Koupit
Ivan Martin Jirous řečený Magor byl kultovní postavou české nonkonformní kultury, vůdčí figurou českého undergroundu, výtvarným teoretikem, spisovatelem, básníkem. Jeho nepřehlédnutelná postava čněla všude tam, kde se zjevila. Měl téměř vždy poslední slovo, vlastní osobitý názor.

František Stárek Čuňas, Jirousův dlouholetý přítel, a Marián Cingroš připravili ve své komiksové knize Legendy o Magorovi I. (autoři pracují již na dalších dílech) sérii tří komiksových příběhů, které o Magorovi kolují mezi známými v ústním podání. Jde o svěží, komické (někdy tragikomické) vyprávění, kde není hlavní hrdina líčen jako svérázný člověk, který se díky svému pojímání světa dostává do různých “zvláštních” situací a okolí na něj hledí přinejmenším s podivem. Autorská dvojice Stárek a Cingroš pak nechtěla ukázat pouze legendu Jirouse ve směšných situacích, ale podařilo se ji na pozadí jednotlivých příběhů přiblížit i absurdní společenskou situaci za komunistického režimu i po jeho pádu.

Komiksová kniha Legendy o Magorovi I. doplňuje literaturu samotného Jirouse i literaturu, která byla napsána o něm. Magorovské legendy zatím nikdo do knižní podoby nezpracoval a komiks je v tomto případě asi to nejlepší řešení, jak “jiného” Jirouse českému čtenáři představit.

Vydání z části zafinancováno díky crowdfunding kampani na serveru HitHit:
http://www.hithit.com/en/project/1205/legendy-o-magorovi-i-komiks-vypravi-cunas-kresli-cingros


Scénář
František Stárek (Čuňas)
Art
Marian Cingroš
Žánry
humorný, satirický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-87377-94-9 (Pulchra)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
400 g
Stran
116
Cena
269 Kč
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.5.2015 09:41Legendy o Magorovi I.
    GWB: Chápu, že jsi chtěl být tou psychoanalytickou zkratkou vtipný, ale mýlíš se v dost věcech a ještě se ti to povedlo s typickou arogancí pro skupinu, do které se s tak hloupu hrdostí hlásíš. Gratuluji ty bublino:-*
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.5.2015 11:15Legendy o Magorovi I.
    Kapis: Nevím, jestli je to tvým antiamerikanovstvím, ostraváctvím, prozemanovstvím, antipražáctvím, primitivním antikalouskovstvím či vlastně čím (asi to všechno souvisí), ale zkrátka - neshodneme se a nemá to cenu rozebírat, jsme dva jiné světy, jiné sociální bulbiny:-) My tady v pražské kavárně a v hipster Dejvicích -Letné, vychováváni v buržoazní a máničkovské rodině, obklopeni samou pravdou a láskou, to cítíme jinak:-*
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.5.2015 08:18Legendy o Magorovi I.
    Ač si Plastiky z nostalgie jednou za 2-3 roky pustím a mám rád Bondyho, parádně jsem se nasmál, bravo Velkej šéfe;-)

    Bush: hrůza? Myslím, že skutečná HRŮZA vypadala kapku jinak;)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš6.5.2015 21:52Legendy o Magorovi I.
    to Velkej sef: tlesk-tlesk-tlesk
  • Velkej šéf
    Velkej šéf6.5.2015 14:23Legendy o Magorovi I.
    Ahoj, jmenuju se Franta, ale všichni mi řikaj Držka, je mi šedesát a sem vyplešatělá mánička. Ale furt mánička takže vim o co gou. Čtu hodně, jakože fakt, a to jako i pravou poezii a Magor je tim nejúžasnějším básníkem na světě takže sem zkusil i tenhle komiks. Protože Magor je úplně skvělej protože furt chlastá a pivo, to je přece to pravý český, pivo pijou jenom frajeři a tak to prostě je. Pro pivo stojí za to žít a bez piva teda ani ránu, to musí bejt. Čuňas jako modla androše mi převyprávěl úžasný zážitky kde přesně vystih skutečnost tak jak fakt je bez nějakejch předsudků a bez toho aby se styděl za svůj názor a beze strachu a tak. Fízlové jsou pěkný sráči a tady je to pěkně ukázaný. Spolu s nima sou pak stejně vypatlaný všichni vidláci a měšťáci a jiný táci co mě zrovna žádný nenapadaj. A eště větši zlo jsou bolšani, nechápu že je nezakázali a teď i volby ukazujou že je třeba proti nim bojovat dál, v každý radě starej estébák a straník, je mi z toho kurva na poblití. Takže se prostě jako nevostříham a budu furt dál nosit tu džísku ať si to klidně eště jednou zakážou ale to já jim ukážu jak se nedam. Jo a pak sou největší zlo mladý, to je samej spratek bez úcty k těm co fakt bojovali za jejich svobodu, neposlouchaj plastic people a nečtou magora a poslouchaj hip hop a vůbec nic nemůžou vědět když nebojovali proti nesvobodě jako my. Takle se stát nerozvrací. A v teplácích už vůbec ne. A vůbec, nejlepší kapely na světě navždycky budou zepelíni, ac/dc, uriáši, párplové a plastici. Jo a pak taky Zeman, jedinej pravej prezident byl přece Havel a to byl muj kámoš fakt že jo, takže držte držky, ty vole jo. Jo, tendle komiks se přesně trefil do mýho gusta, je to hrozná prdel když magor dělá bordel a chlastá a mluví sprostě a tak to ve skutečnosti je takže je to fakt dobře že to takle čuňas podal a to von jako fakt umí to ukázal už na moderování akcí v arše a na václaváku a tak a to je ten pravej androš, jak o něm pěkně mluví v televizi. A co se kresby týče tak to sem taky hrozně nadšenej protože to je hrozná nostalgie na samizdaty kde moh kreslit kdokoliv chtěl a je jedno jestli to umí nebo ne. Tak to bylo a tak to má bejt. Tyvole jen víc takovejch komiksů, fakt jo tyvole. Eště že tam čuňas dal třeba reklamu na svý vokno protože to jako reklama fakt neni jenom upozornění na jeden z těch nejdůležitějších časáků u nás ne jako egoismus fakt. Eště že toho čuňase a národního hrdinu magora máme, ty nám ukázali jak to má bejt. Chudáci máničky, nikdo nás nedocení a všichni nás maj akorát za špinavý feťáky a my sme přitom umělci a bojujem za svobodu a to bez toho nejde a čuňas s magorem to věděj. Sto procent! Jo!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.4.2015 14:53Legendy o Magorovi I.
    Historky se mi zdají místy dost přitažené za vlasy, ale kdo někdy viděl Magora v akci, asi se tolik nakonec nediví. Pro mě jsou zásadní, byť ne tolik objevné, tři roviny:
    - Magor je/byl přes veškerou sympatičnost skutečně totální magor;
    - buďme rádi, že normalizační hrůza a komunistická deformace společnosti je za námi, i když mnoho z toho v nás neustále přežívá;
    - ačkoli jsou okolnosti tragické, je třeba se tomu postavit humorem. A tahle kniha místy velmi humorná je...

    "Nadělali jsme něco na drogách, potom k tomu přibrali tuhle putyku. Hodně frajerů z lochu se tu staví, jestli není nějaká fuška a tak... někdy to jde nahoru někdy dolu, to asi znáte sami, lidi jsou různý. A když to nejde po dobrým, tak někoho musíte přesvědčit i devítkou!"
    "'Nediskutovat s člověkem, který se rouhá, nýbrž dát mu holí rovnou přes hubu!'"
    "To si řekl moc hezky. Klobouk se mi líbí čím dál, tím víc, jak si řekl: hned klackem přes držku!"
    "To řekl Bernard z Clairvaux, ale ten už je dlouho mrtvej..."
    "Nějakej kámoš? Já už jich mám taky pár pod kytkama... nechci vás urazit, ale vypadáte, že ten krim taky znáte zevnitř..."
    "Nó... byli jsme zavřený, to jó... co tam bylo? Držení drog, nedovolený ozbrojování, rozvracení státu..."


    Celkový dojem: 70%
321