Unikátní, opravdu multimediální projekt, který spojuje výtvarnou a hudební složku do funkčního celku pod názvem Para.světy. Výtvarnou část zde zastupuje komiksový příběh Tomáše Kučerovského a Jiřího Sekeráka. Brněnský výtvarník Kučerovský patří mezi našimi příznivci komiksu a literární fantastiky k těm bez nadsázky nejoblíbenějším. Sekerák je nejen iniciátorem a autorem textové části celého projektu, ale i zpěvákem a dlouholetým členem skupiny Tibet, jejíž písně na přiloženém CD představují hudební složku tohoto projektu.

Podstatou příběhu je rozpor mezi současností, kterou ovládá virtuální svět facebooku, jenž plodí zpohodlnělé singles (Ken Robinsonaut) a romantickou představou reálné lásky, ve které kotví ideály naší společnosti (Baronův svět). Původní Baron Prášil R. E. Raspeho je lidový mluvka, Karel Zeman posunul Baronovu postavu k pozitivnímu charakteru, protože z něj udělal symbol světa lidské fantazie. V Para.světech se Baron stává zástupcem mizejícího romantického ideálu opravdových lidských vztahů. To je důležitější, než samotný děj dobrodružného příběhu, plného nejrůznějších odkazů, který ale všichni vlastně známe od pradávna. Co je reálné a co je jen sen? Ken Robinsonaut odpovídá po svém: „Smysl života je jen v našich hlavách, ne kdesi venku. To z nás dělá svého druhu stvořitele.“

Vychází v tištěné podobě i v interaktivní on-line verzi.
Přílohou je stejnojmenné CD skupiny TIBET.


Scénář
Jiří Sekerák
Art
Tomáš Kučerovský
Redakce
Jirka Karbula
Žánry
dobrodružný, fantasy, ze života
ISBN/ISSN
978-80-260-9913-0 (Aňo Agency)
Vazba
kroužková vazba
Formát
236 x 228 mm
Tisk
barevný
Stran
20
Cena
349 Kč
  • RadimNemec
    Nelze než zopakovat recenzi G. W. Bushe s doplňkem , že dané zadání si neumím představit lépe provedené. Otázka jak hodnotit - grafické provedení referenční (obvyklá úroveň Tomáše Kučerovského), dějově to je, co to je - slepenina textů. Vnímám to hlavně jako booklet k CD, bez primárních ambicí na dobývání komiksových ocenění. V rámci hodnocení díla jako komiksu - co "nažene" grafické ztvárnění, to ubere "scénář".
  • George Walker Bush
    Přiznám se, že TIBET jsem si ještě nepustil, ale aspoň jsem si četl ony lyrics. Komiks je to velmi krátký, milý, hravý, pěkně nakreslený (Tom je prostě pán), ze všeho tak trochu cítím (a soucítím) takové ty nešťastné/nenaplněné/ukončené lásky, které se dají nekonečně popisovat v patetických či jiných metaforách, což samotný komiks vrací zase trochu na zem. Výraznější přesahy z anotace v tom totiž naopak tolik necítím, je to přecejenom útlý sešit.

    Celkový dojem: 60%