Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Legendární komiks - poprvé v souborném vydání!

Mr. Sweet - kultovní detektiv, který patří ke stále se vracejícím postavám, jež českým čtenářům nabídla nová autorská vlna po roce 1989. Fenclův hrdina patří ke špičce produkce, kterou na svých stránkách otiskovala Kometa, náš nejdůležitější komiksový časopis přelomu 80. a 90. let minulého století. Zdá se to neuvěřitelné, ale Mr. Sweet si svůj kultovní statut ponechal dodnes - což dosvědčuje i to, že byl českými znalci komiksu zařazen do knihy 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Kreslířský projev Bohumila Fencla je totiž zcela svébytný a díky inteligentní výtvarné stylizaci jeho kresba nezastarává. Komiksy s Mr. Sweetem lze číst jako napínavé příběhy, ale též jako poctu klasickým dobrodružným knížkám a detektivkám, z nichž si autor láskyplně utahuje.

Kniha je určena pamětníkům, kteří si rádi zavzpomínají na své komiksové začátky, ale i těm, kteří se chtějí zasmát a nechat se překvapit opravdovou perlou české komiksové scény. V knize jsou shromážděny všechny příběhy Mr. Sweeta - tedy čtyři komiksy, které vznikly před více než 25 lety, a dva nové, z nichž ten poslední se čtenářům představuje vůbec poprvé. Souborné vydání doprovází zasvěcený esej Tomáše Prokůpka, který kromě jiného odhaluje, že postava Mr. Sweeta se pro kreslíře, ilustrátora, designera a grafika Bohumila Fencla stala celoživotním osudem.

Scénář
Bohumil Fencl (Bof)
Art
Bohumil Fencl (Bof)
Obálka
Bohumil Fencl (Bof)
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
akční, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-264-0894-9 (CPress (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 300 mm
Tisk
barevný
Váha
800 g
Stran
88
Cena
249 Kč
  • Darth Raelchi
    Čekal jsem něco jako Sheilu akorát více zaměřené na kriminální případy, což jsem dostal tak z poloviny a daleko více se mi v hlavě dělal zmatek a chaos. Příběh drží jaksi interně díky Bofovi, ale zbytek je na čtenáři a jeho fantazii a schopnosti orientovat se ve specifickém prostoru a paneláži. Nicméně je to ryze autorská záležitost a to autorovi odpouštíte a pro mě je to spíš komiksové vzdělání a bádání. Poslední dva příběhy byly pro mě mnohem únosnější a čitelnější, ale zase ten digitální koloring to trochu ztuctovatěl. Redakce je opět perfektní.
  • Netorack
    Dávám nostalgických pět hvězd, při čtení souboru jsem si vzpomněl na ten pocit, když vyšla nová Kometa, skoro i slzička ukápla. Jak to funguje na někoho touto zkušeností nepoznamenaného nevím, ale u mě velká pecka. Některá okýnka mám od začátku devadesátek dosud vrytá na sítnici.
  • trudoš
    Tady se na mém hodnocení hodně podepisuje fakt, že jsem jako kluk tenhle komiks miloval. S odstupem času a v souborném vydání pak mohu s čistým svědomím říct, že můj brakový vkus se od dětství evidentně nezměnil - protože Mr. Sweet je pořád bezvadný. Eskapády jsou to hodně střelené a svým způsobem i opakující, ale cit Bohumila Fencla pro kreslenou grotesku z toho dělá parádní zábavu. Víc než samotný text si přitom člověk užívá karikatury a drobné gagy bokem, případně autorovu výtvarnou vynalézavost při koncepci jednotlivých panelů, nebo rovnou celých stránek.
    První čtyři příběhy, které vyšly kdysi v Kometě, jsou dodnes za pět hvězd, nečekáte-li tedy druhého Umberta Eca v obrázcích. Zbylé dva už jsou jen nejistou labutí písní. První má děj nulový a spíš jde o takový vyjuchaný návrat, druhý se může pyšnit strhujícím rozjezdem, ale pekelně zmatené finále pozitivní dojem malinko kazí. Každopádně velká děkovačka nakladatelství Computer Press, že mi tuhle chvilku nostalgie dalo dohromady.
  • p3tris
    I když jsem přesně ta generace, na kterou je cíleno, tedy pamětník Komety a Amerického ninji s rychlodabingem na VHS, tady na mě nostalgie nějak neúčinkovala.
  • J.Connor
    Krásně zpracovaný tribute legendárnímu hrdinovi raných 90. let. Na Sweeta si pamatují i lidi, co už je později komiksy míjely, asi proto, že v Kometě patřil k vrcholným kouskům. Ten jeho mírně lascivní, hodně akční a vtipný a pozlátkem zakázaného Západu naditý svět byl pro chlapecké dušinky fakt neodolatelný. Nevím, jak moc pracovala nostalgie, ale Sweet na mě fungoval i po skoro 25 letech. I nový příběh, jen ten ruční coloring jsem dost postrádal. Sweet navíc splňuje to, co mi v českém komiksu obecně dost chybí - je to emancipovaný, vysoce kvalitní "mainstreamový" komiks, kterých naštěstí stále přibývá. Rozhodně si nechci stěžovat, ale škoda, že nevyšlo soubornější vydání Bofa jako takového (třeba ty erotické miniatury, Sheila atp.)... Jinak velmi zasloužilá práce a šup na někoho dalšího, hlavně třeba Schönberga či Hanuše (a jejich komiksy mimo Kometu, kterou většina lidí má, třeba Malý pirát, Cesty Bafometa atp.).
  • kaylin
    Postupně, jak jsem se pročítal jednotlivými příběhy - Bof mimochodem jeden nakreslil i přímo pro toto souborné vydání - zjistil jsem, že je docela snadné si nejen postavu, ale vlastně i jejího tvůrce zamilovat. Ten styl je natolik specifický, že vás to snadno strhne. Příběhy jsou přeplněné akcí, jsou nadupané humorem, kdy některé vtipy - i obrazové - jsou skutečně povedené, skvělé hlášky. Najednou zjistíte, co by mohl být ten český mainstream - jen to ještě narvat do českého prostředí, ale myslím, že i v něm by to fungovalo. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/01/1086-mr-sweet-manhattansky-detektiv.html
  • choze
    Taky jsem na Sweetovi vyrostl a řadil ho a řadím k tomu nejlepšímu, co se v Kometě objevilo, takže jeho návrat hodně potěšil, nostalgická slza ukápla a nejen jedna a snad to teprv pořádně rozbalí. Z nových příběhů jsem taky úplně nadšený nebyl, Návrat Mickey Rata byla jen fajn symbolická jednohubka a poslední příběh přinejlepším standart, chtělo by to pro Sweeta nějakou výzvu. Též s uspokojením kvituji zajímavý Tomášův doslov.
  • DEmnoG
    Inu, já mám ze souborného vydání radost, v Kometě patřil Mr. Sweet do mého TOP5 (na prvním místě Saudek s Tajemstvím zlatého koně). A i po letech mne Bof baví. Je to kratké, nekomplikované a s výtečnou kresbou. I když musím říci, že nové díly mne ani zdaleka nebrali tak, jako ty původní. České USA z devadesátych:). Oceňuji doslov od Tomáše Prokůpka a předsádku ze skicáře.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.11.2015 11:47Mr. Sweet - Manhattanský detektiv - kompletní vydání
    Já jsem poněkud jiný ročník, než aby na mě tady fungovala nostalgie - jsem totiž o rok starší než Kometa a ačkoli jsem byl odmalička geniální, ve dvou letech jsem ještě číst neuměl. Pravda je dokonce taková, že Mr. Sweeta, přestože obálka mluví o "legendárním komiksu", jsem neznal až do minulého týdne, kdy jsem si pročítal Komiks v Brně, kde se jeden příběh vyskytuje (mimochodem ten samý co tady).

    Obecně vzato jsem rád, že jsem se seznámil opět s něčím novým. Z díla sálá upřímná radost, nadšení, záliba v onom zakázaném ovoci jménem Amerika a americký akční komiks. Místy mi to dokonce připomínalo Žlutého Roberta (moje nostalgie z dětství), jak příběhem, tak okýnky s padouchy. Však se Bohumil Fencl prý inspiroval i u Borna. Je to zkrátka celé takové dost roztomilé, ale i když je třeba brát v potaz dobu vzniku, už to jednoduše zastaralo. Vtipy a narážky jsou někdy dobré, je to celé dost nadsazené, kresba je zábavná a čte se to kvapem, protože je to extrémně dynamické - ale to je zároveň i zásadní slabina. Scénáře jsou fakt místy hloupoučké a situace a scény se střídají pomalu s políčky, což mě skutečně nebaví.

    Celkový dojem: 60%
  • Corvus
    Když se mi (vzácně) podařilo rodiče přemluvit ke koupi Komety (a ne dalšího Pifa...), zhltnul jsem příběhy detektiva Sweeta doslova jako malinu. Vedle božského Káji (Saudka), můj nejoblíbenější komiksový hrdina v Kometě. Vynikající kresba, do dnes bezvadně fungující vtípky, akce, perspektiva... Nikdy bych se nenadál, že Mr. Sweet někdy vyjde v kompletu. Mám obrovskou radost a s koupí jsem neváhal ani vteřinu. Ještě tak ukořistit věnování a podpis od mistra Fencla :)
  • Lenny
    Sweet se perfektně hodil do Komety, kde z něj sálalo nadšení pro vše americké. Dnes už ale nefunguje, scénáře jsou docela mizerné a pokud k této postavě nemáte nostalgický vztah, sáhněte radši po něčem jiném.
    http://www.youtube.com/watch?v=BlAdekahYM4
78122