Koupit
Čtvrtý výběr z Goreyovy rozsáhlé a rozmanité tvorby jsme opět pečlivě sestavili tak, aby bylo zastoupeno co nejvíce jejích forem: nezbytná goreyovská abeceda, bezeslovný komiks, veršovaný morytát, kafkovské nevysvětlitelno i prozaický mikropříběh se šťastným koncem. Autorova záliba v morbidních situacích a nejrůznějších deviacích v dnešní době sice možná ztratila svou provokativnost, o to víc však okouzlí detailní zpracování, rafinovanost a skutečně jemná ironie. Pětice půvabných dílek, v nichž text ilustruje ilustrace a ne naopak, opět potěší milovníky dekadence, estéty a obdivovatele delikátních výtvorů. A jistě na háček svého surrealistického vtipu chytí i vás...

Scénář
Edward Gorey
Art
Edward Gorey
Překlad
Tereza Ješátková
Redakce
Zdeněk Kárník
Žánry
horor, humorný, satirický
ISBN/ISSN
978-80-7363-707-1 (Dokořán)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 205 mm
Tisk
černobílý
Váha
464 g
Stran
136
Cena
265 Kč
Originál
The Fatal Lozenge, The Sopping Thursday, The Loathsome Couple, The Stupid Joke ()
  • Netorack
    Netorack5.8.2020 11:48Hloupý žert a jiné příběhy
    Moje první seznámení s autorem, a asi jsme se úplně intelektuálně neprotli. Moc se mi líbila abeceda, z velké části kromě díla samotného díky výkonu překladatelky. Ostatní příběhy a "příběhy" mě až tak nezaujaly. Goreyho nezatracuji a zkusím vyhledat jeho dříve vydaná dílka, ale odvařený jsem z něj nebyl.
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.8.2017 10:32Hloupý žert a jiné příběhy
    Tak nevím, jestli jsem neměl tu správnou náladu nebo jsem byl hormonálně disbalancovaný, ale poprvé jsem z Goreyho byl zklamaný. Ono to nijak nevybočuje z toho, co dobře u toho autora známe, ale nějak mě to zkrátka nebylo schopno chytnout pořádně za kule.
  • Lobok257
    Lobok2577.2.2016 21:15Hloupý žert a jiné příběhy
    Je to komiks, není to komiks? Je to divné, úchylné.. ale originální....

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.11.2015 11:23Hloupý žert a jiné příběhy
    Dříve než nějaký přemoudřelý komiksový geek vznese připomínku ohledně komiksovosti díla, řeknu, že komiks v knize zastoupen prostě je, a to mnohem výrazněji než v Deflorované dívce.

    Musím konstatovat - jak se píše v anotaci -, že některé věci skutečně asi zestárly a nejsou tak provokativní, nicméně ona "jemná ironie" neustále baví a okouzluje. První Švestkouni mě kdovíjak neoslovili, klasická abeceda místy pobavila (Fetišista), místy moc ne. Čtvrteční liják ale opět ukázal dokonalý Goreyho cit pro absurdní humor a Nechutný pár celý zážitek opět korunoval. Hloupý žert už je jen jako bonus. Třetí, ani čtvrtý díl (či spíše a přesněji řečeno český redakční výběr) tedy nedosahuje kvalit Lenošky a Octárny, ale stejně Edwarda miluju...

    Celkový dojem: 80%
163