Jeroen hledá u babičky na půdě odložené věci, které by mohl prodávat na Královský den. Mezi krámy najde babiččina alba s výstřižky z doby války.
Dozví se, že za druhé světové války se v jeho rodině staly věci, o kterých se vždycky mlčelo. Když pak jde Jeroen 4. května na tradiční tryznu za válečné oběti, objeví něco překvapivého...

Vyšlo v rámci Nadace Anne Frankové / Fríské muzeum odboje
Vydání podpořilo Velvyslanectví Nizozemského království v České republice


Scénář
Hans Groeneweg, Eric Heuvel, Menno Metselaar, Ruud van der Rol
Art
Eric Heuvel
Lettering
Jan Endrýs
Překlad
Magda de Bruin Hüblová
Žánry
historický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7474-140-1 (Triáda)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 280 mm
Tisk
barevný
Váha
300 g
Stran
64
Cena
159 Kč
Originál
De Ontdekking ()
  • Lenny
    Lenny mecenáš28.4.2023 20:03Rodinné tajemství
    Další z řady komiksů, které seznamují děti s holokaustem - a je moc fajn. Na první pohled zaujme barevná frankofonní kresba a dost oceňuju, že se tu poXté nejede koncentrák, ale příběh sledujeme z pohledu nežidovské rodiny. Vedlejší postavy jsou docela jednorozměrné válečné archetypy (kolaborant, odbojář, zfanatizovaný kluk) a v alespoň pár scénách by zasloužily víc prokreslit, ale jako celek dobrý.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.3.2017 11:06Rodinné tajemství
    - "Stejně německou armádu uznávám. Je tak moderní a úderná."
    - "Zavři klapačku, vole."


    Dospělý se často uchechtne nad hláškami, kalupem vyprávění, zjednodušením a celkovou formou, ale v podstatě jde o velmi povedený komiks, který dětem může přiblížit tuto nešťastnou éru evropských dějin. Vzato kolem a kolem, je to vlastně příjemně až akčně plynoucí příběh, který zmiňuje mnoho detailů z historie a přitom si zachovává lidskou (i tu nelidskou) stránku příběhu. Konec je sice trochu "imposibruuuuu" a zároveň očekávatelný, ale jinak je tenhle komiksový počin více než chvályhodný.

    Celkový dojem: 70%
  • kaylin
    kaylin29.6.2015 20:28Rodinné tajemství
    Zábava se zde spojuje se vzděláváním, což je jedna z forem, které komiksu velmi sluší. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/944-rodinne-tajemstvi-85.html
342