Watson pátrá ve francouzském městě Pau, kam Holmesova rodina jezdívala na letní byt, a objeví tam záhadný akvarel, který jej navede na zcela čerstvou stopu! Amatérský detektiv Wiggins mezitím hledá jistého doktora Dudleyho Parkse, mimořádného lékaře, jehož minulost je neoddělitelně propojena s Holmesovým otcem. Do hry vstupují dávná tajemství a osoby známé i nečekané: mezi nimi třeba i samotná Florence Nightingalová, živoucí britský poklad z nejdrahocenějších, všemi milovaná ošetřovatelka a reformátorka zdravotní péče. Pokračován&iacu te; příběhu o britském impériu, jeho největším detektivu a neochotě smířit se se ztrátou provleče své čtenáře spodinou Londýna i osudnými chvílemi dějin, zavede je do vojenské nemocnice ve Scutari i do přístavu v Balaklavě.

Scénář
Luc Brunschwig
Art
Christophe Coronas (Cécil)
Překlad
Richard Podaný
Žánry
detektivka, dobrodružný, historický
ISBN/ISSN
978-80-87596-69-2 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
230 x 235 mm
Tisk
barevný
Váha
1073 g
Stran
128
Cena
320 Kč
Originál
Holmes III: L'ombre du doute, Holmes IV: La dame de Scutari (Futuropolis (2012, 2015))
  • davefa
    Dá se říci, že kniha je zpracováním podobná prvnímu dílu, děj se trochu posouvá, i když bych řekl, že v některých místech se zbytečně zamotává. Kresbě nemám co vytknout, opět barvy skvělé a rozlišení minulosti a přítomnosti je velice názorné. Jen škoda, že zatím stále není další díl :-(
  • Netorack
    Prvnímu dílu jsem dal tři s potenciálem růstu, ale ten mi nepřišel využitý, takže za tři i zde. Je to hezky nakreslené a odvyprávěné tak, jak by se od klasického sherlockovského příběhu asi dalo čekat.
  • puml
    Kresba opět výborná a precizní, ale příběh začíná být notně rozplizlý a snaží se sledovat až moc linií a ty rádoby věrné historické postavy a události (včetně dost protivného moralizování) mi přišly spíš na úkor čtivosti. Dialogy šustí papírem a momentů, kdy jsem se bavil, a kdy mě nebylo jedno, co se bude dít, bylo opravdu málo. První kniha dobrý, druhá nic moc, třetí (jestli někdy vyjde) si možná přečtu ze zvědavosti, ale mám takové obavy, že to "bratři" s těmi ambicemi krapánek přehnali. Škoda, rozjezd byl totiž slibný.
  • trudoš
    Přestože druhé album dějově zvolnilo, a přehledně se rozdělilo na dvě dějové linie, souvislostí kdo je kdo a co s čím jak souvisí, začínají tvůrcům přerůstat přes hlavu, takže člověk přestává tušit, kam to celé vlastně směřuje. Navíc Sherlock a jeho bratr Mycroft zde mají roli prakticky nulovou, až je otázkou zda u nich autoři vůbec hodlají zůstat, nebo přesedlali na zcela jiný charakter příběhu. Pořád je to ale fajn, Luc Brunschwig je totiž podmanivý vypravěč a Christophe Coronas fascinující výtvarník. Jen se vytratilo původní kouzlo tajuplnosti a spíš se vysvětluje, co kdo dělal tehdy a tehdy a v jaké životní situaci se právě nacházel. Dokonce by to chvílemi zasloužilo nějakou stručnou rešerši dosavadních zjištění, protože není v lidské moci je průběžně nosit v hlavě. Jen se začínám bát, aby všechny ty záhady nesměřovaly k mocenskému komplotu za prosazení feminizace.
    Po redakční a technické stránce mimo jiné jeden z nejlépe vyvedených komiksů, co se mi v roce 2016 dostal do rukou.
  • louza
    Druhá respektive třetí a čtvrtá kniha Holmese bezprostředně navazuje na tu první, protože jde o jednolitý příběh. Watson se svým příručním detektivním stážistou pátrají v minulosti Holmesovic rodiny. Padnou první výstřely a snaha o zakrytí temných tajemství běží plným proudem. Půda kterou si autor připravil ke konci první knihy tu eskaluje do samostatné pod zápletky, která se postupně vyřeší a střípky příběhu i role postav začínají pozvolna zapadat. Autoři rozhodně museli věnovat velkou práci dobovému a historickému výzkumu jehož fragmenty používají na pozadí jako kulisy, čím příběh oživují bez toho, aby narušovali plynulost děje a dynamiku vyprávění. Poradili si tak s látkou podstatně lépe, než například Dan Simmons v Pátém srdci, který se snažil zpracovat obdobné téma. Brunschwigovo pokračování Doyla je mnohem lepší.

    Technická poznámka : Ačkoli je kniha podstatně tlustší než předchozí rozsah je stejný jako u jedničky. Za tloušťku můžou hlavně komentované bonusy k oběma knihám, které docela dobře osvětlují proč autorům trvá tvorba jednoho svazku řádově roky.
  • George Walker Bush
    Onen "stín pochybnosti" u mě s druhým svazkem trochu upadl, protože se jedná skutečně o povedenější a dobrodružnější styl vyprávění, který je - tentokrát jsem si toho mnohem více všímal - doprovázen skutečně úžasnou kresbou. Zajímavé zápletky zasazené do Sherlockova universa a zároveň dějin Británie vytvářejí celkem podmanivou komiksovou směs. Až mě to samotného překvapilo.

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    Luc Brunschwig a Cecil vytvořili komiks, který mě dostal více než první kniha "Holmes 1 a 2". Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1183-holmes-3-4-75.html
693