Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Život mladého Mikedžiho, syna Nakamury, jednoho z pánů Japonska 17. století, se od základu změní, když v jejich pevnosti spatří legendárního samuraje jménem Mijamoto Musaši.
Tento silný a v mnoha ohledech velmi kontroverzní muž je nejslavnějším šermířem, jakého kdy Japonsko poznalo. Musaši Mikedžiho přijímá za svého učedníka a společně se vydávají na cesty. Musašiho cesta meče však není určena každému. Jeho učební metody a způsob života v mladém chlapci občas zanechávájí poněkud smíšené pocity.

Scénář
Thomas Day, Mathieu Mariolle
Art
Mikael Bourgouin, Federico Carlo Ferniani, Yann Tisseron
Barvy
Jean-Paul Fernandez
Lettering
Jan Schejbal
Překlad
Kateřina Strnadová
Redakce
Jan Schejbal
Žánry
fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-905839-7-9 (ZANIR)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 212 mm
Tisk
barevný
Váha
120 g
Stran
64
Cena
249 Kč
Originál
La voie du Sabre #01: Les Cendres de l'enfance (Glénat, 2013)
Varianty
Cesta meče #01: Zbytky dětství (vázaný zvětšený formát) (2018)
Cesta meče #01: Zbytky dětství (2016)
  • Gaming Professors
    Gaming Professors3.3.2023 12:25Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Série Cesta meče má sice krátký příběh, který je velmi uspěchaný, ale i tak je to skvělý komiks, který si zaslouží vaši pozornost. Nádherné ilustrace a veškerá pozornost věnovaná detailům mu dodávají správnou dokonalost. Rozhodně bych se nebál říct, že jde o jeden z nejlepších komiksů, které jsem za poslední roky četl, alespoň co se týče výtvarné stránky. Rozhodně bych si dokázal představit, že by Cesta meče vyšla ve větším provedení jako samostatná kniha. Celkově by to mohlo vypadat mnohem lépe, protože takhle si musíte koupit tři malé sešitky, které mají sotva šedesát stran.

    Celí recenze: Trilogie Cesta meče – recenze

  • Finvarra
    Finvarra1.5.2022 22:19Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Vlastně mě to zklamalo. Povím proč. Ale nejdřív pochvala vyvedené kresbě, scény jsou velkolepé, naaranžované, romatnické. Nekonzistenci a drobné anatomické chyby odpouštím, nakonec je to komix (hrozně mě na jednom obrázku iritovala posunutá nozdra) :D Návrhy obálek pro komix jsou nádherné, škoda, že je jim věnovaná jen jedna stránka. Taktéž skici jsou krásné a ukazují zdatnost umělce. Ale protože to nebyla jen kresebná stránka, která mě zajímala, tak... příběh podle mě šel příliš po povrchu, málo je toho věnované postavám, a tak je těžké si k nim udělat vztah. A co je horší, použití jména Musaši ve spojení s milovníkem žen a mstitelem. Tady by bylo lepší, kdyby měl prostě jiné japonské jméno. Tohle nejsem schopná akceptovat, i když vím, že to má být spíš fantasy, než jeho životopis. A připomeňme, že se o něm traduje, jaký žil asketický život. Ostatně to dokládá jeho Dokukódó. Odprostím-li se od toho, že to není onen Musaši, pořád se mi tenhle obrázek Japonska zdá příliš francouzský. Stejně tak vyobrazení cesty meče. To není prostě ono. Pokud mohu soudit, pak o Musašim je mnohem zdařilejší komix – i když taky upravený, aby lahodil oku čtenářovu – od Takehiko Inoue s názvem Vagabond.
  • faster86
    Šel jsem do toho na slepo a doufal, že to bude dobré. Ale měl jsem obavy...přece jenom evropan který píše o japonských legendách. Ale je to fajn, hezky vyprávěné, i když jsem chvílama nevěděl, která postava zrovna mluví. Kresba má evropskou kvalitu, řekl bych nadprůměrnou, takže 1⭐ navíc.
  • JohnyG
    Nemůžu říct, že bych mentalitu starého Japonska moc chápal, ale bylo to moc pěkné na pohled a nakonec i nějaká moudra senseiů z toho vzešla. Líbil se mi odlišný vizuální styl při retrospektivních vyprávěních a celkově harmonie barev, stylové kresby a příběhu. Celkově krásný kraťas ve velkém formátu. Rozjezd byl trochu zmatený, kdo je kdo a co je co, ale od scény čajového dýchánku pod stromem už je to mnohem jasnější a přímočařejší.
  • Darth Raelchi
    Proti tomu nemám co dodat. Skvělá práce. Nejenže to má skvělý příběh, ale také je tam spousta zajímavých odkazů a pouček na japonskou kulturu. Hodně poučné a přitom je to drsný příběh plný pravdivých mouder a poučení. Dlouho jsem neviděl takovou třecí plochu mezi drsností a jemností. Když si odmyslíte tu drsnost na cestách za učením, tak jsou to vlastně ctnostné myšlenky, které mají své místo v našem světě, jenomže tam je právě je ta drsnost. Tento díl je v podstatě seznamovák a postupně se sbližujeme s postavami. Pomalu do nich pronikáte a postupně se s nimi sžíváte. Kdo mi vlastně imponuje víc, Mikedži nebo Musaši? Kresba skvěle vykresluje bukolické Japonsko a je velmi zajímavé a přitom krásné vidět, jak žádný detail cíleně nevyčnívá, ale je jaksi součástí celku a přitom si těch detailů všímáte. Krásné záběry jsou na stromy a krajiny kolem nich. Práce s panely a dvoustrany jsou pastvou pro oči. Toto není tradiční evropský styl tvorby komiksů a paneláže. Je to velmi moderní. Velký formát svědčí tomuto příběhu a krajina a dvoustrany skvělé vynikají a vy tak můžete mít naprosto úžasný zážitek z četby. Tady vás to opravdu donutí číst obraz. Původně jsem do tohoto komiksu moc nechtěl, protože nejsem moc na adaptace děl a zvlášť už jsem jaksi přejezen starým Japonskem. Nějak jsem toho měl poslední dobou hodně a tohle jsem s hrdostí přehlížel, ale nakonec jsem neodolal a vlastně za to může vydání prvního svazku ve větším formátu, který jsem si v době vydání prohlédl a nakonec podlehl kouzlu Japonska 17. století.
  • Norri
    Konečně ta kniha vyšla ve formátu, jaký si zaslouží a jaký potřebuje. Větší formát nepřinesl jenom více detailů v kresbě, ale také větší přehlednost (i když některé neduhy ani velikost nenapraví). Příběh se teď lépe čte a dává větší smysl. Ale uznávám, že to může být také tím, že jsem to četl už potřetí. :-) Oceňuji, že nakladatelství Zanir vyslyšelo čtenáře a tento první díl znovu vydalo. Více v mé starší recenzi: http://vlcibouda.net/komiks/prvni-druha-cesta-mece
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš24.5.2018 11:10Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Kresba je naozaj pekná, ale viacero okien pôsobí dosť neprehľadne a scenár patrí tiež k tým slabším bodom tohoto komiksu. Tak tenkú knižku som kvôli ťažkopádnemu scenáru čítal až na 4x a z toho 2x som skoro zaspal. Kto má však rád hlavne pekný vizuál, ten si tu príde na svoje, ten čo čaká aj dobrý príbeh, nech ide radšej o dům dál.
  • Schramm
    Příběhem za čtyři, výpravou za dva až tři. Doufám v nové vydání s upraveným formátem.
  • Norri
    Norri mecenáš30.8.2017 09:40Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Zajímavý příběh a v mnohém poučný. Naprosto skvělá kresba, která je zabitá malým formátem. Až to Zanir vydá znova ve velkém, tak to bude pecka. U tohoto vydání za formát hvězdička dolů.
    Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/prvni-druha-cesta-mece
  • Alfi
    Zhrniem vám to:
    - pekná kresba
    - zmätený príbeh
    - prílis malý formát
    Netreba mi ďakovať :-)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.9.2016 10:38Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Příjemná záležitost z japonského prostředí, které mám rád, s místy skutečně úchvatnou kresbou! V té souvislosti můžu snad jedině vytknout zmiňovaný malý formát a pak - zcela subjektivně - onen rozverný meči máchající "mangáááááá stajl", který se mi k celkovému a obecně spíše realisticko-fantasknímu vyznění nehodí, když se sem tam objeví.

    Celkový dojem: 70%
  • cyboy
    cyboy mecenáš13.8.2016 19:36Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Ackoliv je, zda se, pribeh pomerne klisovitym bildungsromanem, tak i pro me slo o sympaticke prekvapeni. Opravdu je skoda toho formatu, protoze nektere kresby jsou skutecne skvele.
    75%
  • Final
    Final mecenáš2.8.2016 15:42Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Tohle je pro mě překvapení roku. Skvělá kresba, a to hned ve třech provedeních, doprovázená smysluplným příběhem, navíc s japonskou tématikou smíchanou s fantasy. S tímto albem měl Zanir vyloženě štěstnou ruku, teď jen doufat, že se najde dostatek lidí, kteří se nějakým způsobem dozvědí, že tato skvělá věc u nás vůbec vyšla. Takže všichni, co čekáte na evropské komiksy, které nám naservíruje vbrzku Modrá Crew, tohle Vám čekání rozhodně zpříjemní. Podle zahraničních zdrojů by měly být celkem tři díly. A ano, zamrzí zmenšené provedení, ale rozhodně to není důvod si tohle album nepořídit v aktuální verzi.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.7.2016 21:26Cesta meče #01: Zbytky dětství
    Z umu autorů jsem opravdu nadšen. Japonská, samurajská tématika říznutá fantasy motivy mi v tomto provedení sedla jako nic předtím, takže sérii považuji za nutnost. Musaši cvičící syna mocného lorda, k tomu pár fantaskních nestvůr a moře, tak fajn.
    Z čeho nejsem nadšen, je provedení. Tolik detailů utopených v trestuhodně malém formátu, na který musím doslova ostřit zrak, abych si z něj vynípal všechny mistrovské linky... z toho člověka zamrzí.
    Achich ouvej. Nu, nezbývá, než dodat klasickou větu: "tak aspoň že to u nás vyšlo."
    Jsem zvědavý na pokračování a budu doufat, že to třeba někdy vyjde v podobě, jakou si komiks zaslouží. 5 hvězd, ale se skřípajícími zuby.
  • kaylin
    Knihou "Cesta meče 1: Zbytky dětství" nakladatelství Zanir rozhodně nešláplo vedle, naopak rozšířilo svoje portfolio o velmi dobrý titul, který nám jen ukazuje, jak moc zajímavý evropský komiks je. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/07/1222-cesta-mece-1-zbytky-detstvi-80.html
1631122