Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3

+ 3 další ukázky

Koupit
Válečné bojiště prvního dílu zbavilo Candida mnoha iluzí. V druhé části trilogie vycházející z Voltairova románu se Candide opětovně setká s profesorem Panglosem a dopije do dna šálek hořké reality.

Nýdrlandské pěstírny ušlechtilého konopí stočí běh Candidova osudu na obchodní loď, která ovšem ztroskotá u pobřeží Port Ugalu. Pevnina hrdinovi nabídne mnohem záludnější nesnáze. Všudypřítomné blaho Velkého Inkvizitora, šibenice, revoluce a nevěstince se pokusí rozptýlit poslední kapky jeho naděje. I přes nečekanou pomoc milované slečny Kunigundy a divoké Octobriany se pevnina promění v pekelně horké místo pro život. Je možné uprchnout? A pokud ano, pak kam jít, komu a čemu ještě věřit? Poznat víru, věřit si či uvěřit ve světlé zítřky v čase sílící temnoty je zkouškou, která nemá pro nikoho předem připravené řešení.

Poznat, kým vlastně Candide je a do jaké míry ho utváří okolnosti a společnost, je nevyhnutelné, chce-li člověk vědět, co bude dál.

Vyšlo v klasické a limitované edici 100 ks s certifikátem, 2 variantami obálek (50 a 50 ks), cínovou figurkou Octobriany (6 cm) a plakátem.

Scénář
Karel Jerie
Art
Karel Jerie
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7507-099-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
235 x 313 mm
Tisk
barevný
Váha
682 g
Stran
64
Cena
299 Kč
Varianty
Candide #02: Velký inkvizitor (2015)
Candide #02: Velký inkvizitor (limitovaná edice, varianta A) (2015)
Candide #02: Velký inkvizitor (limitovaná edice, varianta B) (2015)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.7.2021 15:49Candide #02: Velký inkvizitor
    Pořád to samé dokola a co nám ještě chybělo, hmm, velkohubé kecy o revoluci. Prostě mišmaš a absolutně mi uniká pointa. Přeplácanina ála road movie. Tohle fakt ne. Vždyť autor nedotahuje myšlenky a prostě si skáče z lokace do lokace. Proč? Fakt děs. Kresba docela ok, proto dvě hvězdy.
  • Norri
    Norri mecenáš7.7.2020 11:39Candide #02: Velký inkvizitor
    Tento komentář je společný pro všechny tři díly.
    Předtím, než jsem se pustil do Jerieho trilogie, jsem si dal Candida jako rozhlasovou hru. To proto, abych mohl porovnat Jerieho scénář s předlohou a mohl si více užít jeho autorský přínos. Dopředu jsem věděl, že Karel Jerie zasadil svou adaptaci do bizarního světa, který je kombinací fantasy, středověku, steampunku a sci-fi. Nevěděl jsem ale, jaké jsou jeho změny v ději. Nyní po dočtení musím uznat, že se toho zhostil skvěle. Některé části předlohy změnil a některé pasáže doplnil, ale žádná ze změn neměla negativní dopad na celkové vyznění. Jerie navíc vyšperkoval svou adaptaci nepřeberným množstvím vtípků a popkulturních odkazů. A to jak čistě textových, tak i obrazových. Najdeme zde například odkazy na Švejka a na Hvězdné války, ale také na Saudkova Arnala a snad i na Cimrmana. Najdeme zde ale také politickou satiru a kritiku současného světa a Jerieho zapojení "Peacemakera" do děje je skvělé. V kresbě, nebo spíše malbě, se Jerie také vyřádil a do Candida vmaloval všechna svá oblíbená témata, jako jsou houby, dinosauři, sci-fi lodě a nebo také chapadla hrnoucí se z toaletní mísy. Měl jsem trošku strach, aby se mi při čtení nerozpadla vazba knih, ale přežila to a to je důležité. Je dobře, že Candide vyšel ve velkém formátu a v pevných deskách. Suma sumárum - maximální spokojenost a prosil bych více takových komiksů od domácích autorů.
  • sedw
    Druhý díl se mi líbil o něco více, než první, děj byl nápaditější a rozmanitější. Kresba si drží vysokou laťku a objevil jsem ještě více easter eggů, než v prvním díle. Spokojenost.
  • perak
    perak16.4.2018 16:31Candide #02: Velký inkvizitor
    Stejně jako u prvního dílu musím ocenit odvahu pustit se do takové předlohy a především pak skutečnost, jak to autor skvěle zvládnul. Příběh nepostrádá vtip, ale i kupu nadčasových tezí, poukazujících na určitá klišé v chování lidstva v průběhu historie (především v otázce války, revoluce, …). Kresba šmrncnutá Kájou Saudkem a steampunkem pak podtrhuje čtenářovu radost z knihy. A třetí díl se blíží. Hurá
  • Kapis
    Kapis mecenáš26.7.2016 08:14Candide #02: Velký inkvizitor
    Jenom na nejlepším ze všech možných světů, kde vše je správně zařízeno a nemůže to být uspořádáno lépe a jinak, může fungovat bizarní spojení dinosaurů, sudlic a cepů, hořících hříšníků, spravedlivě čtvrcených a napíchnutých na kůlech, s raketovými motory a křižníky. Další várka velmi volné adaptace skvělého Voltairova románu se Jeriemu náramně vyvedla. Z původního díla mi v hlavě uvízlo třeba jak Panglos popisuje únik z oprátky a přitom nazývá inkvizici "slovutnou a ctihodnou", jak je zkrátka nejlépe na tomto světě zařízena - tak třeba ne úplně doslova, ale toto se tam povedlo dostat. Kresba zcela úchvatná, radost se tím kochat. Na jedné stránce, při bitvě hampýznic;) s policií mě okamžitě přes oči udeřily Saudkovy ženské z "Arnala", takové ty kozaté s afrem. Už se mi nechtělo z postele k jednomu z úhelných kamenů komiksu u nás - "3xKája Saudek", ale myslím, že tam jsou dokonce ve stejných pozicích. Na vnitřní straně desek s náčrty pak je to, ke cti autora, zmíněno. Takových vychytáveček tam je více a za mně rozhodně jeden z nejvýraznějších českých počinů posledních let. Tak a hlavně, ať nám BBArt vydá i poslední díl!
  • Lenny
    Lenny mecenáš6.11.2015 22:31Candide #02: Velký inkvizitor
    Candide drží vysoko nastavenou laťku.
    http://www.youtube.com/watch?v=yWGG9cWJ8PU
  • kaylin
    kaylin5.11.2015 07:19Candide #02: Velký inkvizitor
    "Candide" je úderný a hlavně zábavný. Jo, a také je český. Ony zde opravdu vznikají dobré věci. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1031-candide-kniha-druha-velky.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin21.10.2015 13:11Candide #02: Velký inkvizitor
    V Nýdrlandu jsme tolerantní a ctíme každý názor! Ale nemít žádný, to je vrchol všeho!

    Nechci se mýlit - neb už si předlohu zase přestávám trochu pamatovat -, ale začínám dostávat pocit, že komiksový Candide se nezačíná odlišovat silně pouze svým universem, ale též i dějovou linkou. Dílo je to však stále svěží, nesmírně vtipné a plné nejrůznějších narážek, ať už grafických nebo slovních, které se týkají všeho možného a je nesmírná zábava je nalézat a dešifrovat. Kresba i styl (erotika, dynamika, karikatura) mi strašně připomínají Saudka.

    Velmi příznačné a trefné se mi pak jeví ponaučení z levičácko-anarchistické revoluce (str. 46-47), které jak známo, opět a pouze žerou vlastní děti a stávají se jen rudou kopíí diktatur, které samy svrhávaly. A podobné myšlenky by rozhodně neměly zapadnout, neboť Voltaire, byť myslitel poloviny 18. stol., byl především filosof.

    Téhle sérii děsně fandím...

    Celkový dojem: 80%
  • koudy
    koudy mecenáš12.10.2015 01:03Candide #02: Velký inkvizitor
    V tom nejlepším ze všech světů vznikl román, který nemohl být jiný než výborný...
    Z románu poté vznikla ta nejlepší adaptace v podobě comicsu, jaká mohla kdy vzniknout ;)

    Ale ať pouze neparafrázuji mistra Panglose (jedna z postav románu) - po přečtení románu jsem se bál, že mne comics nijak zvlášť nepřekvapí a ona je to tak volná adaptace, že překvapuje velmi často a velmi příjemně!

    Zábava téměř na každé stránce a jsou zde i takové nenápadné vtipy, kterých si všimnete pouze při hlubším pohledu.
    Určitě jsem nějaké skryté vtipy a spojitosti přehlédl a po krátkém "uležení" v knihovně si to vezmu i s prvním dílem a přečtu znovu.
    Pak už pouze zbude těšit se na závěr této skvělé série a přečíst si všechny najednou.

    Doporučuji nečíst bez znalosti předchozího dílu, jinak přijdete o část příběhu a asi to nebude tak skvělý zážitek.
    Nemluvě o tom, že přijdete o spousty vtipů, zajímavých pohledů na svět a výborný příběh.
    Vřele doporučuji!
2116311
Četl/a (72)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Aldo26, ben_bella, binnmode, Cabal, calvin10, charvos, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Draco nobilis, erik, farnhajt, filemon, Final, flipflop, foudy, Fox01, GeorgeeW, Georgíno J., Grrr, H4mpty, Himlik, James, jankie, japes, kallenved, Kapis, kaylin, Kerbellos, kinak, konva2, koudy, kubosos, Librarian, Light, lukascus, MaceLinda, Mariohurbanek, Martinb, misa, mozzu, MP, mywiel, namdnas, NecRoman, Norri, Olesh, Ozymandias, pechna, perak, petrSF, Plechy, Poseidon1978, RudyRod, Schirru, Schramm, sedw, spekktrum, start05, the.kasztan, Tiba, trudoš, tukak, Ukko, votik, vranakx, wolfgang, Zdendy, zlejzmrd
(125)
2Hitman3, 2scha, Aldo26, Alfi, Azbest, BeeSee, Benji, binnmode, BlackDragon, blackJag, Bob, bourgeois, burzum, Cabal, calvin10, charvos, cobe, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, davidek, Draco nobilis, dvoracekpetr1, erik, farnhajt, felis, filemon, Final, flipflop, Fox01, Georgíno J., Greyman, grinder, Grrr, H4mpty, herbert, herrman, Himlik, holubdema, Houbař, Hulik, hypermlok, invape, James, james dixon, jankie, jjjirik, Joshua_T, kallenved, Kapis, kaylin, Kazumaki, Kerbellos, kinak, komik.sx, koniklec, konva2, kubosos, Lenny, Librarian, Light, Lobok257, Lojza, MaceLinda, Mariohurbanek, Markyz de Sade, Marthy76, Martinb, Marvin, mcleek, merhyx, mike731, MIKER65, Mitak, Mitthrawnuruodo, moris.cz, mozzu, MP, mstefl, NecRoman, noMster, Norri, Olesh, Paldini, pavel, pechna, petrsimcik, Poseidon1978, Premek, Ricarderon, Rich, Rocksteady147, RudyRod, Schirru, Schramm, sedw, Skot, sleepless, Son-Goku, spekktrum, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tiba, tomastrejbal, Tony TwoDee, trudoš, tukak, tulipstros, Ukko, valon, votik, vranakx, Wakker, wolfgang, xintax, yama, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, Zíďas, zlejzmrd
Chce (9)
barthez, birkoff13, chcita, delsemela, Maryl, Miriyak, monty.cl, Nightmare, xxaannddeerr
Shání (3)
Maryl, namdnas, Nightmare
Nabízí (1)
Librarian