Koupit
Playboy a vědec Tony Stark je terčem závisti milionů lidí a zdánlivě má vše – muži chtějí být jako on a ženy touží být s ním. Nikdo však netuší, že miliardář vede ještě neuvěřitelnější tajný život jakožto neporazitelný Iron Man.
Ať už vzdoruje nekalým obchodním praktikám či padouchům ražení Mandarina, Half-Face či Titanium Mana – Tony Stark zasvětil obrovské úsilí potírání nespravedlnosti ve všech jejích podobách.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 75. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity sérií Tales of Suspense #91–99, The Invincible Iron Man #1–4 a Iron Man and Sub-Mariner #1


Scénář
Archie Goodwin, Stan Lee
Art
Gene Colan, Johnny Craig
Ink
Dan L. Adkins, Johnny Craig, Frank Giacoia
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
758 g
Stran
224
Cena
249 Kč
Originál
The Invincible Iron Man: The Tragedy and the Triumph (Marvel)
  • ludek.n
    Nezdolný Iron Man se v roce 1968 konečně dočkal své vlastní komiksové řady, když vystoupil z dvojtitulu Tales Of Suspense. Právě tento zlomový okamžik si vybrali redaktoři Ultimátního komiksového kompletu, aby nám představili muže ve zlaté zbroji. Díky jejich rozhodnutí si tak můžeme připomenout účinkování Iron Mana v Napínavých příbězích, jak si ho vysnila dvojice Stan Lee/Gene Colan, přechod na samostatnou platformu, kde Stana Leeho vystřídal na postu scénáristy Archie Goodwin a konečně start čistě ironmanovské série, v níž se kreslící tužky chopil Johnny Craig. To vše ve víceméně kontinuálním příběhu, rozprostřenému přes čtrnáct sešitů. Padouši, s nimiž se musí Iron Man vypořádat, jsou sice různorodí, ale trochu jednostranní. Crushera, Titanium Mana, Greye Gargoyla, Whiplashe, Unicorna a konečně i Demolishera můžete klidně hodit do jednoho pytle. Sebevědomí jim v jejich touze být nejmocnějším hrdinou a ovládnout svět rozhodně nechybí. Je to bohužel trochu jednotvárné, zvláště když nemusíte na další dobrodružství čekat měsíc, ale máte je všechna takhle pohromadě v jedné knize. Stejná zápletka, stejné rozuzlení, občas i stejné hlášky vytvářejí pocit jakéhosi prefabrikátu, který se snaží oživit alespoň jednotliví výtvarníci. Kresba je mimochodem na vysoké úrovni, byť žádné velké překvapení a ohromení nepřináší. Tragédií tato komiksová kolekce určitě není, ale bohužel není ani triumfem, alespoň v mém případě.
  • trudoš
    Dokud byly příběhy v tomhle albu desetistránkové, šlapaly perfektně; byť naivně blboučké, v krátkém rozsahu poměrně snesitelné. Kresba skvělá, dynamická a nápaditá, jen ta mimika oplechované hlavy Iron Mana mi nepřišla proveditelná. Také představení nové postavy agenta SHIELDu Jaspera Sitwella je fajn, scénáře tak dostaly komického hrdinu, kterého jsem si paradoxně oblíbil daleko víc, než samotného Tonyho Starka.
    U delších sešitů už ta únavnost scénářů byla maličko znatelná. Přesto fajn dobrodružství ze šedesátých let, které přečtete a zapomenete. Navíc se nelze neusmát nad portfoliem padouchů, se kterými Želený muž bojuje a kteří jsou neskutečně různorodí, o jejich kostýmech nemluvě. A také je třeba neopomenout zmínit proslulé tryskové kolečkové brusle v Iron Manově zbroji, na které je skvělý odkaz v komiksu Avengers: Elita. Tragédie a triumf jsou zkrátka staré, ale i po těch letech dokážou vyvolat dobrou náladu „originálními“ zvraty a především neunudit přemírou textu v bublinách.
  • Milo_Harwey
    Četl jsem iron mana a nějak nevím proč jsem si od něj odskočil na oba díly furyho, co následují a Nelide... Teď jsem dojel poslední 3 sešity v knize. Možná mě k odejití k IM donutilo to vámi zmíněné opakování... IM se poměrně rychle vybije, dostává nálož, dobije, vyhraje, někdy je ta variace jinak okorena, ale smysl zůstává. Souhlasím s jh666, taky jsem uvažoval,proč zrovna tohle je v UKK a proč se vůbec kniha takhle jmenuje: možná to souvisí s tím dobíjením, vybití = tragédie, dobití = triumf. :D (závěrečný sešit Vietnam části se jmenuje tragédie a triumf, asi proto) kniha začíná originem IM na třech stranách, pak 1 sešit příběh s crusherem... Tady vyniká kreslíř Gene Colan, který je na 60.tky fakt dobrej, ale přijde mi, že časem v knize začne zapadat do šedí průměru a Craig na něj naváže stejným stylem (tedy tím horším), nasleduji 3 sešity Vietnam válka s Titanium manem (tady mě zaujal závěr druhého ze tří: "v zájmu své... Vlasti... Ho musím zastavit!! Ale... Jak? JAK??! '''''''V PRISTIM CISLE: JAK?'''''' :D), tady se jede na propaganda kecech, nebavilo ... A teď přichází to nej z knihy podle mého názoru: 2 sešity s Grey Gargoylem a nástup komické postavičky Jaspera Sitwella (který vše ze svych pozitiv v dalším UKK Nick Fury ztratí ;)), tyhle dvě čísla jsou nejlepší, kresba super, je to vtipný, není to megalomanský ani plný patosu jako čísla předešlá... Naváže se na Whiplashe, který je v organizaci Maggie, již vede tajemný pan M, což pokračuje dále přes AIM až po první sólo číslo IM, kde bojuje IM proti AIMu, což dokončí jeden velký příběh. Z pozice scénáře ustoupí LEE ku prospěchu Archie Goodwina (někdy dvě čísla před sólo IM) a ten je slabší, IM2) proti Demolisherovi, 3) proti Freakovi , 4) vs Unicorn. ;) Konec.... Best linka je GG a až po první sólo císlo IM. Začátek knihy špatný, kresba fajn. Závěr knihy klesá jak scénář, tak kresba.... Dávám 3*
  • karl173
    Je vždycky těžké hodnotit tyhle starší kousky. Svou zastaralostí ukazují, že kdyby dnes byl komiks stále takový jako kdysi, tak už to nikdo číst nebude. Na druhou stranu může stará věc za to, že je stará? Nicméně hloupé dialogy a primitivní a až poněkud komické zápletky jsou zkrátka součástí retra a musí se s nimi počítat. Na druhou stranu to tvůrce neopravňuje vytvářet neustále ty samé příběhy pořád dokola. A to je zdejší problém. U Hulka mi to tolik nevadilo, jelikož když se chce Hulk v každém čísle s někým porvat, tak to beru jako součást postavy a dokážu to přijmout. Ale to, že Iron Man v každém čísle dostane na budku a je na pokraji smrti, přičemž ho vždy zachrání dobití či poslední kapka energie, je už na defenestraci. Přitom minimálně první polovina knihy mě velmi bavila dokud se to zkrátka nezačalo až moc opakovat.
    Co se týče kresby, tak by se dala hodnotit jako ucházející. Především velké panely jsou fajn, ale jinak to není nic výjimečného. Zkrátka standart.
    Jak ohodnotit tuto knihu, to je jak jsem už napsal na začátku poněkud složité. Určitě bych ji ale zařadil někam k průměru. Teď otázka kolik dát hvězd. V dnešní době by to bylo tak maximálně za 2*, ale vzhledem k době kdy tento komiks vycházel a s úctou ke starým superhrdinským komiksům dám odřené 3*.
  • Darth Raelchi
    Oh shit, hrůza na entou. Taková hrůza, která přebije i F4. Tam byl aspoň postupně gradovaný příběh (sága epického rozměru), ale tady jsou jen dílčí sešitovky, ve které se zase nějaký debil (pardon) snaží ovládnout svět anebo Iron Mana a tudíž svět. Pár výjimek o návaznosti tam je, ale je jich tak málo, že se v tom člověk blbě orientuje (viz Demolisher). Pozitivní je snad konspirační pokusy a komploty kolem agenta Sitwella. Na krátké 10-ti stránkové platformě je to čitelné a kresba se jakž takž dá, ale jinak je to docela nudná záležitost. Opravdu nej je obálka k číslu 1, která je i digitálně upravená na obálce knihy. To je asi fakt to nej, jinak jsem se docela nudil, ale ne tak jak u F4 a potom u Začátku konce. To už se fakt nedalo. Tady ten text oproti tam tomu dává aspoň trochu smysl, i když ho je tam pořád až moc. Proto 2 hvězdy. Je to trochu víc čitelné a srozumitelné, ale pořád nuda a velké old school.
  • VanTom
    10stránkové sešity Stana Leeho ze série Tales of Suspense nemají daleko k tragédii - texty zbrkle chrlí už spíš pitomé, než naivní, opakuje se a iritujícím způsobem popisuje to, co provádějí postavy na obrázcích. Zachraňuje ho i po těch letech stále živá, triumfální kresba, počínající si výrazně hrát s velikostí panelů. První (tři) díly regulérní řady The Invincible Iron Man se mi pak i přes svou absolutní béčkovost líbily o dost více, protože podobně ukecaný styl Archieho Goodwina už přece jen nechával něco z vyprávění na kreslíři.
  • S4TW
    Pro mě celkem rozporuplné dílo. Ano, zase je to stará škola, takže klasická klišé a sáhodlouhé a zbytečné texty přeskočme a jednoduše ignorujme. Spíš mi vadí nevyrovnaná kvalita. První polovina komiksu je opravdu skvělá. Dokud píše Stan Lee, tak se jedná o kvalitní a zábavný komiks, eliminuje zbytečný text na tehdejší minimum a je celkem věcný. Scénář má spád a baví. Navíc ho doplňuje úžasný kreslíř Colan, který opravdu úžasně pracuje s mimikou, ale i jeho bojové a akční scény jsou na tehdejší nejvyšší úrovni. Poté komiks převezme dvojice Goodwin a Craig a kvalita komiksu jde rapidně dolu a to hlavně po té scénáristické stránce. Je vidět, že Stan byl pan scénárista. Největší kladem komiksu je samotná postava Iron Mana, která je prostě skvělá a zajímavá. Největší zápor vidím v již tradiční repetitivnosti. Iron Man nachází nového soupeře, chvíli spolu bojují, pak Iron Man vyčerpá své síly a je na pokraji smrti. Poté s vypětím všech sil síly znovu nabije a soupeře v opakovaném souboji porazí. A takhle to jde asi 5 krát za sebou. Jednoduše řečeno – první polovina komiksu je výborná, druhá polovina už začne nudit a navíc kvalitou se jedná o slabý průměr.
  • luky.kuky10
    Příběhy nebyly zas tak špatné. Kniha obsahuje celkem hodně akce a pár řad padouchů (vč. A.I.M.). Kresba se mi nejvíce líbila od Johnnyho Craiga, poněvadž mi přišla více detailní a linky byly daleko přesnější. U Colana mi vadilo, že vše bylo takové hodně nahňácané, a mému oku tak jeho kresba lahodila méně. Co mě neskutečně s**lo v celém booku byla neschopnost Iron mana. Pomalu od každého loosera dostával od začátku bitky na prdel, a sledovat neustále dokola jak se pokaždé začně vybíjet energie v jeho zbroji je už po chvíli opravdu trapné. Po tomto svazku jsem měl chuť na pořádný comics s tímto "zlatým avengerem", kde bude pořádně předvádět svou sílu a umění své zbroje. Celkově to nebylo úplně špatné, a nebýt sešitu s Happym, dal bych dvě hvězdy. Dávám tři *
  • Mleako
    První příběh ve Vietnamu byl povedenej, ale zbytkem jsem se teda taky prokousával dost dlouho. Vzhledem k tomu, že je to řada toho nejlepšího z Marvelu, čekal bych trošku větší nářez.
  • MrKulda
    Celkém dobré :) ....tak první tři příběhy,kde je Tony ve Vietnamu...pak už to jde od desíti k pěti :/ Ne že by to bylo přímo nezajímavé,ale...počkat,ono to vlastně nezajímavé bylo.Proč? Protože čím dále se v této knížce dostáváte,tak vlastně začínáte zjišťovat,že hlavní zápletkou je Iron-Manova vybitá energie.Fakt,nejde tady o to s kým a kde Stark bojuje,ale prostě pokaždé mu dojdou baterky a on se svým ultraepickým kabelem musí zase dobít.Takže všechny příběhy jdou v duchu: Iron-Man vede...Iron-Man použil veškerou energii ze svých tranzistorů...Iron-Man je na lopatkách...Iron-Man opět vítězí,protože se dobil/zachránil ho nějaký jeho přítel.Ale přece jenom,má to něco do sebe,tak proto ty tři *
  • Kabukiman
    No, jako fanda těhle starejch příběhů dávám dvě hvězdy nerad a pořád zvažuju třetí hvězdu. Ale krom kresby se mi tenhle komiks prostě nelíbil. Je to tak užvaněné a nezajímavé, že jsem se tím prokousával sešit po sešitě asi tři týdny. Nevím proč zrovna tenhle Iron Man je v UKK....
  • kinak
    Naprostý souhlas s jayjay86, tohle je paráda, člověku je při čtení hned zase 12:) OK jsem staromil, ale co taky čekat od lidí co vyrůstali na komiksech od Semicu:) Miluju tyhle starý díla, i pro tu krásně dávkovanou míru ironie... to už se teď neumí;)
  • Lenny
    Nejlepší Iron Man, co vyšel česky
  • Azalin
    Jsou věci nadčasové, které se budou číst ještě za sto let a věci, které prostě zastarávají. A to platí i v komiksu. Tenhle komiks už zatuchl. A žádné "stořádkové pojednání" na tom opravdu nic nezmění. :)
  • jayjay86
    Upřímně, po přečtení komentářů a hodnocení z několika českých (rádoby) profi znaleckých webů se mi ani tuto knihu číst vůbec nechtělo. Jaký to omyl!

    Asi jeden z nejzajímavějších, akcí nejnabitějších a (nejen) díky Jasperovi Sitwellovi (kterej nám opět ve filmovém studiu nějak ztmavl) pro mě i nejzábavnějších příběhů Iron Mana. Kresba precizní, bezchybná a velice pěkná. Příběh příjemně odsejpá a to bez obrovského množství bublin a dialogů, jak bývalo v té době zvykem.

    Ohledně souzení starých komiksových děl, jsem tu měl sepsanou asi stořádkové pojednání, ale pak říkám, stejně to nikdo číst nebude a i kdyby, nikdo svůj názor nezmění..
    takže hodně stručně co by si měli lidé sakra (ale už!) uvědomit při hodnocení :-) :
    1. Comics Code Authority před rokem 1971 !!!! (kdo neví: http://en.wikipedia.org/wiki/Comics_Code_Authority)
    2. Komiksy pro děti !!! ( já nevím, kupte si Kačera Donalda a začněte nadávat, jak to působí dětinsky, naivně, úsměvně, bez složitých dějových zápletek, atd.)

    Dokud nezohledníte tyto dvě věci, je to jako když si sednu do Porsche 911 z roku 1967 a začnu bzučet, jak nemá přehrávač na USB, jaktože nemá couvací senzory, kde mám sakra zabudovaný panel s navigací, apod. (Jo a POZOR! mám na mysli ještě dětskou verzi Porsche, prtže tento komiks určitě nebyl prvotně cílený pro dospělácké věkové skupiny, že jo?. Takže nějaké Porsche s medvídkovým čalouněním, plyšovým obrovským volantem a azurově/narůžovělým nástřikem :-) ) Místo abych ocenil, jak je to skvělé auto, jaké má skvělé jízdní vlastnosti i po tolika letech a jak i dneska se neztratí. Narozdíl třeba od Trabanta, což může být příklad jiných komiksů té doby. Tento Iron Man je prostě Porsche své doby a já s čistým svědomím mohu jedině DOPORUČIT! - k této knize se po letech jistě rád vrátím..
  • kaylin
    Ne, tohle opravdu není ukázka dobrého mainstreamového komiksu, ale je to pouze ukázka historického mainstreamového komiksu. Kdyby zde nebyla kresba Gena Colana, tak už to asi opravdu nic nezachrání. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1035-ultimatni-komiksovy-komplet-91.html
  • J.T.honza
    Těžko jsem se tím prokousával, těžko...
  • jh666
    Fanouškem klasiky se asi nestanu. Minule jsem měl radost, že po dvou měsících vyšlo něco modernějšího, tentokrát nás ale čekal návrat do Silver Age. Iron Man: Tragédie a triumf není nic převratného, ale ani nic, z čeho by si člověk sedl na zadek. Bohužel, ale na tomhle komiksu nevidím ani nic zásadního, co by ho opravňovalo být v UKK (kromě toho, že je tu Iron Manovo první samostatné číslo). Pokud bych měl shrnout scénář a kresbu, tak scénář je typický na svou dobu, přičemž Goodwinova část mi přišla o něco lepší než v případě Stana Leeho. Kresba je asi to nejlepší na komiksu, na svou dobu je povedená. 50 %
  • cyboy
    Mam cim dal vetsi problem prokousavat se temito starymi kousky. Tentokrat je to o trochu lepsi, ale porad je to martyrium.
    Misty je to velmi usmevne a technologicky naivni (samozrejme poplatne sve dobe), ale monologum jako: "Zvuk cvakajiciho reostatu je pro me starnouci usi jak rajska hudba." se proste musite smat.
5832122
Četl/a (83)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis1996, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, DracoAn, erik, Fox01, Glumal, Gustik5, hicks, hromotlk, hypermlok, invape, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kinak, Knuckless, Kouzelnik7, Lachvos, Librarian, ludek.n, luky.kuky10, Mariomichal, Mates17, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, Paldini, PatrikTheMighty, Petrisko911 , petrSF, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, Sagikkun, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Spike, Symbi, t0mas, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, vrazdinek, xflori01, Yefery, Zbysek2410, Zdendy, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
(232)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AwatarDK, Azalin, Azbest, batoo, bboorreekk, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, Carnage, Chadraba.jiri, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, erik, ertefol, fifas, Filcka, filemon, Filip123, firesnake, Flash, folkemon77, Fox01, Fry, FumarEnPipa, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Gustik5, hahahoho, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, J.T.honza, Jack043, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, kinak, Knuckless, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, Kunden, Landauer, Lenny, Librarian, luky.kuky10, maara, mAGiic, Mariomichal, markic, Marthy76, Masinfira, Mates17, Matio, MB, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, MrKulda, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, novass, obitus, OldaB, Olesh, oru, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , petrSF, Piros0013, pk123x, Poseidon1978, punisher, pusta, Qee, Radkos, raenius, raimi, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rinter, robertsedmik, RodRoder, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, Saiffer, saja, Salien, Saran, SASAN_KING, Schramm, semi41, seneke, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, Spike, suricattaontheway, Symbi, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, Tommar, Tommy Monaghan, tomned, tomve, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Viking, Vítek, vranakx, vrazdinek, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, ZeznikoslavCZ, Zíďas, zikaa, zlejzmrd
Chce (6)
Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, delsemela, FatMonster, Maty48
Shání (1)
delta11
Nabízí (3)
kinak, Masinfira, Tommar