Pohleď, odvážný dobrodruhu, na bájnou říši Asgard, domov tisíce mýtů a legend, jež po staletí inspirovaly a uchvacovaly lidstvo. Nyní můžeš tyto neuvěřitelné příběhy objevit i ty, převyprávěné nezaměnitelným marvelovským stylem v podání komiksových superhvězd Stana Leeho a Jacka Kirbyho.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 83. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Thor: Tales of Asgard #1-6


Scénář
Stan Lee
Art
Jack Kirby
Lettering
Katka Cíhová, Jakub D. Kočí
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
835 g
Stran
256
Cena
249 Kč
Originál
Thor: Tales of Asgard (Marvel)
  • ludek.n
    Příběhy z Asgardu jsou pětistránkové doplňky originálních příběhů v sešitech Journey Into Mystery vol. 1 a Thor vol. 1, vycházejících v letech 1963-1967. Stan Lee a Jack Kirby se v nich pustili do oživování starověkých severských mýtů, prozkoumávání legendární historie a transformace asgardských bohů do marvelovského vesmíru. Vedle Thora, Odina, Lokiho a strážce duhového mostu Heimdalla se tak objevili ledoví a bouřní obři, drak Fafnir, ohnivý démon Surtur, strážce lesa Sigurd, bohyně Iduna, královna létajících trollů Ula, jednooký strážce Ogur, nebo bohyně smrti Hela. Nechybějí samozřejmě ani statečný Baldur a trojice Thorových společníků: elegantní Fandral, pochmurný Hogun a nenasytný Volstagg. Jestliže na začátku se jednalo o skutečné jednoaktovky, s postupem času dostávaly příběhy hloubku a přelévaly se z jednoho sešitu do druhého. To částečně zmírňuje častý problémem souborných vydání, a totiž jejich monotónnost (jedna dějová zápletka opakovaná zase a znovu v každém dalším pokračování). Co funguje s měsíčním odstupem, se může zajídat, čteme-li všechny díly pohromadě v jedné knize pěkně za sebou. V Příbězích z Asgardu je to o to markantnější, že tady je těch kapitol celkem 49 a číst po třiatřicáté velkohubé Volstaggovo chvástání, nebo po pětadvacáté Asgarďané do boje je únavné a frustrující.
  • trudoš
    Přiznám se, že mě na Příbězích z Asgardu nejvíc iritovalo to, jak si Stan Lee přizpůsobuje severskou mytologii. Jasně, komiks je jeho výtvor a může si s ním dělat co chce, ale jak se neustále ohání tím, že převypravuje severské báje, jednomu se trochu zvedá kufr nad jeho absencí pokory. Výsledkem je motanice arabských, řeckých či skandinávských motivů, přičemž celek nepřipomíná důmyslný epos, ale sérii hurá nápadů vyklíčených v mysli středoškolského studenta.
    Když ovšem odhodíte literární zábrany, musíte knize přiznat neoddiskutovatelné kouzlo. Pětistránkové příběhy nedávají prostor na rozepisování, takže epizody příjemně ubíhají, a když se člověk náhodou začne nudit, není problém kdykoliv „sešit“ dočíst a album na čas odložit. V druhé půli se už přejde na delší rozprávky a tady je znát nevyrovnanost prostoru, protože některé díly se neděje vůbec nic, jiné naopak gradují rychleji, než vlastní stín. Pulpová naivita mi pak kupodivu vyhovovala víc, než kdyby si páni tvůrci hráli na umění.
  • Milo_Harwey
    Obalka ve mně vyvolala pocit, že se jedná o novější počin, avšak jména Stan Lee a Jack Kirby opak... Podíval jsem v rychlosti se na kresbu a řekl si, že asi Stan teda tohle psal v 80.tkach nebo třeba i 90.tkach a ja měl jsem za to, že už v této době už nepsal (později jsem zjistil, že se jedná o 60.tky)... Každopádně jsem se knihy díky Leeovi bál, protože ho jako autora moc nemusím, zamrzl v 60.letech ve stylu hloupouckych scénářů a jeho nadšení pro superhrdiny , které demonstroval v reality show "svět hledá superhrdinu" (doporučuji, strašná pitchovina, až je to nakonec vtipný :D, btw. Od zhlednuti pár epizod jsem nabyl dojmu, že Stan Lee je malinko ulitlej, silenej :) ), se mi záhy vybavilo a já čekal tedy srackoidni komiks. Pak jsem tedy v úvodu zjistil, že kirbyho kresbu remastrovali, vybarvili moderneji a stylově s takovým nádechem dřeva, nebo jak to pospat, evokuje to historické čtení a 60.tkova kresba hned dostává nový svěží rozměr,
    jen je "omlazená". Kupodivuu se i ztraci pocit naivity ze scénáře...trochu mi to připomíná moji srdcovku Barbara Conana... Dočetl jsem až k heimdallovi a zatím spokojenost, líbí se mi to... Dle dodatku na prvních stranách, že si komiks vydobyl místo mezi čtenáři a bude z něj celá série, se zřejmě líbil i čtenářům te doby (r.63-67)...... Tak při druhém navazujícím čtení dočteno po "příchod lokiho" a jsem nadšen. :) Kresba není dokonalá a někdy postavy silhaj. :D ale zřejmě díky barvám má zkrátka punc kvality... Moc se mi to líbí, "Balder statečný" mě v rozmezí 5ti stran dokázal téměř dojmout. Super. Další fáze dočteno po vodní vír... Styl vyprávění se od "Meče v pochvě" mění... Víc ukecany, bez vypravěče, určitě k horšímu a kupodivu se příběh zacina natahovat...intrikán Loki je pěkná svině :) a síly zla... :D (opět mi to připomnělo me zaměstnání :D), líbí se mi jak Odin mění garderóbu, zatímco Thor má svůj styl stejnej celou dobu a bez přilby vypadá jak mánička/holka...další fáze do "význam ragnaroku". Část s plavbou považuji za nejslabší. Z kraťasu se staly navazující miniepizodky. Další 2 fáze...:příběhy na sebe dále navazují, ve 2-4 dilnych přibezich, vypravěcí styl je určitě lepší než klasický komiksový, avšak příběhy jsou zase na vyšším levelu, např. 2 části s fafnirem a o ragnaroku byly fakt pěkný, harokim 4 díly ušly, dočteno po "hoguniva tragédie" příště už to dojedu do konce... Staniz se! Btw. Kniha je protkána leeovym sebeukájenim nad vlastní výjimečnosti. :) Dále dočteno po alibar a 40 démonů. Mogul má druhém panelu tragicky nakreslenej meč, od toho dílů mi přijdou ty přehnaný kecy všech otravný, jak o sobě mluví v superlativech ve třetí osobě nebo o svých zbraních, zároveň se "citlivý stan" utrhl ze řetězu, což přímo souvisí s těmi superlativy, jimiž častuje i sebe a svůj tým. Volfatagg mi přijde jako trapnej ubohej chudak, nicméně jsem zaujatý, na posledním pracovním působišti jsem se s takovými lidmi setkal, bylo jich tam hodně a to jejich vyprávění a kecy jsou tak směšný, že vám jich nakonec je líto a nevíte, zda se jim smát nebo nad nimi brečet... Netušil jsem, že má Volfstagh takovy charakter. Jak kniha excelentně začala, tak kvalita postupem času klesá, ale není to rapidní, pořád se to drží na 60.tky fakt dobře a vzhledem k charakteru krátkých příběhů nebo minisérii je to ideální čtení na WC, pokud tam čtěte. ;) Chtěl jsem dát 5*, škoda... Na 5 už ti není a rád bych 60.tkam 5* někdy dal, ale slušný 4* knize daruji.
    Souhlasím: jh666, cyboy
  • karl173
    Tato kniha nabízí spoustu příběhů, a to především kvůli formátu sešitů. Informace že tohle obsahuje 6 sešitů je totiž zkreslená. Původně vycházející malé útržky jsou totiž tak krátké, že se jich zde nachází opravdu velké množství. Zpočátku tento formát ve vyprávění příběhu ale vůbec neškodí. Počátky Asgardu jsou v podstatě vrcholem knihy a jsou tím nejlepším co jsem mohl z retra kdy číst. Ovšem i další příběhy, které už se více podobají dané současnosti Marvelu nejsou špatné. Ke konci už ale přeci jenom kvalita příběhů šla trošku dolů a mohl za to paradoxně právě způsob vydávání. Ke konci to totiž už spíše chtělo jeden celiství příběh, který každou chvíli nebrzdí povídání o tom co se stane nebo se stalo. Jinak ale i přes tunu textu jak bývá u retra zvykem se to četlo vlastně velmi dobře, jen ke konci už jak jsem psal to bylo trochu horší a také je u této knihy zapotřebí dát si sem tam malou pauzu, protože je to opravdu na delší chvíli. Co se mi ale líbilo po celou dobu je kresba. Nevím jak moc je pozměněna oproti originálu, ale i tak musím vzdát Kirbymu hold. Když to tedy podtrhnu tak tato kniha je zaručeně dobrým čtením, které by si neměl žádný fanoušek Marvelu ujít, bohužel jisté snížení kvality a to že mě zkrátka ke konci už příběhy tolik nebavili musím zahrnout i v konečném zhodnocení. 70%
  • Darth Raelchi
    Od pohledu šedesátky, tak proč tak kresba vypadá divně, resp. neodpovídá době. Pátral jsem a zjistil jsem, že je to remaster s digitální úpravou. Musím uznat, že tady mi to vůbec nevadí a dokonce příběhy mají větší grády a daleko lépe všechny prvky vynikají. Schválně jsem si to srovnal s originálem, a i když je to skvělé, tak v originále by to fakt vyniklo daleko méně. I když... obsah a kvalita této sbírky je na velmi vysoké úrovni. Je zajímavé, že celou sérii má na starosti pouze Jack Kirby (Stan Lee to jaksi zaštiťuje, ale i on sám přiznává, že milovníkem Severu byl hlavně Král) a já mu tady opravdu smekám a věřím mu, že Severskou mytologii měl fakt moc rád. Zhruba o první třetině lze s jistou nadsázkou říct, že je to dobrá adaptace severských mýtů. Něco mám načteno a je to taková lepší zlatá střední cesta. Moc si nepřikrášluje a snaží se držet zaběhlých konceptů. Edda to není a nikdy nebude, ale i když to teď srovnám s Tolkienem a jeho studiemi o Severu a Gaimanovou Severskou mytologií z roku 2017, můžu s hrdostí prohlásit, že toto lze brát jako pramen. Ale pouze do výše zmíněné třetiny (cca. do té pasáže s Lokim a jeho dětstvím, tam už to začíná mít více tu autorskou licenci, ale ničemu na škodu!). I nadále jedeme v duchu severských mýtů a pořád to působí věrohodně a je vidět, že dobře Kirby přepracoval dílčí prvky a obohatil je svým rukopisem. I takový příběh s Karkulkou, někde jsem četl, že původ oné pohádky je právě na severu. Suma sumárum, krásná a čtivá kniha, která tady v podstatě neslouží jako podklad pro Marvel universe, resp. pro postavu Thora v Marvelu to nutné je, ale tahle kniha si žije svým vlastním životem. Je k tomu velmi čtivá, krátkost příběhů naopak nutí vykřesat ze sebe to podstatné a ty co na sebe navazují dokonce tvoří zajímavý celek přesahující rámec běžných 20-24 stránkových sešitů. Nedivím se, že vyšel remasterovaný reprint. Fakt nádhera a i pastva pro oči.
  • VanTom
    Důležité mytologické prohloubení Thorova zázemí mne hodně bavilo. K majestátním asgardským legendám "větším než život" se totiž Leeovy ukecané, nadosobní, dění opisující bubliny skvěle hodí; no a Kirbyho kresba se novými moderními barvami nádherně omladila (upřímně, klidně by mohla konkurovat i dnes). Příběhy samozřejmě limituje rozsah, respektive rozkouskování na pouhých pět stran, ale na to se dá rychle zvyknout.
  • Alfi
    V tejto knihe nesúhlasím s konsenzom - máme tu strašne veľké množstvo blbučkých a naivných príbehov odohrávajúcich sa v Asgarde. Kresba nie je zlá ale ani strhujúca, prečítal som to horko-ťažko viacmenej len z povinnosti.
  • S4TW
    Mám to tak těsně mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Jelikož první dvě třetiny považuji za naprosto parádní. Líbí se mi ta údernost, rychlost, zábavnost a akčnost, která je poměrně dost oproštěna od tehdejšího zbytečného tlachání a popisování. Tohle všechno je díky pětistránkovému konceptu. Bohužel poslední třetina upadá do šedesátkové průměrnosti právě díky tomu, že se autoři rozhodli udělat delší příběh na pokračování, všechno začali okecávat a znudňovat. I tak si myslím, že se jedná o velmi nadprůměrný komiks ze šedesátých let, který má své kouzlo i v dnešní době. Využití severské mytologie je super (i když je velmi povrchní a nepřesné) a dodává dílu na zajímavosti, navíc i ta ukecanost najednou do toho všeho zapadá, protože takhle nějak by přeci mluvili Bohové, ne? Moderní háv kresbě velmi pomohl a absolutně mě utvrdil v tom, že Kirby byl PAN kreslíř, který by se neztratil ani v dnešní době. Bohužel, jak jsem už říkal, knize uškodila poslední třetina, proto jdu s hodnocením o stupeň níže.
  • Mleako
    Sere mě, jak pokaždý Stan nezapomene napsat, že nás čeká nejepičtější sága všech dob a pak je to krátkej příběh na 5 stran, kde se zas až tak moc nestane:) Jinak to ujde a osobně se mi taky víc líbila první část s kratšími příběhy. Ragnarok ještě ušel, ale poslední příběh s Mogulem jsem taky dočítal se sebezapřením. A Volstagg v téhle knize působí jako naprosto zbytečná postava, která akorát na konci najde bfg a všechno zachrání.
  • Fimi
    čekal jsem něco jiného, četl jsem to několik dnů možná týdnů a pořád jsem to nedokončil, příběhy nejsou špatné, ale jsou tak strohé a primitivní, že se to ani nedá číst, zpracování je ale pěkný a vyobrazení Yggrasilu je moc pěkný....za mě podprůměrný komiks
  • kaylin
    Tohle oproštění se od světa Marvelu je parádní, což je také důvod, proč tuto knihu řadím k tomu nejlepšímu, co bylo ve druhé sezóně v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" zveřejněno. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/02/1110-ultimatni-komiksovy-komplet-86.html
  • jh666
    Thor: Příběhy z Asgardu je už opravdu pěkně tlustá bichle, v UKK se asi u ničeho tlustšího nedočkáme. U klasik není tloušťka (alespoň v mém případě) vždy vítaná, jelikož ne vždy je to něco, co rychle uteče. Thor je však světlou výjimkou. Pětistránkový rozsah příběhů je příjemný a minimálně ze začátku příběhy příjemně plynou. Kniha ale trochu ztrácí dech ke konci, kdy už se dočkáváme delších příběhů na pokračování. Ragnarok a Nastrond jsou ještě fajn, poslední příběh s Mogulem je už ale opravdu slabý. Kresba je příjemná a hodně jí pomohly nové barvy. Jen je škoda, že tu chybí moderní Coipelovy obálky k reedicím. Chápu, že dávat je mezi jednotlivé "kapitoly" by působilo divně, ale mohli udělat galerii na konci, jako v Ultimates. 70 %
  • cyboy
    Zacina to vazne nadejne. Petistrankovy rozsah (vcetne obalky) nuti Leeho a Kirbyho neplytvat mistem a setrit dialogy. Prvnich cca 15 cisel je proto pomerne zajimavych (i kdyz se severskou mytologii to ma pramalo spolecneho, Eddu ani jeden z nich necetl). Prusvih zacina zhruba na zacatku druhe tretiny knihy. Tehdy se zacinaji jednotliva cisla propojovat, zacina pribyvat dialogu a vnitrnich monologu maskovanych za dialogy a kvalita jde s kazdym dilem dolu. Hlasky jako "muj mec utoci rychleji nez had a proto ma podobu hada", pripadne tupe opakovani toho, ze Mogul musi zemrit prakticky v kazde bubline ke konci knihy, pak tvori naprosty protipol tomu jak cela serie vypada na zacatku.
    Prvni tretina knihy: 75%
    Zbyle dve tretiny: 55%
  • oru
    tak, po 13te uz je zaskrtnuto "Mají:" no a tenhle sesit ma totalne vyplacanou obalku ktera odrazuje od koupe :D nastesti je to jen 5 strankove deja vieux obcas. esencialni stan lee a jack kirby ve sve podstate... ... ... *v minulem sesite troubil na kouzelny roh, vzpominate? - stan.
10271551
Četl/a (88)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Babany, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, Chaolinek, CJFlip, Const.ex, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis1996, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, Ejdý1, erik, Fox01, Glumal, Gustik5, hicks, hromotlk, hypermlok, invape, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Keno, kinak, Knuckless, Koci, lantan1, Librarian, ludek.n, luky.kuky10, Mariomichal, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, Mr.klown, mstefl, NecRoman, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, petrSF, punisher, raenius, raimi, Rinter, robertsedmik, roswelll, S4TW, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, slavik38, Symbi, t0mas, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, Ukko, VanTom, vrazdinek, xflori01, Yefery, Zbysek2410, Zdendy, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
(231)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, asgardpepa, Azalin, Azbest, Babany, batoo, beanek, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainL, Carnage, Cemino, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, delsemela, Dinik, disclose, DoctorHarpy, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Ejdý1, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Flash, folkemon77, Fox01, Fr3d_K, Fry, Glumal, Goeger-Devil007, Gustik5, hahahoho, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, J.T.honza, Jack043, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, kinak, Knuckless, Koci, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Kunden, Landauer, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, luky.kuky10, maara, Mariomichal, Marthy76, Masinfira, Matio, MB, mcleek, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, Mr.klown, mstefl, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, obitus, OldaB, Olesh, opytz, oru, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, petrSF, petrsimcik, Piros0013, pk123x, Poseidon1978, punisher, pusta, Radkos, raenius, raimi, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rinter, robertsedmik, RodRoder, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S4TW, saja, Salien, Saran, SASAN_KING, Schramm, semi41, seneke, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, slavik38, sleepless, spagr, suricattaontheway, Symbi, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, Tommar, tomned, tomve, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Ukko, VanTom, Vítek, vranakx, vrazdinek, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yarda, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, ZeznikoslavCZ, zikaa, zlejzmrd
Chce (7)
AwatarDK, Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, FatMonster, gezic, Maty48
Shání (3)
delta11, gezic, Mates17
Nabízí (4)
FrankieOndatra, kinak, Masinfira, Tommar