Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Musil jako katolický kněz, přítel posledního rakousko-uherského císařského páru a spolupracovník prvorepublikových prezidentů T. G. Masayryka a E. Beneše byl komunistickým režimem vytěsněn z čítanek a paměti národa a je proto znám mnohem více v zahraničí. Komiks je určen především dospívajícím, kteří se tak budou moci seznámit s touto významnou osobností našich dějin jim přístupnou formou. Vhodně poslouží jako didaktický suvenýr např. mladým návštěvníkům nové musilovské expozice v Muzeu Vyškovska ve Vyškově, jejímž autorem je populární arch. David Vávra.

Příběh popisuje cestu chudého chlapce z Hané za vzděláním, která ho dovedla na podzim roku 1895 do Orientu. Z Musila se zde posléze stal přítel beduínů a spolunáčelník jejich 2 kmenů a spoluprožíval s nimi na svých expedicích četná, životu nebezpečná dobrodružství. V roce 1898 objevil unikátní raně islámskou památku Qusajr Amra, zapsanou dnes na Seznam kulturního dědictví UNESCO. V roce 1920 po přechodu z Vídeňské univerzity se stral profesorem Univerzity Karlovy v Praze, pracoval pro ministra zahraničí ČSR Edvarda Beneše a s prezidentem Masarykem připravoval založení Orientálního ústavu (dnes v rámci Akademie věd ČR). V letech 1926-1928 vydal anglicky v USA své životní dílo Oriental Explorations and Studies a získal jako dosud jediný Čech prestižní zlatou medili Ch. P. Dalyho od American Geographical Society.

Komiks vznikl původně jako bakalářská práce studentky umění a designu Kristýny Košutové a vychází v rámci odborné spolupráce s Akademickou společností Aloise Musila.

Komiks vyšel díky finanční podpoře na Startovac.cz a podpoře města Vyškov.


Scénář
Kristýna Košutová
Art
Kristýna Košutová
Žánry
dobrodružný, historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-85063-20-2 (Akademická společnost Aloise Musila)
978-80-85063-20-2 (Knihovna Karla Dvořáčka)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
200 x 280 mm
Tisk
barevný
Stran
44
Náklad
1000ks
Cena
199 Kč
Varianty
Prof. Alois Musil alias Sheikh Musa (2018)
Šejch Músá aneb prof. Alois Musil (2015)
  • Skot
    Skot mecenáš18.2.2018 20:16Šejch Músá aneb prof. Alois Musil
    Čtu komentáře kolegů, které jsou spíše o panu Musilovi. Samotný komiks ustrnul scénářem i kresbou někde před 40 lety, jedná se spíše o ilustrovaný příběh , děj minimální, ke kresbě či malbě nenalézám ten správný vztah. Od opravdového komiksu bych čekal víc.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš17.6.2017 14:48Šejch Músá aneb prof. Alois Musil
    V minulém týdnu se mi konečně podařilo sehnat knihu: "Alois Musil zvaný Músa ar Rueili" od Oldřicha Klobase. Kniha je sestavená z výňatků odborných textů, vzpomínek, soukromých dopisů a populární tvorby profesora, kněze a cestovatele Aloise Musila. Knihu jsem včera dočetl a musím říct, že se jedná o výbornou záležitost. O osobu Aloise Musila se delší dobu zajímám, ale přiznám se, že jsem vůbec nevěděl, že o něm u nás vyšel tento komiks...

    Moc pěkné... Kristýna Košutová v rámci své bakalářské práce vystihla podstatné okamžiky ze života Aloise Musila. Což je vzhledem k počtu stran nelehký úkol, protože Musilovy výpravy do Orientu, jeho život mezi beduíny a akademická činnost, už samy o sobě volají po nějakém tom obšírnějším zpracování. Ano, docela dobře si o jeho životě dokážu představit komiksovou bichli, čítající několik stovek stran. Třeba se toho někdy někdo zhostí :D Co se týče kresby/malby, nemám větší problém. Snad by prospělo trošku silnější linka, ale budu li se na to dívat jako na uměleckou kresbu, tak je moc pěkná. Co víc, mezi dnešním trendem komiksů kreslených na počítači působí velmi osvěžujícím dojmem, za což dávám rozhodně palec nahoru. Věřím, že se Kristýna Košutová do budoucna neztratí...

    Jak jsem uvedl u komentáře knihy "Alois Musil zvaný Músa ar Rueili" od Oldřicha Klobase na Databazeknih.cz, Musilovy výpravy do časů dávno minulých jsou opravdu úchvatné. Prof. Alois Musil v mých očích patří k těm největším Čechům, vždy si o něm rád přečtu něco nového. Je velká škoda, že se na něj docela a neprávem zapomíná. Moc tedy děkuji za tento komiks...
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš8.2.2016 23:57Šejch Músá aneb prof. Alois Musil
    Přiznám se, že se mi do toho na první pohled moc nechtělo; nejasné barvy a drobounké, tenké písmo. Ale nakonec zvědavost zvítězila a musím přiznat, že zhruba od chvíle zajetí pouštním kmenem mě to docela chytlo. Jen některé příliš popisné části jsem měl nutkání přeskakovat. Velmi se mi však líbily různé mapky a dokumentace architektury nebo nástěnných maleb, to musela být piplačka. Hádám, že většina zmíněných památek ze Sýrie je dnes už asi zničena milicemi IS. Minimálně Dura Europa a většina pamětihodností v Palmýře, o čemž jsem nedávno něco četl. Škoda, škoda...
    Zpět ke komiksu. Myslím, že komiks splnil účel, jsem zas o něco chytřejší a vůbec jsem nevěděl, že měl Musil konexe až k nejvyšším místům. Hollywood by z toho udělal trhák.
    Jinak je fajn, že to má tak kvalitní tvrdý papír. Na normálním by z toho byl jen drobný sešitek, ono těch cca 40 stran totiž sice na bakalářku stačí, ale do knížky bych si představoval víc. Nu, to jen tak.
    Ve výsledku jsem rád, že se projekt podařilo zrealizovat a gratuluji.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.1.2016 17:08Šejch Músá aneb prof. Alois Musil
    Další ze sympatických "edukativních" počinů, tentokrát o muži, který se pomalu opět dere na světlo, ačkoli ve své době byl jeho význam i světové uznání obrovské. Biografie je to samozřejmě vzhledem k formě krátká a místy tedy povrchní, ale stejně dokáže zkompilovat a naznačit nesmírně bohatý život tohoto nadaného kněze, cestovatele a badatele. Kresba není špatná, jen by si opravdu zasloužila nějaké zvýraznění kontur či něco podobného. A lidé se slabším zrakem si budou muset vzít i na text lupu. Jinak příjemné dílo a jsem rád, že se na něj našly peníze.

    Celkový dojem: 70%
511