuste to. Toy Box svou první knihou trefila jackpot.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš5.3.2015 23:54Moje kniha Vinnetou
    Nemusíte s Toy Box souhlasit, nemusí se vám líbit její názory. Dokonce o ní ani nemusíte smýšlet úplně pozitivně... Ale před tímhle komiksem lze jen smeknout klobouk. Evropský, ale přesto český, inspirovaný a poučený, ale naprosto původní... Pokud by ještě znovu vznikala publikace jako 1000 komiksů, které si musíte přečíst, bylo by konečně jasno, koho tam uvést za moderní českou komiksovou tvorbu. Moje kniha Vinnetou je první český komiks, který po výtvarné i scenáristické stránce snese srovnání se světovou špičkou tvůrců "graphic novels".
  • Scaleo1
    Scaleo12.3.2015 22:26Moje kniha Vinnetou
    tohle je rozhodně nejlepší český komiks, který jsem kdy četl. trošku to sráží ta poslední kapitola, která se mi zdála trošku zbytečná(i když vím co tím autorka chtěla říci). úžasné vyobrazení lidí, které společnost dost často zbytečně kriminalizuje.
    občas se setkám s názorem, že český komiks je moc umělecký a intoušský a že by více brakových zábavných komiksů neuškodilo. pokud by vyšlo třeba deset Fanoušů na úkor tohodle, tak by to českému komiksu akorát uškodilo. taková díla tu potřebujeme více.
  • smtxx
    smtxx25.2.2015 10:52Moje kniha Vinnetou
    Moc hezký ! Škoda jen ,že to je za pár minut přečtený . Dávam body navíc , za pro mě známé prostředí . Pro ně určitě jeden z nejlepších českých komiksů .
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.2.2015 11:49Moje kniha Vinnetou
    Na komiks mé oblíbené - a domnívám se, že pohledné, ačkoli chodí neustále v kapuci - anarchistky, antifašistky, výtvarnice, veganky a streetartistky jsem se těšil tuze moc a má očekávání se měrou vrchovatou naplnila, neb se mi do ruky dostala krásná, půvabně zpracovaná kniha, která vyvěrá z klasického toyboxovského stylu a která se zdá býti skutečně promyšlená a jak podotýká trefně paní kolegyně pode mnou, je to kniha "vyzrálá", dále pak skutečně emotivní, silná, dojemná, přemýšlivá a snová zároveň, že jsem nebyl schopen knihu zavřít do doby, než jsem ji dočetl až na poslední stránku a i dlouho poté ve mně zůstal velmi výrazný pocit, přičemž jsem si přál, aby Toy Boy kreslila a kreslila, jelikož její díla mě nikdy nezklamou, její pojetí mě vždycky zaujme, její světonázor, byť asi na mě v některých ohledech až moc "levicový" dá-li se to tak nazvat, je mi moc sympatický a já jsem zkrátka nadšen, nadšen tak, že to přebíjí i mou dnešní kocovinu.

    Celkový dojem: 100%
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko13.2.2015 16:04Moje kniha Vinnetou
    (za poslední dobu) ta nejlepší česká v Čechách vyšlá věc napříč žánry i médii
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin11.2.2015 09:28Moje kniha Vinnetou
    Když se děje něco smutnýho s pejskama, vždycky se rozpláču.

    Příběh přátelství, dospělého a většinu času na dálku, nerve srdce jako Tajemství za prkennou ohradou od Čecha, výtvarná složka neustále překvapuje, proměňuje se, přetéká a roztéká se, je to skvostně promyšlená a prokreslená kniha, neuspěchaná a vyzrálá, nehraje si na nic víc, než je - pro mě největší bonus.

    Buďme dobří a dobré knihy nechť nám v tom pomáhají.
  • Toe
    Toe admin6.2.2015 16:01Moje kniha Vinnetou
    Dostalo... mě... to... Nevím proč
301393
Četl/a (60)
Baffman55, ben_bella, chcita, cobe, Dalistar, davidek, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, fanae, farnhajt, Grrr, hellblazer, invape, Kaaos, Kaluž, Kapis, Kerbellos, Khagrael, Kocour, koudy, Kouzelnik7, Le Porello, Light, lukascus, Maličká, marek zigmund stanko, michelangelo, moris.cz, mstefl, namdnas, NecRoman, oleav, PAK, Paldini, pechna, petrSF, Plechy, Poniczech, RadimNemec, rafannn1, rajot, robert.hladil, RR, Skot, smazenapikantniskeble, spekktrum, start05, the.kasztan, Thurin, Toe, tricky, Troyoun, trudoš, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, yogi, zd, zgrywus
(89)
Afrodoman, Baffman55, BeeSee, ben_bella, blackJag, burzum, Černá Krysa, chcita, chobotnička, cobe, Crazyliquid, Dalistar, davidek, DEmnoG, Dezodoo, dirty_sanchez, disclose, doophy, Draco nobilis, fanae, farnhajt, filemon, Fricki, gongon44, Grrr, gumidekmedvidek, hellblazer, herrman, Holmwood, Hulik, invape, jankie, JimmyII, Jokerka, Kaluž, Kapis, kerb, Kerbellos, Kocour, kronoss, Le Porello, Lenny, Light, lukascus, Maličká, Marvin, merhyx, michelangelo, mikina, monty.cl, moris.cz, mstefl, namdnas, NecRoman, netvor, noMster, Paldini, pechna, petrSF, RadimNemec, rafannn1, rajot, Ricarderon, robert.hladil, rorymac, RR, sawtooth, Scaleo1, Shpeckk, shyANDROID, Skot, smazenapikantniskeble, spekktrum, start05, strougy, tacmud, the.kasztan, Thurin, Toe, trudoš, valon, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, xintax, yogi, yojimbo, zd, zgrywus
Chce (6)
Braindead, DAN478, delsemela, mikki.maser, Orbeek, Saran
Nabízí (1)
chcita