Johnny Cash, nejznámější countryový zpěvák všech dob, rebel a idol mnoha generací hudebních fanoušků, se stal už za svého života legendou. Jeho tvorba ovlivnila další vývoj populární hudby. Na vrcholu kariéry měl vlastní televizní pořad, do něhož si zval nejznámější muzikanty té doby. Reinhard Kleist líčí jeho pohnutý osud velmi poutavě a naléhavě: od jeho dětství, prvního jamování s Elvisem Presleyem přes koncert ve vězení Folsom, neobyčejně úspěšný přelom šedesátých a sedmdesátých let, kdy Cash ale zároveň stále více propadal závislosti na alkoholu a drogách, až k jeho mimořádném comebacku po boku producenta Ricka Rubina.

Scénář
Reinhard Kleist
Art
Reinhard Kleist
Obálka
Reinhard Kleist
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Alena Pokorná
Redakce
Michaela Škultéty
Žánry
hudební, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-1894-0 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 237 mm
Tisk
černobílý
Stran
224
Cena
298 Kč
Originál
Cash, I see a darkness (Harry N. Abrams, 2009)
  • ludek.n
    ludek.n20.7.2023 11:20Johnny Cash, I see a darkness
    Grafický román německého kreslíře Reinharda Kleista o nejslavnějším country zpěvákovi všech dob a ikoně tohoto hudebního žánru Johnnu Cashovi je uměleckou výpovědí, která boří mýty, překračuje hranice a posouvá samotný komiks k netušeným metám. Černobílé provedení mu sluší. Sluší mu dokonce tak moc, že jakmile proniknete dovnitř příběhu, cítíte tu vypovídací schopnost a nekolorovanou sílu každého jednotlivého panelu. Podobné je to se scénářem: prostý, jednoduchý, přímočarý, bez komplikovaných fines, ale se silným emočním zabarvením, podchycující lesk i bídu slávy. Celou knihou se jako bílá nit táhnou písňové texty a záblesky příběhů, dokreslující atmosféru. Struktura románu je jasně promyšlená a přehledná. Rozhodným dílem se podílí na celkovém vyznění, které bez oslnivých triků a efektů jednoznačně spěje k vrcholnému folsomskému koncertu z ledna 1968. Douška na závěr v podobě dialogu zestárlého Cashe s producentem Rickem Rubinem je pak osvobozujícím mementem, jež zcela přirozeně vplyne do úchvatné Kleistovy portrétní galerie. Není co dodat, tuhle knihu je potřeba vzít do rukou a nechat se jí pohltit. Zvláště pokud máte rádi „muže v černém“.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš5.3.2022 02:30Johnny Cash, I see a darkness
    Sic vidím nadšence pod sebou, kterým se komiks líbil a zajisté poslouchají muziku Keše, tak já půjdu opačným směrem. Vysvětlím proč... Dědovi se Johnny Cash líbil, myšleno jeho muzika. Já nějakým záhadným způsobem už dřív chtěl, aby se mi líbil taky, nicméně nejsem úplným příznivcem country, ba spíš ho lehce nesnáším, až na výjimky a ač je Keš charismatický typ s výborným hlasem, tak prostě smůla, byl out, nic. Časem jsem se nějak dostal k tomuto komiksu (koupeno levně přes někoho), aníž bych měl tušení o jeho existenci. Název zní poutavě, projel jsem si úvod, chtěl jsem vědět víc.... Přečetl jsem první kapitolu, kresba je ok, trochu mi příjde lemirovská., Ale naprosto obyčejná, stejně jako kapitola. Nějak jsem nabyl dřívějšího dojmu a chtěl jsem, aby se mi začal líbit: komiks, muzika Keše a ideálně i Keš prostě :D čtu komenty, jak všichni poslouchají u komiksu muziku. Začal jsem hledat a taky zkusil, ty voe, prostě to nedám, country mi příjde infantilní, o ničem, nebaví mě, a to jsem moc chtěl u Keše opak, nevyšlo. Čtu dál... obyčejná kresba, obyčejný příběh, lákavý název nikde. Týpek z chudých poměru rozjede kariéru, začne se rvát "dexe.." či co práškama a chlastem, vysere se na rodinu a jezdí turné, protože ho pódium drží při životě. Obyčejný život, chtělo by se napsat, Rock star, ale komiks na mě působí klidně s občasným trochu psycho. Tohle prostě máme každej doma. :D Vyprávění o životě je proložené mini "příběhy", což jsou převyprávěné/přepsané texty písni a celé story jede duálně s příběhem trestance Glena Sherleyho, jejichž příběhy se jistým způsobem spojí ve vězenské části, což považuju za nejsilnější moment knihy, téměř před závěrem. Výbornej je mini příběh s týpkem jménem Sjů. Celkově jsem chtěl, aby se mi vše líbilo, nicméně nestalo se tak. Film walk the line jsem neviděl a nemůžu srovnat. Projel jsem asi 5-8 songů. Hurt celkem ušlo, Ghost riders in the sky asi nejlepší. Teď to zkouším opět, nejde to, nedám to prostě. :D Takže moje hodnocení by mohlo být zaujaté, ač myslím, že je spíš všech ostatních, jakožto fanoušku Keše, za mě 3*. Dejme tomu, že ok, něco se o něm dozvíte, ale mně se jeho muzika nelíbí, jeho život mě teď, po zjištění info (trochu jsem koukal na net, i po Sherlyovi), nezajímá... v pozadí mi jede The Legend of John Henry's Hammer, teď se rozjelo banjoo, tpč, vypínám...
  • Norri
    Norri mecenáš25.5.2021 08:27Johnny Cash, I see a darkness
    Johnnyho Cashe jsem doteď vlastně neznal. Jasně, některé jeho písničky jsem znal, ale nevěděl jsem, že jsou jeho. Až letos jsem narazil na jeho cover písně ”Hurt” a řekl jsem si, že je to vlastně škoda, že jsem si jej nikdy ani neposlechl. A nyní, vlastně náhodou, přišla řada i na komiks "I see a darkness", který jsou koupil v "covidovém blindboxu".

    Musím říct, že jsem si ten komiks neskutečně užil. Kromě toho, že je úžasně nakreslený, tak má i parádní scénář, který vás pohltí. Komiks Reinharda Kleista se zaměřuje na Cashe více jako na člověka, než jako na hvězdu. S Johnnym jsem prožíval jeho začátky a vzestup, stejně tak jako jeho pád na dno. Během koncertu ve Folsomské věznici jsem skoro nedýchal. Užíval jsem si každou jeho písničku, když na ni v komiksu došlo - prostě jsem si je během čtení všechny pouštěl na YouTube. I teď, když píšu tohle hodnocení, tak poslouchám výběr “Man In Black: The Best of Johnny Cash”.

    Myslím že se Kleistovi v tom komiksu podařilo poodhalit duši Johnnyho Cashe. Až si příště pustím jeho cover Hurt, tak to budu vnímat úplně jinak, než předtím. Nečekal jsem od toho komiksu nic a dostal jsem hrozně moc.
  • puml
    puml11.12.2019 17:13Johnny Cash, I see a darkness
    Výborně komiksově zpracovaný životopis Johnyho Cashe. Navíc skvělá černobílá kresba. Cashe mám rád, takže pro mě to byla jasná volba. Samozřejmě se autor neubránil i nějakému tomu klišé, ale vyvažujít to zas momenty, jako například rozhovor s Bobem Dylanem, které jsou příjemným zpestřením. Doporučuji.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš19.8.2019 23:52Johnny Cash, I see a darkness
    Kvalitný a pekne kreslený komiksový životopis veľkej hudobnej legendy. Jeho hudbu mám rád a páčil sa mi aj film Walk The Line. Komiks zachytáva zaujímavé etapy Johnnyho života a tak to bolo dostatočne pútavé čítanie.
  • p3tris
    p3tris12.12.2018 22:11Johnny Cash, I see a darkness
    Musím se přiznat, že nepatřím k velkým fanouškům Johnnyho Cashe a country vůbec. K tomuto zpěvákovy jsem se dostal až díky skvělé předělávce Hurt od Trenta Reznora. A samozřejmě i díky filmu Walk The Line. Ale jsem obrovským fanouškem Nicka Cavea, jehož životopis od Reinharda Kleista mě doslova nadchnul. Takže jsem sáhl i po Cashovi. Jeho příběh tolik neodbíhá do snů a představ, takže je více srozumitelný. Ale podobně temný. K tomu napomáhá perfektní černobílá kresba. Občas mi (například ve ztvárnění kouře) připomínala mého oblíbeného Franka Millera nebo Mike Mignolu. Ale tomu srovnání se asi nikdo, kdo kreslí tuží, úplně nevyhne. Podle mě jde o dobrý způsob, jak se seznámit s tímto hudebním fenoménem i pro člověka, jehož šálkem kávy zrovna country není.
  • perak
    perak25.5.2018 09:36Johnny Cash, I see a darkness
    Pěkný komiksový životopis velkého zpěváka, který skutečně poutavě přibližuje některé hlavní momenty v jeho kariéře. Na druhou stranu právě tím, že si vybírá jen některé události, kniha předpokládá alespoň základní znalosti celého životního příběhu JC. Výborná černobílá kresba podtrhuje právě ty temné emoce, kterých si tato osobnost světové hudby i lidé v jeho okolí museli prožít nemálo. Nejvíce si mi líbil popis událostí spojených s koncertem ve Folsom Prison.
  • kaylin
    kaylin17.2.2017 05:54Johnny Cash, I see a darkness
    Po přečtení knihy "Johnny Cash, I See a Darkness" doufám, že toho u nás od Reinharda Kleista vyjde víc, protože se jedná o skutečně výborného autora, který dovede lidské osudy zpracovat jedinečným, napínavým, zajímavým a skoro až dechberoucím způsobem. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/02/1375-johnny-cash-i-see-darkness-90.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2016 16:22Johnny Cash, I see a darkness
    Opravdu krásný komiksový příběh, který přibližuje osobnost slavného zpěváka, jehož vlastně ani moc neznám, jen nějaký ten song. Teď sedím se sluchátky na uších, sjíždím jeho "bestofky" a googlím události a osobnosti spjaté se samotným Cashem. Těžké zhustit život takové hvězdy do komiksu, ale zde se myslím podařilo vypíchnout beletristicky zajímavé momenty a vyprávět velezajímavý životní osud umělce se složitou duší. Pravý čas dát si cígo...

    Celkový dojem: 80%
  • Walome
    Walome mecenáš7.12.2016 11:07Johnny Cash, I see a darkness
    Je dobře, že podobné komiksy existují a že vychází i u nás, vlastně je to docela dobrá forma jak někomu převyprávět něčí bibliografii. Ve srovnání s filmem Walk the line je tohle podle všeho věrnější vyprávění a není tu důraz na lovestory mezi Johnym a June, ale spíše na Johnyho, jeho kariéru a vnitřní trable.

    Kresba se mi líbila moc, žádné opičky, hezky účelná a přitom dává důraz na některé momenty (Johny na jevišti), takže i ten komiksový jazyk tu funguje.
  • cyboy
    cyboy mecenáš6.10.2016 16:07Johnny Cash, I see a darkness
    Trochu jsem se bal, protoze zivotopisy moc nemusim, ale Kleistuv Boxer se mi libil na 5 hvezd a tak jsem byl zvedavy. No a dopadlo to tak, ze z Cashe jsem nadseny na 6 hvezd. Vazne skvele. Musim se priznat, ze jsem toho o Cashovi moc nevedel, ackoliv nektere jeho pisnicky znam. Cashuv souboj s vnitrnimi demony a zaroven Kleistuv genialni napad zakomponovat pisne do knihy je proste uzasna kombinace. Ten konec me vazne dostal. Trochu me jen mrzi ten casovy strih po Folsomu, ale chapu ze psat dal by asi bylo opakovanim jiz receneho.
    Pri cteni jsem si schvalne pustil Cashuv vyber Every Song Tells a Story, kde je vetsina pisnicek o kterych se tam mluvi a ktere jsou do knihy zapracovane a musim uznat ze to muj ctenarsky zazitek jen umocnilo. Mel jsem si pustit 16 Biggest Hits, tam jsou vsechny...
    Cashe si nekdy urcite prectu jeste jednou.
    100%


19176
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš7.3.2022 15:00Johnny Cash, I see a darkness
    Deefha - jo, melodie je poznat... :) však v komiksu se zmiňuje, že Džony kradl muziku ve spojení se smyšlenou větou, že před ním není žádná skladba v bezpečí ;)
  • deefha
    deefha mecenáš5.3.2022 11:01Johnny Cash, I see a darkness
    @Milo_Harvey Ad "Hurt celkem ušlo" - to asi proto, že to původně není od Cashe, ale od Nine Inch Nails :-P A originál je jako vždycky lepší. https://www.youtube.com/watch?v=AvJKVKglIRs Zažil jsem to naživo a mráz mi běhá pozádech ještě po těch patnácti letech.