Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Jak Disney potkal Kafku. I tak se dá definovat skvělý finský komiks, který se dostal do nejužší nominace Eisnerovy ceny ta rok 2015. Sojčák žije sám se svou matkou ve velkém honosném domě v naprosté izolaci. Nikdy jej neopustil, a dokud k tomu má jeho matka co říci, rozhodně to tak zůstane. Krásná výpravná kresba vás okouzlí, melancholický i zlověstný příběh uhrane. O této moderní pohádce pro dospělé budete přemýšlet ještě dlouho po jejím dočtení.

Scénář
Jaako Ahonen
Art
Lauri Ahonen
Obálka
Lauri Ahonen
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Martin Radimecký
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-257-1812-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 224 x 14 mm
Tisk
barevný
Váha
392 g
Stran
128
Cena
298 Kč
Originál
Pikku Närhi (Egmont)
  • Lobok257
    Lobok25710.11.2023 11:56Sojčák
    Dobrý psycho...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.7.2021 13:17Sojčák
    Nebavilo mě to a je to jedno velké klišé, které nepřináší nic nového, ani nijak zvlášť nerozvíjí myšlenku. Prostě se kreslíř rozhodl popustit uzdu své fantazii. Ta je na dobré úrovni, ale zbytek mě absolutně nijak zvlášť neoslovil.
  • Norri
    Norri mecenáš27.5.2021 22:09Sojčák
    Krátký a smutný příběh o tom, k čemu vede strach a neznalost. A také o tom, že přehnaná starostlivost škodí a může maskovat i sobectví. Sojčák je komiks na deset minut, ale i tak stihne zapůsobit.
  • sedw
    sedw4.2.2018 19:11Sojčák
    Příběh, který umí beze slov říct víc, než mnohý román. Mrazivý příběh s krásnou kresbou. Jedinou kaňkou na kráse je tak délka, jde opravdu o jednohubku, po jejíž konzumaci si člověk řekne, že by chtěl ještě.
  • deefha
    deefha mecenáš10.1.2018 15:29Sojčák
    Přečteno za půl hodiny, ale přemýšlet o tom budu asi ještě dlouho...
  • Lucieee91
    Lucieee9121.9.2017 18:29Sojčák
    Nejlepší a nejsmutnější příběh, který se mi zatím dostal do rukou a nad kterým i téměř po roce často přemýšlím...
  • Carlita
    Carlita21.1.2017 19:28Sojčák
    Od Sojčáka jsem moc nečekala, ale opak byl pravdou. Nakoukla jsem do něj v knihkupectví a nemůžu říct, že by mě to moc nadchlo. Nakonec se z toho ale vyklubal originální komiks se zajímavým závěrem. Nemohu souhlasit s anotací komiksu, kde se praví: „jak Disney potkal Kafku“. Možná je to marketingové zařazení, aby čtenáři nemuseli tápat s tím, kam to zařadit? Ale opravdu potřebuje každé nové dílo automatickou nálepku? Ano, je to depresivní, ještě mohu souhlasit s tím „kafkovstvím“, Disneyho mi to však nepřipomíná ani náhodou. Sám Sojčák je ale povedený, temný a ten závěr stojí za to.
  • Bratwurst
    Bratwurst18.1.2017 21:45Sojčák
    Krása, paráda, nádhera... By to byla, kdyby měl Sojčák buď čtvrtinu stran, nebo mnohem propracovanější scénář, který by dobrý příběh rozvinul a počet stran unesl. Takhle je to prostě nějak málo. K chválení ale samozřejmě zůstává moc povedená kresba, a jak už někdo psal, temnej dojem, kterej si budete dlouho pamatovat.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin15.1.2017 21:45Sojčák
    Bože to byl horor. A já si myslela, že to je čtení pro děti. Klišé na klišé a stejně to furt funguje.
  • brkowycz
    brkowycz11.1.2017 09:10Sojčák
    Už dlouhou dobu jsem neměl takový pocit, že někdo skutečně stvořil kreslený příběh, zde je děj skutečně vyprávěn obrazem. Z tohoto hlediska je hodnota komiksu asi největší - v příběhu, který je dobře vyprávěn obrazem. Neslouží tak jako pouhá ilustrace toho, kdo kde mluví, nebo jako druhé housle, které příběh dokreslují. Tady jde o ten příběh hlavně. Panely jsou skvěle rozfázované, výrazy na tváři malého ptáčka správně ztrápené a pomutnělé, atmosféra pěkně plíživá.
    Zápor tohoto příběhu vidím v jeho krátkosti a jednoduchosti. Ačkoliv se to tváří jako knížka, pěkně odvyprávěná, celá zabalená do pevných desek, je to v podstatě kraťoučká povídka, která by se vešla na stránku nebo dvě. Paradoxně by se ovšem slovem nedala tak dobře odvyprávět, jestli vůbec, ale i takhle mi to přišlo jako velmi příjemná jednohubka, spíše než něco, co bych označil za komplexní grafický román. Příběh je budován poměrně jednoduše. Autor kolem ústřední postavy rozprostře kulisy. Malý ptáček, stará se o maminku, neví co je za zdmi domu. A pak BUM. Pointa, konec knihy.
    Ačkoliv je pointa dobrá, dalo se podle mě dobře odvyprávět na polovičním prostoru a celé se mi to zdá, že je to docela dost povyku pro málo muziky. Možná je to ale tím, že pro mě je vždy příběh důležitější než kresba.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.8.2016 09:47Sojčák
    Velmi hutná a depresivní atmosféra v kontrastu s roztomilým ptáčetem a jeho snahou a zároveň nepochopením okolního světa. Pointa se tváří na první pohled velmi "úderně", ale zase to tolik ve mně nezanechalo, to spíše celkové vyznění a estetika příběhu.

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    kaylin28.7.2016 07:43Sojčák
    "Sojčák" je zajímavou ukázkou trochu jiného komiksu, je to depresivní cesta a v tomhle směru jsou zvířecí, respektive ptačí postavičky jen umocněním tíživé atmosféry, která na vás dopadne. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/07/1224-sojcak-65.html
  • louza
    louza16.5.2016 10:44Sojčák
    Finové nepatří k veselým národům a Sojčák to jen dokazuje. Kafkovský příběh sojčího kluka žijícího s churavou matkou a spřáteleným pavoukem v domě se zatlučenými okny za nimiž "něco je" určitě nepatří k Disneyovým veselohrám byť je možná svým zpracováním trochu připomíná (přesně jak tvrdí nakladatel). Autor naplno využívá kresleného sekvenčního média a nezatěžuje děj zbytečnými slovy. Příběh tím nabývá na atmosféře i sugestivnosti. Kniha je opravdu zvláštní konglomerát mainstreamu v grafickém zpracování a alternativy ve scénáři s důrazem na srozumitelnost a Kavkovskou absurditu. Ďábelská kombinace. Skvělý výsledek. 90%
  • cyboy
    cyboy mecenáš14.5.2016 21:26Sojčák
    Mam uz prilis nacteno, nez aby me dokazalo jen tak neco ohromit. S Kaluzovym zanrovym zarazenim bych dost polemizoval, ale to je na jinou diskuzi. Co me vazne stve je naduzivani pojmu jako "existencionalni", "kafkovsky" apod. O tehle knize se dozvime ze "Disney potkal Kafku". No nevim kdo koho potkal, ale vyse zmineni panove se zcela urcite minuli.
    Pribeh je ohrany (coz urcite urcite urcite nebyl Kafkuv pripad) a kresba pekna a dohromady to funguje, ale urcite to neni az takova udalost jak se nas Argo snazi presvedcit. Druhe cteni netreba (ale prvni je celkem fajn).
    70%
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.5.2016 00:52Sojčák
    Temný, plíživý horůrek s působivým gradováním a echt našlapanou pointou. Sfouknete to za chvilku, ale rezonovat to ve vás bude ještě pár dní po dočtení.
1131831
Četl/a (65)
Afrodoman, Aldo26, Berry, bierce, binnmode, blackJag, Bronn, Chaolinek, cobe, cyboy, dajik, DanQ, Darth Raelchi, deefha, Draco nobilis, farnhajt, filemon, flipflop, Fox01, georg, Giskard, Glumal, Grrr, hellblazer, HellWeber, IndyP, invape, james dixon, jankie, jindroush, kadas97, kallenved, Kaluž, kaylin, Kerbellos, lacoste, Lobok257, LookAss, lukascus, mart.in, merhyx, Michal, misa, mozzu, mstefl, NecRoman, Norri, p3tris, PAK, pechna, Plechy, RadimNemec, rajot, Rinter, sedw, start05, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, VvV, VXP, Walome, zlejzmrd
(93)
81splinter, Afrodoman, ajinak, Aldo26, Alfi, BeeSee, binnmode, blackJag, Bob, brkowycz, burzum, Calvin Klein, Chaolinek, chcita, cobe, cyboy, D.K.Logic, DanQ, DAxik, deefha, disclose, doophy, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, farnhajt, filemon, georg, Glumal, gongon44, gruno, hellblazer, HellWeber, Houbař, Hulik, ikshorm, IndyP, invape, james dixon, jankie, kadas97, kallenved, Karel Sec, KarlosJB, Kerbellos, lacoste, Lobok257, LookAss, Mankin, mart.in, Marvin, merhyx, Michael Jarkovský, MIKER65, misa, mozzu, mstefl, NecRoman, Nightmare, noMster, Norri, Olesh, OwerLord, PAK, pechna, Poseidon1978, prokop.prcik, rajot, razielus, Ricarderon, Rinter, SASAN_KING, Scaleo1, sedw, shyANDROID, Skot, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, VvV, Wakker, xintax, yogi, zlejzmrd
Chce (9)
filosh, Gustik5, James, Laik, Meier, monty.cl, Sole, vteco, xxaannddeerr