Karel IV. byl bezpochyby nejvýznamnějším českým králem a jedním z nejvýznamnějších císařů Svaté říše římské. Kniha vám představí panovníka v širším politicko-společenském kontextu a nechá vás nahlédnout do vyšších vrstev společnosti 14. století. Šedesátistránková komiksová část sleduje proměnu Karla IV. z malého bezbranného dítěte po nejmocnějšího muže tehdejšího světa.

Scénář
Zdeněk Ležák
Art
Jonáš Ledecký, Matyáš Namai
Ink
Jonáš Ledecký, Martin Pospíšil
Barvy
Matyáš Namai
Obálka
Jonáš Ledecký
Lettering
Martin Pospíšil
Redakce
Jiří Matoušek, Eva Mrázková, Martin Pospíšil
Žánry
dětský, historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-266-0958-2 (Edika (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Stran
160
Cena
399 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2018 08:37Karel IV.: Pán světa
    Tohle je rovněž zajímavá knížka, stejně jako u Jana Husa, ale narozdíl od ní, mě toto bavilo méně. Historie a fakta jsou napsány fakt slušně a stravitelně pro mládež, ale pravda je, že prokousat se nejdřív 100 stranami a pak jít na komiks, není asi to pravé ořechové, a může to spoustu lidí odradit. Každopádně koncepce a rozvržení celé faktografie je opravdu dobře udělané a napsané, akorát to možná oddělit 20 stranami komiksu, jak u Husa. Přesto, zhltl jsem to během chvilky a oživil si tak spoustu zajímavých informací, které mi už za ta léta vypadly. Kresba mi tu paradoxně nepřijde nijak zvlášť zajímavá. Srovnání se Západem se nabízí víc než vhod a jak prohlásil jeden nejmenovaný pražský umělec: "..tobě nevadí, že z Karla IV. dělají superhrdinu z Marvelu?", načež má reakce byla víc pozitivní. Ano, Karel IV. tu může působit jako superhrdina z Marvelu, ale to mi nevadí. Kresba není můj šálek, ale pořád jsem rád, že něco takového tu vychází a dětem, popř. mládeži, se musí některé věci dát stravitelněji. Jsem rád za každý takový pokus v naší zemi a doporučovat tuto knihu budu, i když jsem ji já překonal.
  • kaylin
    kaylin27.6.2016 08:10Karel IV.: Pán světa
    Kniha "Karel IV.: Pán světa" je dobrým podáním životopisu Karla IV. a přináší dostatek informací, aby se čtenáři v životech osobnostní snadno orientovali. Text se dobře čte, je dobře členěn a většinou je zachována i návaznost. Proč je ale v závěru obsažen komiks, to je mi záhadou. Čekal jsem, že bude doplněním, anebo naopak komiksovým, superhrdinským zveličením Karlova života, což je také před samotným komiksem lehce naznačeno. V konečném důsledku je komiks jen stručnějším shrnutím vybraných událostí Karlova života do období, kdy se stal císařem. Nic víc v tom není. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1201-karel-iv-pan-sveta-60.html
  • Lenny
    Lenny mecenáš26.6.2016 10:25Karel IV.: Pán světa
    Ledecký překvapil, škoda, že není celá knížka komiks.
    Recenze na: http://www.youtube.com/watch?v=mDDe2Be5oAI
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.5.2016 13:56Karel IV.: Pán světa
    Přečetl jsem to v knihkupectví. Dost jsem váhal s koupí, protože je tam asi 100 stran textu a 60 komiksu - klasické čtivo mi nevadí, ale přece jen bych raději měl ucelený komiks. Nakonec jsem se rozhodl, že ještě počkám a třeba to po čase najdu za lepší cenu.
    Textovou část jsem rovněž nečetl a hupsnul jsem rovnou na komiks. Ne že by byl špatný, ale příliš pocitů ve mně nezanechal. Na kresbu se dá koukat; postavy vypadají jako postavy... nejpravděpodobněji to asi sedne příznivcům amerického mainstreamu, kde vidím nejvíce podobností. Mladé by to třeba mohlo taky zaujmout, takže asi fajn.
    Příběh sleduje Karla zhruba od dětství až po korunovaci. Prostě kus historie, co dodat.
    Za sebe mohu říct, že mám ke komiksu spíše neutrální postoj.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.5.2016 12:44Karel IV.: Pán světa
    Textovou část jsem přeskákal - ne, že by mě to nezajímalo, ale člověk to docela zná a články opravdu nejdou příliš do hloubky (ano, nejsem cílovka a nijak to nehaním). Stejně tak by člověk ocenil možná příběh vystavený jinak než doslovně podle sebepochvalného Vita Caroli, ale mladý čtenář se tak "dozví" jistě mnohem více věcí než jen z hodin dějepisu... co se týče kresby, tak se až někdy pohádkově sterilní středověk mění náhle v krvavé cákance ala Frank Miller... ale celkově v rámci žánru zase pohoda řekl bych...

    Celkový dojem: 60%
1363
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš29.6.2016 11:58Karel IV.: Pán světa
    btw právě kvůli těmhle diskuzím bych byl rád, kdyby comicsdb oddělilo hodnocení komiksu a diskuzi. Volám po tom už takovou dobu, slavím s tím pomalu výročí a nic se neděje :)

    Landauer: jako určitě to je škoda, ale přijde mi, že od Albatrosu byla poptávka právě po takovém díle. Takže vlk se nenažral a koza je trochu okousaná.
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 11:35Karel IV.: Pán světa
    baatcha: jj, je dost mladej, ale jestli si bude hrát na hvězdu a nalhávat si, že umí úžasně kreslit a obcházet píli obšleháváním, kdo ví, jestli se něco za takový konstelace naučí. Jestli ho tohle někam posune. Ale třeba procitne, začne se pečlivě učit kreslit a za deset let bude fakt machr, určitě i to se v dějinách lidstva už párkrát událo :-)
  • baatcha
    baatcha29.6.2016 11:06Karel IV.: Pán světa
    Landauer: Ale Jonášovi Ledeckýmu je asi tak 18 let, ne? To má ještě dost času, doučit se tu anatomii...
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 10:25Karel IV.: Pán světa
    Tak tak... ale nechci se tady o tom moc šířit, protože to nejvíc jsem napovídal ve svým čtenářským deníku, kterej chystám a už mám část natočenou. Ale v kostce řečeno: z života Karla IV dali do komiksu to úplně nejnudnější a to potom převyprávěli neskutečně nudně. Text je na tom o fous líp, ale žádnýho teenagera nezaujme. Je to přesně ten typ publikace: Pojďme mladým přiblížit historii tím, že z ní uděláme komiks. No a oslovení tvůrci to už chtějí mít z krku, historie je jim putna (zejména tvůrcům komiksu), vědí o ní prd a jen už to mít za sebou. Školy pak tenhle paskvil nakoupí ve snaze oslovit ty mladý a ukazují jim ta důležitá data, ty důležité korunovace, ty důležité činy, jako založení univerzity a vy teenageři hleďte, jaká je to zábava. A přiom život Karla IV je neskonale zábavnej, jeho převleky, jeho fígle jak pašovat cenný věci, jeho zranění, jeho plenění bordelů a bitva u Kresčaku!!!! Uaaau! To byla fenomenální podívaná jako vystřižená z Hry o trůny, hromady masa, po sobě se plazí zmrzačení bojovníci bez nohou, všude klubka střev a rozpolcený hlavy, do toho velkolepý hrdinský činy panovníků, mega pompézní smrt Jana Lucemburskýho, kterej se už slepej nechá připoutat ke koni, aby z něj nespanul a s řevem se řítí do vřavy, aby zemřel s veškerou královskou ctí. Tohle prostě nejde zpracovat nudně!!! A přesto tu máme mistry, kteří to dovedou. Klobouk dolů.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš29.6.2016 09:04Karel IV.: Pán světa
    Landauer, Lenny: přitom ta obálka se tváří přesně naopak. Něco jako "Tak a teď vám ukážeme, že Karlos nebyl žádnej nudař, ale sekač hlav, bijec draků a milovník tisíců žen." :)
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 00:27Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Tak to potom velociano plus arciano.
  • Lenny
    Lenny mecenáš28.6.2016 23:01Karel IV.: Pán světa
    Landauer: Blbě jsem se vyjádřil - já v těch obrázcích nevidím ty problém (viz třeba ta noha obálce), jako tvé zkušené oko výtvarníka. Já s anatomií nikdy kamarád nebyl =(. Pokud to Ledecký celé obšlehává, tak to samozřejmě košer není.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 22:32Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Já v tom problém docela vidím... obšlehávání podle mě není moc košer... jinde by se tomu říkalo podvod. Bohužel pro české luhy a háje to není nic neobvyklýho a obšlehává kde kdo a pak to vydává za svoje dílo. Krom toho kdo něco trochu ví o historii, musí si rvát vlasy, jak je ten komiks příšerně strnulej, nudnej a o ničem, jak dokázal něco tak fenomenálního, jako byl bouřlivej život Karla IV v neskutečně drsnejch a zajímavejch dobách, totálně vykleštit na nejnudnější středoškolský osnovy. Ale co chtít? Byl tu požadavek (700 let od narození velikána, to se musí vyždímat) a všichni zúčastnění se už zřejmě těšili na honorář. Obšlehnout z jiných komiksů, zpapouškovat učebnice a nazdar bazar. Díky, milí autoři týhle nucenosti, opět si mladí čtenáři utvrdí svůj mylný názor, že historie je pruda.
  • Lenny
    Lenny mecenáš28.6.2016 20:36Karel IV.: Pán světa
    Landauer: Díky za rozbor, jako kreslířský analfabet, co jde primárně po písmenkách, v tom problém nevidím.
    Scénář a vyprávení v první půlce fungovalo docela dobře, v druhé už bohužel hodně skáče z jedné historky na druhou - ale to je spíš problém Ležáka (stejně a mnohem hůř to měl v Husovi).
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 08:28Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Čím ledecký překvapil? Obšleháváním? Já si to totiž jinak nedovedu vysvětlit. Máme tu prostě dalšího metamalíře, kterýmu jednou něco jde a hned vedle mu to samý absolutně nejde. Jednou má nohy v pořádku, podruhý - a klidně v tom samým obrázku, je totálně zmrší, jednou ví, že lidi mají ramena a hned tělo vedle připomíná zdeformovanej visící ručník, jednou má ruka dlaň a všechny prsty v pořádku, aby vzápětí autor naprosto zapomněl, jak ruka vypadá a nakreslí místo ní nějaký koště; pak jsou tam ty obličeje v podivnejch úhlech nasazený na těla, který perspektivně vůbec k těm hlavám nepasujou a někdy jsou hlavy bez zbytku lebky. Taky se tam střídá několik stylů... Krásně je to vidět na noze Karla IV na obálce, kdy originální rytíř, podle kterýho to bylo obšelhnuto přes "kopírák" (rozuměj v nějakým softwaru, což vůbec není dneska problém) měl zřejmě levou nohu něčím zakrytou, tak na to kreslíř narouboval nohu odjinud a výsledek - mrzák. Když jsem pak viděl obrazy Ledeckýho, tak děs běs, je vidět, že ten člověk opravdu vůbec anatomii nedává. Takže pokud bych měl být detektiv Colombo, vsadil bych na to, že Ledecký prostě většinu komiksu obšleh, jinak mi to nedává smysl... možná je ještě jedno vysvětlení a to, že jde o schizofrenika, kdy v jednom těle jsou kreslíři dva - jeden zdatný řemeslník a druhý totální diletant a přetahujou se o tužku. Mrzký je i scénář a vyprávění pomocí komiksu. Prostě panely na sebe dějově navazují naprosto strašně, neměl jsem pocit nějakýho příběhu, nedej bože plynulosti. Jsou to jen výjevy (že by málo vhodných předloh k obšlehávání, a tak se muselo při kreslení vycházet z toho, co bylo k dispozici a podřídit tomu styl "vyprávění"?) a fakt mi dalo velkou práci se v tom orientovat a hlavně to vůbec dočíst do konce. Jinak ovšem chválím barevnost a kompozici panelů, to ano, ta vypadá profi.