Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Novým velitelem týmu Úřadu paranormálního výzkumu a obrany se stává mrtvý vojenský kapitán Benjamin Daimio a celý úřad se stěhuje do nové centrály – obrovského po dlouhou dobu uzavřeného výzkumného zařízení, ve kterém americká vláda prováděla ve spolupráci s nacistickými vědci utajené experimenty.

Nejpodivnější komiksový tým se díky tomuto příběhu o živé mrtvole, šílenství, kopí osudu a monstrózní bráně do nebes stává ještě podivnějším.

Obsahuje sešity série B.P.R.D.: The Dead #1-5 (listopad 2004 - březen 2005) a 'B.P.R.D.: Born Again' z Hellboy Premiere Edition (březen 2004)

Scénář
John Arcudi, Mike Mignola
Art
Guy Davis
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek, Hana Studeničová
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Richard Klíčník
Žánry
akční, dobrodružný, horor
ISBN/ISSN
978-80-86839-95-0 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
549 g
Stran
160
Cena
499 Kč
Originál
B.P.R.D. #04: The Dead (Dark Horse Comics, 2005)
Varianty
Ú.P.V.O. #04: Smrt (2. vydání) (2019)
Ú.P.V.O. #04: Smrt (2015)
  • Spike
    Spike29.11.2022 22:17Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Tak nám série zvesela pokračuje tam, kde minulým dílem skončila. K Mignolovi s touhle knihou do scénáristického křesla naskočil i John Arcudi (omnibusy Maska či Terminátor) a zatím se to jeví jako dobrý krok. Už od začátku se nám tu rýsují menší změny, když se náš tým stěhuje do nového sídla v horách (i přímo v hoře) a připojuje se k němu nový velitel Ben Daimio. Nové, odlehlé, trochu záhadné, tajemné a nakonec i děsivé prostředí kde se teď postavy budou pohybovat je dobrým nápadem a svěžím prvkem. Stejně tak postava Daimia, která do děje bezproblémově zapadne a jeho interakce s ostatními jsou naprosto přirozené a leckdy i vtipné. Obzvláště jeho přetahovaná s Liz, která pro mě pořád zůstává nejlepším charakterem. Johann je velkou část knihy trochu, řekněme mimo, takže se zdá lehce na vedlejší koleji. Roger mě stále velmi baví, nicméně tady mi přijde trochu mimo svůj charakter z předchozích knih a úplně si nejsem jist zda mi nové směřování jeho postavy sedí. A Abe, ten se tu vydává po stopách svého původu a minulosti naznačené v minulé knize. Jeho linka se mi líbila, přesto je trochu škoda že tu byl tak nějak oddělen od ostatních a těším se až bude zase v týmu.
    Tahle kniha by se mohla líbit těm kterým se úplně nezamlouvalo pozdější Hellboyovo více fantasy směřování a chyběli jim nacisti, šílení vědci se svými pokusy a Lovecraftovská monstra. Přesně to v tomhle díle najdete a člověk tak má příjemně povědomý pocit že je ve světě který zná. Líbí se mi že tady to získává takovou tu správnou dynamiku 'hrdinské' týmovky, jen by to chtělo dát postavám trochu víc prostoru a času spolu a nehnat je tak zběsile do akce. I když je ta akce fajn.

    Fajn by byla i kresba Guye Davise, kdybych se nemusel pořád opakovat s tím, že mi nesedí jeho obličeje a výrazy. Vím že si holt musím zvyknout, Davis u série ještě nějakou dobu zůstane, ale jeho postavy se mi zkrátka do vkusu ne a ne trefit. Když má dojít k nějaké charakterní či emoční scéně a kresba i mimika by ji měla podtrhnout, prostě to na mě nefunguje. Krom tohohle problému který mám a nejspíš i mít nadále budu, je kresba funkční a prostředí, akcí i příšery vykresluje dobře, pod kůži se mi prostě ale nedostala. Barvy Davea Stewarta jsou ovšem neselhávající jistota. Návrhy postav a zrůd ve skicáři na konci knihy také potěší jako bonusový náhled do tvůrčího procesu.

    Série Ú.P.V.O. si dle mě drží svou úroveň, stále však má prostor pro zlepšení. Stačí více propracovat týmovou dynamiku, vrátit Abea do skupiny a stavět na zde položených základech, a myslím že se můžeme dočkat velkých věcí. Ten potenciál tu je, jen si to musí všechno tak nějak správně sednout. 7,5/10
  • Moon
    Po delší pauze jsem se konečně zas dostal do hellboyovského světa a nelitoval jsem. Skvělá kresba, napětí a konečně se něco blíže dozvídáme o Abeovi Sapienovi. Super knížka, nemohu se dočkat další.
  • Norri
    Norri mecenáš5.4.2020 21:10Ú.P.V.O. #04: Smrt
    2023:
    Té knize skoro není co vytknout a 5 hvězdiček si zaslouží. Přesto z ní nejsem tak nadšený, jako poprvé. Kniha rozvíjí děj “Žabího moru” a to hned ve dvou linkách, mezi kterými kniha skáče. Abe Sapien s Kate Corriganovou pátrá po své minulosti, zatímco zbytek Ú.P.V.O. se stěhuje na nové místo, kde bude muset vymést nějaké kostlivce ze skříní. Zatímco jedna linka je romanticky smutná, druhá je akční a místy i vtipná. Dohromady to funguje jenom tak napůl. Je jasné, že to jsou dva děje, které se odehrávají současně, ale na druhou stranu ty děje spolu nemají žádnou souvislost a nepotřebují být synchronizované. Mám pocit, že to neustálé skákání neprospělo atmosféře ani jedné linky. Ale to je jenom drobnost. Knihu táhne úžasná kresba Guye Davise.

    2020:
    To co Žabímu moru k dokonalosti chybělo, to tady je. Kniha obsahuje dvě paralelní linie - v jedné se Ú.P.V.O. zabydluje na novém místě a ve druhé pátrá Abe Sapien po svém původu - a obě jsou perfektní. Líbí se mi i kresba, která pomáhá být sérii Ú.P.V.O. úplně jiná, než je Hellboy, a přesto mít tu správnou atmosféru. Maximální spokojenost!
  • Cinema Ranger
    Cinema Ranger5.9.2019 07:09Ú.P.V.O. #04: Smrt (2. vydání)
    První tři díly byly slabé, ale tohle bylo něco neskutečného, sice to nemá na samostatnou sérii Hellboye, ale i tak se jedná o neskutečnej komiks. 85%
  • karl173
    karl173 mecenáš24.4.2019 20:29Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Ú.P.V.O. je série, která mě od minulého dílu neskutečně chytla a to především díky kresbě, postavám a dobře promyšlenému příběhu, který mě především vyhovoval svým tempem vyprávění. Tento díl je tentokrát trochu chaotický. Není to vyloženě nic hrozného a na rošádu například druhého Hellboye to nemá, ale zkrátka to skvělé tempo se tu krapet rozhodilo. Avšak má to svůj důvod. Příběh jede na více dějových linek a čím více se kniha blíží svému konci, tím více vše dává smysl a všechny dějové linky výborně vyvrcholí. I tak se mi ale tento díl líbil o trochu méně než ten předchozí, avšak jedná se stále o velmi dobrou a nadprůměrnou zábavu.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš5.10.2018 23:31Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Hlavný príbeh trpí v prvej polovici na veľmi pomalé tempo a ja som na tom normálne zaspal. Už som bol nachystaný to totálne sprdnúť, keď zrazu sa to celé rozbehlo, primiešal sa do toho humor, hlášky a pribudla nová a dobre napísaná postava kapitána. Dynamická druhá polovica smeruje k naozaj veľkolepému finále knihy s vydareným a originálnym netvorom. A dosť mi sedí aj kresba Guya Davisa. Celkom sa teším na ďalšiu časť.
  • faster86
    faster8613.9.2018 23:23Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Nejsou peníze takže se stěhujeme.... Jelikož sme upvo tak se samozřejmě stěhujeme do baráku, který dělá bububu. Tato část me jaksi nebavila i když se tu objevuje sem tam nějaká ta humorná vložka. Za to Abe si jde zkusit "všude dobře doma nejlíp" na vlastní kůži. Tohle mě zas neskutečně bavilo. Jelikož se svižně skáče mezi dějama tak ta stěhovací část tak nebolí.
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.8.2018 00:01Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Prostě Abe, jeho linka je neskutečně děsivá a smutná až romantická a krásná. Zbytek takový klasicky Mignola na vysoké úrovni, Roger mě baví a novej kapitán je nahláškovaný frajer, který si mě získal. Spokojenost, Žabí mor krásně pokračuje.
  • trudoš
    trudoš editor20.4.2018 05:50Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Rovnou zkraje se musím omluvit předchozímu dílu, protože až tady mi docvaklo, že tvůrci mají s žabím morem širší plány. Takže když jsem posledně vyčítal uspěchaný konec, od skutečnosti jsem byl tááááááákhle daleko. Tedy ne, že by Smrt s motivem nějak pohnula, ale jede se dál a to poměrně vynalézavě, přičemž budoucnost nevypadá vůbec růžově. Navíc je, kromě úvodní povídky, celé album tvořeno jedním příběhem, což sérii jenom prospívá. O to spíš, že se nehraje podle pravidel Hellboye - tedy monstrum, prohra, magický předmět, výhra. Nehledě na to, že nováček Benjamin Daimio je sympaťák, i když vypadá jako mrtvola (no, on vlastně je). Hezky také krystalizuje homunkulus Roger, jenž začíná být skutečně zábavný (etuda s kalhotami je dokonalá). Zápletka přitom zůstává věrná klasickému hororu a pro jednou mi při čtení dokonce běhal mráz po zádech. Což je pro mě známkou, že se série konečně dostává do formy. Paradoxně tomu ubližují pouze „žabáci“, protože kdo neví, nepochopí důležité souvislosti.
  • sedw
    sedw18.2.2018 22:22Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Ještě o stupeň kvalitnější, než předchozí díl. Příběh pokračuje z části tam, kde skončil minulý díl, ale rozvine se tu (a zároveň uzavře) samostatný příběh, který má super atmosféru a velmi dobrý spád. Knize určitě prospěl příchod Arcudiho, který do série vnesl větší zaměření na postavy a častější humor. Velmi se těším na pokračování.
  • luky.kuky10
    luky.kuky1022.2.2017 16:29Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Přesunutí na novou základnu a rozrůstající se počet žab dostává příběh ještě dál než v předchozím díle. Nová posila do týmu rozehrává další záhady v týmu. A historie kolem Abea Sapiena dodává téhle knize pomyslnou třešničku.
  • Kapis
    Kapis mecenáš13.4.2016 06:55Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Nový scénárista přinesl svěží vítr do plachet a celá série se pořádně rozhýbala. Začaly se se budovat pořádně charaktery jednotlivých postav, jejich soukromých problémů a vztahů mezi nimi. Celkově je to zajímavé a napínavé čtení, které i když nesrší totální originalitou, jen tak nevyšumí. Dobře jsem se u toho bavil. No a k pověstné pečlivosti CC - kniha samosebou na vysoké úrovni, ale asi je honil čas, protože při těch hromadných akcích mají členové týmu na zádech BPRD, místo přeloženého ÚVPO.
  • Walome
    Walome mecenáš12.1.2016 12:22Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Od tří hvězd to zachránila linka s Abem. Druhá příběhová linie mi přišla místy natahovaná, ačkoli měla skvělé momenty.
  • Lenny
    Lenny mecenáš26.11.2015 13:24Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Zatím nejlepší díl http://www.youtube.com/watch?v=z7qEAdM_agQ
  • kaylin
    kaylin26.11.2015 07:26Ú.P.V.O. #04: Smrt
    "Ú.P.V.O. 4: Smrt" za mě získává rozhodně vysoké hodnocení, protože tuhle knihu jsem si nesmírně užil a hltal jsem každou její stránku. Myslím, že prospěl série John Arcudi, stejně jako jí svědčí Guy Davis. Tady jsem měl konečně pocit celistvosti, ale hlavně toho, že ten příběh drží pěkně pohromadě. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1046-upvo-4-smrt-85.html
  • rooty
    rooty22.11.2015 08:40Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Zatím nejlepší díl série, příchod nového scenáristy přinesl nový vítr do plachet, takže přibyla nová postava, která je zajímavá a je protikladem ostatních, tedy tvrdá až do morku kostí. Dále je tam podstatně více humoru, i když si myslím, že pořád by se dalo přidat. Ta Mignolova pasáž s Abem mi přišla zbytečně natahována a v porovnáni s příběhem ostatních postav slabší, Mignola nám opět přináší zchátralý dům se strašidlem uvnitř, takže u něj nic moc nového.
    Jsem rád za usazení Guye Davise na kreslířském postu, doufám že tam vydrží až do konce, protože obrazová stránka tuhle sérii rapidně zvedá nahoru, proto dávám 4*, za děj bych dal tak 3.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin21.11.2015 20:01Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Ale jo, nakonec tomu pět hvězdiček dát musím. Sice ty příběhy tak trochu nakonec vyvanou z mysli, ale během četby se člověk rozhodně nenudí. Příběh je pěkně vystaven a má dobré nápady, je opět skvěle vykreslen a nakreslen, a pevná vazba s barevným tiskem z Comics Centra je jako obyčejně pošušňáníčko.

    Celkový doejm: 90%
  • mart.in
    mart.in mecenáš21.11.2015 11:05Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Stručně - naprosto skvělé ve všech ohledech, dokonale vyladěné napětí, akce a humor. Fajn oživení novou postavou, Daimio je borec!
  • Mleako
    Mleako mecenáš21.11.2015 09:38Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Smrt je skvělá kniha. Věda, náckové, mystično a nakonec i nějaká ta obluda. Přesně tehnle typ příběhů mi k Hellboyovi a BPRD sedne jako prdel na hrnec a naprosto dokáže člověka pohltit.
  • Fry
    Fry admin17.11.2015 16:29Ú.P.V.O. #04: Smrt
    "Ú.P.V.O. #4: Smrt" - Původ, smrt a německá machinerie... "Abe Sapien" se vydává po stopách svého původu, do domu u moře, který odhalí víc než jen pravdu a zbytek týmu se mezitím stěhuje do nové centrály pod vedením nového kapitána "Damia" ... Jenže nová základna neskrývá pouze velké množství pater a elektronických zařízení, ale také vědce, který si prošel nacistickým Německem a dokáže otevřít bránu do nebes! Tentokrát to bude opravdu drsné ... Se čtvrtou knihou nám "Ú.P.V.O." servíruje zatím nejdokonaleji vytvořený příběh, který vedle temnoty, smutku a tajemna také přidává odlehčený humor... Za mě 5*!
  • Light
    Light14.11.2015 18:55Ú.P.V.O. #04: Smrt
    Tímhle dílem si UPVO opravdu naplno získalo mou pozornost. Super kresba, fajn napínavý příběh a fenomenální humor. Doufejme, že to časem vyjde všechno.
45361
Četl/a (101)
123peta, 2scha, Alikkk, BadBoy, Balů103, ben_bella, bierce, binnmode, borknagar1, Bronn, calvin10, charvos, dajik, DEmnoG, Dezodoo, dvory, erik, farnhajt, figis, Final, Fives, foudy, Fox01, Fry, Georgíno J., Giskard, gongon44, Hanussen, house192, Infarkt, invape, James, japes, jardoom, jh666, jindroush, Kaaos, kallenved, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Khagrael, Killingjoke, Knuckless, Kocour, L4MIOzZ, Lachvos, Librarian, Light, LookAss, luky.kuky10, majer, Mariohurbanek, mart.in, massilia, Mercurio, mineralk, Mleako, Mrtvejbazen, mstefl, NecRoman, Nekrokok, Noci, Norri, oleav, Olesh, Paldini, pearlxjam, Petrisko911 , Poseidon1978, punisher, RadimNemec, raenius, RaptoR, Raul, regressiv, RudyRod, schefik, Schramm, sedw, Shake, Sir_Pete, Spike, syon, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Ukko, Velkej šéf, vita, VXP, Walome, wolfgang, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(217)
123peta, 2scha, 665+1, adam.ra, Alfi, Alfred, Alikkk, andik007, Ashek, Awakener, AwatarDK, BadBoy, Baffman, Balů103, bananzluty, batoo, bierce, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, burzum, Cabal, calvin10, charvos, ConanVJ, Corvus, CSE_AC/DC, D.K.Logic, DAxik, Deckard, DegiCZ, DEmnoG, Devilek, Dezodoo, Dinik, disclose, DoctorWho, doophy, dvory, erik, farnhajt, faster86, fel68, figis, Filcka, filemon, Filip123, filosh, Final, Fives, Fox01, Fricki, Fry, Galupus, Georgíno J., ghousty, gongon44, grinder, Hanussen, herrman, Honzin, house192, Hulik, husakpetr93, hyba1991, Infarkt, invape, Jak, James, jardoom, jh666, jindroush, jmenujiseradekbouril, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kapis, Karel Sec, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, kendor007, KINIMODUS, Knuckless, Kocour, Kokuun, komik.sx, komiksák007, koniklec, kubanec13, kubosos, Lamahe, Lenny, Light, Lobok257, Loks19, LookAss, luky.kuky10, maara, Malachias, marduk, Mariohurbanek, markic, mart.in, Marthy76, Marvin, Matej-29, Mercurio, merhyx, mgeralt, mikado, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, mirec, Miriyak, misa, Mleako, moiqpiom, monty.cl, MP, Mr.Plysh, Mrlah, Mrtvejbazen, mstefl, namdnas, NecRoman, Nekrokok, NellUl, Netorack, Neuro, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, Norri, okbook, oleav, Olesh, padre_negro, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, perper, petad, Petrisko911 , petrsimcik, Piros0013, plema, Poseidon1978, punisher, Qee, RadimNemec, Radkos, raenius, RaptoR, razielus, Remi LeBo, Ricarderon, Rich, RodRoder, RudyRod, Rumburaq, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, schefik, Schramm, Šedo, sedw, seezeethree, Shake, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, SmoothNCool, smrtihlav7, songoku, Spike, StanleyHu, syon, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tomasino79, tomastrejbal, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, Velkej šéf, vita, Vítek, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, yogi, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (20)
arnecht, Badgu.y1902, Benji, ComicBookGuy, deadpool, FatMonster, Komediant1842, Komiksum, lucmartincova, Maty48, meffis, MonsterGyre, nx, plaštěnkář, rockyt, Tabasco, Tomzany, VXP, xxaannddeerr, Yefery
Shání (4)
Al0f0k, FatMonster, lucmartincova, Tabasco
Nabízí (1)
Fox01