Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Finále oslavované špionážní série, kde každý sešit kreslil jiný strhující kreslíř. Série oslavovaná v magazínech jako je Wired, Entertainment Weekly či Hollywood Reporter, série, u které se uvažuje o televizní adaptaci, dochází svého vyvrcholení. Edward Zero přichází na konec své cesty. Ale co na ní najde? Vykoupení, nebo smrt?

Obsahuje sešity série ZERO #15-18

Scénář
Aleš Kot
Art
Ian Bertram, Tula Lotayová, Robert Sammelin, Stathis Tsemberlidis
Barvy
Jordie Bellaire
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Filip Škába
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční
ISBN/ISSN
978-80-7449-396-6 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 x 8 mm
Tisk
barevný
Váha
430 g
Stran
136
Cena
369 Kč
Originál
ZERO vol.04: Who By Fire (Image Comics)
  • sedw
    sedw17.12.2023 17:55ZERO #04: Kdo ohněm
    Tady škoda slov, nepochopil jsem, dočetl jsem, protože nerad nechávám komiksy nedočtené.
  • ludek.n
    ludek.n14.7.2023 10:03ZERO #04: Kdo ohněm
    Multivesmír, houbičky, černá věc, ohyzdný duch, psychomagie, beatnická generace… co to jako má všechno být? Myslí to autor skutečně vážně nebo si také něco šlehl? Poslední kniha série Zero je jako nepodařený schizofrenní trip. Už s předchozí Vlčí něhou jsem měl docela problém, ale Kdo ohněm je už úplně mimo moje receptory. Nechápu ji, nebaví mě a nelíbí se mi ani kresba, snad s jedinou výjimkou u Roberta Sammelina. Člověk knihou prolétne a nic to v něm nezanechá. Ty neustále se opakující motivy místo aby k něčemu vedly, jen unavují a otravují. Rádoby hlubokomyslné filozofování nemá hlavu ani patu a je spíš k smíchu. Z mého pohledu je Kdo ohněm absolutní ztráta času.
  • Spacecore
    Spacecore4.7.2019 02:57ZERO #04: Kdo ohněm
    2001: Vesmírná odyssea. Geniální film, který propojuje hlavní realistickou linku s vědeckým kontextem s naprosto šokujícím psychedelickým finále. Tam to funguje, tady ne. Naprosto chápu, proč se tohoto komiksu za hubičku kolega vzdal a komiks tak připadl mě. Je to jako kdyby tu byl jeden nedokončený příběh, do kterýho to narval kamion s úplně jiným příběhem a celý to rozsračkoval do takovýho Babicovýho guláše. Samotná čtvrtá kniha sama o sobě je zajímavá. Mám rád Burroughse, houby jsem žral spoustu let a myslím si, že jsem pochopil o co šlo a v celku to bylo sice náročné, ale zajímavé lehce filozofické čtení. I když pořád jde o něco, co v podstatě vyplodíte na běžném basic lsd tripu. Ale proč ne. Absolutně ale nechápu proč to muselo být navroubované na to, o čem byly první tři knihy. Klidně bych si přečetl celou sérii s takovou náplní, tady mě to v podstatě rušilo a iritovalo, i když byl námět lákavý. Je to obdoba pointy, kdy na konci zjistíme, že se hrdinovi všechno zdálo. Nedává to smysl v kontextu celé série a chápu, proč to všechny nasralo. Darovanému koni na zuby ale nehledím a jsem za tento kousek ve sbírce rád. Nic podobného jsem nečetl, jak v pozitivním, tak i negativním smyslu, ale znovu to číst nechci.
  • faster86
    faster8624.10.2018 22:44ZERO #04: Kdo ohněm
    Hmmm, podruhé a pořád špatný. Aneb když beatnici rozmdali své blízké tak já rozmrdám své dílo, protože prostě ste mi u prdele a jsem bohém.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:13ZERO #04: Kdo ohněm
    „Neustále v nás žije mnoho druhů hub a my nemáme tušení, co chtějí a kdo jsou a co nás nutí dělat. Máme celé civilizace pod kůží a všude kolem nás. Není to fantastické?“

    Není.
  • Le Porello
    Le Porello2.7.2017 17:02ZERO #04: Kdo ohněm
    Tak jo, s odstupem času sem to mohl přečíst celou sérii a dává to smysl, zvlášť když má človek načteného Burroughse a zkušenosti s halucinogeny.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš30.12.2016 18:54ZERO #04: Kdo ohněm
    Pro jistotu jsem si přečetl znovu celou sérii a mně smysl dává, dokonce se nebojím říci, že je to skvělá série. Pravda, z generace beatníku je dobré znát alespoň trojúhelník Vollmerová, Burroughs a Gingsberg, aby děj dával smysl. To si myslím, že by pro českého komiksového čtenáře mohl být oříšek, počítám, že málokdo ví, jak vypadali a zná Burroughsovy teorie. Druhou nutností je znalost filozofie hinduismu. Nu a za třetí - ale ne nutně - je vhodná zkušenost s LSD. Aleš Kot toho od čtenáře nechce málo:).

    Těžko mohu hodnotit, jak moc byla série už od začátku promyšlena a jak moc jde o dílo náhody, ale protože je pojmenována "Zero," tak bych se odvážil tipnout, že Aleš Kot měl od prvního sešitu jasnou osnovu včetně konce:). Tady jde přátelé o souboj dobra a zla v každém z nás a převedení Burroughsovy "teorie viru" do komiksu. Mne se líbí, že nejde o filozofickou stať, ale i koncept komiksu teorii ctí. První díl je plně v moci "ugly spirit," který je v posledním díle poražen. Líbí se mi, že se Aleš Kot nespokojil s další "XIII," byť soudě podle prvního dílu na to má, ale raději si dal vyšší cíl. A to tak šikovně, že v prvním a druhém díle komiks jako spóry houby rozšířil i mezi čtenáře, kteří o žádná moudra nemají zájem.

    Kresba je prostě super. Nápad "každý sešit jiný autor," který mne u prvních dvou booků lezl na nervy teď doceňuji, protože neexistuje hlavní hero. Je jedno, že nevypadá stejně v každém sešitě, protože jde o jeden příběh, který se donekonečna opakuje, dokud se nepodaří z kruhu vystoupit. A to se musí nechat - dámy a pánové se své práce zhostili skvěle.

    Well done mister Kot, well done.
  • Light
    Light21.12.2016 19:05ZERO #04: Kdo ohněm
    Může mi to prosím někdo vysvětlit? :D Bohužel nejsem na takové intelektuální výši, aby mi to dávalo smysl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.11.2016 12:13ZERO #04: Kdo ohněm
    Ok. Takže tohle ani Ginsberg, ani Burroughs, ani místy prima kresba nezachrání. Tohle je psychedelický úlet ve špatném slova smyslu. Minulé díly jsem poměrně rád louskal, ale tohle je celkem slušný trolling. Jako by autor přecvakl, sjel se těma houbičkama, o kterých se v komiksu furt mluví, respektive se s nima parádně oddělal a předávkoval, a pak začal vymýšlet tenhle konec. Strašně z toho čiší snaha udělat cosi intelektuálně-uměleckého, ale takovéto pomalé dávkování a vypravěčské deklamování nějakých rádobyhlubokých pravd a hesel působí hrozně nudně, trapně, křečovitě... přirovnal bych to k psaní hodně špatné poezie.

    Celkový dojem: 30%
  • Alfi
    Alfi3.11.2016 23:04ZERO #04: Kdo ohněm
    Crew začala ZERO vydávať v roku 2014, táto kniha vyšla v originále až v roku 2015. Myslím si, že keby Pavlovský a Litoš tušili, ako to dopadne, ZERO nebudú vydávať vôbec. Ako už písali ľudia podo mnou, ZERO vo svojej štvrtej knihe urobí radikálny obrat a zo sci-fi thrilleru sa mení v psychedelické filozofovanie nad životom chrústa. Graficky je to super, obsahovo... pravdepodobne si to nájde cieľovú skupinu, aj keď nepochybne mimoriadne obmedzenú.
    Určite si budem pred autorskými dielami Aleša Kota dávať pozor - raz stačilo.
  • 3DD!3
    3DD!326.10.2016 11:16ZERO #04: Kdo ohněm
    Kdo ví jak Kot píše nemůže být překvapený, že Zero ujel ze špionážního sci-fi někam do ezoterických výšin, filozofického přemítání o multiverzu a o tom špatném v nás. Přinejmenším zajímavé, ale chce to ještě minimálně jedno čtení. Takový komiks jsme u nás ještě neměli.
  • kaylin
    kaylin11.10.2016 08:14ZERO #04: Kdo ohněm
    Tohle finále prostě nevyšlo a šlo jako střela mimo. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/10/1277-zero-4-kdo-ohnem-45.html
  • Fry
    Fry admin10.10.2016 21:45ZERO #04: Kdo ohněm
    "ZERO #04: Kdo ohněm" - A jak se opět potvrdilo, cesta byla cíl ... Samotný závěr jedné z nejpozoruhodnějších sérií, která se k nám z dalekého USA dostala možná úplně omylem, pouze díky původní premise, bohužel skončil fatální nudou. Nebo ne nudou, protože přes mraky balastu jsem více méně pochopil, jaký byl autorův cíl, ale zklamáním a hlavně podvodem na čtenáře, co čekali méně intelektuální závěr plný koní, ohyzdných duchů a hub. A když už se autor vydal touhle cestou, mohl to aspoň podat tak, aby jste si na konci nemuseli říct "fuck off". Graficky však opět paráda připomínající to nejlepší z DMZ ... Za mě 2*!
  • invape
    invape mecenáš28.9.2016 07:24ZERO #04: Kdo ohněm
    Cyboy bohužel potvrzuje moji tezi, že toto se může líbit jen jedincům, co by si na zeď pověsili hovno a všem by tvrdili, že skvěle voní, jen my to necítíme...
  • louza
    louza23.9.2016 12:41ZERO #04: Kdo ohněm
    Tohle vyžaduje velmi krátký komentář jedním slovem : sračka. Ale chci být fér. Od Burroughse jsem přečetl všechny Tarzany, Princeznu z Marsu i Pellucidar, ale jeho osud i osud nějakých bídníků mi může být ukradený. Chtěl jsem vědět co se stane po tom co hlavní hrdina Edward Zero vstoupí do osidel mimozemského či jakého organismu skrytého v podzemní laboratoři. To jsem se ale nedozvěděl. Nedozvěděl jsem se vůbec nic! Jen nějaký cancy o koních, kterými dává Kot na srozuměnou jeho příchylnost ke staré klasice od Kamelotu. Ne vážně. Opravdu by mě zajímalo, jestli by to Crew vydala, kdyby věděla že to skončí takhle. Jako nic neříkající zfetovaný pseudo homo metafyzický extrakt chorobné mysli. Jestli chtěl Aleš trumfnout "božského" Joda, tak to se mu tedy povedlo. Bohužel tím zabil i slušně rozjetý příběh a to se neodpouští. Jsem fakt nasranej. Opravdu mám chuť všechny předešlý knihy obřadně pokálet a poslat zpět autorovi. Ať si ten svůj pseudoyntelektuální metžvást nabouchá zpátky do zadnice odkud vyšel.

    (Pro ty co nechápou můj styl humoru. Samozřejmě vím kdo je Burroughs i kdo jsou beatnici. Ale to není autorův problém. Jeho problém je, že něco nakousl a srozumitelně nedotáhl do konce. Tyhle metafyzický žvásty od lidí co nepochopili ani přízemní Newtonovskou fyziku úplně nesnáším. A proto je moje reakce více než legitimní. Měl jsem vědět, že tam bude nějakej problém, když o tom všichni těsně po vydání tak zaraženě mlčeli a nikdo ani nevěděl jestli to skončilo. Fuck off Aleši, jak si některé Vaší práce cením, tak tohle Vám tedy nežeru. )
  • cyboy
    cyboy mecenáš22.9.2016 17:32ZERO #04: Kdo ohněm
    Tohle si vyzaduje trochu delsi komentar. Celkove serii hodnotim kladne, ale nejsem si jisty jestli bude kladne i hodnoceni komunity (vychazim z toho, ze jakmile je kniha zarazena do povinne literatury, tak ji prakticky nikdo necte - seznamy povinne literatury by se mely bez nahrady zrusit). Beru to tak, ze jde o Kotovu poklonu generaci beatniku a v tom je mozna prave kamen urazu. Chapu ze v Americe to muze byt velmi uspesna serie, protoze tam je generace beatniku mnohem vic znama a hlavne ctena. V knize se hojne odkazuje na Ohyzdneho ducha, Nahy obed a Hubitele od W.S. Burroughse a navic je minimalne prvni dvojice sesitu psana pokusem o napodobeni Burroughsovy metody strihu, nutno poznamenat ze mene zdarile. Kot take pomerne silne prolina i skutecne osudy Burroughse a Ginsberga (pro zajemce - Kvileni vyslo vloni v pomerne zdarilem prekladu), coz povazuji za dalsi problem. Tohle u nas nepatri k zakladnim znalostem (i kdyz homosexualita obou zminenych mozna ano). Autora reprezentuje dilo o jehoz kvalitach nerozhoduje interpretace autora nebo nazor publika, ale teprve az zmena publika. Zivotni eskapady autora jsou mozna zajimavym zpestrenim, ale udelat z dila kvalitnejsi dilo nedokazou, pouze se pouzivaji jako marketingova vejicka. Tyto pasaze na me proto pusobily nejen zbytecne, ale i nepatricne. Co se tyka celkove myslenky, ktera je parafrazi Burroughse, vidim problem prave ve vyse zminenem, navic metoda strihu vyzaduje velmi citlivy preklad a ani pak neni buhvijak pristupna masam.
    Pro secteleho ctenare s rozhledem nebude cteni predstavovat zasadni problem, pro ctenare neznaleho produkce generace beatniku bude kniha jen tezko uchopitelna, nicmene stezejni myslenka je snad podana natolik polopaticky, ze ji i oni pochopi.
    Jedno Kotovi musim nechat - po predchozich trech boocich jsem neco podobneho vazne necekal a rozhodne si to prectu jeste jednou.
    70%
1841315
  • Velkej šéf
    Velkej šéf30.12.2016 22:11ZERO #04: Kdo ohněm
    DEmnoG: Ty a Burroughs? Teda teda, konečně začínáš přicházet na zub i kvalitní literatuře...

    A minimálně Burroughs a Ginsberg patří dnes už k základní kulturní výbavě člověka, který to dotáhl alespoň na maturitu. Bez dokumentace toho, jak vypadá mimozemská postmortální sodomie homosexuálů, bez toho si dneska prostě těch deset rohlíků už nekoupíš.

    Každopádně o tom jsem nechtěl... Přesvědčils mě. Jakkoli jsem se prvnímu Zeru vyhýbal a přistupoval k tomu hypu skepticky, vážně to musím někdy skoupit. Nakonec to místo jako bondovka vypadá jako něco, co se mi přesně trefí do vkusu.
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.9.2016 22:02ZERO #04: Kdo ohněm
    Invape: ocenil bych diskuzi o dile a ne o me osobe. Ja tady taky netrousim moudra o tom, ze by komentare nemeli psat lidi co precetli slabikar a pak uz jen komiksy, protoze v normalnich knihach je malo obrazku. Rad bych veril, ze si lze vymenovat nazory na konkretni dilo bez hospodskeho mysleni a invektiv. Ale chapu, ze podobne uvazovani je dnes in. Kdyz nemam co rict, tak si radeji kopnu do nekoho kdo neco rekl. Cechackovstvi mame proste v DNA.
    Louza: mas naprostou pravdu, ze od Kota je posledni dil podraz na ctenare a i me po par stranach vytanulo na mysli wtf, ale pak jsem se zacal chytat. Plechovkova metoda je celkem bezny pristup k umeni, i kdyz autori mnohdy tvrdi opak. Tim jsem nejspis mimodek dostal k jadru pudla - po trech dilech komiksu, prichazi ctvrty, ktery ma umelecke ambice a s umenim je dnes proste problem, kdyz mnohdy ani autori nevedi co chteli rict.
  • louza
    louza25.9.2016 20:25ZERO #04: Kdo ohněm
    Pokud se chceme točit na osobě Williama S. Burroughse, rád bych připomenul, že jde o "malíře", který střílel do plechovek s barvou před plátnem a výsledek prohlašoval za umělecké dílo. Pokud vás skutečně oslovuje podobný styl tvorby, bude se vám asi líbit i poslední Zero. Podle mě je od pana Kota nefér, že knihu začal jako seriózní příběh bez indikace, že ho zamýšlí ukončit plechovkovou metodou a pak ho takhle ukončil. Nikomu neberu jeho vzory, ale bylo by asi košer jít s kůží na trh už od začátku jako to udělal třeba v The Surface, kde jsem už od začátku věděl, že to není můj šálek kávy a přestal číst za včas. Tady to byla podpásovka. Ještě jsem jak blbec čekal, na české vydání, protože jsem po přečtení patnáctého sešitu myslel, že umím nějak špatně anglicky...a ona avantgarda.
  • Le Porello
    Le Porello23.9.2016 22:16ZERO #04: Kdo ohněm
    Pro Louzu: Aha, teď jsem si přečetl dovětek k tvému komentáři a omlouvám se za můj zbytečný komentář, ale stejně se těším ( podle mně, po přiliž akční trojce trocha psychedelie neuškodí) ...
  • Le Porello
    Le Porello23.9.2016 21:58ZERO #04: Kdo ohněm
    Pro Louzu: Tohle vyžaduje velmi krátký komentář k tvému komentáři: pleteš si Edgara R. Burroughse a Williama S. Burroughse. Oba byli spisovatelé a jejich slavná díla i osudy spolu nemají nic společného. Ještě jsem nečetl, ale jsem opravdu zvědavý jak to dopadne. W. S. Burroughse jsem v mládí žral a Kotův styl mi taky zatím celkem seděl...
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.9.2016 15:34ZERO #04: Kdo ohněm
    Louza bohuzel potvrzuje moji tezi o nepristupnosti ceskemu ctenari.