Náhled plánovaného kompletu hřbetů všech dílů
Želvy Ninja – známe je všichni z dětství, a sledují je i naše děti. Známe je ale doopravdy?

Původně Želvy Ninja vznikly jako undergroundový komiks pro dospělé vymysleli si ho před třiceti lety doma „na koleně“ dva talentovaní mladíci Kevin Eastman a Peter Laird. Jejich komiks si záhy oblíbila spousta čtenářů a všimli si ho i televizní producenti. Ti pak Želvy přizpůsobili pro dětské diváky a zahájili tím jejich vítězné tažení celým světem. A proto je i my známe právě v téhle podobě.
Pojďme se tedy na chvíli vrátit do dětství s Leonardem, Rafaelem, Michelangelem a Donatellem v jejich původních příbězích pro dospělé. Vychutnejme si společně Menu, které nám Eastman s Lairdem připravili.

Hřbety všech 40 dílů série vytvoří v knihovně obrázek Leonarda, Rafaela, Michelangela a Donatella.

Scénář
Kevin Eastman
Art
Peter Laird
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Václav Dort
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Richard Klíčník
Žánry
akční, superhrdinský, týmovka
ISBN/ISSN
978-80-86839-90-5 (Comics Centrum)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
154 x 233 mm
Tisk
barevný
Váha
377 g
Stran
160
Cena
249 Kč
Originál
Teenage Mutant Ninja Turtles: The Works, vol. 1 (IDW Publishing)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.12.2020 06:57Želvy Ninja: Menu číslo #01: Jedinečný originál
    „Co jsi zač? Nindža?“ – „Želva!“ Existujú 3 dôvody, prečo si to kúpiť. 1: zoznámite sa s pôvodnými korytnačkami tak, ako boli v 80. rokoch vymyslené Eastmanom a Lairdom. Všetky seriály, filmy a komiksy, ktoré prišli po nich, boli výrazným spôsobom prispôsobené deťom. Originálna predloha je dospelejšia, nadáva sa v nej, občas tečie krv a bratia nie sú odlíšení farebnými šatkami. Avšak kým v 80. rokoch to možno naozaj bol drsný underground, dnes to (napriek úsmevnému upozorneniu na obale od 15 rokov) môžete v pohode dať čítať aj deťom. Atmosféra a výprava New Yorku je naozaj temnejšia a špinavšia, než sme zvyknutí, ale to je všetko. Krvi a nadávok je minimum, nič hrozné (nie je ani jasné, či korytnačky nepriateľov zabíjajú, alebo iba zmlátia). Dnes je to drsné asi ako nákup tetier do nového akvária. 2: parády vizuál. Hravá obálka ladená do pizza krabice, sympatický formát, na ohmat veľmi príjemný papier alebo obsah vynaliezavo riešený ako menu v reštaurácii. Navyše, plán bol taký, že ak by ste si kúpili všetkých 40 dielov a postavili ich pekne vedľa seba, vznikol by vám celistvý obrovský obrázok, ako u iných kompletov (napr. UKK, DKK alebo Komiksový výběr Spider-Man). Ničoho takého sme sa však nedočkali, lebo ambiciózny projekt bol predčasne ukončený v roku 2015 pri chudobnom čísle tri. Samotná kresba mi pripadala zostarnutá. Niektoré scény neboli vizuálne zlé, ale iné mi pripadali ako keby ich kreslilo dieťa. Trocha ma rušilo i to, že všetci vyzerajú vekovo na dvadsať, čo je logické u korytnačiek, ktoré sú puberťáci, no u policajtov a spol. nie. Scenár nechcem povedať, že je hlúpy, ale miestami je fakt úsmevný a zlý. Prekvapili ma azda len "mozgy“, inak bieda. Hlavne príbeh s „myšolovmi“ bol nechtiac smiešny (a príbeh so zamenenými dodávkami zrejme vypadol z Policajnej akadémie 4). Som rád, že som sa dostal k pôvodnému komiksu, ale bohužiaľ nenaplnil moje očakávania.
  • Ma-ra
    Neočekával jsem žádný zázrak a ono to bylo hrozně super. Jednoduchý akční děj. Nejvíc mě překvapila drsnost jak kreseb, tak i příběhu. Nejedná o nějaké dětské pohádky, jak si pamatuju ze svého dětství. Kresby jsou ve směrech perpektivy a dynamických póz velmi jednoduché, ale jako celek to funguje perfektně. Byl sem velmi mile překvapen.
  • Draco nobilis
    Děsná kresba, naštěstí se zlepšuje. Příběh je dost slabý, ale což, každý začátek je krušný...
  • mearez
    Na tomhle menu jsem si pochutnal jako nikdy na ničem jiném a předčilo to má očekávání. Akce super, příběh super, správnej zvrat na konci hlavního příběhu, origin Caseyho... Mlask, takhle si představuju super ne-pláštěnkářskou oddechovku, kterou si budu pamatovat ještě dlouho.
    Recenze na: http://www.facebook.com/mearezscomics/
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.1.2018 23:21Želvy Ninja: Menu číslo #01: Jedinečný originál
    Tak na tohle jsem se opravdu těšil, když to avizovali. Přiznám se, ale, že v tu chvíli jsem netušil, že to budou vydávat barevně. Proto jsem si říkal, že B&W asi nikdo nekoupí. TMNT znám z mládí, ten skvělý animák (1987) a na tu dobu skvělý film (2 a 3 jsem viděl až hodně dlouho poté) mi zanechali nesmazatelnou stopu v srdci. Do toho jsem měl doma plakát Vozíčkář, ale nikdy by mě nenapadlo, že všechny želvy jsou nakreslené skoro na chlup stejně a že všechny mají červený šátek na čele. A právě tady vstupuje ta barva. Za mě dobrý, působí to pořád 80. dojmem a já jsem byl nadšený při prvním čtení. Menu 1 výborné a úplně mi to přehodilo veškeré informace, které jsem do té doby měl ze seriálů a filmů. Také chápu, proč je to takové jaké to je, dělá si to prostě prdel ze všeho. Ten Rafael na přední stránce v jednom ze sešitů je boží.
  • trudoš
    Drobné zklamání, jak po stránce výtvarné, tak po stránce příběhové. I když scénáře dýchají akčními snímky 80. let, nějak jim chybí vtip a říz. Kromě toho, že zde vystupují zmutované ninja želvičky, nejsou autoři schopni přijít s něčím dalším. Trochu to připomíná partu puberťáků, co se naučila kung-fu a teď chtějí srovnat město do latě. Hrdinové se navíc chovají jako ukrutní drsoni a přitom jsme neustále svědky, jak dostávají na budku tady i támhle.
    Má to však svoje nepopiratelné kouzlo, především pro ty, kdo vyrůstali s komerčnější seriálovou verzí. Ale jinak standard, který neohromí brutálnějším dějem ani namachrovanými dialogy, přičemž ty jsou chvílemi skutečně hloupoučké, především přejde-li se na filozofování. Pouze jedna povídka je vypointovaná, ovšem natolik očekávatelně, že to snad ani nelze počítat jako plus. Zbytek v kostce o tom, že želvy s někým bojují tak dlouho, až jej nakonec porazí. Ale je to teprve začátek a pevně věřím, že další alba ještě skrývají nejedno překvapení.
  • S4TW
    Jsou čtyři, jsou drsní a rádi dají někomu po tlamě, jo a jsou to Želvy. Jedná se o daleko drsnější a temnější Želvy, než jsme byli zvyklý z dětských animáků a knížek, ale určitě to není vůbec na škodu (ba naopak). Nechybí zde velice ostré hlášky s vulgarismy, krvavé souboje a napjatá akce. Vše velice dobře podtrhávají temné barvy, které se k tomuto dílu skvěle hodí. Kresba je klasický undergroundový oldschool, styl který někdo vyhledává a má rád a jiní z něj moc nadšení nejsou, neb jsou zvyklý na dnešní propracovanou počítačovou tvorbu. I přesto je kresba slušná a povedeně umocňuje atmosféru celého komiksu. Ano, scénář je takový nevyrovnaný, kdy se na nás nejprve vrhá solidní jízda v podobě kvalitního originu, kdy nám je představen původ Želv, mistra Třísky a jejich úhlavního nepřítele Trhače. Pak nastává slabší část s Myšilovama a docela nesympatickou April a vše završuje skvělá Raphaelova sólovka. Ve finále bych řekl, že se jedná o sice jednoduché, za to ovšem zábavné, akční a svěží dílo. Milovníci starších děl si přijdou na své, ostatní si užijí kvalitní origin Želv.
  • Drekorian
    Hahahá! Hype nelhal. Želvy jsou třeskutá zábava. Syrová, ne moc pěkná kresba komiksu pěkně sedí a vlastně jsem i rád, že se želví nindžáci dočkali koloringu. Akorát se přiznám, že nemám tak úplně pocit, že by šlo o nějakou obrovskou žánrovou parodii. Ano, narážky v komiksu samozřejmě jsou (hlavně na Daredevila), ale buď se jedná o tak laskavý humor, že jde vlastně o popkulturní narážky, nebo parodie za ty roky pěkně vyčpěla. Do dalších dílů jdu určitě.
  • MrKulda
    Nevím proč,ale já jsem tímhle naprosto nadšenej! Možná proto,že já jsem ten čtenář mladší generace a tyto želvy se mi dostávájí do rukou poprvé,ale je to mnohem víc než jsem očekával.Hlavně teď už vím,že jedinej seriál,kterej se pravým želvám přiblížil nejvíce,je ten z roku 2003 (a jelikož jsem i na této verzi vyrůstal,bylo strašně fajn si připomínat všechny ty skoro až na chlup stejné scény).Zamrzí jen fakt,že tahle série bude vycházet tak strašně dlouho.Se mnou ale můžou želváci počítat
  • Kaluž
    „Volá nás kanál.“

    Je to retardovaný a je to skvělý. Akorát po třicítce to už nemá ty grády jako když je vám patnáct a uchcáváte si nad každou hovadinou. Scénář to táhne a dokáže pobavit i po letech, horší je to s kresbou, kterou by se štítili otisknout i v BubbleGunu. Je to holt underground jako kráva. Ale ty barvy tomu docela seknou. Kéž by to tady vycházelo v dobách, kdy jsem hltal ninja korytnačky od Egmontu, to by byl náser! Dneska je to jen kus historie, za kterou je fajn se ohlédnout, na pravidelný odběr to však nevidím.

    Já to nezatracuji, ty komiksy znám a je to prdel, akorát už to po letech u mě nemá ten tah na branku. To nadšení, s jakým to kluci tenkrát dělali, je každopádně vidět v každým panelu. Furt se něco děje, všechno má svou za vlasy přitaženou (v rámci takto rozpustilého žánru však zcela přípustnou) logiku a i v tý kresbě se občas blýskne na lepší kusy. Jak píšu, před dvaceti lety bych z toho sral krevetí nudličky a škrtil každou korunu na další výtisk. Dnes to kvituji s povděkem a pobaveným úsměvem na rtech. Tam venku jsou ale přece jen komiksy, které si mou pozornost zaslouží mnohem víc.
  • ConanVJ
    Tak jsem se konečně dočkal Želv, jak jsem je ještě neznal a jsem za to moc rád. Po třech dílech kontinuálního příběhu (který končí samozřejmě otevřeně do dalšího vydání) je tu i jeden One-shot, který se věnuje příběhu samostatnému příběhu Rafaela. Celý komiks mě hrozně chytnul a přečetl jsem ho jedním zátahem. To, že to původně vyšlo před desítkami let není znát ani na kresbě, ani na příběhu. 100% :)
  • Richie
    Pro mě na jednu stranu překvapení od CC když se odhodlali vyvrhnout na svět hned celou sérii původních želv a na to hned vzápětí poněkud zklamání že se nejedná o původní černobílou verzi. Ať si každý myslí svy ale mě ty barvy k nim vůbec nesedí. Celkově to působí divně i když chápu záměr amerického nakladatelství. Ten kdo nikdy předtím neviděl originální sešity neví o čem mluvím ale zde bych se zamyslel nadtím zda-li tohle označovat za jedinečný originál když originál byl, je a vždy bude jenom jeden... Černobílý.

  • Henry108
    Možná underground, asi dobrej scénář. ...amatérská kresba, ale právě to je na tom zajímavý ... Úplně nadšenej nejsem, jen zvědavý na druhý číslo. Ale vlastně nevím jestli do něj půjdu.
  • choze
    Undergroundové začátky Želv nindža se nijak zvlášť neliší od jejich všeobecně známé mainstreamové verze. IQ i obsah scénářů jsou až na kosmetické rozdíly a trochu té krve a zabíjení navíc identické, jen kresebně je to neumělejší a temnější.
  • jirin
    Já byl hodně spokojen, bavilo mě to, ač jsem si nebyl úplně jistý při koupi. "Smíchání" s Daredevilem super. Je tedy pravda, že cca po týdnu si moc nevybavuji o čem to bylo dějově, ale na tom u tohohle příliš nezáleží. Kresba se teda mě osobně hodně líbí. Jsem rád, že to není tak dospělý komiks, jak se snaží tlačit, opravdu nemusím nějaké rádoby drsné a sprosté komiksy. Dávám plný počet a těším se na další.
  • Flash
    Dobrý oldschool, čte se to svižně, je to akční. První číslo ale ničím moc nepřekvapí, jelikož děj známe z filmu. Z toho starého. Je tu sice pár kosmetických změn ale nic zásadního.
  • Corvus
    Želváci mě překvapivě bavili víc než jsem před samotnou koupí čekal. Samozřejmě, že mě v '90 neminula vlna dětských želv, takže jsem koupil první knihu spíš na zkoušku a z nostalgie. Kresba umí vykouzlit i velice pěkné panely a paradoxně nejhůře z toho všeho kresebně vycházejí želvy samotné, ale to je čistě osobní pocit. Komiks mě baví velice (samozřejmě, že člověk nesmí očekávat 5 hvězdičkový scénář), má pěknou atmosféru, pobaví i staří známí (v novém světle - např. April není žurnalistka, respektive celý zrod a původ Třísky apod.). Čili kupovat budu dál a těch 40 knih dohromady poskládám. Jako čistě undergroundová záležitost (tak k tomu aspoň přistupuji já, i když z toho později udělali kravaťáci menší zlatý důl) to funguje. Mám pouze jedinou výtku, vlastně dvě: Jednak bych možná ocenil, kdyby komiks nebyl barevný, aby na povrch vylezla ještě víc undergroundová patina a občas jsem našel menší nesrovnalosti v coloringu. Příklad: na jednom panelu drží Rafael svou sai a to, co má být obarveno ještě jako kov zbraně, už je zelené jako Rafaelova ruka... ale to je čistě drobnost. Za mě 5 hvězdiček. A propos kniha je i docela roztomile graficky upravená jako krabice od pizzy a menu :) Vtipný nápad.
  • Kapis
    Ten scénář je opravdu hloupočkonaivňoučký, ale má to celé takou starou patinu a je zajímavé se podívat, jak ty želvy vlastně celé vznikly. Dostal jsem krapet více než jsem očekával, takže za 3,5*, zaokrouhluji v tomto případě dolů.

    EDIT: jo a málem jsem zapomněl, dostali jsme další teorii o zřícení WTO, se nedivím, že to tak spadlo, když to Myšilovové tak podhryzali už v osmdesátých letech;)
  • Norri
    Je pravda, že mě to dokázalo chytit. Kvůli kresbě jsem k tomu přistupoval s jistým despektem, ale teď už se těším na září.
  • Lobok257
    Zatím žádný zázrak, snad se to rozjede a dožijeme se 40. dílu :)

  • Gerri
    Docela nuda... asi sem čekal něco jiného od undergroundového komiksu pro dospělé!
  • Lenny
    Příjemné akční béčko, které se nebere příliš vážně (a částečně proto je tak dobré).
    Recenze od 1:07

    http://www.mixcloud.com/ondrakral52/komiksov%C3%A9-bubliny-32-recenze/
  • krvinka56
    Tak jo já si ty želvy opravdu užil. Ač kresba není z nejlepší rozhodně sem s ní spokojenej Kreslíř umí tvořit i emoce u svých postav a navíc se i postupem času v kresbě vyvíjí. Což je vidět u April a těch plecháčů. a nejvíce se to pozná na posledním příběhu. Scénář je ryze akční béčko které si na nic nehraje a přináší nám přímočarou a oddychovou akci a i se vzpomínkovou částí.Takže konečně po mnoho verzích víme jak to skutečně bylo. Rozhodně je to nejlepší ztvárnění samotných želváků a jejich povah nejvíc se mi líbí poněkud magorskej Rafael. Popravdě mi víc sednou jednobarevné pásky želváků víc nežli ty barevné z filmů a seriálů.
    Co se opravdu povedlo je zpracování knihy u které je hřbet velice kvalitně slepen a nevadí že se jedná jen o brožovanou verzi. Zpracováni knihy ve stylu krabice od pici a restauračního menu mne pobavila. Taktéž se mi líbí možnost seskládat vcelku pěknej obraz. Jen doufám že si comiccentrum ohlídá aby nelítali hřbety jako u konkurence kde to výsledný dojem vcelku kazí.
    Taktéž musím pochválit lidovou cenu která povznáší tento komiks a díky tomu je dostupný naprosto všem. Za to se tato kniha opravdu vyplatí a hlavně se nehrozí že by se při opakovaném čtení či prohlížení rozpadla. Ale přiznám se že bych byl do budoucna rád za nějaké speciální vydání v pevné vazbě.

    Zkrátka a jednoduše mám rád želvy na jakýkoli způsob včetně želví polévky. A tady je i druhý nejlepší trhač.
    P.s.:Mozečky
  • brkowycz
    Ter: 1) Důvody, proč se dává 15+ chápu, nicméně patří k solidní hodnotící reakci, že všechny výkřiky o "komiksu pro dospělé", které jsou na obálce a na stránkách CC, jsou zkrátka mimo, protože tohle prostě není komiks pro dospělé. Což neznamená, že nemůže bavit všechny věkové kategorie. Ale bylo by to asi jako dát "pro dospělé" na kůstka jen proto, že kůstek řekne třikrát "mrdat".
    2) Nic si nevytvořil, nekritizuj je dost blbost, to by tu každý musel sázet pět hvězdiček nebo vůbec nepřispívat, čest vyjímkám. Pokud někomu přijde scénář stupidní a nepadá na něj ten "undergroundovej" feeling, tak to snad neznamená, že to tomu bude dávat pět hvězdiček. Je docela škoda, že USM nedokázala vydávat taky Crew tak finančně přístupnýho. CC ukázalo, že za 170kč se book vydat dá a já jim v tomhle směru samozřejmě fandim.
  • Spider-man
    Undeground a zábava pro komiksáky, jak má být. Aneb Želvy původní, přesto nečekané :)
  • Ter
    Pobavila ma kritika poniektorych mudrych, ktory nemaju o vydavani komiksov ani najmensiu paru, a uz vobec nie o tom, co vsetko to obnasa! Tak napr na zadnej strane nie je odporucanie citatelom od 15 rokov zo srandy, ani preto, ze by sa Comics Centrum chceli strapnit, ale preto, ze to je podmienka majitela autorskych prav (Nickelodeon) a tiez preto, ze komiks povodne vychadzal v Amerike a tam su ine zakony ako v Cesku alebo na Slovensku. Kritizovat a machrovat vie kazdy dement, ale co takto keby ste sa poniektori pochvalili s nejakym svojim dielom? Pretoze pani Kevin Eastman a Peter Alan Laird zarobili nemale miliony vdaka jedinemu komiksu a naslednemu predaju licencii do celeho sveta. Viete ako sa to hovori - "kritikom je ten clovek, ktory nikdy nedokaze byt umelcom" :) Takze kritizujte a zavidte dalej, vsak aj mate co (zavidiet) :)
  • jayjay86
    Jako dítě jsem přečetl všechny komiksy, co se tu tenkrát o Želvách vydávali. Zbožňoval jsem to. Kreslil jsem je ve školce, lepil doma plakáty, no prostě jsem to žral dost. Postupem let a různých filmů, co jsem se Želvami viděl, se z mého nadšení stával spíše větší a větší odpor k nim. Abych to zkrátil. Toto je naprostá pecka, běžnou knihu čtu i několik hodin, toto jsem zmáknul na posezení a už se nemůžu dočkat dalšího vydání.! Kresba pro mě ze začátku trochu až dětská/amatérská, ale ten našlapanej děj mi tento dojem potlačil někam do ústraní a nikterak nenarušil celkový dojem z komiksu . Pokud jste četli Želvy jako malý, nebo nejste věku 10 a míň, DOPORUČUJI !!!
  • Blacksad
    Zapomeňte na nadýchanou mléčnou pěnu z televizní cukrárny, tohle komiksové sousto není žádné křupavoučké Crème brûlée, ale fajnově namletá sekaná, ve které křupou tak akorát zbytky kostí osmdesátkových zlosynů. Tahle dobrota vystřelí vaše chuťové buňky na Měsíc a když se vrátí, ještě dlouho budete mít v puse pachuť krve. Bon appétit!
    http://vlcibouda.net/komiks/749-%C5%BEelvy-ninja-menu-1-dobr%C3%A9-uvnit%C5%99,-dob%C5%99e-s-n%C3%ADm,-dob%C5%99e-po-n%C4%9Bm
  • sedw
    U mě zavládlo naprosté nadšení. Parádní a inteligentní zábava, kresba k příběhu naprosto dokonale sedla, sice se o bůhví jaký nadprůměl nejedná, ale v tomto případě si ani nedovedu představit přiléhavější kresbu. Dostavila se i notná dávka nostalgie. Za mě naprostá spokojenost a nedočkavě vyhlížím další díly!
  • J.T.honza
    Prostě origin. Děj byl hodně průměrný a poprvé mě překvapil vlastně až úplně poslední stránkou v epilogu, tak jsem zvědavý, jak se to pohne dál. Strašně moc mi v tom ale chybí vtip. Sakra, Želvy Ninja byla vždycky hlavně parádní nahláškovaná zábava, tak kam se poděla?
    Kresba se mi moc nelíbí a strašně mě rozčiluje, že mají všichni stejnou barvu pásek (ne že bych nepoznal, kdo je kdo, ale mám je prostě zafixované jako fialového Donatella, modrého Leonarda atd.). Ale budiž, zvyknu si a hlavně jsem zvědavý, co bude dál a jestli opravdu vydají celou sérii. S přivřenýma očima dávám čtyři hvězdy, chystám peníze na další díly a doufám, že nebudu čekat deset let...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.6.2015 14:40Želvy Ninja: Menu číslo #01: Jedinečný originál
    Asi tady funguje do velké míry nostalgie, ale to není nic proti ničemu. Želváci jsou sympoši a správňáci a člověku nezbývá nic jiného než jim v klasicky brakových zápletkách a akcích držet palce. Narážka na Daredevila ohledně původu želv mě pobavila, jenom doufám, že se Usama neinspiroval v teroristických plánech Baxtera.

    Jistě má to některé své slabší stránky, na které upozornil třeba brkowycz - želva si něco myslí a týpek na něj reaguje, atd., ale celkový požitek mi to nekazí. A kresba? Žádná krása, ale má to svůj styl:)) Zkrátka takový milý komiks, co si na nic nehraje.

    Celkový dojem: 70%
  • Absinther
    Parádní, nadšeneckej, nízkorozpočtovej a férovej underground. Jasně-příběh není žádná sofistikovaná filosofická konstrukce s přesahy do černé magie. Kresba není vypiplaná libovka ve které přečtete i článek na zmuchlaných novinách pod lavičkou v temném parku.. Ale o těchhle "snobárnách" želváci nejsou. Týpci se prostě baví a škrábou na papír své ujeté a zábavné fantasie- a právě tenhle až metalhurlantovský přístup dokážu ocenit více než všechny ty vysoce ambiciózní a prošpekulované vymyšlenosti... Navíc-pro čtenáře je to dnes už naprostá všednost, ale je fajn si uvědomit, že to je příběh o zmutovaných želvách v kanálech NY, které zmutovaná krysa učí ninjutsu (které se naučila od svého majitele v japonsku).. Takhle ujetý a přitom funkční koncept, který se tak snadno chytnul a sám zmutoval v nespočet dospělejších či dětských variací -navíc v komiksech, knihách, tv, filmech, pc-games atd..- to je záležitost naprosto fenomenální.
  • Doppelganger
    mě to prostě bavilo, přečetl jsem to na jeden zátah a hned bych si dal další díl. Jasně, je to přímočaré, prvoplánové, a kresba je půvabně undergroundově nevzhledná. Ale občas je prostě tu "intelektuálnější" četbu nutno prokládat nějakou rubačkou, která si na nic nehraje. :)

    mám však několik poznámek k českému vydání:
    - gratuluji Comicscentru, jaký se jim povedlo kolem Želv vyvolat obrovský hype, ale na druhou stranu mi přijde, že sami úplně neví, jestli to propagovat jako věc pro děti či "dospělé" - viz zadní strana obálky - zdůrazňují, že to je komiks pro dospělé, ale zároveň vyzývají k návratu do dětství - tak co teda platí? A věkové doporučení 15+ je fakt směšné. V knížce jsou tak tři sprostá slova a to násilí tam není o nic horší než v libovolném jiném superhrdinském komiksu. Ok, sedmiletému děcku bych to asi nedal, ale třeba Loba jsem četl poprvé v cca 12 letech a nijak to se mnou tehdy neotřáslo.

    - vůbec jsem nepochopil, proč knihu stylizují tak "gastronomicky"... "Menu číslo 1", vevnitř ty "předkrmy", obrázky ubrousku... pochopil bych to jako reklamu na jednu knihu (á la Crew), ale udělat v tom stylu celou knihu (a pravděpodobně celou sérii...?) se mi zdá jako zvláštní volba. A mimochodem - v celé knize nebyla jediná zmínka o pizze, díky čemuž je ta stylizace ještě nepochopitelnější. :)

    - ty poznámky překladatele jsou supertrapné. Např. strana 140: Ha, ha, ha, ha! Další je pod drnem. *pozn. překladatele: odkaz na skladbu skupiny Queen: Another One Bites the Dust. Jako z té české verze se ta narážka fakt nedá pochopit, ale určitě tam šlo nějaký vtípek strčit elegantněji, než ho takto těžkopádně vysvětlovat pod čarou. To samé platí pro další poznámky překladatele.

    Každopádně jsem rád, že u nás Želváci začali vycházet a doufám, že se jim bude dařit, a třeba zas pootevřou dveře nějakému podobnému projektu.
  • felis
    Když jsem poprvé slyšel, že CC bude vydávat želváky, strašně jsem doufal v Bodycount. V tomto ohledu jsem byl zklamán, ale tak lepší než nic, no… Každopádně kdybych na želvách nevyrostl, nevím, jak bych hodnotil. Na jednu stranu je to bez debat strašná ptákovina. Na druhou stranu je to fakt zábavné, hodně svižné, želvy se drsně ksichtí, krvácejí (červenou) a semtam zahlásí. Nálepka 15+ mi příjde dost přehnaná (žeby nějaký starý CCA rating ?), ale osmiletýmu děcku bych to do ruky nedal. Násilí je tam dost, ženy jsou občas nazývány nelichotivými jmény a celkově to má takovou špinavou atmosféru. Kresba zdánlivě jednoduchá, ale tady sedí a mně se líbí. (Btw jsem pořád přemýšlel koho mi to přípomíná a ano, máte recht, je to Richard Corben). Kus bodíku navíc za super pulpové zpracování. Za necelý dvě kila není co řešit. Klidně i šestkrát do roka.
  • erik
    V prvom rade v podstate súhlasím s brkowyczom. Je až neuveriteľné, čo dokáže nostalgia. Prvé korytnačky sú všetko, len nie "dospelé". Mierne povedomé príbehy sú priamočiare, krvi by sa v nich nedorezal, pár nekorektných slov a šlus. Decká pred pubertou sú dnes atakované ďaleko "dospelejšími" akčnými rozprávkami. Kresba je robená na kolene, ale istým zvráteným spôsobom sa mi to k tým prostoduchým príbehom hodí. Zdanlivo hrá všetko proti, avšak aj mňa sa zmocnila nostalgia, nuž nemôžem inak, čítanie som si užil.

    P.S. Asi si zoženiem ešte jeden diel, dotrhám ho, mrsknem do krabice s nedojedenou pizzou a odfotím to. Vždy, keď sa zjaví komiks v krabici s rukavičkami na zaobchádzanie, budem ju postovať na net, ako má vyzerať underground a komiksová realita. :)
  • brkowycz
    Je to prostě slabota!

    Můžeme si stokrát řikat, jak je ten komiks dělaný srdcem a v garáži, jak je to hrozně krásná vzpomínka na naše děství a prostě jak je to celkově 100% rupr čupr underground. To nic nemění na tom, že to je neskutečně přechválená slabotinka. Vadí mi na tom celá řada věcí, vezmu jen ty hlavní:

    1) Kresba. Já kresbě nerozumim, ale tahle se mi prostě nelíbí. Autor docela hezky nakreslí baráky a ulice, ale jakmile kreslí postavy, je to prostě příšerný.
    2) Tenhle komiks "pro dospělé" bych doporučil věkovému rozmezí asi tak 4-6 let. S komiksem pro dospělé to má skutečně společného asi tak 2-3 sprostá slova, která se tam objeví. Ani s tou krví to není tak horký. Příběhy jsou vyloženě dětinsky přímočaré. "Hohoho, já jsem záporák!" - "Hoho, my jsme čtyři želvy!" - BUM, PRÁSK, ŘACH - želvy vyhrály. S tím 15+ na obale bych řekl, že Comics Centrum přichází o svou cílovou skupinu.
    3) Vyčítat takovému komiksu nulovou promyšlenost děje a přílišnou přímočarost by asi bylo dost trapný, ale komiks selhává i z hlediska akčnosti. Akční komiks musí mít pěknou přehlednou kresbu, musí tam být ta akce napínavá a musí být ukotvěná aspoň v jakémsi takémsi příběhu. Nic z toho tady není.
    4) V komiksu jsou navíc vyložené scénáristické chyby (Želva si něco říká v duchu, záporák na její duševní pochody přímo reaguje, někde zase bubliny nejdou z leva do prava podle toho, jak postavy mluví za sebou), které prostě zřetelně proklamují naprostou neprofesionalitu.
    Ale abych jen nehanil, najdou se klady. Zejména potěšila recese na Daredevila a poslední dva ze čtyř příběhů mají dokonce něco, co by se snad vzdáleně dalo nazvat i dějovým spádem.
    Závěr: na to, abych se bavil u stupidního komiksu kde čtyři hnusně nakreslený želvy bojují s hromadou zabijáckých robůtků, jsem asi už moc starej, nebo prostě rozmazlenej moderníma komiksama. Místních 90% to staví na úroveň slušných akčních komiksů jako je třeba Hellboy nebo libovolný Spiderman, což je naprosto přepálené hodnocení. Do dalšího dílu už nepůjdu. I kdyby se náhodou kvalita do budoucna zvedla, nechci mít doma v knihovně kostrbatý nicneříkající obrázek a stím hodnocením tady navíc nepůjde poznat, zda se kvalita zvedla skutečně objektivně, nebo zda se prostě dál hodnotí za pět komiks, kterému bych osobně z nostalgie (kdybych nějakou cítil) dal tak nejvíce 3 hvězdičky. A i to je dle mého názoru přepálené hodnocení.
  • goldschmidchen
  • Schramm
    Koupeno z nostalgie - a vyplatilo se to! Kouzlo želváků pořád funguje, třebaže jsou jiní, než jak je známe ze seriálu nebo egmontovských sešitů. Je docela zajímavé sledovat originální verze příběhů i to, jak se tyto příběhy v detailech měnily v čase. Už vztah Hamato Joši - Oroku Saki - Trhač - Tříska je jiný než jak ho známe. Ale netřeba se bát, funguje to. Želváci možná nejsou tak prvoplánoví hláškaři, ale o to jsou drsnější - a sedne to k nim. Za mě palec nahoru a další číslo sem. Undergroundová kresba je skvělé osvěžení v tom všem mainstreamu, Lairdova kresba dokonce tu a tam dává vzpomenout na Richarda Corbina. Jediným mínusem je April. Není to taková kočka, jako ji známe.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš8.6.2015 19:54Želvy Ninja: Menu číslo #01: Jedinečný originál
    Velice příjemné překvapení. Celá první knížka se čte dobře a zase jsem si uvědomil jaký jsou želvy ninja geniální originál. Od dětského komiksu nás dělí jen "undergroundová" kresba a zobrazení krve, ale i tak si koupím další díly.
  • kaylin
    Kevin Eastman je dobrý scénárista, který je správně ujetý, i když někdy má některé scény možná až zbytečně roztahané. Do příběhu spojuje japonská bojová umění, New York, kanalizaci, přerostlá zvířata a další prvky sci-fi, a to všechno v příběhu, který funguje a baví. Postavy jsou někdy trochu moc ukecané, ale aspoň zahlásí. Tohle všechno doplňuje skvěle volená kresba Petera Lairda, který místy připomíná Richarda Corbena a v jinou chvíli zase Stana Sakaie. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/931-zelvy-ninja-menu-cislo-1-jedinecny.html
  • luky.kuky10
    Skvele! Uz jen to, ze neco takoveho u nas vyslo. Neuveritelne jsem si na tehle comicsove pizze pochutnal. Zelvy jsou ostrejsi, Triska je mistr tak jak ho zname, a uz ted se tesim na dalsi chutnou porci zelvi zabavy.
  • Fry
    "Želvy Ninja: Menu číslo 01: Jedinečný originál" - Crwecon byl hodně fajn, ale za úspěch DNE beru fakt, že jsem si dokázal sehnat první vydání již vyprodaných želv.
    A cestou domů jsem si je náramně vychutnal... Na to, že to vyšlo poprvé před "třiceti lety" se to čte hodně v pohodě. Želvy mají všechny pásky přes oči stejné, Tříska je ve svém klasickém hábitu a hned v prvním sešitu se setkáme i s Trhačem! Jsou to v podstatě uzavřené, ke konci spíše už otevřené příběhy, na jejíž pokračování si nějaký ten pátek počkáme, ale co... Hlavní je, že to u nás vycházím, že se to hned prodalo a že další díl tu bude na podzim... Za mě 5*!
  • baatcha
    Tohle je taková prdel, že jsem fakt nečekal, že to bude taková prdel. Je s podivem, jak málo toho vlastně museli televizní scénáristi dodělat při tvorbě animáku. A kvízová otázka: jak poznáte původní želvy od pozdějších inkarnací? Původní želvy maj ocásek! Palec hore českému grafikovi za obálku! A dva palce hore překladateli za správně undergroundový překlad! Třetí strike, saláte... jseš venku!
  • louza
    Chutné menu. Na rozdíl od vyžehleného seriálu na němž možná spousta potenciálních čtenářů vyrůstalo jsou původní želvy nindža neustále se křenící nabroušení ranaři, kteří nejdou pro nadávku daleko. Souboje jsou správně naturalistické a autoři se v nich neštítí krve. Co naopak zůstalo velmi podobné je přímočarý scénář příběhů přímo vybízející k podětštění. To podstatné ale je, že v obou verzích zůstalo zachováno ono hmatatelné kouzlo nindža želv, které jsou prostě a jednoduše cool a dobře fungují i po dvaceti letech. Hodně netradiční, ale pěkná undergroundová kresba knížce jen přidává grády. Nástup na trh byl skutečně grandiózní a ani novinová periodika a stánky nezůstala ušetřená nájezdu zelených bijců. Nezbývá než popřát CC ať se jim daří.
58563072
  • Kapis
    Landauer: aha, díky a když by teda "šlo všechno dobře", kolik těch želv pak ještě je po téhle 40-tce? A snad mě nikdo nezabije, když využiju tohle místo ještě k dotazu mimo téma korytňaček. Zaznamenal jsem, že si ilustroval 1.díl Stopařova průvodce. Je to ilustrované i vevnitř nebo jen obálka a kdy budou další díly v této edici? Díky.
  • Landauer
    Kapis: Není to na 10 let, zrychlí se to... čeká se na vybarvení nejstarších dílů.... viz. recenze na komiksáriu.
  • Kapis
    Opravdu velké pozdvižení kvůli téhle knížečce. Další díl v září, 40 dílů, takže to je fakt na cca 10 let....
  • Landauer
    Felis: Když vydržíme a budeme trpěliví, bude i Bodycount. CC se chystá vydávat Želvy od začátku až do konce pěkně popořadě, celou sérii.
Četl/a (149)
123peta, 3DD!3, 81splinter, Al0f0k, Alfred, Alikkk, autokineton, Babany, bananzluty, bat62bum, Benny, bierce, binnmode, Blackthunder, calvin10, Cever, Chaolinek, charvos, cobe, ComicBookGuy, ConanVJ, Cowabunga!, crewni.konzerva, cyboy, Darth Raelchi, davidek, deadpool, deefha, DEmnoG, Dezodoo, Django, Doncek4321, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, erik, farnhajt, figis, Filip123, Final, foudy, Fox01, Fr3d_K, Fry, fuerto_gepa, Garp, Georgíno J., Golem, guseppe, Gustik5, hellblazer, Houbař, hromotlk, hugosnowden, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, James, james dixon, jankie, Jimbeam90, JORDY, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, KdG, Kil-Khal, kinak, Knuckless, Koci, Kocour, Kokuun, Kraken, Lachvos, Librarian, Light, Lobok257, LookAss, Lord Baltimore, luky.kuky10, majer, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, me, mearez, Mercurio, mgeralt, Mike-sh, mindstormjak, mineralk, MisaSutcliff, miuanek, Moyek, mozzu, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Noci, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, Poniczech, Poseidon1978, predek, punisher, RadimNemec, raenius, raimi, RaptoR, robertsedmik, rockyt, RudyRod, S4TW, Sagikkun, samuelo12, Schramm, seneke, SHORTY, Shpeckk, Sir_Pete, spekktrum, Spike, t0mas, terrordemon, the.kasztan, Tommar, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, Ukko, Velkej šéf, vita, Vojtěch 393, VXP, Vyjebanec17, Walome, Wiw, xflori01, Zavulon, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(329)
123peta, 2scha, 665+1, 81splinter, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alikkk, alois13, Amati , andik007, Askalon, autokineton, Awakener, Babany, BadBoy, Baffman, bananzluty, barthez, bat62bum, batoo, bboorreekk, BeeSee, Benny, binnmode, blackJag, Blacksad, Blackthunder, Blair, Bob, bobo666_2005, bourgeois, brkowycz, Buchtic, burzum, calvin10, Cassidy, Cever, Chaolinek, charvos, choze, cobe, ComicBookGuy, comicsland, ConanVJ, Corvus, cranial, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, D.K.Logic, Dali, Dani El, DanQ, davidek, DAxik, deadpool, deefha, DegiCZ, delta11, DEmnoG, Devilek, Dezodoo, disclose, Django, DKoscik, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Drekorian, dr_benway, dvoracekpetr1, Elnie, Erich, erik, farnhajt, faster86, FatMonster, felis, figis, filemon, Filip123, filosh, Final, Flash, Fr3d_K, Fry, fuerto_gepa, Georgíno J., Glumal, Goeger-Devil007, goldschmidchen, Golem, gongon44, grinder, gruno, guseppe, Gustik5, Hades, hahahoho, Hamichal, Hebled, hellblazer, Henry108, herrman, Holmwood, Honza R., Honzin, horaczhlinska, Houbař, hromotlk, hugosnowden, Hulik, I.am.geek, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, Izmir Čupr, J.T.honza, Jak, James, james dixon, jankie, jendavondra, jerry67, Jimbeam90, jirin, jjjirik, jones1240, JORDY, Josh, Joshua_T, KadetJaina, kallenved, kapicka, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keenkeen, keNNoslaw, Knuckless, Koci, Kocour, Kokuun, komik.sx, Kraken, Krvavý Patejl, krvinka56, kubanec13, Kunden, Landauer, Leland, lemon_zobak, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, LoganCZ, Lojza, LookAss, Lord_Arthas, luky.kuky10, M4rsellino, maara, Malachias, Mamut12, mankoo, Mariohurbanek, markic, Markyz de Sade, Marthy76, Martinb, Maryl, Masinfira, Matejrychly89, Matthew, Maty48, me, meffis, Mercurio, merhyx, mgeralt, Michael Jarkovský, Michal Opitz, MickeyStuma, Mike-sh, mikina, mimo_provoz, mindstormjak, mineralk, Miriyak, MisaSutcliff, Mitthrawnuruodo, miuanek, moiqpiom, monty.cl, Moyek, mozzu, MP, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, namdnas, NecRoman, Netorack, Niaz, Nightmare, Noci, NOD82, noMster, Norri, nx, Odal , OldaB, oleav, Olesh, oru, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, peposek, petrsimcik, pk123x, podzimator, Poniczech, Poseidon1978, predek, prokop.prcik, punisher, pusta, Qee, RadimNemec, Radkos, raenius, raimi, RaptoR, razielus, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, Rowan, Roxigor, RudyRod, Ruw, S4TW, Sagikkun, Saiffer, saja, samuelo12, Saran, SASAN_KING, Schramm, sedw, seeker666, seneke, Sesta, SHORTY, Shpeckk, shyANDROID, Sick666, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, SmoothNCool, smrtihlav7, spekktrum, Spider-man, SpiderJerusalem, Spike, Staník, StanleyHu, stanleystar, superheroesstuff, suricattaontheway, Tabasco, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, The Genius, the.kasztan, Tialster, Till, timek, tomaseek, tomasko33, tomastrejbal, Tomket.Tom, Tommar, Tommy Monaghan, TommyBOYER, tomned, Toren, Trevelyan, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Ukko, Valis, Velkej šéf, vishnar, vita, Vlast0, Vojtěch 393, vteco, Wiruss, Wiw, xai, xflori01, xintax, xspeed, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zavulon, zdennanek, Zíďas, zlejzmrd
Chce (7)
Badgu.y1902, Braindead, delsemela, mikki.maser, Pista, tuzexchrist, xxaannddeerr
Shání (1)
Miss Amphipolis
Nabízí (5)
M4rsellino, Mildaha1, Niaz, nx, oleav